Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.255
Никој не зборува за минатата година и веста е пишувана од охридски сајт. Башка што е кажано ништо не е излажано.
Скоро се напишано во тнр. статија е ветар во магла.Сајтот и нивното изданиЈе се тешка импровизација и воочливо е одма по печатните и правописни грешки на тнр. новинар.

Oхрид е далеку од совршен, ама да бараш со кандилце во сите кафичи во Охрид нигде нема да налеташ на 90 денари еспресо (не еКспресо според Охридскај) и 500!(ПЕТСТО-ТИНИ) денари лежалка.Ама свињите се секогаш извалкани во :гомце:, посебно тие ефтините.
Штетата е во то дека луѓе им поверувале на овие глупости.

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Имаше некој што редеа фискални во охрид било скапо , еве ви една сметка од скопје да видите како се движат цените . 10322698_10202551258368749_2272474057284598113_n.jpg

• Ми се допаѓа
Reactions: M-1
Член од
17 август 2011
Мислења
10.379
Поени од реакции
18.518
Кој нарачува вода негазирана :icon_lol:
Не дека е ефтино али 150 денари за нескафе нема нигде во скопје,ко што видов на некоја од фискалните од охрид.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
150 денара за кафе... боооооооооооо човече прекардашување до даске! епа како сакаат да имаат туристи после?

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
У цел свој живот не сум видел у Скопје негде несот да е 150.У кафичите на улица Македонија и Кеј 90-100 е несот,а за маалски кафичи 60-70.Шала на страна у Бугарија и Грчка поевтино ќе поминеш од Охрид у секој поглед,едино патот што ти е поскап.:icon_lol:

A

Avenger99

Гостин
Не идам веќе у Скопје на одмор! Ќе идам на Тиквешко езеро, поевтино е!

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
У цел свој живот не сум видел у Скопје негде несот да е 150.У кафичите на улица Македонија и Кеј 90-100 е несот,а за маалски кафичи 60-70.Шала на страна у Бугарија и Грчка (Грција)поевтино ќе поминеш од Охрид у секој поглед,едино патот што ти е поскап.:icon_lol:
Нека кажат Охриѓани дали на сите место во Охрид несот е 150 денари. Не верувам.
Се согласувам дека ако седите во Охрид на најскапата плажа и ако јадете во рестораните во центарот а патем сте сместени во центарот на едне од најубавите градови на Балканот со поглед на езеро, дека е поскапо отколку патлиџани, паштети и домати од дома туризам, сместени во некоје збутано село во Наведените држави.

Дај имајте малку осет кога споредувате. Точно е дека најскапото кафе во Охрид е 150 денари но знае ли некој колку е најскапото кафе во дргите државо, во Јунистан и Бугарија верувам дека има кафиња и за 5 евра, но дали некој наш турист посетил некогаш некое есклузивно место во тие држави????Работата е кога сме во Охрид се охрабруваме да влегуваме и во најлуксузните ресторани и да мрчиме додека на друго место може и кафе на плиска боца не е проблем.

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Нека кажат Охриѓани дали на сите место во Охрид несот е 150 денари. Не верувам.
Се согласувам дека ако седите во Охрид на најскапата плажа и ако јадете во рестораните во центарот а патем сте сместени во центарот на едне од најубавите градови на Балканот со поглед на езеро, дека е поскапо отколку патлиџани, паштети и домати од дома туризам, сместени во некоје збутано село во Наведените држави.

Дај имајте малку осет кога споредувате. Точно е дека најскапото кафе во Охрид е 150 денари но знае ли некој колку е најскапото кафе во дргите државо, во Јунистан и Бугарија верувам дека има кафиња и за 5 евра, но дали некој наш турист посетил некогаш некое есклузивно место во тие држави????Работата е кога сме во Охрид се охрабруваме да влегуваме и во најлуксузните ресторани и да мрчиме додека на друго место може и кафе на плиска боца не е проблем.
Има другар кафичи каде што несот е од 60-90 денари , јадење во центарот хамбургер е 100 денари , е сега ако сакаат да јадат во хотели и да сликаат сметки тоа е друго ...

Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
А кога зборев за сметка от 500 денара за помфрин то сиренe и две мали Скопско во Скопиjе ми се смеевте.
И не сте во право да споредувате цените во БГ и ГР, затоа зошто во истиот ресторан/кафене ке биде во пати по малко.
Не зборим за ресторан во Шератон или Хилтон, току обичен ресторан.
Нема поима зошто во Скопjе и во Охрид е толку скапо.
Газдите си ги определуват цените, веке е избор на туристот дали ке оди тамо или не.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
6.963
Поени од реакции
9.594
Вчера бев до Охрид и некако слабо ми се виде за овој период од годината и тоа доста слабо особено шо беше и викенд.Цените некаде се и пренапумпани за овој стандард наш мегутоа мене ме иритират шо Скопјаниве се бунет за цениве коа во Скопје се па речиси истите цени да се бунат од Прилеп,Битола итн не сум бил низ др градови и незнам шо цени имаат и стварно е скапо пошо платите во помаливе градој се за нигде за да мојш да си дозволиш за еспресо 70 ден и 60 ден за вода јеботе да платиш шо и до негде е колење вистина али тоа ако сакаш имат и за 30 денари еспресо во Охрид(и ја коа видов се зачудив) ама ке го пијаш онаму кај Охридска банка и подолу а не на езеро.Али Охрид ги губит пред све домашниве туристи и е све послаб со туристи тоа мојт да се приметит а глеам овде(Струга) некако доста имат поке од година во година особено годинава домашни туристи мислам на Македонци пошо овие потомциве од Калимеро и странциве секако ги имаше во значителен број а и плаживе се средија доста.Охрид имат голема предност шо имат многу шо да понудит од секој можен аспект,нокен живот итн ама мислам дека овие угостителиве ја дупат работата ептен со цените за странциве не се проблем али за домашниве се и тоа голем реално поефтино им е надвор да појдет на море отколку да одет во Охрид

Член од
7 јуни 2013
Мислења
73
Поени од реакции
97
Да, да Охрид ни е бисер Балкански и има што да понуди ама отсекогаш ми сметала некултурата и нељубезноста на угостителите а капак на сето тоа и нечистотијата низ градот.
Да се малку пољубезни и да имаат некое однесување на повисоко ниво и да е услугата завидна и 200 денари да го платам несот да не ми е криво.

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.539
Поени од реакции
2.229
Гледам ги споредувате цените со Грција и Охрид.
Кога сме кај споредбите да си кажам јас ова: Летово бев во Грција и ми се случи да порачам на плажа пиво. Цената не ја памтам, ама не е ниту битна, битно е дека според фискалната што ми ја дадоа, пивото им беше оданочено на 13%. Истото пиво, вечерта си го купив во супермаркет, и истото пиво во маркетот беше оданочено на 25%. Аналогно, сите таверни, барови ресторани и слично беа оданочени на 13%, а сите маркети и други објекти што не спаѓаат во потесното угостителство беа оданочени на скоро дупло од тоа. Прв заклучок што ми паѓа на памет е дека со ваквото оданочување владата го стимулира отварањето на угостителски објекти, со што индирекно го стимулира туризмот и намалувањето на цените.
Кај нас, имам претстава дека владата не се грижи доволно за угостителството да дојде на некое повисоко ниво, дури и оние рекламите за ендемични видови, не дека не се вистина(да не се лажеме), се премногу брутални за да ако некој не дошол во МК, да посака да си ги потроши парите во Охрид.
Не дека ги оправдувам цените (пример 150 за кафе или 80 за вода), само велам дека нашата влада може, ако ништо друго да се потруди на било кој начин да ги стимулира угостителсните објекти, а не само да ги доутепува со бруталните реклами. Па луѓето постојано под притисок од УЈП и слични агенции за полнење буџет и затварање некому извор на егзистенција во време на сезона за банални причини. Мора малце по-лабаво со угостителите и угостителските објекти за да си имаме фин туризам и без многу нервозни фаци.

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
Имаше некој што редеа фискални во охрид било скапо , еве ви една сметка од скопје да видите како се движат цените .Прегледај го приврзокот 97542
Шо напраи бе пријателе дупло еспресо 130 денара, злато да не имаше на дното??? И за негазираната вода не ми се јасни, 15 денара е у продавница истата тие 70 ја продаваат...

Член од
1 јуни 2011
Мислења
6.963
Поени од реакции
9.594
Да, да Охрид ни е бисер Балкански и има што да понуди ама отсекогаш ми сметала некултурата и нељубезноста на угостителите а капак на сето тоа и нечистотијата низ градот.
Да се малку пољубезни и да имаат некое однесување на повисоко ниво и да е услугата завидна и 200 денари да го платам несот да не ми е криво.
Не секогаш проблемот е во угостителите и гостите знаат да го покажат селското во нив не дека овие вработените се некој цвеќа ама некој гости претеруваат еве еден пример ке ти кажам не беше во Охрид Струга беше али нема врска имаше еден Скопјанец и му побара на келнерот бокал со ладна вода со мраз,келнерот му носит вода типот ја зеде и ја тури во дримон пред него и му викат донеси ми уш еден бокал.Кажи ми сеа како да се биде љубезен со такво говедо ке те изнервират ке ти го сјебат цел ден и после шо бил персоналот за нигде.

Kajgana Shop

На врв Bottom