Гледам ги споредувате цените со Грција и Охрид.
Кога сме кај споредбите да си кажам јас ова: Летово бев во Грција и ми се случи да порачам на плажа пиво. Цената не ја памтам, ама не е ниту битна, битно е дека според фискалната што ми ја дадоа, пивото им беше оданочено на 13%. Истото пиво, вечерта си го купив во супермаркет, и истото пиво во маркетот беше оданочено на 25%. Аналогно, сите таверни, барови ресторани и слично беа оданочени на 13%, а сите маркети и други објекти што не спаѓаат во потесното угостителство беа оданочени на скоро дупло од тоа. Прв заклучок што ми паѓа на памет е дека со ваквото оданочување владата го стимулира отварањето на угостителски објекти, со што индирекно го стимулира туризмот и намалувањето на цените.
Кај нас, имам претстава дека владата не се грижи доволно за угостителството да дојде на некое повисоко ниво, дури и оние рекламите за ендемични видови, не дека не се вистина(да не се лажеме), се премногу брутални за да ако некој не дошол во МК, да посака да си ги потроши парите во Охрид.
Не дека ги оправдувам цените (пример 150 за кафе или 80 за вода), само велам дека нашата влада може, ако ништо друго да се потруди на било кој начин да ги стимулира угостителсните објекти, а не само да ги доутепува со бруталните реклами. Па луѓето постојано под притисок од УЈП и слични агенции за полнење буџет и затварање некому извор на егзистенција во време на сезона за банални причини. Мора малце по-лабаво со угостителите и угостителските објекти за да си имаме фин туризам и без многу нервозни фаци.