директиви беа тоа одозгора,од КПЈ,да не се пуштаат лесно непријателските единици,не морало да има ни Сремски фронт,секако тие ќе се повлечеа или капитулираа пред Сојузниците година покасно,но барано беше од Сојузниците лесно да не се извлечат Германците и успешно да се прегрупираат на своја територија,а со тоа и пролонгирање на крајот на војнатаДоста сум читал баш за овие борби за ослободување на Скопје во 2 с.в.
И јас сам си се прашувам нели тогаш можело да биде другачие? Да биде со помалку наши жртви.(да не кажам со договор,а имало и договори,како оној за размена на заробеници пред тој или тие денови,со Германците 100 наши за 100 нивни,што е и успешно спроведено,не разбрав зашто германците никако не го давале едно момче од 16 години,а нашите нуделе и тројца за него,туку го стрелале).
Ми беше зборот,зошто морало да се напаѓа Учителската школа, кога тие внатре Германци биле веќе отсечени, а Скопје веќе слободно. Другите германски единици веќе се повлекле кон Качаник. Што не се одело на чекање, а не на напад? А кој излезе пукај. Па таму загинале млади наши борци.
И што ако Скопје се нападнело на 17 или 19 ноември, ќе имало ли тогаш од кого да се ослободува градот.
Или дали има некој град во Македонија слободен-ослободен во 2 с.в. без напад - борба, односно сам слободен а непријателот повлечен на север.
Прегледај го приврзокот 77324
Ова е споменикот на стреланите скопјани,од Германците при нивното повлекување од Скопје. Сега го нема. Го срушија со проектот Скопје 2014 г.
А го нема ни тој што го направија исто ваков нешто подоле кон Вардар.
Втората светска војна беше глобална војна во која заеднички учествуваа две страни, на страна на фашисти и нацисти беше Бугарија, на страна на сојузниците - Македонија.директиви беа тоа одозгора,од КПЈ,да не се пуштаат лесно непријателските единици,не морало да има ни Сремски фронт,секако тие ќе се повлечеа или капитулираа пред Сојузниците година покасно,но барано беше од Сојузниците лесно да не се извлечат Германците и успешно да се прегрупираат на своја територија,а со тоа и пролонгирање на крајот на војната
не ме разбра,македонските партизани добиваа директиви и задачи да се забави повлекувањето на јужното крило на германската армија на балканот од грција па нагоре.Втората светска војна беше глобална војна во која заеднички учествуваа две страни, на страна на фашисти и нацисти беше Бугарија, на страна на сојузниците - Македонија.
По твое, шо мајка бараа Америчките војници во Африка, Сицилија, Италија, Франција... шо мајка бараа Канаѓаните во Италија?
секој даваше своја подршка и напор за да се победи злото на фашизмот. Дали на Срем, дали во Египет, Нормандија, Арнхем, Густафовата линија, Курск, Севастопољ....
сето тоа беше во рамки на една сеопшта борба против фашизмот. И француските борци на отпорот и полските илегалци добиваа директиви кога и што да нападнат за да му се олесни за да му се помогни на праведниот свет да ја добие војната против злото, некаде да се урни мост некаде да се оштети пруга, саботира производство, запали склад.... сите тие макар и мали акции беа со заедничка цел, Германците и Бугарите ќе те стрелаа и ако запалеше камион со жито исто како и ако те заробеа во борба.не ме разбра,македонските партизани добиваа директиви и задачи да се забави повлекувањето на јужното крило на германската армија на балканот од грција па нагоре.
одговорот на прашањето на чичко Анчо - дали можеле и зошто не се спречило гинење на млади македонски животи........фала што надополнисето тоа беше во рамки на една сеопшта борба против фашизмот. И француските борци на отпорот и полските илегалци добиваа директиви кога и што да нападнат за да му се олесни за да му се помогни на праведниот свет да ја добие војната против злото, некаде да се урни мост некаде да се оштети пруга, саботира производство, запали склад.... сите тие макар и мали акции беа со заедничка цел, Германците и Бугарите ќе те стрелаа и ако запалеше камион со жито исто како и ако те заробеа во борба.
Покрај толку зулуми, кој при здрав памет би ги пуштил?не е точно дека бугари учествувале во ослободувањето на Скопје
Ова ми го раскажувал еден учесник
После неколку дена по ослободувањето некоја бугарска единица дошла до Маџари, а нашите не скале да ја пуштат да помине низ Скопје. Па подоцна со триста ургенции ја пуштиле да помине кон Качаник
Просветли не, спомни ти нешто, баш ме занимаЗагинале луѓето за џабе, германците сигурно немало да останат во Скопје, сите ќе си заминеле до еден... туку наредба си е наредба. Нигде не се спомнуваат битките на партизаните со двете организации на четниците што оперирале во Македонија. Не би било во духот на братството и единството...