rofl
Next gen се подразбира осмата генерација на конзоли. PC нема врска со ова, но ps3 и xbox 360 имаат. ps3 и xbox 360 се седмата генерација на конзоли додека осмата се ps4 и xbox one. Ако имаш на пример ps3 а сакаш да го надградиш до ps4 единствен начин за кој знам е да тркнеш до трговски.
Жалосно, со такво корисничко име, а да нема основни познавања за видео игрите.
hhh ok,mene najveke mi bese za NBA2k14 next gen
Inace imam xbox 360
Е па, чисто информативно за тебе, под next gen или next generation се подразбираат конзоли за видео игри од најновата генерација и видео игри за истите тие конзоли.
PlayStation 3, Xbox 360 и Nintendo Wii спаѓаат во 7-та генерација на конзоли за видео игри.
PlayStation 4, Xbox One и Nintendo Wii U спаѓаат во 8-та генерација на конзоли за видео игри, која имено е и најнова генерација.
Но и кога излегуваат нови конзоли за видео игри, тоа не значи дека за постарите конзоли нема да се произведуваат повеќе видео игри.
Xbox 360 излезе во продажба во 2005 година, а PlayStation 3 излезе во продажба во 2006 година.
Но и покрај тоа, сепак секое ново издание на FIFA кое излегува во продажба секоја година излегуваше и за PlayStation 2, заклучно со последната FIFA 14. Наредното издание на FIFA, FIFA 15 ќе биде првото издание кое нема да биде достапно за PlayStation 2, но сепак ќе излезе за PlayStation 3 и за Xbox 360, а несомнено истото ќе важи и за идните изданија на FIFA.
Иста е ситуацијата и кај Pro Evolution Soccer, сите досегашни изданија на PES, заклучно со Pro Evolution Soccer 2014, излезени се и за PlayStation 2. Наредното издание на PES, Pro Evolution Soccer 2015 ќе биде првото издание кое нема да биде достапно за PlayStation 2, но сепак ќе излезе за PlayStation 3 и за Xbox 360, а несомнено истото ќе важи и за идните изданија на PES.
Сите изданија на NBA, заклучно со NBA 2K12, беа достапни и за PlayStation 2, а останатите изданија од NBA 2K13 па наваму, повеќе не излегуваат за PlayStation 2. NBA 2K14 е достапна за компјутер, за PlayStation 3 и за PlayStation 4, како и за Xbox 360 и за Xbox One. Истото важи и за наредното издание на NBA, NBA 2K15, која треба да излезе во продажба во октомври 2014, а ќе биде достапна за компјутер, за PlayStation 3 и за PlayStation 4, како и за Xbox 360 и за Xbox One, а несомнено истото ќе важи и за идните изданија на NBA.
Конзолите за видео игри од 8-та генерација се тазе нови и нивниот потенцијал допрва ќе биде максимално искористен за 2 до 3 години од сега, па и понатаму, а конзолите од 7-та генерација не се сеуште престари за да бидат пензионирани само бидејќи излегле понови конзоли, така да, и за конзолите од 7-та генерација ќе продолжат да излегуваат нови видео игри во иднина.