O
Omer el Faruk
Гостин
Хехехе, сепак ценетата форумџика го слушнала тоа па сакаше подетално да се информира дали е тоа некој верски адет и сл. А ние пак и укажавме дека нема никаква врска/поврзаност со исламот.
Еве еден извадок кој вели дека не треба кожичката да се фрла....Значи и помали деца може да ги сунетат што не значи дека се сунетат од 5 години.. а тоа за кожичката е чиста дезинформација.. таа се фрла .. :salut:
Ne znam za tie od Rekanski, za komsiite na tvojata drugarka od Cento, ili pak za nekoi od Sviripicino, ama znam deka mojata kozicka ne bese vo nicija supa. )
Ne da mi e jasno na kaj odi muabetot,nego aj ke ti kazam deka muabetot okolu rucekot e ismevanje od tipot na zajakot i magareto ti teknue..........Сунетисувањето на машките деца од исламска вероисповед е задолжителен верски обред кој се врши на возраст од 5 до 8 години.
На овој верски обред кај Македонците муслимани во реканскиот регион му се посветува посебно внимание така што се прави веселба – исто како за свадба. Затоа сунетот се нарекува и мала свадба, а за гостите се подготвуваат традиционални јадења, онака како што се правело со векови.
Самата церемонија на сунетисувањето започнува со поканување на гостите, при што се пеат народни песни.Неколку дена пред главната церемонија, поблиските роднини се викаат на церемонијалот наречен Китење на капчето. На оваа церемонија најчесто одат жени и се пеат традиционални рекански песни.
Пред да се изведе чинот на сунетисување, детето се шета на коњ низ село, а на коњот со детето се наоѓа и неговиот дајџо-вујко (ако детето нема вујко може и чичко или друг близок роднина).
По извршувањето на обрежувањето (кое порано го извршувал берберот, а денеска се прави во медицинска установа), родителите подготвуваат ручек на кој се канат роднини и пријатели и се прави општа веселба.
Е она што јас не го знаев е дека во ручекот се става кожинката од пенисот и на тој што ќе му се падне во чинијата, ќе има берикет.... Како кај нас христијаните паричката... Што мислите за ова ?!
Ne da mi e jasno na kaj odi muabetot,nego aj ke ti kazam deka muabetot okolu rucekot e ismevanje od tipot na zajakot i magareto ti teknue..........
Ova e samo ushte eden obid beloto da se prestavi vo bilo koja druga boja osven bela.
Којзнае ... каде има чад има и оган.. За жал лично јас немав аргументи затоа и не заземав конкретен став, побарав само мислење.... А ако не си верувам на сопствените очи и уши ондак на кој да верувам ?!Добро бе... ве читам од преѓеска и неколкупати се обидов да постирам... ама ради функцијава која ја носам а и поради тоа што не ми е во мој стил да го наречам некого т.е споредам со некоја ниско интелегентна форма на живот која верува во се што гледа и слуша се воздржав, зарем ВЕРУВАТЕ во тоа обичај или не, кој будала ќе седне да јаде првин, и кое е задоволството од тоа да начекаш кожичка од пенис и тоа варена... ај да беше пржена и крцкава... распрашајте се по другари... упс изгледа ги немате па што сте напале дека муслимански обичај е пенис супа.
п.с Магарето ЛЕТА.
Src, smetaj deka Jas (Quark)=site muslimani. ( barem za ovoj slucaj )Можеби твојата не била но нечија друга изгледа била.... Затоа и сакав да знам дали е тоа обичај кај сите или само поединци го практикуваат...
Mene. :smir:А ако не си верувам на сопствените очи и уши ондак на кој да верувам ?!
Веќе ти рекоа дека кај Македонци и Албанци таков обичај нема. Остануваат уште Босанците и Ромите, освен ако некого не сум испуштил.Хммм погрешно си го сфатил очигледно постов.. За тоа што јас слушнав побарав мислење фино и културно. Никого не навредив ниту пак тврдам дека тоа е така.... Ме интересираше дали и други имаат слушнато за оваа појава и ете се јави уште еден што посочи дека слушнал, значи не сум единствената ...
Којзнае ... каде има чад има и оган.. За жал лично јас немав аргументи затоа и не заземав конкретен став, побарав само мислење.... А ако не си верувам на сопствените очи и уши ондак на кој да верувам ?!
A kaj vide ti deka jas te posociv kako izvoren avtor na bljuvotinata .......Хммм погрешно си го сфатил очигледно постов.. За тоа што јас слушнав побарав мислење фино и културно. Никого не навредив ниту пак тврдам дека тоа е така.... Ме интересираше дали и други имаат слушнато за оваа појава и ете се јави уште еден што посочи дека слушнал, значи не сум единствената ...
Албанци и пак ќе нагласам дека лично јас не сум слушнала, моја најдобра другарка ми го пренесе муабетот од албанка нејзина комшика. И не знам што толку врева се крева, човек не може фино да си праша...Следниот пат јас лично ќе ја прашам дотичната личност и ќе пишам тука. За да не биде муабетот рекла казала прва прилика јас сакам да слушнам со мои уши. Можеби и избрзав што не прашав лично, али што е тука е... Како обичај кај сите, ете навистина го нема..... Не знам затоа и прашувам.... Дечкото погоре слушнал лично од негови комшии. Зошто него не го прашате ако веќе има информација што ја слушнал самиот ?Веќе ти рекоа дека кај Македонци и Албанци таков обичај нема. Остануваат уште Босанците и Ромите, освен ако некого не сум испуштил.
Тие што си ги слушнала од кој етнос се?
Obrezuvanjeto kaj Muslimanite e sunnet.Сунетисувањето на машките деца од исламска вероисповед е задолжителен верски обред кој се врши на возраст од 5 до 8 години.
На овој верски обред кај Македонците муслимани во реканскиот регион му се посветува посебно внимание така што се прави веселба – исто како за свадба. Затоа сунетот се нарекува и мала свадба, а за гостите се подготвуваат традиционални јадења, онака како што се правело со векови.
Самата церемонија на сунетисувањето започнува со поканување на гостите, при што се пеат народни песни.Неколку дена пред главната церемонија, поблиските роднини се викаат на церемонијалот наречен Китење на капчето. На оваа церемонија најчесто одат жени и се пеат традиционални рекански песни.
Пред да се изведе чинот на сунетисување, детето се шета на коњ низ село, а на коњот со детето се наоѓа и неговиот дајџо-вујко (ако детето нема вујко може и чичко или друг близок роднина).
По извршувањето на обрежувањето (кое порано го извршувал берберот, а денеска се прави во медицинска установа), родителите подготвуваат ручек на кој се канат роднини и пријатели и се прави општа веселба.
Е она што јас не го знаев е дека во ручекот се става кожинката од пенисот и на тој што ќе му се падне во чинијата, ќе има берикет.... Како кај нас христијаните паричката... Што мислите за ова ?!