Нов Закон за Нотаријат

Член од
6 април 2015
Мислења
383
Поени од реакции
124
Како тоа не се согласува? со што? не се согласува да биде наследник или не се согласува другите да се прифатат? ако тој не сака да биде наследник никој не му брани, ќе си даде негативна наследнична изјава и крај, а ако не се согласува другите да се прифатат пак никој него не го прашува..ама мора сите да дадат наследничка изјава, за да се донесе решение па после тој третиот нека тужи ако мисли дека има основ..ако не, не може тој да им го оспорува правото на тие што сакаат да се прифатат
Не се согласува другиот наследник да наследи од имотот , парите и сл. Иако нема ниту тестамент ниту договор за издршка .. Дали нотарот си ја завршува работата или нотарот ке ги упати наследниците на суд и тек судот како ке одлули така ке биде решението.... Околу несогласувањето од едната страна е само проблемот ...
 
Член од
12 март 2009
Мислења
12.941
Поени од реакции
6.935
Дали сега со новите закони мора да имаме нотарски купопродажен договор со лицата од странство од кои сме го купеле автото?
и порано, знам за 2002, некој бараа нотарски договор, тој што ми ја продаваше колата прво не успеа га ја регистрира колата, па отиде во друг центар таму му прифатиле со папирите од АвтоОтпадот од кај ја донел колата...ама кога ќе одиш на Царина, не прифаќа цената од нотарскиот договор туку некоја си нивна цена од табели за половни автомобили а кој немаат врска со реалноста.......
 
Член од
12 март 2009
Мислења
12.941
Поени од реакции
6.935
http://www.utrinski.mk/?ItemID=5525C511C07D0E4B8716F3FD92ADF6CC&arc=1

Јас би додал нешто на размислувањата за враќање на стариот систем, посебно кај купопродажните договори; потребно е да има прецизни форми ( теркови) на купопродажен договор за недвижнина земјише, индивидуална куќа, прва /накнадна продажба на стан, возило ново /старо .. итн.. Не само од аспект на финансиска заштита на правата на купувачите, туку и од аспект на скриени мани кои можат да ја загрозат безбедноста.
Пред се треба редефинирање на законот за гарантен рок на станбени објекти, смешни сме со 2 години, тоа може да биде само за молерај и слично, не и за кровови, ѕидови... А да не зборувам ако се протурка на криминален технички преглед ( какви што се поодамна) некоја сериозна проектна мана истата по 2 години да е ад акта :mad:
..сведоци сме на бројни пожари од неисправна ,но и неправилно проектирана електрична мрежа, а и други проблеми, посебно сега со мултиетажни подземни гаражи...
Има проблеми и кај моторните возила, зошто нашите купувачи ги немаат истите права како во ЕУ ??
Ќе се откријат фабрички грешки но кај нас многу ретко продавачот бесплатно ги отклонува, а и ако го прави тоа е во тајност, само одредени дознаваат... Таа проблематика треба да биде опфаатена и во купопродажните договори
 
Член од
6 април 2015
Мислења
383
Поени од реакции
124
Новиов закон е лавиринт без крај... Не планираат да го вратат по старо како што си беше?
 
Член од
13 јануари 2013
Мислења
1.406
Поени од реакции
974
Е така , да мораш да бараш адвокати за све и сешто , бидејки неписмени сме ние не можеме ни една оставинска постапка да спроведеме
Со последните иѕмени задолжително направија да имаш присуство на адвокат во спроведување на оставинска постапка пред нотар, затоа што адвокатите се побунаа дека беа исфрлени од оваа процедура која претходно се водеше пред судовите, а адвокатите беа вклучени. Затоа е така!
 
Член од
6 април 2015
Мислења
383
Поени од реакции
124
Со последните иѕмени задолжително направија да имаш присуство на адвокат во спроведување на оставинска постапка пред нотар, затоа што адвокатите се побунаа дека беа исфрлени од оваа процедура која претходно се водеше пред судовите, а адвокатите беа вклучени. Затоа е така!
А и дека за еден приговор треба да има печат од адвокат !!! Добро бе, зарем и за банални работи ке ни треба адвокат? Ние неписмени сме? Не знаеме пред нотар што да кажеме па мораме да плакаме адвокат да присуствувал :mad: или еден приговор не знаеме да напишиме па мора пак да плакаме адвокат за ништо!!
Само штом ке слушнам збор адвокат ми се крева косата у вис!!

Значит ништо не се зборува дека ке го вратат стариот закон :(
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
3.362
Поени од реакции
2.403
Е така , да мораш да бараш адвокати за све и сешто , бидејки неписмени сме ние не можеме ни една оставинска постапка да спроведеме
Очигледно сте, за приговорите ниту еден лаик незнае да напише, а ако си повржан со Нотари и те како ми е јасно зошто се овие муабети, ви исекоа дел од огромниот колач и уште неможат да се помират со тоа...
А демек лавиринти она ова, а всушност се работи само за пари.
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
1.520
Поени од реакции
1.062
А демек лавиринти она ова, а всушност се работи само за пари.
Секогаш се работи само за пари.
Нотар+извршител+адвокат=крвопии.
Веќе има адвокати кои имаат тарифа само печат да удрат. Толку од правната сигурност
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
3.362
Поени од реакции
2.403
Секогаш се работи само за пари.
Нотар+извршител+адвокат=крвопии.
Веќе има адвокати кои имаат тарифа само печат да удрат. Толку од правната сигурност
Тоа да, што под итно треба да се среди.
 
Член од
13 јануари 2013
Мислења
1.406
Поени од реакции
974
А и дека за еден приговор треба да има печат од адвокат !!! Добро бе, зарем и за банални работи ке ни треба адвокат? Ние неписмени сме? Не знаеме пред нотар што да кажеме па мораме да плакаме адвокат да присуствувал :mad: или еден приговор не знаеме да напишиме па мора пак да плакаме адвокат за ништо!!
Само штом ке слушнам збор адвокат ми се крева косата у вис!!

Значит ништо не се зборува дека ке го вратат стариот закон :(
Парата треба да врти!
 
Член од
6 април 2015
Мислења
383
Поени од реакции
124
Очигледно сте, за приговорите ниту еден лаик незнае да напише, а ако си повржан со Нотари и те како ми е јасно зошто се овие муабети, ви исекоа дел од огромниот колач и уште неможат да се помират со тоа...
А демек лавиринти она ова, а всушност се работи само за пари.
Јас сум обичен граганин во оваа држава !
Ми дојде писмо од нотар дека ке ме дадат на извршител, јас си напишав приговор дека се повикувам на застареност цакум пакум , ама нееее требало да има печат од адвокат инаку не важело , Молим ?
Што има врска да има обврска да било со печат од адвокат ?!?! Ти се молам[DOUBLEPOST=1505421015][/DOUBLEPOST]
Секогаш се работи само за пари.
Нотар+извршител+адвокат=крвопии.
Веќе има адвокати кои имаат тарифа само печат да удрат. Толку од правната сигурност
За печат 2000 денари за адвокат а ме гонат за 4000 денари .
Го утепаја македончето...[DOUBLEPOST=1505421111][/DOUBLEPOST]
Парата треба да врти!
Ке видиме и до кога ке вртат
 
Член од
2 март 2016
Мислења
191
Поени од реакции
99
Јас сум обичен граганин во оваа држава !
Ми дојде писмо од нотар дека ке ме дадат на извршител, јас си напишав приговор дека се повикувам на застареност цакум пакум , ама нееее требало да има печат од адвокат инаку не важело , Молим ?
Што има врска да има обврска да било со печат од адвокат ?!?! Ти се молам[DOUBLEPOST=1505421015][/DOUBLEPOST]
За печат 2000 денари за адвокат а ме гонат за 4000 денари .
Го утепаја македончето...[DOUBLEPOST=1505421111][/DOUBLEPOST]
Ке видиме и до кога ке вртат
Не си во право и ќе одговорам зошто не си во право.
Не ја потценувам твојата интелегенција ниту пак нечија, но ти ја потценуваш интелегенцијата на оние луѓе кои се одлучиле професионално да се бават со една благородна професија која има исклучиво за цел да обезбеди правна помош на секој граѓанин и да му ги штити неговите права и интереси, а тоа е адвокатурата, токму адвокатите се најголемите и вистински право заштитници на основните човекови права во една држава и токму преку адвокатите се обезбедува гаранцијата на правдата и правната сигурност.
Тој адвокат кој би ти го составил приговорот студирал 5 години за да ја совлада правната теорија, волонтирал работел најмалку 3 години за без пари за да ја совлада правната пракса, учел повторно во просек по 2 години се одново за да положи правосуден испит со кое докажал дека е подготвен да ги штити професионално правата на граѓаните, дополнително ако си се обратила кај адвокат кој можеби имал веќе 5 години искуство во професијата и секојдневно се соочувал со ваков вид на проблеми, значи на адвокатот му се потребни околу 15 години континуирано учење на правна теорија, учење за правилно толкување на законите и совладување на метод за нивно правилно поврзување, и совладување на методологија за правно пишување и изразување, стекнување на вештини за правилно долувување на она што е суштински за еден предмет, остварен огромен фонд на часови за совладување на правната практика, за да може да ти го состави тој приговор и со својот потпис и печат да гарантира за неговата законитост (дека тој приговор нема да биде отфрлен) а ти велиш цакум пакум (плукни залепи) и готово, јас сум сигурен дека тој приговор кој го имаш составено има најмалку 10 причини за да биде отфрлен и воопшто да не се разгледува, како што беше случај со стариот закон, токму заради ова се воведоа новите измени на Законот за нотаријат, затоа што приговорите беа составувани од самите странки и во најголем дел не можеше да се постапува по приговорите од причина што самите приговори беа составувани спротивно на законот или не можеше да се утврди за што всушност се приговара.
 
Последно уредено:
Член од
19 септември 2009
Мислења
3.362
Поени од реакции
2.403
Јас сум обичен граганин во оваа држава !
Ми дојде писмо од нотар дека ке ме дадат на извршител, јас си напишав приговор дека се повикувам на застареност цакум пакум , ама нееее требало да има печат од адвокат инаку не важело , Молим ?
Што има врска да има обврска да било со печат од адвокат ?!?! Ти се молам[DOUBLEPOST=1505421015][/DOUBLEPOST]
За печат 2000 денари за адвокат а ме гонат за 4000 денари .
Го утепаја македончето...[DOUBLEPOST=1505421111][/DOUBLEPOST]
Ке видиме и до кога ке вртат
Ако си лаик ниту знаеш што е застареност, ниту кога настапува, ниту на кој закон да се повикаш, појма немаш...
 
На врв Bottom