Нов Закон за Нотаријат

Член од
12 март 2009
Мислења
12.941
Поени од реакции
6.935
ајде една друга работа, нотарски договори за продавање половно возило... досега таму имаше некоја клаузула, заборавив сега дали беше Видено -Земено или слично, демек НЕМА никакви Реперкусии за продавачот. Но имаше дека ЕУ го спроведе законот за кривично гонење на продавачитре на автомобил кој ја измениле поминатата километража ( се мисли на електронска километража), а се најави дека и кај нас законот е во процедура ???
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
3.362
Поени од реакции
2.403
ајде една друга работа, нотарски договори за продавање половно возило... досега таму имаше некоја клаузула, заборавив сега дали беше Видено -Земено или слично, демек НЕМА никакви Реперкусии за продавачот. Но имаше дека ЕУ го спроведе законот за кривично гонење на продавачитре на автомобил кој ја измениле поминатата километража ( се мисли на електронска километража), а се најави дека и кај нас законот е во процедура ???
Тоа може да подпадне под кривично дело Измама, така да незнам што би се нешто менувало кога како кривично дело во кривичниот законик постои.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
16.102
Поени од реакции
8.956
ајде една друга работа, нотарски договори за продавање половно возило... досега таму имаше некоја клаузула, заборавив сега дали беше Видено -Земено или слично
стои дека купувачот ја купува колата во исправна состојба.
За враќање километража, реално ниту нотар може да се бафта со тоа ниту продавачот може да е виновен. Ако си купил возило со веќе вратена километража од друг сопственик или фирма, кој ќе докаже каде и како била враќана. Такви закони веројатно во тие земји може да функционираат ако функционира државен апарат.
кај нас немаш инспекции за онолкави зградурини новоградби кои ги градат вон проектни планови и правилници, та за километражници збор не прајме.
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
12.941
Поени од реакции
6.935
стои дека купувачот ја купува колата во исправна состојба.
За враќање километража, реално ниту нотар може да се бафта со тоа ниту продавачот може да е виновен. Ако си купил возило со веќе вратена километража од друг сопственик или фирма, кој ќе докаже каде и како била враќана. Такви закони веројатно во тие земји може да функционираат ако функционира државен апарат.
кај нас немаш инспекции за онолкави зградурини новоградби кои ги градат вон проектни планови и правилници, та за километражници збор не прајме.
зборуваме за понови коли, со компјутер каде во овластен сервис може да ја утврдат вистинската километража... знам дека не се исплаќа да тужиш, но ако е лизинг, еднострано му откажуваш лизингот..
работата е дали нашата држава само формално го подржа новиот закон кој веќе се спроведува во ЕУ..
И не само тоа, пишував порано , не праајме збор за европа и уса, една Хрватска пред 7-8 години мислаам зааврши судскиот спор и ДЕБЕЛО го одрапаа нивниот застапник Хундааи за фабричка грешка во овес на возилото, поради што настрадаа луѓе...
Кај нас еден познат купи ново пежо и одма, по месец дена, , во гарантен рок, при обично запирање на семафор се отворија сите можни аирбегови ... штета огромна.... го ТРТКАА долго време, се додека не дојде пусулче од Франција дека се рааботи за фабричка грешка на чип од аирбеговите, а всушност требаше Пазарна одма да ги стегне за гуша...
Значи тоа е, дали има или нема заштита на потрошувачи, не збориме за тужење и трошоци накнадни...
 
Член од
28 март 2006
Мислења
16.102
Поени од реакции
8.956
зборуваме за понови коли, со компјутер каде во овластен сервис може да ја утврдат вистинската километража... знам дека не се исплаќа да тужиш, но ако е лизинг, еднострано му откажуваш лизингот..
работата е дали нашата држава само формално го подржа новиот закон кој веќе се спроведува во ЕУ..
И не само тоа, пишував порано , не праајме збор за европа и уса, една Хрватска пред 7-8 години мислаам зааврши судскиот спор и ДЕБЕЛО го одрапаа нивниот застапник Хундааи за фабричка грешка во овес на возилото, поради што настрадаа луѓе...
Кај нас еден познат купи ново пежо и одма, по месец дена, , во гарантен рок, при обично запирање на семафор се отворија сите можни аирбегови ... штета огромна.... го ТРТКАА долго време, се додека не дојде пусулче од Франција дека се рааботи за фабричка грешка на чип од аирбеговите, а всушност требаше Пазарна одма да ги стегне за гуша...
.
па ова не е поврзано со нотаријат туку ваљда со други закони и правилници на ниво на држава и меѓународна соработка.
https://www.vecernji.hr/auti/europski-parlament-zeli-sprijeciti-prevare-s-kilometrazom-rabljenih-automobila-1241695
Ти мешаш нови коли со фелер и коли на старо земени од едикојси дилери, увезени од едикојси увозници, продадени од едикојси плацеви во странство...на кои им враќале километражници. Не си јасен што конкретно треба нотарот да направи.
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
12.941
Поени од реакции
6.935
па ова не е поврзано со нотаријат туку ваљда со други закони и правилници на ниво на држава и меѓународна соработка.
https://www.vecernji.hr/auti/europski-parlament-zeli-sprijeciti-prevare-s-kilometrazom-rabljenih-automobila-1241695
Ти мешаш нови коли со фелер и коли на старо земени од едикојси дилери, увезени од едикојси увозници, продадени од едикојси плацеви во странство...на кои им враќале километражници. Не си јасен што конкретно треба нотарот да направи.
мислев на формата на ДОГОВОРОТ и клаузулите... всушност ШТО ако на Хомологација би се проверувала километражата ( или ти побараат да донесеш од овластениот увозник документ за помината километража ??)
тука за законот во ЕУ нагласокот е на БЕЗБЕДНОСТА, т.е. се смета дека колите со вратена километража се небезбедни, пред се што ако би биле редовно сервисирани во овластени сервиси НЕМА враќање на километража, сервисот има консеквенци...
И не е само за обични автомобили, ете замисли небезбедни Такси возила, а да не кажувам небезбедни Автобуси
 
Член од
12 март 2009
Мислења
12.941
Поени од реакции
6.935
Џабе и нови и стари закони , кога НЕМА гонење по службена должност, кај нас МВР и ОЈО се е во договор со гангстерите, ништо не ги интересира...
https://a1on.mk/archives/1038576?fbclid=IwAR0D9DzNpPpJiN0RD_W0zkUXY_8BRmaN-uCKhHHlsyjkTKVec6MOBmgT2gc

како НОТАРот го пренесувал возилата а немало УПЛАТА на проидавачот ?????????????????
Испаѓа треба продавачот да НЕ му го дава возилото додека НЕ ЛЕГНАТ парите
Ама па што праиме ако лажниот купувач го има оверен Договорот и Сообраќајната ?????

НЕМА можност БЕЗ РИЗИК никаква Трговија да се Направи, ЏАБЕ се ако НЕМА енергична ПОЛИЦИЈА и БРЗ Закон , БЕЗ Парничење !!!!!!!!!
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
1.520
Поени од реакции
1.062
Џабе и нови и стари закони , кога НЕМА гонење по службена должност, кај нас МВР и ОЈО се е во договор со гангстерите, ништо не ги интересира...
https://a1on.mk/archives/1038576?fbclid=IwAR0D9DzNpPpJiN0RD_W0zkUXY_8BRmaN-uCKhHHlsyjkTKVec6MOBmgT2gc

како НОТАРот го пренесувал возилата а немало УПЛАТА на проидавачот ?????????????????
Испаѓа треба продавачот да НЕ му го дава возилото додека НЕ ЛЕГНАТ парите
Ама па што праиме ако лажниот купувач го има оверен Договорот и Сообраќајната ?????

НЕМА можност БЕЗ РИЗИК никаква Трговија да се Направи, ЏАБЕ се ако НЕМА енергична ПОЛИЦИЈА и БРЗ Закон , БЕЗ Парничење !!!!!!!!!
Речиси сигурен сум дека договорите се направени на износ во висина на капарот што го примиле
 
Член од
2 март 2016
Мислења
191
Поени од реакции
99
Џабе и нови и стари закони , кога НЕМА гонење по службена должност, кај нас МВР и ОЈО се е во договор со гангстерите, ништо не ги интересира...
https://a1on.mk/archives/1038576?fbclid=IwAR0D9DzNpPpJiN0RD_W0zkUXY_8BRmaN-uCKhHHlsyjkTKVec6MOBmgT2gc

како НОТАРот го пренесувал возилата а немало УПЛАТА на проидавачот ?????????????????
Испаѓа треба продавачот да НЕ му го дава возилото додека НЕ ЛЕГНАТ парите
Ама па што праиме ако лажниот купувач го има оверен Договорот и Сообраќајната ?????

НЕМА можност БЕЗ РИЗИК никаква Трговија да се Направи, ЏАБЕ се ако НЕМА енергична ПОЛИЦИЈА и БРЗ Закон , БЕЗ Парничење !!!!!!!!!
Ова се последиците кога договорот си го прават самостојно.
Да отишле кај адвокат, прво и основно адвокатот ќе барал на лична карта од страните на увид, тековна состојба од фирмата, нотарско заверено полномошно со кое фирмата го овластила и во кое својство, сообраќајна, ќе ги запознаел двете страни со правата и обврските од договорот, и воедно заемно ќе ги заштител и продавачот и купувачот, ама зошто кај адвокат, зошто да платат 70 евра, кога сакаат да одат на ризик, и после ем без кола ем без пари, ем даваат пари за водење на судски постапки, ем нервози, ем стресови, и на крај и да добијат пак може зијан да останат, само за да не дадат 70 евра, ризикуваат да изгубат 7000-8000 евра.
Среќа што скопскиве нотари започнаа да не заверуваат договори за продажба на автомобили ако договорот не е составен и дополнително заверен од адвокат.
Зашто купувачот може да го излаже продавачот па и нотарот, но адвокат не може да излаже. :)
 
Член од
12 март 2009
Мислења
12.941
Поени од реакции
6.935
Ова се последиците кога договорот си го прават самостојно.
Да отишле кај адвокат, прво и основно адвокатот ќе барал на лична карта од страните на увид, тековна состојба од фирмата, нотарско заверено полномошно со кое фирмата го овластила и во кое својство, сообраќајна, ќе ги запознаел двете страни со правата и обврските од договорот, и воедно заемно ќе ги заштител и продавачот и купувачот, ама зошто кај адвокат, зошто да платат 70 евра, кога сакаат да одат на ризик, и после ем без кола ем без пари, ем даваат пари за водење на судски постапки, ем нервози, ем стресови, и на крај и да добијат пак може зијан да останат, само за да не дадат 70 евра, ризикуваат да изгубат 7000-8000 евра.
Среќа што скопскиве нотари започнаа да не заверуваат договори за продажба на автомобили ако договорот не е составен и дополнително заверен од адвокат.
Зашто купувачот може да го излаже продавачот па и нотарот, но адвокат не може да излаже. :)
Оваа случка од линкот што е сега по судови ми е нејасна, НОТАРОТ не заверува договор ако НЕМА потврда за УПЛАТА !!!
Само купувачот може да биде оштетен, ако продавачот НЕ ДОЈДЕ на НОТАР, ако НЕМА се комплет валидни Документи или ако МВР добие од Интерпол забрана... а Да не кажувам за коли со мк таблици кој може да се и под хипотека ????
Ова САМОСТОЈНО составување ДОГОВОР мислиш кога физичко лице на друго физичко лице му продава?? .....
еве сега пред некој ден купив половна кола од фирма... си имаат " свој " нотар, ама договорот они го составуваат... ПРВО ти уплаќаш, после се потпишува договор, ама така БИЛО и ако купуваш од физичко лице... значи се е на Доверба, па и адвокат да имаш..
Всушност најнапред даваш мал КАПАР за кој не добиваш ни каса прими туку на обично ливче... цената е формална, веројатно има некоја табела по годиште спрема која и се царини, а остатокот го плаќаш на рака кога физички ти ја даваат колата, исто како што 70% вработени земаат плата, дел на картичка а дел во кеш..
Е тука може купувачот да не дава плус пари во кеш ама нема да му дадат кола, само може да ги бара парите што ги платил преку банка да си ги бара назад... Во краен случај, ако купувачот не плати и делот во кеш и ги тужи и ја бара баш таа кола а не парите преку банка што ги платил, ќе му извадат некој витален дел па не може ни да ја изнесе со возење.../ всушност колите се без таблици па строго по пропис би требало со шлепер до технички преглед да се носат ??
Се тоа разбирам, но потоа чекаш потврда од Интерпол ?? ...
Не ми е јасно, зарем на излез од ЕУ не се проверува на граница колите дали се во список на Интерпол ???
Е сега како е за коли што се купуваат со адвокат, од 10,000 евра + не ми е јасно...
Како и да е имаше и полошо, пред 17-18 години кога се даваше пари однапред па чекаш некој да донесе тој кола од Германија, сега барем има автоплацеви....
А што да кажам кога 1991 купував НОВА кола од државна фирма увозник, на технички ме враќаат, нема документ од царинењето ... некој од фирмата го скрил во некоја фиока за да не може таа кола да се продаде, ја чувал за некој... среќа најдовме врска во царина да ни направат копија инаку ќе имавме кола без документи, за украс...
 

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
4.867
Поени од реакции
5.591
Колку е тарифата кај нотар за купопродажен договор за стан во скопје?

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk
 
Член од
11 декември 2009
Мислења
281
Поени од реакции
101
Незнам дали е како кај адвокатот по тарифник,јас платив 8-9000ден.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
 
На врв Bottom