Нов Закон за Нотаријат

Член од
2 јули 2009
Мислења
334
Поени од реакции
382
кога сме кај оставините, како се регулира плаќањето на трошоците, само тој што поднел ?? Што ако другите наследници не сакаат да учествуваат во трошоците ??
Дали е утка во законот или нотарите не знаат ??
Наводно нотарот не може да ги дели трошоците на наследниците ??
Плаќаат сите наследници кои се прифатиле за наследство.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
12.491
Поени од реакции
6.477
Плаќаат сите наследници кои се прифатиле за наследство.
така ми кажа еден нотар, ама овој кој ми го одредил судот вели плаќа тој што ја започнал постапката.... а што правиме ако по службена должност се отвори оставинска постапка, наводно по НОВО така било ?
( а теоретски може и никој да не прифати), пример за живот се поделиле а останале само долгови... има и такви случки..
Незнам, ама од Словенија наследувавме, 12-на наследници, на сите ни дојде за плаќање, не ни знам кој ја отворил постапката...
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
1.513
Поени од реакции
1.046
Темава е отворена пред повеќе од година дена, а Законот е на снага три месеци. А ние овде, уште малку рецепти ќе почнеме да си разменуеме. Бидејќи темата се однесува на правната сигурност на граѓаните, при што нема да бидат дополнително финансиски оштетени, знае ли некој (адвокат, нотар, вработен во Катастар, сеедно), како сега функционира Законот? Без мислења, претпоставки, туку практично. Порано за Солемнизација на стан од 50м2 би чинело толку, а сега за истиот стан адвокатот за Договор ќе земе волку, нотарот за Солемнизација или заверка на Договорот толку, Катастарот сите ќе ги погали по косичка и ќе им даде тапија. Толку ли е сложено прашањево, па се потребни мислења?
 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.721
Поени од реакции
615
Логично е сите наследици да платат, но по обичај ќе се погодат ѓубриња и ќе се прават недоветни. Затоа нотарот прво бара од тој што повел постапка да плати, а после он нека се договара со другите.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
12.491
Поени од реакции
6.477
Логично е сите наследици да платат, но по обичај ќе се погодат ѓубриња и ќе се прават недоветни. Затоа нотарот прво бара од тој што повел постапка да плати, а после он нека се договара со другите.
мене ми доваѓаше од Словенија на мое име да плаќам, а не ни знам кој повел постапка....
А проблем е и сите наследници да се од РМ
 
Член од
12 март 2009
Мислења
12.491
Поени од реакции
6.477
Логично е сите наследици да платат, но по обичај ќе се погодат ѓубриња и ќе се прават недоветни. Затоа нотарот прво бара од тој што повел постапка да плати, а после он нека се договара со другите.
во Правдико има друго, а и една нотарка што разговарам така ми кажа:
Нотарот нема да ја издаде нотарската исправа или решение, доколку странките претходно не ги надоместат наградата и трошоците на нотарот и адвокатот и таксите.

има друго што не го најдов на вебстраната на Правдико,
што се прави ако некој од наследниците не даде полномошно на адвокат, дали може Постапката за оставина да оди по службена должност а истиот наследник да се третира дека не се прифаќа на оставината ???
Исто така, дали има методологија како Нотарот ги известува другите странки кога еден ќе поднесе барање ??
А во самиот веб сајт на правдико пишува само за оставиина по службена должност, веднаш по смртта на оставителот, а не кажува за случки кога подоцна сака да се се отвари постапка...
 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.721
Поени од реакции
615
во Правдико има друго, а и една нотарка што разговарам така ми кажа:
Нотарот нема да ја издаде нотарската исправа или решение, доколку странките претходно не ги надоместат наградата и трошоците на нотарот и адвокатот и таксите.

има друго што не го најдов на вебстраната на Правдико,
што се прави ако некој од наследниците не даде полномошно на адвокат, дали може Постапката за оставина да оди по службена должност а истиот наследник да се третира дека не се прифаќа на оставината ???
Исто така, дали има методологија како Нотарот ги известува другите странки кога еден ќе поднесе барање ??
А во самиот веб сајт на правдико пишува само за оставиина по службена должност, веднаш по смртта на оставителот, а не кажува за случки кога подоцна сака да се се отвари постапка...
Да, прво плаќаш па ти ги дава решенијата, т.е може лично да го даде на тој што плаќа а другите по пошта со лична достава.
Битно е било кој наследник да се наведе дека има право на наследство па после ако сака нека не доаѓа никогаш ни на рочиште ни до крајот на целата постапка. Тоа е за жал така, еден може да ја тера целата работа а сите на готово на крај да ќарат.
Каква службена должност врска нема тоа, ако некој не поднесе предлог до судот па после судот до нотар нема оставинска.
Така да, се треба сам да си правиш.
 
Член од
6 април 2015
Мислења
383
Поени од реакции
124
Што доколку двајцата наследници кај нотар се прифакаат , но едниот не се согласува со тоа , што понатаму ?
 
Член од
13 јануари 2013
Мислења
1.406
Поени од реакции
974
Што доколку двајцата наследници кај нотар се прифакаат , но едниот не се согласува со тоа , што понатаму ?
Е сеа според што прифаќаат, според нивна согласност за поделба на имот без тестамент.
Ако си има тестамент тогаш нема тој што да не прифаќа!
Ако пак сакаат да продадат имот и не се согласува со тоа третиот, тогаш тие можат да му го откупат неговиот дел и завршена работа.
 
Член од
25 јануари 2016
Мислења
46
Поени од реакции
17
Што доколку двајцата наследници кај нотар се прифакаат , но едниот не се согласува со тоа , што понатаму ?
Како тоа не се согласува? со што? не се согласува да биде наследник или не се согласува другите да се прифатат? ако тој не сака да биде наследник никој не му брани, ќе си даде негативна наследнична изјава и крај, а ако не се согласува другите да се прифатат пак никој него не го прашува..ама мора сите да дадат наследничка изјава, за да се донесе решение па после тој третиот нека тужи ако мисли дека има основ..ако не, не може тој да им го оспорува правото на тие што сакаат да се прифатат
 
Член од
12 март 2009
Мислења
12.491
Поени од реакции
6.477
Како тоа не се согласува? со што? не се согласува да биде наследник или не се согласува другите да се прифатат? ако тој не сака да биде наследник никој не му брани, ќе си даде негативна наследнична изјава и крај, а ако не се согласува другите да се прифатат пак никој него не го прашува..ама мора сите да дадат наследничка изјава, за да се донесе решение па после тој третиот нека тужи ако мисли дека има основ..ако не, не може тој да им го оспорува правото на тие што сакаат да се прифатат
прашувам за случај ( а кој не е редок), ако има повеќе наследници, а има и во странство...проблемот е што ниту нотарот ниту адвокатите кој се потребни по закон нема да сакаат да работат, ако не им плати тој што е тука, не верувам дека од странско лице би наплатувале трошоци ... и не само тоа, ако оставителот има некој долг тука, долгот ќе му падне на наследникот што е тука, извршител не се замара со странски лица..
Така дека тоа што пишува во законот и правдико дека наследниците заеднички ги сносуваат трошоците и долговите на оставителот ми е проблематично... кого да прашаш кажува Јас не сум го праел законот за оставинска постапка...
А колку знам во други држави има закони каде странец не може цент да изнесе ако има некој долг ...
Законот за оставинска постапка треба да има член со кој сите кој се прифаќаат на наследството мора да дадат АВАНС во износ на соодветниот дел од трошоците а и долговите на оставителот, кој не даде до определен РОК да го губи делот од оставината што му припаѓа......
Проблемот ќе добие на тежина бидејќи се повеќе луѓе живеат во странство
А патем читав дека има илјадници недвижнини (воглавном земјишта) кој се во сопственост на починати лица и никој не плаќа данок а државата не ги одзима !!!
 
Член од
20 јули 2014
Мислења
5.218
Поени од реакции
6.695
пра=увам за случај ( а кој не е редок), ако има повеќе наследници, а има и во странство...проблемот е што ниту нотарот ниту адвокатите кој се по закон нема да сакаат да работат ако не им плати тој што е тука, не верувам дека од странско лице би наплатувале трошоци ... и не само тоа, ако оставителот има некој долг тука, долгот ќе му падне на наследникот што е тука, извршител не се замара со странски лица..
Така дека тоа што пишува во законот и правдико дека наследниците заеднички ги сносуваат трошоците и долговите на оставителот ми е проблематично... кого да прашаш кажува Јас не сум го праел законот за оставинска постапка...
А колку знам во други држави има закони каде странец не може цент да изнесе ако има некој долг ...
Законот за оставинска постапка треба да има член со кој сите кој се прифаќаат на наследството мора да дадат АВАНС во износ на соодветниот дел од трошоците а и долговите на оставителот, кој не даде до определен РОК да го губи делот од оставината што му припаѓа......
Проблемот ќе добие на тежина бидејќи се повеќе луѓе живеат во странство
А патем читав дека има илјадници недвижнини (воглавном земјишта) кој се во сопственост на починати лица и никој не плаќа данок а државата не ги одзима !!!
:facepalm:
 
Член од
4 март 2011
Мислења
564
Поени од реакции
409
Што доколку двајцата наследници кај нотар се прифакаат , но едниот не се согласува со тоа , што понатаму ?
Оставинската постапка е неспорна постапка и нотарот решава се додека меѓу наследниците не се појави некаков спор. Доколку некој од наслединиците спори (на пример смета дека за оставината или дел од оставината постои тестамент, или смета дека на пример дел од оставината како подвижни ствари не се сопственост на оставителот и сл.), тогаш нотарот ќе ја прекине постапката, а странките ќе ги упати на парница пред надлежниот суд.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
12.491
Поени од реакции
6.477
Како тоа не се согласува? со што? не се согласува да биде наследник или не се согласува другите да се прифатат? ако тој не сака да биде наследник никој не му брани, ќе си даде негативна наследнична изјава и крај, а ако не се согласува другите да се прифатат пак никој него не го прашува..ама мора сите да дадат наследничка изјава, за да се донесе решение па после тој третиот нека тужи ако мисли дека има основ..ако не, не може тој да им го оспорува правото на тие што сакаат да се прифатат
Јас мислам тој третиот ако не даде никаква изјава, автоматски се прифаќа за делот што му припаѓа по закон...
А еве друг проблем, личен пример од пред 16 години ...поднесов предлог, имаше таму значителен имот што во моментот беше блокиран во друга ехЈу држава, а имаше и пари околу 300евра што беа расположиви... другите два наследника беа поканувани, но воопшто не се појавија на ниедно рочиште, не дадоа никаква изјава и судијката ме убеди по 3-тото рочиште да потпишам да се прекине предлогот и дека нема ништо да платам, а ако одлучела ќе добиев 1/3, а што нема да ги покриеше ни сите процесни трошоци... башка што имаше тогаш и една фактура на име на оставителот од 1000 евра, а ако случајно беше тужена јас ќе го кркав бидјќи другите потенцијални оставители беа недостапни за наплата...
 
Член од
25 март 2012
Мислења
5.811
Поени од реакции
2.182
Дали сега со новите закони мора да имаме нотарски купопродажен договор со лицата од странство од кои сме го купеле автото?
 
На врв Bottom