Нов Закон за Нотаријат

Член од
12 март 2009
Мислења
14.075
Поени од реакции
8.488
Си плаќаат ДДВ адвокатите, не се секирај ти за тоа :)
Иначе ако адвокатот работи лошо тогаш се поднесува претставка во АКРМ :)
ако адвокат праи дубари треба и кривична, ама многу ретко го праи тоа МВР... само ако има некој политички интерес, пријави од обичен граѓанин се отфрлаат ...
ај да не идеме во детали , ете ти обичен познат случај, го имаше во медиуми :
од дворот на граѓанинот ХХ излегол на јавен пат млад бик и потешко повредил случаен минувач друг граѓанин НН. Случајот е 3 години на суд а се уште адвокатот на одбраната успева да ја матка работата демек битно било да се утврди дали се работи за млад бик или јунец ...
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
3.752
Поени од реакции
3.059
3000 адвокати најавуваат блокада на сите институции. На Владата и даваат ултиматум од десетина дена

немам ништо против адвокатите, но не ми се допаѓа што не се фискализирани а и што немаат прецизен ценовник... ај разбирам да сакаат да заработат ако бранат некој апаш, ама обичните граѓани се принудени за секоја процесна постапка во суд да имаат адвокат, а дури адвокати знаат и да саботираат и свој клиент... не е на одмет малку што ги здрмаа, треба да се свртат лево десно и да видат како работаат нивни колеги во европски држави
Прво тропаш глупости без да имаш основни информации, адвокатите се фискализирани веќе подолго време, друго имааат прецизен „ ценовник“ се вика тарифа и ја донесува Адвокатската комора на РМ, друго, да за во суд ти треба адвокат сакал или не неука странка сама неможе да заврши работа во ниту една судска постапка, третто дали ти е јасно дека нотарите се милионери и работат работи кои се противуставни, пример неможе нотар да спроведува наследна постапка тоа порано го правеше суд, па наследната постапка ја делегира на нотарите,а според уставот судската функција е неделива, четвртто истите тие нотари извршуваат судски функции , а немаат квалификација за истот т.е немаат положено правосуден испит, петто нотарите се предвидени какао обични писари и ништо друго како што се во европските земји, со новиот закон сега им се овозможува да состаувваат нотарски акт, кој треба да биде во исклучителна надлежност на адвокатите „афера фиком“ и можам да ти набројувам до миле воље зошто нотарите треба да се ограничат само на солемнизација т.е потврдување на приватна испраава во јавна и заверка на потписи и документи ама како што имаш половични информации секако нема да сфатиш.
Штрајкот на адвокатите го подржувам бидејќи им е загрозена функцијата и опстојувањето на адвокатурата од 300 нотари во цела држава и би посочил на Српската адвокатура да се угледаат бидејќи кога таму сакаа сличен закон да им наметнат ги блокираа правосудните институции и издејствуваа закон во свој интерес, а богами и во интерес на граѓаните.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
14.075
Поени од реакции
8.488
Прво тропаш глупости без да имаш основни информации, адвокатите се фискализирани веќе подолго време, друго имааат прецизен „ ценовник“ се вика тарифа и ја донесува Адвокатската комора на РМ, друго, да за во суд ти треба адвокат сакал или не неука странка сама неможе да заврши работа во ниту една судска постапка, третто дали ти е јасно дека нотарите се милионери и работат работи кои се противуставни, пример неможе нотар да спроведува наследна постапка тоа порано го правеше суд, па наследната постапка ја делегира на нотарите,а според уставот судската функција е неделива, четвртто истите тие нотари извршуваат судски функции , а немаат квалификација за истот т.е немаат положено правосуден испит, петто нотарите се предвидени какао обични писари и ништо друго како што се во европските земји, со новиот закон сега им се овозможува да состаувваат нотарски акт, кој треба да биде во исклучителна надлежност на адвокатите „афера фиком“ и можам да ти набројувам до миле воље зошто нотарите треба да се ограничат само на солемнизација т.е потврдување на приватна испраава во јавна и заверка на потписи и документи ама како што имаш половични информации секако нема да сфатиш.
Штрајкот на адвокатите го подржувам бидејќи им е загрозена функцијата и опстојувањето на адвокатурата од 300 нотари во цела држава и би посочил на Српската адвокатура да се угледаат бидејќи кога таму сакаа сличен закон да им наметнат ги блокираа правосудните институции и издејствуваа закон во свој интерес, а богами и во интерес на граѓаните.
ниеден адвокат не ниту суд не одговарал кај нас за безобразно одолговлечување на постапка; дури ни Стразбур не ги гиба за најголеми глупости. А твојот од комора кога бев да се пожалам ми кажа и да се жалиш во Стразбур имаме човек таму.. демек правната мафија е над сите правни логики...
Абе имам документи, одговори на мои претставки од Врховен Суд што врска немаат со животот.
Само работата е што кај нас е се селективно, ете СЈО прогонува дури и судии ама само тие политички што им сметаат.
А кој се Нотари ?? пак поранешни адвокати или казнети судии. Поднесов пред 7 години до министерство, за нотар што извршил солемнизација без никаков документ ( имотен лист,план ..) со крајно непрофесионален текст на опис на солемнизираната недвижнина.
Дојдоа од министерство да извршат увид ( и да го казнат), тој се јаавил во судот во Охрид и викнал некој поранешен колега судија, тој дошол и ги НАБРКАЛ овие од министерство, демек во Охрид не важела етажна сопственост.
Ама имам и дузина примери за криминал на адвокати, единствено тој главниот (од пред 10 години) од АКМ, што ми кажа дај ми било што да го казнам ( за еден криминоген адвокат ).
Ете да не одиме назад, СЕГА, синот има спор со изведувачот на зградата кој незаконски извршил преправка на одводна инсталација во гаража, инспекција утврдила и сега наместо да ја врати во првобитна состојба ( и да ја поправи) а што е правно неспорно а и мала сума, тие ангажирал адвокатска канцеларија и го одложуваат решението на инспекцијата :mad:
Значи во ова криминогена држава адвокатите се ставени во служба на кршење на законот.
Не ги правдам ниту Нотарите, едноставно постои голема криминална селективност и во МВР и ОЈО околу поведување кривична пријава по службена должност, па затоа криминалците оро водат, а се тоа им оди на рака на адвокатите да се богаатат.
б.т.в., молчиш за случката каде адвокат и суд 3 - 4 години ја одолговлекуваат работата за човекот што е повреден на јавен простор од Јунец или млад бик.[DOUBLEPOST=1520792309][/DOUBLEPOST]
Прво тропаш глупости без да имаш основни информации, адвокатите се фискализирани веќе подолго време, друго имааат прецизен „ ценовник“ се вика тарифа и ја донесува Адвокатската комора на РМ, друго, да за во суд ти треба адвокат сакал или не неука странка сама неможе да заврши работа во ниту една судска постапка, третто дали ти е јасно дека нотарите се милионери и работат работи кои се противуставни, пример неможе нотар да спроведува наследна постапка тоа порано го правеше суд, па наследната постапка ја делегира на нотарите,а според уставот судската функција е неделива, четвртто истите тие нотари извршуваат судски функции , а немаат квалификација за истот т.е немаат положено правосуден испит, петто нотарите се предвидени какао обични писари и ништо друго како што се во европските земји, со новиот закон сега им се овозможува да состаувваат нотарски акт, кој треба да биде во исклучителна надлежност на адвокатите „афера фиком“ и можам да ти набројувам до миле воље зошто нотарите треба да се ограничат само на солемнизација т.е потврдување на приватна испраава во јавна и заверка на потписи и документи ама како што имаш половични информации секако нема да сфатиш.
Штрајкот на адвокатите го подржувам бидејќи им е загрозена функцијата и опстојувањето на адвокатурата од 300 нотари во цела држава и би посочил на Српската адвокатура да се угледаат бидејќи кога таму сакаа сличен закон да им наметнат ги блокираа правосудните институции и издејствуваа закон во свој интерес, а богами и во интерес на граѓаните.
ZA PUSTI 160.000 EVRA!!!

Dragan Simonovski, včera priveden sovetnik na ministerot Oliver Spasovski, pred dve nedeli podnel krivična prijava protiv advokatot ANTONIO APOSTOLSKI, za vmešanost vo finansiski kriminal vreden 160.000 evra. Apostolski gi podignal tie pari so navodna izmama, namesto oštetena stranka koja ja zastapuval. Ova navodno e izvedeno preku lice koe lažno se pretstavilo deka e ošteteniot. Spored mojot izvor od MVR, izmamata bila izvedena so amin na sudijkata od Vrhoven sud LIDIJA NEDELKOVA, sopruga na Apostolski. Kako nivni spasitel se javuva direktorot na BJB LAZE VELKOVSKI, otkako sfatile deka Simonovski e uporen istragata da ja dovrši so prijava protiv niv.

Poradi negovoto tvrdoglavo nesoglasuvanje da popušti, pred nedela dena vo skopskata kafeana MEANA B. se sostanale Apostolski, Nedelkova i Velkovski i presudile: SIMONOVSKI MORA U PRITVOR!

ALKO, kade e AKM da se javi , ako Božinovski lažno go obvinuva advokat Apostolski i negovata sopruga sudijka Nedelkova, nego da mu pokrenat krivična, a ako e vistina da ti se pose*am u naševo pravosudstvo
 
Последно уредено:
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.132
Поени од реакции
2.275
Нотаријатот кај нас е преценет и пре пре пре преплатен. Никој, ниту една професија не заработува толку многу пари а на толку лесен начин. Нотарската работа, за разлика од адвокатската, судијската, извршителската... е работа гола вода и се сведува на теркови, удирање печати и достава. Нотарите немаат ниту еден спор во нивните постапки, немаат ниту еден незавршен предмет, немаат неизвесност како ке заврш некоја постапка. Носиш диплома, документ... бап печат заверено. Поднесуваш платен налог, бап печат го дозволува и го доставува а ако некој приговара- предметот и правец на суд. Оставинска постапка исто, ако си договорен добиваш решение веднаш а ако има спор- правец на суд. Нотарски акти- теркови... Нема ништо полесно и поедноставно од тоа да си нотар. Високите тарифи ги направија нотарите милионери и сега се толку моќно лоби што многу тешко може да им се брцне во колачот. Од друга страна народот не ја сваќа потребата од адвокат во секоја нивна правна работа и смета дека тоа се џабе пари оти и самиоит си знае да си ја заврши работата (треба да се спомне и дека учеството на адвокатите беше платено со дел од нотарската награда а не со дополнително плаќање од граѓанинот), па затоа на крај имаме ситуации да некој се повикува на пример на застареност кога ке му стигне налог од извршител а бидејќи многу знаел не се повикал на застареност кога требало.... Зошто ни е адвокат е исто како да речеме зошто без рецепт не ни даваат антибиотик во аптека? Па си знаме што не боли и од што ке ни помини, зошто ни е лекар....
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.680
Поени од реакции
11.332
ниеден адвокат не ниту суд не одговарал кај нас за безобразно одолговлечување на постапка; дури ни Стразбур не ги гиба за најголеми глупости. А твојот од комора кога бев да се пожалам ми кажа и да се жалиш во Стразбур имаме човек таму.. демек правната мафија е над сите правни логики...
Абе имам документи, одговори на мои претставки од Врховен Суд што врска немаат со животот.
Само работата е што кај нас е се селективно, ете СЈО прогонува дури и судии ама само тие политички што им сметаат.
А кој се Нотари ?? пак поранешни адвокати или казнети судии. Поднесов пред 7 години до министерство, за нотар што извршил солемнизација без никаков документ ( имотен лист,план ..) со крајно непрофесионален текст на опис на солемнизираната недвижнина.
Дојдоа од министерство да извршат увид ( и да го казнат), тој се јаавил во судот во Охрид и викнал некој поранешен колега судија, тој дошол и ги НАБРКАЛ овие од министерство, демек во Охрид не важела етажна сопственост.
Ама имам и дузина примери за криминал на адвокати, единствено тој главниот (од пред 10 години) од АКМ, што ми кажа дај ми било што да го казнам ( за еден криминоген адвокат ).
Ете да не одиме назад, СЕГА, синот има спор со изведувачот на зградата кој незаконски извршил преправка на одводна инсталација во гаража, инспекција утврдила и сега наместо да ја врати во првобитна состојба ( и да ја поправи) а што е правно неспорно а и мала сума, тие ангажирал адвокатска канцеларија и го одложуваат решението на инспекцијата :mad:
Значи во ова криминогена држава адвокатите се ставени во служба на кршење на законот.
Не ги правдам ниту Нотарите, едноставно постои голема криминална селективност и во МВР и ОЈО околу поведување кривична пријава по службена должност, па затоа криминалците оро водат, а се тоа им оди на рака на адвокатите да се богаатат.
б.т.в., молчиш за случката каде адвокат и суд 3 - 4 години ја одолговлекуваат работата за човекот што е повреден на јавен простор од Јунец или млад бик.[DOUBLEPOST=1520792309][/DOUBLEPOST]
ZA PUSTI 160.000 EVRA!!!

Dragan Simonovski, včera priveden sovetnik na ministerot Oliver Spasovski, pred dve nedeli podnel krivična prijava protiv advokatot ANTONIO APOSTOLSKI, za vmešanost vo finansiski kriminal vreden 160.000 evra. Apostolski gi podignal tie pari so navodna izmama, namesto oštetena stranka koja ja zastapuval. Ova navodno e izvedeno preku lice koe lažno se pretstavilo deka e ošteteniot. Spored mojot izvor od MVR, izmamata bila izvedena so amin na sudijkata od Vrhoven sud LIDIJA NEDELKOVA, sopruga na Apostolski. Kako nivni spasitel se javuva direktorot na BJB LAZE VELKOVSKI, otkako sfatile deka Simonovski e uporen istragata da ja dovrši so prijava protiv niv.

Poradi negovoto tvrdoglavo nesoglasuvanje da popušti, pred nedela dena vo skopskata kafeana MEANA B. se sostanale Apostolski, Nedelkova i Velkovski i presudile: SIMONOVSKI MORA U PRITVOR!

ALKO, kade e AKM da se javi , ako Božinovski lažno go obvinuva advokat Apostolski i negovata sopruga sudijka Nedelkova, nego da mu pokrenat krivična, a ako e vistina da ti se pose*am u naševo pravosudstvo
Само три работи ќе ти кажам.

Прво, зошто мислиш дека некој ќе се впушти во дебата со тебе кога не ја знаеш разликата меѓу „кој“ и „кои“ ?
Бесплатна настава по македонски јазик за прво одделение. Еднина = „кој“, множина = „кои“.

Друго, ја обожавам твојава логика. Адвокативе се ѓубриња, нотариве се исто ѓубриња, ама за инат ќе ги поддржувам нотариве иако знам дека они уште поголем хаос ќе направат. Генијално :)

Трето, муабетот со „твојот извор од МВР“ пред кооперација со дечкото шо им носи бурек у МВР а ?
 
Член од
12 март 2009
Мислења
14.075
Поени од реакции
8.488
Само три работи ќе ти кажам.

Прво, зошто мислиш дека некој ќе се впушти во дебата со тебе кога не ја знаеш разликата меѓу „кој“ и „кои“ ?
Бесплатна настава по македонски јазик за прво одделение. Еднина = „кој“, множина = „кои“.

Друго, ја обожавам твојава логика. Адвокативе се ѓубриња, нотариве се исто ѓубриња, ама за инат ќе ги поддржувам нотариве иако знам дека они уште поголем хаос ќе направат. Генијално :)

Трето, муабетот со „твојот извор од МВР“ пред кооперација со дечкото шо им носи бурек у МВР а ?
си се фатил за некој грешки во пост на форум, направени од брзање, а да ти покажам пресуди со матерјални грешки, всушност 80% од пресуди имаат такви грешки ( име,бројчани податоци и други битни работи )
Јас не сум против учество на адвокат при нотарска работа, но ПРВО и адвокатите да бидат во суд на список исто како нотарите, а не мене тој твојот од АКМ да ми кажува ќе прашуваш и 30 адвокати додека некој не се смилува...
Трето и по стариот закон кога не требаше адвокат кај нотар, составувањето на пример на купопродажен договор на нов стан од фирма пак го вршеа или адвокати или правници, ама пак НИКОЈ не одговараше за вметнување незаконски клаузули, па се случуваше ако одиш со кредит преку асална банка таа да му го врати договорот на корекција, а имаше и случки за исти станови зависно преку која банка да има различни приоди...
Сакам да кажам дека за купопродажба на возило, стан и слични вообичаени секојдневни работи треба да има прецизен закон и надлежна управна инспекција.
Адвокат треба кога се работи за специфични работи кој не се типски (за многу странки).
 
Член од
20 јули 2014
Мислења
5.218
Поени од реакции
6.697
си се фатил за некој грешки во пост на форум, направени од брзање, а да ти покажам пресуди со матерјални грешки, всушност 80% од пресуди имаат такви грешки ( име,бројчани податоци и други битни работи )
Јас не сум против учество на адвокат при нотарска работа, но ПРВО и адвокатите да бидат во суд на список исто како нотарите, а не мене тој твојот од АКМ да ми кажува ќе прашуваш и 30 адвокати додека некој не се смилува...
Трето и по стариот закон кога не требаше адвокат кај нотар, составувањето на пример на купопродажен договор на нов стан од фирма пак го вршеа или адвокати или правници, ама пак НИКОЈ не одговараше за вметнување незаконски клаузули, па се случуваше ако одиш со кредит преку асална банка таа да му го врати договорот на корекција, а имаше и случки за исти станови зависно преку која банка да има различни приоди...
Сакам да кажам дека за купопродажба на возило, стан и слични вообичаени секојдневни работи треба да има прецизен закон и надлежна управна инспекција.
Адвокат треба кога се работи за специфични работи кој не се типски (за многу странки).
глуп козар
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
3.752
Поени од реакции
3.059
си се фатил за некој грешки во пост на форум, направени од брзање, а да ти покажам пресуди со матерјални грешки, всушност 80% од пресуди имаат такви грешки ( име,бројчани податоци и други битни работи )
Јас не сум против учество на адвокат при нотарска работа, но ПРВО и адвокатите да бидат во суд на список исто како нотарите, а не мене тој твојот од АКМ да ми кажува ќе прашуваш и 30 адвокати додека некој не се смилува...
Трето и по стариот закон кога не требаше адвокат кај нотар, составувањето на пример на купопродажен договор на нов стан од фирма пак го вршеа или адвокати или правници, ама пак НИКОЈ не одговараше за вметнување незаконски клаузули, па се случуваше ако одиш со кредит преку асална банка таа да му го врати договорот на корекција, а имаше и случки за исти станови зависно преку која банка да има различни приоди...
Сакам да кажам дека за купопродажба на возило, стан и слични вообичаени секојдневни работи треба да има прецизен закон и надлежна управна инспекција.
Адвокат треба кога се работи за специфични работи кој не се типски (за многу странки).
Сс дужно поштовање шљапаш глупости, теркови на договори требало да има, ти текнува аферата фиком... видете се е кажано Нотарите се 300 луѓе со најмала одговорност во својата работа од областа на правото, а за разлика од одговорноста имаат примања поголеми и од судиите и обвинителите и сите запослени во рпавосудни органи... место да се како и во останатиот дел од светот обични писари кои приванта исправа ја потврдуваат и заверуваат потписи на истите им се дадоа оставински постапки, нотарски актови ( всушност нека ми дефинира некој што е тоа нотарски акт), платни налози кои што ниту ги проверуваат ниту ништо само удираат печат и терај па ако странката приговори во ред ако не терај на извршување... и сега од како им се намали приходот кој вреди да се напомне дека е пак највисок од сите правнички професии со новата влада излобираа нов предлог закон којвсушност значи враќање на старо, бидејќи истите биле загрижени за трошоците на граѓаните пази молим те, а никаде не спомнуваат ниту граѓаните со новиот закон имаат поголеми трошоци бидејќи адвокатите колачот го делат со нотарите а на со граѓаните, а ниту спомнуваат дека рецимо оставинска постапка пред да им ја државата делегира во судовите кошташе за граѓаните 480 денари, додека кај нив се зголеми на 12.000 денари... а ти дечко толку глупости пишуваш што и претходно сум ти спомнал дека имаш некоја конекција со нотаријатот во оваа припиздина.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
14.075
Поени од реакции
8.488
Сс дужно поштовање шљапаш глупости, теркови на договори требало да има, ти текнува аферата фиком... видете се е кажано Нотарите се 300 луѓе со најмала одговорност во својата работа од областа на правото, а за разлика од одговорноста имаат примања поголеми и од судиите и обвинителите и сите запослени во рпавосудни органи... место да се како и во останатиот дел од светот обични писари кои приванта исправа ја потврдуваат и заверуваат потписи на истите им се дадоа оставински постапки, нотарски актови ( всушност нека ми дефинира некој што е тоа нотарски акт), платни налози кои што ниту ги проверуваат ниту ништо само удираат печат и терај па ако странката приговори во ред ако не терај на извршување... и сега од како им се намали приходот кој вреди да се напомне дека е пак највисок од сите правнички професии со новата влада излобираа нов предлог закон којвсушност значи враќање на старо, бидејќи истите биле загрижени за трошоците на граѓаните пази молим те, а никаде не спомнуваат ниту граѓаните со новиот закон имаат поголеми трошоци бидејќи адвокатите колачот го делат со нотарите а на со граѓаните, а ниту спомнуваат дека рецимо оставинска постапка пред да им ја државата делегира во судовите кошташе за граѓаните 480 денари, додека кај нив се зголеми на 12.000 денари... а ти дечко толку глупости пишуваш што и претходно сум ти спомнал дека имаш некоја конекција со нотаријатот во оваа припиздина.
не си во право... не ги подржувам нотарите, па јас имам поднесено против нотари 2 пати постапка а против адвокат немам, иако адвокат мој ме саботираше, го потплати урбана мафија.
Кај Нотари добро функционира продажба на половни коли, веројатно бидејќи МВР контролира. Од друга страна недвижнините се продаваат шалабајзерски, јас поднесов против нотар, кој 2004 солемнизирал договор без воопшто никаков документ асаален, само напишано број одобрение за градба а без никаков план, БЕЗ ОПИС на недвижнината, од што се состои .. т.е. како да купуваш 100кг крушки и 50кг јаболка а тој да солемнизира 150кг овошје, поради што дузина луѓе и ден денес имаат таму проблеми. Но инкриминираните договори ( наместо типски терк) кој го наметнува продавачот на нови недвижнини се составени пак од нивен несовесни правници или адвокати. Нотарот е тој што при солемнизација треба да провери дали правно формално договорот го исполнува законот. и се останато, но и тоа зависи од совесност на Нотарот.
Подоцна, 2007 или 2008? , кога ПАДНА ДДВ на недвижнини од 18 на 5% имаше стотици парници, буквално секој стан се продаваше со парничење а поради фалавери на градежната мафија ( нивни правници, адвокати и нотари)...
Па и сега недвижнините се уште не се добро средени, кај синот во зградата имаше на исти станови и услови, па и дури преку влада , купи куќа купи стан, мангупски договори со вметнати клаузули ако ддв се качи на денот на уселување да се доплаќа разлика на цела сума, што е незаконски бидејќи ддв при секоја поединачна уплата се фактурира. Значи тешко адвокат се тоа да проверува, а и тоа многу не може да помогне. Ете некој банки, во ист објект, не ги даваа веднаш сите пари на изведувачот, туку по ситуација, а некој се унапред му исплаќаа. Но што вреди и да го раскинеш договорот, има клаузула за доцнење, кога градежната мафија работи со блокирани сметки, пак останува само тој станот што си го уплатил и е под хипотека, пари не може да им земеш.
Не вреди ништо посебно адвокат ни со неспорните оставински, а и тука има проблем, во суд ти одредуваат само нотар (на списокот ) а нема одредени адвокати, така дека може адвокат да те одбие, уценува итн....
Б.Т.В., незнам како е со коли поскапи од 10,000 евра, теоретски може сега со штрајкот и блокадата на адвокатите да се стопира продажба на коли поскапи од 10,000 евра ??
Но тогаш од баба Меркелка веднаш ќе стигне еден катиљ ферман до Зајко да ги притегне адвокатите...
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.132
Поени од реакции
2.275
не си во право... не ги подржувам нотарите, па јас имам поднесено против нотари 2 пати постапка а против адвокат немам, иако адвокат мој ме саботираше, го потплати урбана мафија.
Кај Нотари добро функционира продажба на половни коли, веројатно бидејќи МВР контролира. Од друга страна недвижнините се продаваат шалабајзерски, јас поднесов против нотар, кој 2004 солемнизирал договор без воопшто никаков документ асаален, само напишано број одобрение за градба а без никаков план, БЕЗ ОПИС на недвижнината, од што се состои .. т.е. како да купуваш 100кг крушки и 50кг јаболка а тој да солемнизира 150кг овошје, поради што дузина луѓе и ден денес имаат таму проблеми. Но инкриминираните договори ( наместо типски терк) кој го наметнува продавачот на нови недвижнини се составени пак од нивен несовесни правници или адвокати. Нотарот е тој што при солемнизација треба да провери дали правно формално договорот го исполнува законот. и се останато, но и тоа зависи од совесност на Нотарот.
Подоцна, 2007 или 2008? , кога ПАДНА ДДВ на недвижнини од 18 на 5% имаше стотици парници, буквално секој стан се продаваше со парничење а поради фалавери на градежната мафија ( нивни правници, адвокати и нотари)...
Па и сега недвижнините се уште не се добро средени, кај синот во зградата имаше на исти станови и услови, па и дури преку влада , купи куќа купи стан, мангупски договори со вметнати клаузули ако ддв се качи на денот на уселување да се доплаќа разлика на цела сума, што е незаконски бидејќи ддв при секоја поединачна уплата се фактурира. Значи тешко адвокат се тоа да проверува, а и тоа многу не може да помогне. Ете некој банки, во ист објект, не ги даваа веднаш сите пари на изведувачот, туку по ситуација, а некој се унапред му исплаќаа. Но што вреди и да го раскинеш договорот, има клаузула за доцнење, кога градежната мафија работи со блокирани сметки, пак останува само тој станот што си го уплатил и е под хипотека, пари не може да им земеш.
Не вреди ништо посебно адвокат ни со неспорните оставински, а и тука има проблем, во суд ти одредуваат само нотар (на списокот ) а нема одредени адвокати, така дека може адвокат да те одбие, уценува итн....
Б.Т.В., незнам како е со коли поскапи од 10,000 евра, теоретски може сега со штрајкот и блокадата на адвокатите да се стопира продажба на коли поскапи од 10,000 евра ??
Но тогаш од баба Меркелка веднаш ќе стигне еден катиљ ферман до Зајко да ги притегне адвокатите...
Само за недвижности е задолжително договорот да е составен од адвокат, не и за возила. Иако, мислам дека е грешка што не се опфатени сите договори со задолжителен адвокат, и за движни и за недвижни предмети и за права, без ограничување на вредноста. Уше повеке што многу движни ствари се многу поскапи и од недвижности. Народот треба да свати дека во денешново време адвокатот е потребен како и матичниот лекар. Некогаш на обичниот човек му се чини дека адвокатот џабе му ги земал парите, односно дека многу малку и лесна работа му завршил а му земал многу пари, но доволно е само еднаш да му го изгорат газот за некоја сметка или при купување на возило или недвижност...... па да свати дека превентивата е секогаш поевтина од куративата. Пример, од искуство, можам да кажам дека кај нас 95% од луѓето не знаат што е тоа сосопственост на некоја недвижност и какви права и обврски произлегуваат од истата, а да не зборуваме пак за тоа сосопственоста да ја разликуваат од заедничката сопственост или што значи физичка делба. А луѓето многу често се сосопственици, наследуваат, продаваат и купуваат сосопственички делови без абер да имаат што тоа купиле или продале. Знам многу ситуации кога луѓе купуваат (т.е мислат дека купуваат) ниви, плацеви, спратови од куќа без да имаат во предвид и нешто да им значи дека тој плац е дел од поголема парцела на повеке сосопственици, нивата е дел од поголема нива на повеке сосопственици, спратот е дел од куќа во сосопственост.... а потоа плачат кога ке сватат дека треба да прават физичка делба и нивниот плац ке излезе на другиот крај на парцелата, кога ке излезе дека им припаѓа другиот спрат од куќата.... а сосема поинаку ке било ако покрај тие 30, 40, 50 000 е што ги дале за купопродажба, дале уше 50-100 е (ако не и многу помалку) кај адвокат кој ке го погледнел имотниот лист и ке им објаснел како стои работата и што значи тоа сосопственост.... Исто е и со возилата, знам многу случаи кога луѓе купиле возила и изгореле затоа што се испоставило дека истите претходно биле дадени во залог. Купиле терк од книжара, бап печатото на нотар и завршена работа, оди во полиција и вади сообраќајна на твое име.... и после некое време ти иде дома извршител оти возилото било предмет на регистриран залог во Заложен регистар.... а се ке било поинаку ако отишле кај адвокат и за ситни пари ке ги посоветувал и ке тркнел до регистар да извади потврда дали возиото е во залог.. еее, ама скапо им било со адвокат... Да не зборувам за тоа кога им стигаат решенија за застарени или платени сметки.... ги фрлаат во ѓубре оти биле ,,застарени,, или му биле платени..... нема потреба од адвокат и приговори, после олеле извршителот е крив... Ама таков сме ние народ, знаеме се, електрика, механика, медицина, фудбал, рагби, уметничко лизгање, историја, авиони, градежништво, право.... немаме потреба од никој.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
14.075
Поени од реакции
8.488
Само за недвижности е задолжително договорот да е составен од адвокат, не и за возила. Иако, мислам дека е грешка што не се опфатени сите договори со задолжителен адвокат, и за движни и за недвижни предмети и за права, без ограничување на вредноста. Уше повеке што многу движни ствари се многу поскапи и од недвижности. Народот треба да свати дека во денешново време адвокатот е потребен како и матичниот лекар. Некогаш на обичниот човек му се чини дека адвокатот џабе му ги земал парите, односно дека многу малку и лесна работа му завршил а му земал многу пари, но доволно е само еднаш да му го изгорат газот за некоја сметка или при купување на возило или недвижност...... па да свати дека превентивата е секогаш поевтина од куративата. Пример, од искуство, можам да кажам дека кај нас 95% од луѓето не знаат што е тоа сосопственост на некоја недвижност и какви права и обврски произлегуваат од истата, а да не зборуваме пак за тоа сосопственоста да ја разликуваат од заедничката сопственост или што значи физичка делба. А луѓето многу често се сосопственици, наследуваат, продаваат и купуваат сосопственички делови без абер да имаат што тоа купиле или продале. Знам многу ситуации кога луѓе купуваат (т.е мислат дека купуваат) ниви, плацеви, спратови од куќа без да имаат во предвид и нешто да им значи дека тој плац е дел од поголема парцела на повеке сосопственици, нивата е дел од поголема нива на повеке сосопственици, спратот е дел од куќа во сосопственост.... а потоа плачат кога ке сватат дека треба да прават физичка делба и нивниот плац ке излезе на другиот крај на парцелата, кога ке излезе дека им припаѓа другиот спрат од куќата.... а сосема поинаку ке било ако покрај тие 30, 40, 50 000 е што ги дале за купопродажба, дале уше 50-100 е (ако не и многу помалку) кај адвокат кој ке го погледнел имотниот лист и ке им објаснел како стои работата и што значи тоа сосопственост.... Исто е и со возилата, знам многу случаи кога луѓе купиле возила и изгореле затоа што се испоставило дека истите претходно биле дадени во залог. Купиле терк од книжара, бап печатото на нотар и завршена работа, оди во полиција и вади сообраќајна на твое име.... и после некое време ти иде дома извршител оти возилото било предмет на регистриран залог во Заложен регистар.... а се ке било поинаку ако отишле кај адвокат и за ситни пари ке ги посоветувал и ке тркнел до регистар да извади потврда дали возиото е во залог.. еее, ама скапо им било со адвокат... Да не зборувам за тоа кога им стигаат решенија за застарени или платени сметки.... ги фрлаат во ѓубре оти биле ,,застарени,, или му биле платени..... нема потреба од адвокат и приговори, после олеле извршителот е крив... Ама таков сме ние народ, знаеме се, електрика, механика, медицина, фудбал, рагби, уметничко лизгање, историја, авиони, градежништво, право.... немаме потреба од никој.
Што ќе помогне адвокат ако купуваш стан во градба ??? ништо, веќе објаснив порано, џабе и да тужиш за доцнење фирмите работаат со блокирани сметки, парите не може да си ги вратиш, само тој стан под хипотека, т.е. треба да чекаш да го завршат.
Ако се купува готов стан или половен стан или куќа, Најдобро е да одиш преку банка и краткорочен кредит ( ќе изгубиш малку камата) ама банката се ќе провери и хипотека ќе стави. Зборувам за асална банка, не некој хохштаплери.
А тоа што кажуваш за возило во Залог, тоа нека мислат тие што купуваат половни возила од по 5000 евра, тие возила од 1000 евра не ги ставаат во Залог.
Всушност тоа е еден НОВ измислен хохштаплерлук, се знаеше порано за Возила е Сообраќајна книшка, дури сакаа да направат такво нешто и за недвижнини ама градежната мафија не дава.
Мене ми кажува пријател дека на Дента на купопродавање продавач става Нова Хипотека на стан; му ја виделе хипотеката, ја тргнал, ама на денот НОВА ставил !!
Нотарот проверил инаку ќе го одерел купувачот.
Затоа е најсигурно Банката да стави Хипотека и таа да му плати на продавачот.
А ако Нотарот не е спремен, држи тоа да се ангажира и адвокат, но тоа треба да биде во соработка со нотарот, не купувачот да ака по цел град, секој нотар да соработува со 2-3 адвокати, купувачот ќе си избере еден . Не бива ако адвокатот и нотарот не се ускладени.
Патем да напоменам и за оставинските, има многу проблеми и со документацијата, Управа за матични книги стана држава во држава. А на пример во матична служба во една мала скопска општина ( која некогаш беше град) гледав како матичарката на човек му праи матично дрво, нешто што кај нас абер се нема; А ми кажа мене блгарка адвокатка, дека сите нас од ехЈу не не бива, немаме документ за единствени наследници ( има од чичкоми денационализиран имот во Блгарија па се распрашував)..
Така најмал проблем е нотари и адвокати, утките се во матните закони...
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.132
Поени од реакции
2.275
Што ќе помогне адвокат ако купуваш стан во градба ??? ништо, веќе објаснив порано, џабе и да тужиш за доцнење фирмите работаат со блокирани сметки, парите не може да си ги вратиш, само тој стан под хипотека, т.е. треба да чекаш да го завршат.
Ако се купува готов стан или половен стан или куќа, Најдобро е да одиш преку банка и краткорочен кредит ( ќе изгубиш малку камата) ама банката се ќе провери и хипотека ќе стави. Зборувам за асална банка, не некој хохштаплери.
А тоа што кажуваш за возило во Залог, тоа нека мислат тие што купуваат половни возила од по 5000 евра, тие возила од 1000 евра не ги ставаат во Залог.
Всушност тоа е еден НОВ измислен хохштаплерлук, се знаеше порано за Возила е Сообраќајна книшка, дури сакаа да направат такво нешто и за недвижнини ама градежната мафија не дава.
Мене ми кажува пријател дека на Дента на купопродавање продавач става Нова Хипотека на стан; му ја виделе хипотеката, ја тргнал, ама на денот НОВА ставил !!
Нотарот проверил инаку ќе го одерел купувачот.
Затоа е најсигурно Банката да стави Хипотека и таа да му плати на продавачот.
А ако Нотарот не е спремен, држи тоа да се ангажира и адвокат, но тоа треба да биде во соработка со нотарот, не купувачот да ака по цел град, секој нотар да соработува со 2-3 адвокати, купувачот ќе си избере еден . Не бива ако адвокатот и нотарот не се ускладени.
Патем да напоменам и за оставинските, има многу проблеми и со документацијата, Управа за матични книги стана држава во држава. А на пример во матична служба во една мала скопска општина ( која некогаш беше град) гледав како матичарката на човек му праи матично дрво, нешто што кај нас абер се нема; А ми кажа мене блгарка адвокатка, дека сите нас од ехЈу не не бива, немаме документ за единствени наследници ( има од чичкоми денационализиран имот во Блгарија па се распрашував)..
Така најмал проблем е нотари и адвокати, утките се во матните закони...
Си има што и како и при купување на стан во изградба, зборам за сега. Баш кога купуваш стан во изградба треба да ангажираш адвокат кој ке го погледне и ке ти го објасни договорот кој ти го нудат, кој ке ги провери потребните работи по институциите, ке те советува што да бараш да се внесе во договорот, јасни одредби за одговорноста.... тоа е тешка работа и за адвокатот а не пак ли за човек кој нема абер од правото а решил да купи таков стан. Баш во такви случаи луѓето горат оти несакаат да платат адвокат.
Опцијата да купуваш стан преку банка со хипотеки е без врска....
За адвокати имаш колку сакаш, зошто ти се 2-3 кој соработуваат со нотарот? Баш напротив, најдобро ти е да ангажираш некој кој не соработува со тој нотар, оти шансите да те одерат се поголеми ако нотарот и адвокатот се уигран тим....
И баш за тоа последното што пишуваш, дека проблемот е во законите и институциите, баш за тоа секогаш треба да си ангажираш адвокат, независно дали се работи за оставинска постапка, денационализација, купување, продавање, развод....... Адвокатот е тој што е на твоја страна и што треба да те заштити, Нотарот ич стојко не го боли за тебе и твоите права оти на него му е битно што побргу да го бапне печатот и да ти ги земе парите... Пример сакаш да купиш некој плац. Иако во имотниот лист убаво ти пишува дека плацот уствари е дел од некоја парцела која е сосопственост, ти како обичен граѓанин појма немаш што тоа значи. Нотарот нема да ти објаснува што значи сосопственост и кои се правата и обврските од истата, туку ке ти направи акт и ке ти ја истера процедурата од која на крајот ти ке бидеш сосопственик иако мислиш и си платил за конкретно парче од таа парцела.... кога ке го сватиш тоа веке ке биде касно. Нотарот кур го боли, не му е работа да те советува.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
14.075
Поени од реакции
8.488
Си има што и како и при купување на стан во изградба, зборам за сега. Баш кога купуваш стан во изградба треба да ангажираш адвокат кој ке го погледне и ке ти го објасни договорот кој ти го нудат, кој ке ги провери потребните работи по институциите, ке те советува што да бараш да се внесе во договорот, јасни одредби за одговорноста.... тоа е тешка работа и за адвокатот а не пак ли за човек кој нема абер од правото а решил да купи таков стан. Баш во такви случаи луѓето горат оти несакаат да платат адвокат.
Опцијата да купуваш стан преку банка со хипотеки е без врска....
За адвокати имаш колку сакаш, зошто ти се 2-3 кој соработуваат со нотарот? Баш напротив, најдобро ти е да ангажираш некој кој не соработува со тој нотар, оти шансите да те одерат се поголеми ако нотарот и адвокатот се уигран тим....
И баш за тоа последното што пишуваш, дека проблемот е во законите и институциите, баш за тоа секогаш треба да си ангажираш адвокат, независно дали се работи за оставинска постапка, денационализација, купување, продавање, развод....... Адвокатот е тој што е на твоја страна и што треба да те заштити, Нотарот ич стојко не го боли за тебе и твоите права оти на него му е битно што побргу да го бапне печатот и да ти ги земе парите... Пример сакаш да купиш некој плац. Иако во имотниот лист убаво ти пишува дека плацот уствари е дел од некоја парцела која е сосопственост, ти како обичен граѓанин појма немаш што тоа значи. Нотарот нема да ти објаснува што значи сосопственост и кои се правата и обврските од истата, туку ке ти направи акт и ке ти ја истера процедурата од која на крајот ти ке бидеш сосопственик иако мислиш и си платил за конкретно парче од таа парцела.... кога ке го сватиш тоа веке ке биде касно. Нотарот кур го боли, не му е работа да те советува.
врска немаш со реалноста... не ти дава никој да му менуваш договорот, какви и глупости да има во него. Целата работа е понуда и побарувачка, кога немаше муштерии Адора нудеше станови со имотен лист, дури 2-3 месеци да живееш како кираџија и да го видиш како лубеница на пазар кога купуваш. Друго, ретки се тие што купуват во КЕШ од продавачот, ТИЕ нека му мислат, младите сега купуваат купи куќа купи стан преку Банка, нормално дека банката става хипотека и го обезбедува станот, но и тоа е дискутабилно ако не се заврши. Затоа поасални банки не му ги даваат сите пари на инвеститорот веднаш, туку по ситуација...
 
Член од
11 декември 2009
Мислења
282
Поени од реакции
101
Дали некој знае колку се плаќа на нотарот при склучување на главен договор при купопродажба на стан? Значи кога се прави солемнизација на тоа мислам. За кај адвокат има адвокатски тарифник и према висината на цената на станот толку се плаќа на адвокатот,ама не можам да најдам таков тарифник за нотарот, ако некој знае пишете.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
 
Член од
2 март 2016
Мислења
213
Поени од реакции
119
Дали некој знае колку се плаќа на нотарот при склучување на главен договор при купопродажба на стан? Значи кога се прави солемнизација на тоа мислам. За кај адвокат има адвокатски тарифник и према висината на цената на станот толку се плаќа на адвокатот,ама не можам да најдам таков тарифник за нотарот, ако некој знае пишете.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Има нотарска тарифа, ама по правило се плаќа колку што се плаќа кај адвокат.
 
На врв Bottom