Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
оградана навечер колку толку се прикрива,иначе денски руглото кичерајско е комплетно!

сега кога ќе дојдат спомениците за тројцата албанци на плоштад ќе биде врх врхова!

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
оградана навечер колку толку се прикрива,иначе денски руглото кичерајско е комплетно!

сега кога ќе дојдат спомениците за тројцата албанци на плоштад ќе биде врх врхова!
што е кич? уствари имаш ли поим што е кич..или само на телевизија го имаш слушнато тој збор..

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
што е кич? уствари имаш ли поим што е кич..или само на телевизија го имаш слушнато тој збор..
Ево да не си го напрегаш мозочето:
Kitsch (English pronunciation: /ˈkɪtʃ/, loanword from German) is a form of art that is considered an inferior, tasteless copy of an extant style of art or a worthless imitation of art of recognized value.

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
значи ја имаш дефиницијата од колегата горе,па би сакал да почнам од еден од елементите кои една композиција ја прават да биде кич-а тоа е copy paste методот

во случајов има отворено препишување

Канделабри на Гоце Делчев мостот

Кралски Дворец Мадрид

1.

2.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Цела една цивилизација(антички Рим)копирала градби од друга цивилизација(античка Грција).Мене овде некој ми споредува за канделабри.:facepalm:

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Цела една цивилизација(антички Рим)копирала градби од друга цивилизација(античка Грција).Мене овде некој ми споредува за канделабри.:facepalm:
како можеш да даваш такви споредби?

ние тука збориме за Скопје 2014 во 2011 а не за една цивилизација од пред 2000 години која копирала друга цивилизација од пред 3000 години...

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
како можеш да даваш такви споредби?

ние тука збориме за Скопје 2014 во 2011 а не за една цивилизација од пред 2000 години која копирала друга цивилизација од пред 3000 години...
Ние тука зборуваме за кичерај(уствари ти и некои други).Дали е кичерај тоа што една цела цивилизација ја копирала друга???Нели тоа е кичерај според дефиницијата што сте ја ископале на Википедија???
Долу на сликата е Врховен суд на САД.Дали е тоа кичерај???

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
значи ја имаш дефиницијата од колегата горе,па би сакал да почнам од еден од елементите кои една композиција ја прават да биде кич-а тоа е copy paste методот.
Треба да провериш дали тој модел на канделабра е брендиран, уникатен дизајн, специјално изработен по нарачка од Шпанија и нигде на друго место.
Тогаш ќе ти држи пишаново тука.
Доколку не е, тогаш тој модел подлежи на масовна изработка и продажба, и со сигурност го има на многу други места низ светов.
Во тој случај твојава споредба е смешна.

Ајде Шерлок, испитај ја ситуацијава и пиши дали е првото или второто. Да знам дали да плукам и јас со тебе по "крадените" канделабри или да ти се изнасмеам на паметот.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Италијански социолог културе Ђило Дорфлес је рецимо критиковао Риту Павоне и Битлсе карактеришући њихову музику као кич. По његовом мишљењу, они су постали звезде захваљујући својој одећи, односно свом имиџу.
Еве уште нешто за кичерајот(преку Википедија нели).Според некој италијански социолог и музиката на Битлси може да се смета како кич.Така Александров???
Кич се сите кинески производи.Така Александров??

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Треба да провериш дали тој модел на канделабра е брендиран, уникатен дизајн, специјално изработен по нарачка од Шпанија и нигде на друго место.
Тогаш ќе ти држи пишаново тука.
Доколку не е, тогаш тој модел подлежи на масовна изработка и продажба, и со сигурност го има на многу други места низ светов.
Во тој случај твојава споредба е смешна.

Ајде Шерлок, испитај ја ситуацијава и пиши дали е првото или второто. Да знам дали да плукам и јас со тебе по "крадените" канделабри или да ти се изнасмеам на паметот.

ти треба да се насмееш на твојот памет кој го подржува ова ругло кичозано!

бреднидран е,брендиран пред се како стил од пред повеќе стотици години,а и брендиран е како во случајов како уникат користен за дотичниот кралски дворец а не за мост граден во титово време!

ова што го прават во Скопје и оние куќи покрај автопатот за Приштина градени од албанци гастербајтери може да се наречат стара автентична архитектура!

Еве уште нешто за кичерајот(преку Википедија нели).Според некој италијански социолог и музиката на Битлси може да се смета како кич.Така Александров???
Кич се сите кинески производи.Така Александров??

каде отиде со комперацииве?
неможам ни да ти реплицирам на ова...едноставно неможеш вакви споредби да ми даваш...

не само за око е кич,туку архитектонски е кич,во секој поглед!

не само што сакаат да градат барок во 2011 година,туку и ова што го градат нема врска со барок!

Ние тука зборуваме за кичерај(уствари ти и некои други).Дали е кичерај тоа што една цела цивилизација ја копирала друга???Нели тоа е кичерај според дефиницијата што сте ја ископале на Википедија???
Долу на сликата е Врховен суд на САД.Дали е тоа кичерај???

САД е новокомпонирана нација,ти и македонците ги сметаш за такви?
а и ова на сликава е градено пред 200 години...и е оригинален нео-класицизам додека ова кај нас не е!

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909

бреднидран е,брендиран пред се како стил од пред повеќе стотици години,а и брендиран е како во случајов како уникат користен за дотичниот кралски дворец а не за мост граден во титово време!
Не може да е уникат, ако постојат повеќе такви низ светов, масовно се произведуваат и може кој сака да си купи за у двор.
Уникат е ако е правенo по порачка. Дали е ?
Незнаеш...

Не ме интересира стилот, ја ти реплицирав само за твојата изјава дека нашиве се копи пејст од Мадрид.
Тоа е исто ко да кажеш дека мојава стара столна ламба дома е уникат, а сите други луѓе кои користат иста ламба ме копираат. И тоа им ја прави целата соба "кич". :)

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133

ова што го прават во Скопје и оние куќи покрај автопатот за Приштина градени од албанци гастербајтери може да се наречат стара автентична архитектура!

каде отиде со комперацииве?
неможам ни да ти реплицирам на ова...едноставно неможеш вакви споредби да ми даваш...

не само за око е кич,туку архитектонски е кич,во секој поглед!

не само што сакаат да градат барок во 2011 година,туку и ова што го градат нема врска со барок!

САД е новокомпонирана нација,ти и македонците ги сметаш за такви?
а и ова на сликава е градено пред 200 години...и е оригинален нео-класицизам додека ова кај нас не е!
Не можеш да ми реплицираш затоа што појма немаш нити од кич,нити од класицизам,абе само ќе прочитате реченица-две од таа Википедија и мислите дека сте интелектуалци и најпаметни.Кич е реалтивна работа дечко.И прочитај подетално за кичот на таа твоја омилена енциклопедија Википедија.Не ја читај само првата реченица.Абе ова ме нервира најмногу.Преку ноќ станавте експерти за кичерај,за барок,за класицизам...до вчера немавте појма дека тие зборови постојат.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Не можеш да ми реплицираш затоа што појма немаш нити од кич,нити од класицизам,абе само ќе прочитате реченица-две од таа Википедија и мислите дека сте интелектуалци и најпаметни.Кич е реалтивна работа дечко.И прочитај подетално за кичот на таа твоја омилена енциклопедија Википедија.Не ја читај само првата реченица.Абе ова ме нервира најмногу.Преку ноќ станавте експерти за кичерај,за барок,за класицизам...до вчера немавте појма дека тие зборови постојат.
Слушнале на телевизија оти модерно е сега да се плука на се’ и сешто и ајде ќе се прајме поголеми католици и од папата

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
еден од проблемите тука е што авторите на ова дело со оградава биле толку неспособни да измислат свои дизајн па отишле на отворена копија...друг проблем е тоа што се што некој видел од странство како градба се обидува да ги копира во Скопје...и на крај ќе добиеме нешто како етно село,копии од сите познати градби ширум Европа...или во полош случај,луна парк!

ова што се прави во Скопје може многу лесно да се види дека е идеја на неиживеани полни со комплекси малограѓани,кои шетале по Европа,гледале дека има барок,дека градбите во центарот се збутани,дека има црква на плоштадот,дека има стара коцка како плочник...

не ми треба википедија,имам идено од Барселона до Прага,архитектурните стилови ги познавам многу добро...а она што се гради почнувајќи од споменикот на аце па до оградана шуплива со евтина жолта фарба која виси на пола и која се поставува на мост граден во златното време на другарот,ако за тебе е стилно,тогаш незнам што да ти кажам...

пак ќе те прашам,дај ми еден пример од овие градби во Скопје 2014 каде има нео-класицизам?
--- надополнето: Dec 27, 2011 4:45 AM ---
Не може да е уникат, ако постојат повеќе такви низ светов, масовно се произведуваат и може кој сака да си купи за у двор.
Уникат е ако е правенo по порачка. Дали е ?
Незнаеш...

Не ме интересира стилот, ја ти реплицирав само за твојата изјава дека нашиве се копи пејст од Мадрид.
Тоа е исто ко да кажеш дека мојава стара столна ламба дома е уникат, а сите други луѓе кои користат иста ламба ме копираат. И тоа им ја прави целата соба "кич". :)
значи ај да не ја умарам работава многу многу зошто пак можам да ти докажам дека грешиш па затоа ќе се осврнам на друг сегмент...
дали знаеш дека неможеш на еден мост граден во стил од пред 30 години да му ставиш квазибарокна или еве да речеме барокна ограда?

тоа е исто како ова да го направиш

Kajgana Shop

На врв Bottom