Новите предлози на Нимиц за името на Република Македонија

Кој предлог на Нимиц (од прифатливите) би го прифатиле?

  • Демократска Република Македонија

    Гласови: 113 29,0%
  • Независна Република Македонија

    Гласови: 173 44,5%
  • Ниту еден (образложете зошто)

    Гласови: 103 26,5%

  • Вкупно гласачи
    389

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Mislam deka poleka na site im se otvaraat ocite vo odnos so MODERNIOT MAKEDONSKI PROBLEM...
Problem koj Srbite,Grcite,Bugarite.....pa i Albancite ( so nivnite belosvetski meceni )mislea deka e zakopan so Bukurest...na vremeto. Voskresnuvajki TOJ PRAVI PROBLEM KOJ MORA DA SE RESI.....pa eve posle 15 godini femkanje na Evropskite i belozvetskite pedofili i lokalnite komsiski pederi.....intenzivno zombiranje na Makedonskiot narod, debelo plakanje na korumpirani politicari....eve se osmelija da izlezat so svojot dosega vaka taka ZAMASKIRUVAN predlog......MAKEDONSKI NAROD I M A D A N E M A !!!!
Dali ke bide taka , nazalost vo mementov zavisi od nekolku luge so Gvujo na celo....tie ke ne opraat ili definitivno zakopaat....
Ne zavisi od Grujo nit od Branko ili Rada.

Mora Concrete da izlezeme zaedno da ja demonstrirame nashata resenost da ostaneme toa shto sme. Nemoj da dozvolis nekoj drug da reshava shto ke bides ti, tvoite deca i vnuci!
Sega najmalce ni treba pesimizam i pokornost!
 

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Незнам јас само како можи никој од светските политичари да не го зема во предвид тоа што Грција само пред 20 години немаше никаков проблем со името. Не нарекуваше Македонија, немаше ниту област Македонија во склопот на Грција, така учеја и по учебници.



Ете како не нарекуваја, проблемот е комплетно политички и не треба докажување за да се знае тоа, кристално е јасно. Од ко се распадна Југославија тогаш почнаја Грците со „хеленизирањето“ на Македонците. Тогаш за прв пат се подели северниот дел на Грција на 3 провинции од кои една Македонија.

Нема логика да се прави проблем, кога ова парче земја секогаш било нарекувано Македонија, не гледам причина јас да не живееле на него Македонци. Еве парче од оригинална карта од пред 4-5 века.




Картата иначе е од 1600 година, извор оригинален W. S. Hoole Special Collections Library. А јас ја најдов тука па ако ве интересира чачкајте.


Па замислете до која мера оди лицемерието на грците, негираат секакво постоење на Македонци во Егејска Македонија, па дури и тврдат дека во Фиром имало 250000 Грци кои биле репресирани :nesvest:
Уште кога слушнав дека пред втора светска воја Битола бил комплетно грчки град ќе повратев. Па да лажат за пред 500-1000 години ајде некако ќе разберам, ама вакви лицемерни лаги да поминат низ светската јавност е нелогично. Па пред 50 години беше бе луѓе има живи докази, физички и неоспорни. Аман некој нека се освести, срамота е!
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Во изборниот документ на Нимиц покрај анексите со познати пет предлози стои:
1. Се признава дека два дела од Грчка Македонија и еден дел од Република Македонија, се делови од историска Македонија.
2. Се признава дека уставното име на втората страна е Република Македонија.
3. И покрај признавањето на уставното име на Македонија, таа во меѓународна употреба ќе го користи официјалното меѓународно име.
4. Официјалното меѓународно име веднаш ќе го замени името ПЈРМ во Обединети Нации.
5. Официјалното меѓународно име ќе се користи како име на Македонија и во пасошите.
6. Се предлага официјалното меѓународното име да се користи и за билатерална комуникација.
7. Зборот Македонија сам по себе нема да биде признат како официјално име, ниту на Македонија ниту на некоја друга држава.
8. Ниедна земја ќе нема ексклузивни права на името Македонија и придавката македонски.
9. Името Македонија и македонски може да се користи во комерцијални цели во согласност со меѓународните конвенции.
10. Македонија се обврзува да започне административни процедури за можноста да се промени името на аеродромот „Александар велики“. Македонија се обврзува да започне уставни измени согласно со процедури на советот на безбедност во врска со евентуален договор врз основа на предлогот на Нимиц.



Neboldiranoto e namera za potpolna negacija na se makedonsko. Dodeka boldiranoto e the carrot, drugoto e the stick.
Da ne podlazat za samite da se soglasime na samounistuvanje.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Neboldiranoto e namera za potpolna negacija na se makedonsko. ... Da ne podlazat za samite da se soglasime na samounistuvanje.
Shirete go ova nasekade. Sekoj neka prodiskutira doma i neka go postira na site prijateli. Poleka kje se stvori kritichna masa, ako vekje ne e stvorena (ja imashe vo 1990-94, no ja razvodnija Branko Crvenkovski i negovata tranziciska mafija) koja nikoj nema da moze da ja ignorira.

Narodot ne smee da dozvoli promena! Toa na site treba da im e kristalno jasno.

 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Грциjа има нeдостаток на jавна самокритика и амнeзиjата на политичаритe за нивното однeсувањe во тоа врeмe (а и во денешно време ништо не е сменето).Во минатото макeдонците во Егејска Македонија беа жртви на гeноцид и на шовинистичкитe балкански политики. За примeр, грчката армиjа изврши масакар над макeдонската популациjа и запали многу сeла во рeгионот на Кукуш во почeтокот на минатиот вeк, спорeд извeштаjот Карнeги (1913-та година).
Проблемот е кај НИВ, ние немаме никаков проблем со името,можат колку сакаат да се закануваат со вето-оти им гори под нозе,се закануваат зашто се давеници кои се фаќаат за сламка(Нимиц) за да се спасат.
 

Cool

Untouchable
Член од
21 февруари 2006
Мислења
467
Поени од реакции
9
Гласав за ниту еден, мислам дека не треба да објаснувам.

Македонија на Македонците!
 
Член од
20 февруари 2008
Мислења
210
Поени од реакции
3
jas mislam deka grcite moze da prifatat ako bidat ubedeni deka na primer imeto makedonija e samo geografsko i da ne se plasat neka ziveat posle so istorijata
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ne zavisi od Grujo nit od Branko ili Rada.

Mora Concrete da izlezeme zaedno da ja demonstrirame nashata resenost da ostaneme toa shto sme. Nemoj da dozvolis nekoj drug da reshava shto ke bides ti, tvoite deca i vnuci!
Sega najmalce ni treba pesimizam i pokornost!
Brat na masata KADE SE ODLUCUVA sme gi DELEGIRALE NIV, jas i ti sme vo publikata sega.......i da ne se povtoruvam :.......i tie dobro znaat sto ke se sluci, AKO TIE DOPUSTAT da se sluci.......NIV mislam, NEMA POTREBA DA IM SE ZAKANUVAME, mislam deka si znaat STO TREBA......i deka ke stoime zad niv vo slucaj,ako sledat NESAKANI POSLEDICI ZA MAKEDONIJA vo nejziniot od Boga daden PRAVEDEN STAV.....vo ovaa GLUPAVA SARADA.....

jas mislam deka grcite moze da prifatat ako bidat ubedeni deka na primer imeto makedonija e samo geografsko i da ne se plasat neka ziveat posle so istorijata
Makedonija ne e samo geografski poim Makedonija e MAKEDONIJA!!!!!
 

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
dobro bre sto im a problemov na ovie grcive ( juznive / dolnive makedonci ) jas stvarno nemozam da gi razberam... prasajte gi svoite babi i dedovci da vidite sto ke vi kazat za grcite. idele kako cigani vo makedonija da kupuvaat i da preprodavaat tamu za da mozat da zarabotad da opstanat.. za parce leb. Pred nekoja minuta neso na youtube gledam i slucajno naletav na edno video macedonia is greece ??? - gledam stavile sonce na grckoto zname ( montaza normalno ) i uste vo videoto se prikazuva deka ustvari cela makedonija e grcijja :S:toe: navistina nemozam da gi svatam. i komentar na toa video od eden grk sto procitav. YOU AR NOT REPUBLIC OF MACEDONIA. YOU ARE REPUBLIKA VARDAR :vozbud::nesvest: - SRAMOTA - Makedonija znaeme kolkava bila.. site znaeme kolkava istorija imame kolku bolna i teska istorija imame. odsekogas sme se borele i se borime za podobar pat na makedonijava nasa. niz sto sve ne pominuval makedonskiov narod. pa neli mislat deka navistina preteruvaat. nemaat sitka i oset za dosta... toj bukurestskiot dogovor si postoi uste i teba da bide otvoren vo 2013 godina. neka se pomirat grcive deka ustvari ziveat vo nekogasna makedonija... arheolozite vo grcija pri iskopuvanja naogjaat iljadnici DREVNI MAKEDONSKI RABBOTI na koi i pisuva so makedonski bukvi. pa so sila gi pravat deka se grcki... sitka nemaat znaci nie sme im bas trn vo oko na tie prokleti grci. samo ima gospod. gleda se gospod. kad tad ke im vrati. pred nekoj den eden covek se javi kaj janko vo emisija i kaza vaka: SO TEK NA GLOBALNOTO ZATOPLUVANJE GRCIJA KE BIDE POPLAVENA I NEMA DA POSTOI. da bideme pametni pa nie veto da im sibneme na grcite pa da gi prasam kaj ke odat oni posle... i so se zanesuvaat sega ni se zakanuvaat nas so veto. pa mene mi e milo ako ni opnat veto bre. znam deka nema da smeam da odam vo grcija a i ne ni sakam iskreno da vi kazam. koga taka se ponasaat nit mi trebaat nit sakam da baraat nesto od nas. ednostavno oni nas veto nie niv veto pa neka skapat vo taa grcija nigde neka ne mrdnat cigani glupi.

zatoa dragi moi. nie ne sme ni republika gorna makedonija, ni republika nova makedonija, ni demokratska , ni republika vardar. neka znaat site deka
NIE SME REPUBLIKA MAKEDONIJA
 

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Според мислењето на проф.д-р.Стојан Киселиновски изнесено во "Фокус", цитирам:
"-Грците имаат намера да додадат одредница пред името Македонија, а не пред зборот Република, за да ја скршат спојката Македонија(новомакедонски, горномакедонски-народ, јазик), но не и Демократска Република Македонија, Независна Република Македонија. Односно, Грција се стреми да и даде на Македонија географски карактер, со што се крши спојката меѓу државата и народот, а со тоа Грција добива историски легитимитет врз територијата на Македонија.
Историската спојка се зачувува само со евентуална додавка пред формата на државното уредување, како, на пример, Демократска Република Македонија и др. Со тоа не се крши спојката Македонија=македонски народ и обратно..."

Сепак, сметам дека и додавањето одредница пред Република е неприфатливо, затоа што со себе носи опасност да се негира и нашиот народ, јазик, идентитет и историја. Зарем после се, ќе им оставиме на шовинистичкине грци уште еднаш да си ги исполнат своите гнасни претензии и сулуди намери, со нас како средство за реализација?
Ако се случи тоа, одбирам да бидам национално одредена како дел од sheeple.
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.487
Поени од реакции
58.770
Мислам дека анкетата горе нема веќе никаква важност и може да се тргне, затоа што беше поставена колку што знам пред да излезе предлогот. Сега суштинскиот спор не е во името Република, Демократска република или Независна република, туку во договорот со кој убаво сакаат да не наместат и да ни го променат идентитетот. Повеќето точки од договорот се неприфатливи а членот 8 е најблаго речено скандалозен и дирекно сака да ни го избрише идентитетот.

Ако наместо оваа анкета се постави нова со прашањето: “Дали сте за прифаќање на новиот предлог на Нимиц“ веројатно ќе добиеме резултат НЕ со некои 99% (оставам 1% за неповратно изгубени случаи).

Знам дека еднаш кога ќе се седне на преговарачка маса тешко се излегува без компромиси, ама од вакви Sci-fi предлози се повеќе ми доаѓа да ги отерам сите у п.м. па што сака нека биде. Не верувам дека има некој меѓу нас што би го жртвувал идентитетот за НАТО и ЕУ, па макар биле и вечно нестабилни и живееле во сиромаштија.
 

Dr_ViRuS

DarkSide with green light
Член од
9 јануари 2006
Мислења
1.076
Поени од реакции
28
И кога сме кај медиумите повторно си ја покажаа нивната “професионалност“ која ја нема никаде станува збор за веста за Б-2

Објавента цена на А1



А оваа е цената на линкот кој е даден во веста барем да го прочитале сајтот :)




И ние си имаме новинари
 
Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Ако наместо оваа анкета се постави нова со прашањето: “Дали сте за прифаќање на новиот предлог на Нимиц“ веројатно ќе добиеме резултат НЕ со некои 99% (оставам 1% за неповратно изгубени случаи).
25% ќе бидат за ДА

На албанците им одговара ние македонците да останеме без идентитет...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom