Не си го видела?

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Агностик си кога не знаеш дали постои, но и покрај тоа викаш, "и да постои, јас не верувам".

Кога повремено веруваш, а повремено не веруваш, зависно од тоа од која страна дува ветерот, тогаш си сончоглед.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Агностик си кога не знаеш дали постои, но и покрај тоа викаш, "и да постои, јас не верувам".

Кога повремено веруваш, а повремено не веруваш, зависно од тоа од која страна дува ветерот, тогаш си сончоглед.
Можеби не е сончоглед. Релативно е тоа кај религијата.

Некои цркви даваат дневница, некои џамиии локум и брашно...
се верува тогаш.

Член од
17 април 2010
Мислења
25
Поени од реакции
0

Не се разбираме изгледа ок фала на објаснувањето ама јас ќе кажам дека не е тоа така ко шо мислиш демек ко ќе имам потреба верувам ко ќе не не верувам јас сакам да кажам не сум сигурен 100% ни дека постои ни дека не постои

Можеби не е сончоглед. Релативно е тоа кај религијата.

Некои цркви даваат дневница, некои џамиии локум и брашно...
се верува тогаш.

ок терајте се гледа дека не може да се дикутира за ништо тука секој ќе каже нешто што го слушнал еднаш патоа на сите им го лепи мислејќи со тоа ќе каже нешо интересантно и ќе ги задиви тие шо го читат

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549

Па ни верниците не знаат дали постои.
Разграничи знаење од верување.
Мое мислење за агностиците е дека ги заболе за Бог исто колку и атеистите, но за да не бидат етикетирани како инфидели, си се повлекуваат и си викаат - па.. не знам. П*чкици.

Господ постои, без разлика дали ти веруваш во тоа.
Или, по твојата логика:
По твојата логика -

I Believe in Minotaurs and Unicorns, therefore Minotaurs and Unicorns exist !?

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Така нешто не можеме да бидеме 100% сигурни дека не постои Бог исто како што не сме сигурни 100% дека постои значи можно е и едното и другото
Како и да е јас сум во право а? хахаха јако.:vozbud:

Има едни растенија се викаат сончоглед.Тие како тебе што и да се случи кон сонцето се свртени.Е вакви луѓе никогаш не грешат.:vozbud:

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Па секако дека постои Бог он ни се има покажано на нас верниците и ни рече вас да не ви кажуваме :pos2:

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Па ни верниците не знаат дали постои.
Разграничи знаење од верување.
Мое мислење за агностиците е дека ги заболе за Бог исто колку и атеистите, но за да не бидат етикетирани како инфидели, си се повлекуваат и си викаат - па.. не знам. П*чкици.
Ај вака.
Веруваат во нешто што не знаат дека постои.
Шансите за да постои се 50 - 50. Или постои, или не постои.
Веројатноста да не постои е голема.

Значи, станува збор за хипотетичка ситуација. Што ако НЕ ПОСТОИ и тие тоа го знаат? Каква етикета сакаш да им биде прилепена? Веруваат слепо во нешто што НЕ ПОСТОИ. Да направам паралела: и јас верувам во Дедо Мраз. Знам дека не постои, но мене ми е убаво кога ќе дојде Нова Година и кога се е во духот на Дедо Мраз.

Пред да ме цитираш и да го негираш она што го кажувам, јас викам - да, убаво е да веруваш во Господ ако сакаш да го правиш тоа и да го имаш како духовна поддршка во текот на животот, па кога ќе ти биде најтешко, да мислиш дека некој стои позади тебе. Иако тоа е залажување, иако треба да најдеш субјект кој ќе ти дава поддршка, и да продолжиш понатаму. Сето тоа е океј. Но...

Во светот се убива во името на Господ. Во светот имало војни кај што милиони луѓе умирале во името на Господ. Инквизиторите се иживувале врз невини луѓе, го запреле целиот технолошки прогрес во името на Господ. Тоа НЕ Е ВО РЕД. Ако од страна ја посматраш целата таа ситуација што се одвивала во текот на историјата ќе речеш - па овие се луди! Пробај, интересно е да гледаш како луѓе се брцаат со мечови и си ги сечат главите во името на нешто за кое знаат дека не постои.

Ти така си мислиш дека агностиците се пички. Атеистите слепо тврдат дека Господ не постои. Знаеш што викаат агностиците? Постоел - не постоел, мене ич к*р не ме боли, јас НЕ ВЕРУВАМ. И да постои, и да не постои, јас НЕ ВЕРУВАМ.

Нема незнам. Незнам е единствениот збор што ме иритира. Агностиците не се замараат дали постои или не.
Или веруваш, или не веруваш.
Или е црно, или е бело.
Или е добро, или е лошо.

Средина НЕМА. Поточно, не би требало да има затоа што е погрешно, затоа што е "сакам да се ебам нејќам да ми влезе" филозофија. Или си, или не си. Двете одеднаш не идат.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Сакам и да додадам на тоа дека неверниците прво сакаат да го видат Бог па да поверуваат во него и така и ќе биде. Кога ќе дојде деџалот-Антихристот он ќе рече дека е Бог и пред луѓето ќе прави чуда, ќе убие човек и ќе го оживее ама тоа ќе биде самиот ѓавол убиениот, неверниците ќе поверуваат, ќе речат слезе Бог да ни се покаже, па така ќе се прелажат. Како што сега викаат за нас дека се лажеме така и тие ќе се прелажат. Ама проблемот е што тие навистина ќе се прелажат :) :) :)

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
Сакам и да додадам на тоа дека неверниците прво сакаат да го видат Бог па да поверуваат во него и така и ќе биде. Кога ќе дојде деџалот-Антихристот он ќе рече дека е Бог и пред луѓето ќе прави чуда, ќе убие човек и ќе го оживее ама тоа ќе биде самиот ѓавол убиениот, неверниците ќе поверуваат, ќе речат слезе Бог да ни се покаже, па така ќе се прелажат. Како што сега викаат за нас дека се лажеме така и тие ќе се прелажат. Ама проблемот е што тие навистина ќе се прелажат :) :) :)
А ти ова во некој стрип го прочита или Св. Петар ти го кажа ?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Ај вака.
Веруваат во нешто што не знаат дека постои.
Шансите за да постои се 50 - 50. Или постои, или не постои.
Ех, само затоа што имаш две можни опции, не значи дека шансите се 50/50.
Да тргнеме по истата логика, или има паднат метеорво мојот двор или нема.
Сега, 50/50 се шансите ја кога ќе погледнам низ прозор да видам паднат метеор? Не баш. Шансите за тоа се 0.мнооооогу нули1.
Истото важи и за Господ. :helou:

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Незнам зошто ти реплицирам кога не сме на иста бранова должина за да ме сфатиш.
Шансите ти се - ќе го видиш или нема да го видиш. Трето НЕМА.
Математичката веројатност е со многу повеќе нули од што можеш да замислиш затоа што треба да бидат земени сите фактори во предвид, а тоа ја прави веројатноста минимална. Скоро и невозможна.

Е сеа, за разлика од вас обичните смртници ја познавам истрипани луѓе кои го виделе Господ, ама да не навлегувам во тоа...:)

Член од
11 април 2009
Мислења
46
Поени од реакции
4
Ајде еден сериозен пост од моја страна. Стварно.

Во светот се убива во името на Господ. Во светот имало војни кај што милиони луѓе умирале во името на Господ. Инквизиторите се иживувале врз невини луѓе, го запреле целиот технолошки прогрес во името на Господ. Тоа НЕ Е ВО РЕД. Ако од страна ја посматраш целата таа ситуација што се одвивала во текот на историјата ќе речеш - па овие се луди! Пробај, интересно е да гледаш како луѓе се брцаат со мечови и си ги сечат главите во името на нешто за кое знаат дека не постои.
Многу ми е жал што морам да го кажам ова, ама се слагам го погорецитираниот пост на нашата драга Aurora. Тоа беше тоа што сакав да го кажам. Ако тој ваш бог навистина постои, зошто дозволува да се водат војни во негово име? Колку крстоносни војни имало до сега? Колку жртви се принесени во име на бога? Колку семејства се убиени, знаете? Колку луѓе, колку нации се сакатени фор д лав оф гад?! И што се постигнало..? Дали тогаш го пронашле тој духовен мир што го тупите на секоја е*ана страна у целава дискусија? Кога убивале тие големи верници, се чувствувале исполнето? Се чуствувале дека поблиску до бога кога пролевале нечија крв? Нели библијата вика "Не убивај"? "Простувај"?! Зошто тогаш никој на никој не простува а Господ само мирно посматра и дозволува да се дешава се што се дешава?! Зошто секој ден се дешаваат грозоморни убиства, силувања, пљачкања, природни катастрафи...? Зошто секој ден стотици луѓе остануваат без покрив над глава, умираат од глад, се заразуваат од неизлечливи болести. Господ сака така? Зошто сака така кого од друга страна викате дека пропагира мир у светот, среќа, љубов, хармонија..? Зошто се делите на христијани, мусличи, будисти, атеисти, антихристи? Нели сите сме исти? Нели сите сме човечки суштества од крв и месо..?
Ама претпоставувам дека нема да добијам одговор на ни едно од овие прашања пошто неможете да си ги одговорите. Колку и да ви е силна вербата во "севишниот", глупо е да речете "зошто тој така сакал".
Тој така сакал не е одговор на се. Впрочем, тоа не е одговор на ништо.

Член од
3 март 2009
Мислења
288
Поени од реакции
31
Ајде еден сериозен пост од моја страна. Стварно.

Многу ми е жал што морам да го кажам ова, ама се слагам го погорецитираниот пост на нашата драга Aurora. Тоа беше тоа што сакав да го кажам. Ако тој ваш бог навистина постои, зошто дозволува да се водат војни во негово име? Колку крстоносни војни имало до сега? Колку жртви се принесени во име на бога? Колку семејства се убиени, знаете? Колку луѓе, колку нации се сакатени фор д лав оф гад?! И што се постигнало..? Дали тогаш го пронашле тој духовен мир што го тупите на секоја е*ана страна у целава дискусија? Кога убивале тие големи верници, се чувствувале исполнето? Се чуствувале дека поблиску до бога кога пролевале нечија крв? Нели библијата вика "Не убивај"? "Простувај"?! Зошто тогаш никој на никој не простува а Господ само мирно посматра и дозволува да се дешава се што се дешава?! Зошто секој ден се дешаваат грозоморни убиства, силувања, пљачкања, природни катастрафи...? Зошто секој ден стотици луѓе остануваат без покрив над глава, умираат од глад, се заразуваат од неизлечливи болести. Господ сака така? Зошто сака така кого од друга страна викате дека пропагира мир у светот, среќа, љубов, хармонија..? Зошто се делите на христијани, мусличи, будисти, атеисти, антихристи? Нели сите сме исти? Нели сите сме човечки суштества од крв и месо..?
Ама претпоставувам дека нема да добијам одговор на ни едно од овие прашања пошто неможете да си ги одговорите. Колку и да ви е силна вербата во "севишниот", глупо е да речете "зошто тој така сакал".
Тој така сакал не е одговор на се. Впрочем, тоа не е одговор на ништо.
Ај вака, имаш маалска утакмица помеѓу фанови на Милан и Интер, едните си го нарекуваат тимот "Милан" другиве "Интер". Фановиве на Милан губат. Што ќе значи тоа за тебе, дека официјалниот тим на Милан не го бива? Не. (иако знаеме дека у стварност и не ги бива, ама да не го расипувам хипотетичкиот пример сега) Туку ќе значи дека тие конкретни фанови што играат под тоа име им ја грдат репутацијата..
По твојата логика -
I Believe in Minotaurs and Unicorns, therefore Minotaurs and Unicorns exist !?
тејк ит изи бе па и ти, шо е со фонтов и болдирањево, и ја знам така па сепак не правам, цивилизиран форум е ова или боенка.
мешаш баби и жаби друже, point not made.

Член од
11 април 2009
Мислења
46
Поени од реакции
4
Ај вака, имаш маалска утакмица помеѓу фанови на Милан и Интер, едните си го нарекуваат тимот "Милан" другиве "Интер". Фановиве на Милан губат. Што ќе значи тоа за тебе, дека официјалниот тим на Милан не го бива? Не. (иако знаеме дека у стварност и не ги бива, ама да не го расипувам хипотетичкиот пример сега) Туку ќе значи дека тие конкретни фанови што играат под тоа име им ја грдат репутацијата..
мешаш баби и жаби друже, point not made.
сам си кажа (;

Kajgana Shop

На врв Bottom