Не си го видела?

Г

Господ

Гостин
Вака сеа.
Мал дел од светов се вистински верници.
Па мајку му стара ни обичаите не си ги знаат.
Светот тоне во апатеизам.Поточно,не се замараат дали постои или не.
Сеедно им е...не се замараат.
Одат во црква за да не им се смее народот.
Не се спиритуални туку се роботи кои ги вршат религиозните обреди од навика а не од љубов према тоа што го вршат.
Самите меѓу себе ќе се испоубијат а потајно се прашуваат не зошто Бог не го спречи колежот туку зошто Бог не ги сотре нивните душмани.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Како го чуствуваш Бог?
Мислам, какво е чуството?
Солено? Благо?
Љубов? Омраза?
Страв? Почит?
Ладно? Топло?
Какво?
И, дали сите исто го чуствуваат Бог?
Ако да, ондак сите ист одговор ќе ми дадат.
Ако не, од кај знаете дека тоа е Бог?
И, дали е ист Бог кога се различни чуства?

П.с: Во интерес на дискусијата, молам да не ми биде одговорено "Треба да веруваш за да го почуствуваш, неможам да ти објаснам."
Чувство дека некој е постојано со тебе, постојано може да му се довериш (молитва). На Бог му ја кажуваме нашата интима, тој го знае она што на никој жив не може да му го довериме. Бог е надмоќно, совршено битие, кое во нас носи мир. Чувството е МИР.
Не можам да кажам дека мојата верба во Бог е еквивалент со религија. Не се согласувам со многу нешта од црквените ритуали (на пример колење јагне пред црква за Велигден), но во силата божја верувам. Не мешајте верба со религија.

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Чувство дека некој е постојано со тебе, постојано може да му се довериш (молитва). На Бог му ја кажуваме нашата интима, тој го знае она што на никој жив не може да му го довериме. Бог е надмоќно, совршено битие, кое во нас носи мир. Чувството е МИР.
Не можам да кажам дека мојата верба во Бог е еквивалент со религија. Не се согласувам со многу нешта од црквените ритуали (на пример колење јагне пред црква за Велигден), но во силата божја верувам. Не мешајте верба со религија.

Тоа не е Бог , тоа си ТИ . Тоа се твојте мисли ,, пример кажеш што ти лежи на душа пред икона и се чуствуваш полесно и се надеваш дека ќе идат подобри денови .. Мое мислење е дека тоа сам себе се тешиш , го кажуваш тоа што ти тежи на една слика и се чуствуваш полесно ..Обична психологија .. барем за мене

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104

-.- гадеамит

Значи на некој теист не можеш со инка да му ставаш во мозокот и да му докажуваш дека е во грешка и дека треба да биде атеист...
Слобода во избор...
Не е твое да пропагираш!
Биди си атеист и уживај :wink:
А да го обсервираме Smexy_Bit како појава на темава?
Совршено одговара...

A

ateist

Гостин
Никогаш!
Ради изборот во Бог денес светот наопаку се преврте.
Земи комунизам бе...ќе те среди:smir:
зашо бе па и библија пропагира комунизам-анархизам

ако веруват барем нека веруваат во напредок прогрес во човештина како што пропагира библија а не да веруват во улавштии
.

.
Дела Ап.: 2:44 А сите кои поверуваа беа заедно и сè им беше општо.
4:4 А мнозина од оние, кои го чуја словото, поверуваа, така што бројот на мажите се зголеми до пет илјади.
4:32 А множеството на оние, кои поверуваа, имаше едно срце и една душа, и никој не велеше дека нешто од неговиот имот е негово, туку сè им беше општо.
34 И никој меѓу нив не беше во скудност, зашто сите, кои имаа ниви и куќи, ги продаваа, а цената на продаденото ја донесуваа и ја ставаа пред нозете на апостолите.
35 И секому му се даваше колку кому му беше потребно. .
.
.

Исус бил против религии вери и капитализми и угнетувачи и властодржци

Матеј: 6:24 ”Никој не може да им служи на два господара; зашто или едниот ќе го мрази, а другиот ќе го љуби; или ќе му биде приврзан на едниот, а другиот ќе го презира. Не можете да им служите на Бога и на мамона.”

Лука: 16:13 Ниеден слуга не може да им служи на два господара; зашто, или едниот ќе го мрази, а другиот ќе го љуби; или ќе се приврзе кон едниот, а другиот ќе го презира. Не можете да Му служите на Бога и на мамона!”

мамон - бог на парите

Матеј: 20:25 А Исус ги повика и рече: „Знаете дека владетелите на народите господарат над нив и дека големците ги угнетуваат.

Јаков: 2:6 А вие го презревте сиромавиот! Не се ли богатите тие, кои ве угнетуваат и ве влечат по судилиштата?
.
.

и стариот завет пропагира комунизам анархизам

Излез: 3:9 Повиците на Израелевите синови стигнаа до мене. И Самиот видов како Египетците ги угнетуваат.

Судии: 2:3 Затоа ви велам: ‘Не ќе ги изгонам пред вас. Туку, тие ќе ве угнетуваат, и нивните богови ќе ви бидат стапица.’”

Езекиел: 18:8 не дава на заем со добивка, ја воздржува раката од неправда, пресудува според вистината,
18:13 дава на заем со добивка и зема придобивка - не, таквиот син нема да живее! Ги направил тие гадости и ќе умре, а неговата крв ќе падне врз него.
18:17 раката ја воздржува од неправда, НЕ ЗАМА ПЕЧАЛБА НИ ДОБИВКА, ги извршува Моите закони и оди по моите наредби - не, тој нема да умре заради татковиот грев, тој ќе живее.

Јов: 37:23 Да, не можеме да Го достигнеме Сèдржителот, неизмерлив е во Својата сила и во судот, и во совршенството на правдата, Тој не угнетува никого.

1 Коринтјани: 11:1 Угледајте се на мене, како и јас на Христа.

Ефесјани: 5:1 И така, угледајте се на Бога, како возљубени деца,

1 Тимотеј: 6:10 зашто ЉУБОВТА КОН ПАРИТЕ е корен на секакви зла; некои му се предадоа, СЕ ОТСТРАНИЈА ОД ВЕРАТА .

.
.

Куран и Библија со Стар и Нов Завет проповедаат ..Комунизам Анархизам

тоа што
Ислам Православ Католик Протестант ЛАЖАТ СУШАТ е друга работа

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Куран и Библија со Стар и Нов Завет проповедаат ..Комунизам Анархизам

тоа што
Ислам Православ Католик Протестант ЛАЖАТ СУШАТ е друга работа

Буда и Кришна се Анархо-Социјалисти, тие што си ги спомнал погоре се обични хипици.

Член од
12 септември 2008
Мислења
746
Поени од реакции
533
рекол некој научник некогаш... "Се е случајност,самиот факт што постоиме не е ништо повеќе освен резултат на сложени но и неизбежни хемиски грешки и биолошки мутации. Нема никакво "големо значење", нема намера" и апсолутно се согласувам со ова.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
рекол некој научник некогаш... "Се е случајност,самиот факт што постоиме не е ништо повеќе освен резултат на сложени но и неизбежни хемиски грешки и биолошки мутации. Нема никакво "големо значење", нема намера" и апсолутно се согласувам со ова.
Сакаш да кажеш животот ти нема смисла , или случајно пак ке се родиш истиот уште многу пати па вреди да се проба?
Случаен бил и биг бенг- от , и случајно пред него имало нешто случајно и тн. и тн.
Све е проекција на чиста свест другар , и нема ништо случајно.
Тоа го знаат лугето од секогаш и го има во сите стари записи , не биле наивни и глупи

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Според вас, тоа што не верувам во Господ, не прави ли мене мизерен?

Член од
11 април 2009
Мислења
46
Поени од реакции
4
Според вас, тоа што не верувам во Господ, не прави ли мене мизерен?
да пеер... Како можеш уопште да прашаш вакво нешто?! Ако не веруваш го Господ ништо нема да напраиш у животот!! Господ ја крои твојата судбина, не си ти тој што одлучува за тебе! Немој да веруваш во себеси, тоа е погрешно!!

Ако не веруваш, прочитај ги постовите на Новинарка и ќе видиш за шо ти кажувам. Таа е мојот просветител. Верувам дека и тебе ќе ти го посочи правилниот пат, за на крај сите да завршиме во рајот...

Член од
17 април 2010
Мислења
25
Поени од реакции
0
Не мора да видиме за да знаеме дека постои тоа се чувствува исто како љубовта што ја чувствуваме и знаеме дека постои само што не ја гледаме. А за неверниците имам чуено дека Господ никогаш нема да ги просветли да поверуваат, само некои од нив. Бидејќи тие се тврди кон Бога затоа е и тој тврд кон нив.

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Не мора да видиме за да знаеме дека постои тоа се чувствува исто како љубовта што ја чувствуваме и знаеме дека постои само што не ја гледаме. А за неверниците имам чуено дека Господ никогаш нема да ги просветли да поверуваат, само некои од нив. Бидејќи тие се тврди кон Бога затоа е и тој тврд кон нив.
Ljubovta ja pocustvuval sekoj covek na planetava, no ne sekoj go pocustvuval Bog. Ako odime po logikata na vernicite, deka Bog e vo se okolu nas i vo nas, togas eden covek nikogas ne bi mozel da se odreci od Bog ako toj e vo nego. No ocigledno Bog ne e nasekade okolu nas i vo nas.....

Член од
17 април 2010
Мислења
25
Поени од реакции
0
Ljubovta ja pocustvuval sekoj covek na planetava, no ne sekoj go pocustvuval Bog. Ako odime po logikata na vernicite, deka Bog e vo se okolu nas i vo nas, togas eden covek nikogas ne bi mozel da se odreci od Bog ako toj e vo nego. No ocigledno Bog ne e nasekade okolu nas i vo nas.....

Бог ќе го почуствува тој што ќе сака да го почувствува а тоа кога ќе го напушти тоа е одлука Божја да го напушти на некој ако е тврд кон Бога и не го почитува, пошто има многу верници што не го почитуват и Господ ако сака ќе им ги затвори срцата.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Бог е ха-це!

Kajgana Shop

На врв Bottom