Па ни верниците не знаат дали постои.
Разграничи знаење од верување.
Мое мислење за агностиците е дека ги заболе за Бог исто колку и атеистите, но за да не бидат етикетирани како инфидели, си се повлекуваат и си викаат - па.. не знам. П*чкици.
Ај вака.
Веруваат во нешто што не знаат дека постои.
Шансите за да постои се 50 - 50. Или постои, или не постои.
Веројатноста да не постои е голема.
Значи, станува збор за хипотетичка ситуација. Што ако НЕ ПОСТОИ и тие тоа го знаат? Каква етикета сакаш да им биде прилепена? Веруваат слепо во нешто што НЕ ПОСТОИ. Да направам паралела: и јас верувам во Дедо Мраз. Знам дека не постои, но мене ми е убаво кога ќе дојде Нова Година и кога се е во духот на Дедо Мраз.
Пред да ме цитираш и да го негираш она што го кажувам, јас викам - да, убаво е да веруваш во Господ ако сакаш да го правиш тоа и да го имаш како духовна поддршка во текот на животот, па кога ќе ти биде најтешко, да мислиш дека некој стои позади тебе. Иако тоа е залажување, иако треба да најдеш субјект кој ќе ти дава поддршка, и да продолжиш понатаму. Сето тоа е океј. Но...
Во светот се убива во името на Господ. Во светот имало војни кај што милиони луѓе умирале во името на Господ. Инквизиторите се иживувале врз невини луѓе, го запреле целиот технолошки прогрес во името на Господ. Тоа НЕ Е ВО РЕД. Ако од страна ја посматраш целата таа ситуација што се одвивала во текот на историјата ќе речеш - па овие се луди! Пробај, интересно е да гледаш како луѓе се брцаат со мечови и си ги сечат главите во името на нешто за кое знаат дека не постои.
Ти така си мислиш дека агностиците се пички. Атеистите слепо тврдат дека Господ не постои. Знаеш што викаат агностиците? Постоел - не постоел, мене ич к*р не ме боли, јас НЕ ВЕРУВАМ. И да постои, и да не постои, јас НЕ ВЕРУВАМ.
Нема незнам. Незнам е единствениот збор што ме иритира. Агностиците не се замараат дали постои или не.
Или веруваш, или не веруваш.
Или е црно, или е бело.
Или е добро, или е лошо.
Средина НЕМА. Поточно, не би требало да има затоа што е погрешно, затоа што е "сакам да се ебам нејќам да ми влезе" филозофија. Или си, или не си. Двете одеднаш не идат.