Најпотценети и најпреценети филмови на IMDb

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.327
Поени од реакции
15.585
Зашто? Според мене е најубав жанр, затоа што филмовите се позитивни, весели, носат убави пораки. Мора да е мистичен/мистериозен филмот за да добие високи оцени?
Пример Leap Year има 6 рејтинг, а ја не би му дал повеќе од 3 и тоа само поради тоа што е сниман во Ирска(дел) и има некои убави ствари да се видат.
После 30 минути знаев како ќе заврши, затоа и викаме дека се клише поголемиот дел од нив.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Пример Leap Year има 6 рејтинг, а ја не би му дал повеќе од 3 и тоа само поради тоа што е сниман во Ирска(дел) и има некои убави ствари да се видат.
После 30 минути знаев како ќе заврши, затоа и викаме дека се клише поголемиот дел од нив.
Не викам дека нема клише моменти, напротив начесто знаеме како ќе завршат, ама тоа не ги прави недостојни за гледање.
Гледај го He's just not that into you... Одличен филм, разработува машко- женски односи. Има хумор, добри глумци... Одличен филм, а на имдб има 6.4. Ако е таков жанр не значи дека не вреди.

Поентата ми е дека не само трилерите вредат, пошто опаѓање на креативноста има во сите жанрови. Демек во хорор филмовите не знаеме како ќе завршат? Главниот лик увек се спасува... И овие имаат среќен крај, ама позитивни се весели и секогаш нив би ги одбрала наместо да гледам крвишта.

Е сега не викам дека сите вакви филмови се добри... Пред една недела некаде го гледав The Perfect You ( некаде го пишува и како Crazy Little Thing). Филмов е еден од најгрдите филмови што сум ги гледала, ама апсолутно ужасен филм. Од глума, до дијалози до све....

Сакам да кажам дека не е убаво да се етикетира одма цел жанр, кога има прекрасни филмови. Ко што има и лоши. Ама тоа е случај у сите жанрови.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.649
Поени од реакции
59.610
The Leap Year е супер, си гледаш пејсажи и си уживаш :)

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Поентата ми е дека не само трилерите вредат, пошто опаѓање на креативноста има во сите жанрови. Демек во хорор филмовите не знаеме како ќе завршат? Главниот лик увек се спасува... И овие имаат среќен крај, ама позитивни се весели и секогаш нив би ги одбрала наместо да гледам крвишта.

Е сега не викам дека сите вакви филмови се добри... Пред една недела некаде го гледав The Perfect You ( некаде го пишува и како Crazy Little Thing). Филмов е еден од најгрдите филмови што сум ги гледала, ама апсолутно ужасен филм. Од глума, до дијалози до све....

Сакам да кажам дека не е убаво да се етикетира одма цел жанр, кога има прекрасни филмови. Ко што има и лоши. Ама тоа е случај у сите жанрови.
99% од романтичните филмови се предвидливи, веќе видени и со слаб хумор. Tие што се добри, се правени според книга, а па се лоши копии на книгата. Зошто филмот може да го пренесе само однесувањето на ликовите и површно доживувањата, а тоа што ја прави добра романсата како жанр секаде е толкувањето на ситуацијата од ликовите, емоциите, мислите, описите и тоа што ти остава да идеализираш.
Пример за тоа е Љубов во време на колера. Филмот е добар, ама ни пола колку што е добра книгата. Затоа што во филмот нема место за цитат каков што е "само срцето има повеќе соби од јавна куќа "

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116
Не сум љубител на романтични филмови (освен на неколку исклучоци кои ме допреле во буквална смисла а 90% од нив се scif fi-romance драми ) ,а за да погледнам на некој од поновиве романтични комедии треба или да не ми работи компјутерот па да пуштам на тв или ако другарка ме убеди да го гледам. Зошто- па прво затоа што е комедија кој збор доаѓа од античко време што значи среќен крај ,па затоа што и да се случи во филмот на крај ке биде хепи ендинг што најмногу мразам да знам како ке заврши некој филм а не ми е гледан,а и од тука режисерите немаат доволна слобода во креативноста. Единствен филм од овај жанр кој го гледав мислам на канал пет а ми се допаднал веќе интеристон ко спомна :)-love actually.

--- надополнето ---

Он топик-
Dogma -7.3, според мене како поштовач на ликот и делото на кевин смит и неговите почетоци сепак е преценет.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.649
Поени од реакции
59.610
Хаха, Догма, Џеј и Сајлент Боб :pos: Колку сум го гледал тој филм едно време на памет ги знаев сите реплики. Добро филмче е, и да е преценет не е многу. Кевин Смит Рулз! :)

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Јас пак го гледав New York, I love you, по препорака дека филмот бил сличен на Love Actually кој исто ми е еден од омилените филмови.
И не ми се бендиса New York, I love you, воопшто, сличен е концептот - повеќе приказни, и има прилично добра постава (дечкото Шила Биуф, ваљда вака некако идат, е феноменален), ама филм, во целост, за двојка максимум.
Ужас е I Love You New York, плагијат на Love Actually ама доста блед. Имаше уште еден плагијат ама не ми текнува во моментов...
New York I love you е као преработка на Paris, je t'aime, кој има баш позитивни критики + 7.5 на имдб што за љубовен филм е премија.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.649
Поени од реакции
59.610
New York I love you е као преработка на Paris, je t'aime, кој има баш позитивни критики + 7.5 на имдб што за љубовен филм е премија.
Од мене има негативна критика, недоречен е, приказните се неинтересни, недоречени, незавршени... Не сум го гледал Paris, je t'aime ама ако е ист, и двата се направени според Love Actually кој го шие New York во секој поглед. Има многу подобри романтични филмови. Во секој случај ние зборувавме за романтични комедии ова е веќе друга област :)

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116
Sleepers заслужува чиста осмица

--- надополнето ---

Taking Lives Одамна го имам гледано ,тогаш ми се допадна ,сега незнам како би ми се допаднел но 5.9 барем мислам дека е малце :)

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Сакаш да кажеш дека е потценет?

Одговорот е:- Затоа што за толку заслужува.
Не се сложувам со тебе ,можеш да пообјасниш зошто за 5.5. заслужува а не за 10/10 ? Актерската екипа , сторијата што не чини ?

Може уште некој да се придружи на дискусијава , и да ми одговори на прашањето зошто The Day the Earth Stood Still (2008) e оценет со 5.5 на Imdb. Првин многу е важна пораката што сака да ја пренесе филмот ,филмот покажува колку навистина сме деструктивни по природа.

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Не се сложувам со тебе ,можеш да пообјасниш зошто за 5.5. заслужува а не за 10/10 ? Актерската екипа , сторијата што не чини ?
Сега ќе ти кажам некои работи.Има разлика од ИМДБ до субјективно мислење.На ИМДБ гласаат иљадници, 2-3 стотици иљади а ти ја даваш таа оценка 10/10 според твој критериум,свој вкус, а таму е земено во обзир мислењето на како што кажав многу гласачи.

И сега ќе ти кажам зошто неможе да има 10/10, многу е едноставно, на ИМДБ ни еден филм нема 10/10 ако најдеш таков слободно контактирај ме.

Актерската екипа е во ред, тука немам замерки, ја почитувам Jennifer Connelly

Kajgana Shop

На врв Bottom