Најекономично греење и ладење

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.027
Поени од реакции
34.449
Амбер се фалени, ама нови (и недокажани), јас не би се обложил дека Амбер (па и нордик нека е) е толку подобра од еден Super Daiseikai, за со исти KW да заврши работа таму каде Daiseikai не можел. Дури би се замислил и за 18000БТУ моделот... Всушност нешто е чудно во целава ситуација, топлотните загуби се некако чудно преголеми за 40м2 да не можат да бидат згреани од добра одлична 3.5kw клима. Посебно што викаш дека плафонот е 2.5м а имаш и каква таква изолација... Прозорите најверојатно, голема прозорска површина имаш.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Тешко дека можам до толку да инвестирам во цевки и радијатори. Многу скапо ќе ми излезе и цената веројатно ќе оди и над 2000 евра.
Палети единствено досега гледав на Макпетрол и се 270 вреќа бука.
МОжеби има и на друго место поевтино.

Е сега незнам колку траат, бидејќи кај каминот во викендица бука ја топи веднаш каминот и треба да се става на секои 3 минути дрва за има жар. Даб и Габер е друга приказна веќе. Незнам дали и кај палетиве има врска тоа или во овие букови палети се става некоја смеса што држи повеќе. Мене би ми одговарало на пример ако една вреќа ми трае барем 2 дена.
и ми ги топли 50м2
50м2 во најладно и здраво топло и просечно време 10-12 часа грење може да не ти е доволна пола вреќа...2/3 може ако ти е слаба изолацијата и ја рокаш многу и долго. Ако немаш парно се зема обична печка камин од 6-8киловати цена од 20-30000 зависи од модел до модел.
Пелети се земаат букови најдобро српски А1 класа земавме летоска А2 српски 150 вреќи за180 ден парче...на големо ти се поефтини и порано купени цените на бензиска се повисоки. Види во магацините за поефтини...моите се од некој магацин од ск кој незнам не ги купував јас.

Член од
15 мај 2016
Мислења
142
Поени од реакции
60
50м2 во најладно и здраво топло и просечно време 10-12 часа грење може да не ти е доволна пола вреќа...2/3 може ако ти е слаба изолацијата и ја рокаш многу и долго. Ако немаш парно се зема обична печка камин од 6-8киловати цена од 20-30000 зависи од модел до модел.
Пелети се земаат букови најдобро српски А1 класа земавме летоска А2 српски 150 вреќи за180 ден парче...на големо ти се поефтини и порано купени цените на бензиска се повисоки. Види во магацините за поефтини...моите се од некој магацин од ск кој незнам не ги купував јас.
Јас во моментов имам веќе камин, ама сакам да се баталам од дрвава и цепење. А со тоа да имам и повеќе слободно време.
http://www.alfaplam.rs/sr/products/details/69/Commo+21

Ова го гледав и ми е во план да го земам. Кај нас е околу 1300 евра

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.027
Поени од реакции
34.449
Јас во моментов имам веќе камин, ама сакам да се баталам од дрвава и цепење. А со тоа да имам и повеќе слободно време.

После сите муабети овде, скоро па 1000 страници со покажани пресметки за греење - ако си се решил да се „спасиш“ од замарање со работа за греење, и да „заштедиш“ со купување на 1300 евра печка за пелети (со котел)... Што да ти кажам освен... Со среќа незамарањето и штедењето! (y)

Последно уредено:
Член од
15 мај 2016
Мислења
142
Поени од реакции
60
После сите муабети овде, скоро па 1000 страници со покажани пресметки за греење - ако си се решил да се „спасиш“ од замарање со работа за греење, и да „заштедиш“ со купување на 1300 евра печка за пелети (со котел)... Што да ти кажам освен... Со среќа незамарањето и штедењето! (y)
Taков е просторот и распоредот што ќе треба 3 клими да се стават поради sидовите, што и не е баш практично. Евентуално би можело да оди варијанта една клима во малото собче а во другиот дел кој е како магацин да си биде ова на палети

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Сакам да земам панелен конвектор за во канцеларија ми треба, читав брзо затоплувале брзо се ладеле. Не сум класично присутен осум саати туку движам, па шо како дали е економично колку итн. мислења?

Член од
7 септември 2009
Мислења
155
Поени од реакции
243
@Dr Zmigo тоа беше лани летото, во време на некои гужви, така да не сум сосема сигурен кој модел беше климата, но не е ЕКО серијата пошто за иста сума ми беше понудена ЕКО 3.5киловатниот модел. Цената беше 19К. Ќе гледам да не заборавам да ги сликам ознаките од климата следен пат кога ќе одам на гости кај нив. Просторијата е инаку окулу 20м2, во стан од зграда, со само еден надворешен зид, кој всушност целиот е од затворена тераса. Луѓево се задоволни од греењето, ваљда не преќутиле нешто од незгодност и љубезност (им ја подарив климата), ќе и спомнам на жена ми да ги потпраша подетално надвор од мое присуство. :)

Тоа другото за предимензионирањето, и ефектот врз работата, не би можел стручно да го одговорам. Но 16м2 ми звучат навистина мал простор за 3.5ка. Јас со 3.5ка греам 36м2 дневна соба, со отворени врати кон другите соби и нема никакви проблеми (втората клима во спална ја палам само по потреба). Интересно ми е повремено да проверам потрошувачка, прошлава зима најчесто окулу 400-600вати ја наоѓав, со повремени испади над 1кв после луфтирање. Сигурен сум дека и прилично полоша клима би била премногу за само 16м2.

Можеби Стрелец ќе се уфрли со некој свој осврт?
@Strelec :)
Верувам дека е Грее Change (не е ломо) 2.5kw моделот, тој беше на промоција околу 20К...

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060

Ова е печка со котел а рече немаш парно...не ти треба ова чудо. Јас имам екоспар 24кв котел и 7 соби и систем за парно и 150м2...земи обични печки од 6кв кај што имаш оџаци. Барем така те разбрав. Инаку печките без котел ги викаат и "камин". Се зависи од квадратура, број на соби и распоред на оџаци и нормално дали имаш систем цевки за парно. Ако немаш добар распоред на оџаци може и клими да ти се подобра опција...за парно дефинитиво е тоа што го гледаш не е за обично греење со зрачење.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.027
Поени од реакции
34.449
Верувам дека е Грее Change (не е ломо) 2.5kw моделот, тој беше на промоција околу 20К...
Веројатно си во право.[DOUBLEPOST=1509008160][/DOUBLEPOST]
Taков е просторот и распоредот што ќе треба 3 клими да се стават поради sидовите, што и не е баш практично. Евентуално би можело да оди варијанта една клима во малото собче а во другиот дел кој е како магацин да си биде ова на палети
Не дека 3 клими се многу поскапи од тоа со пелетите. А ако веќе ти се фрлаат пари, земи си воздух-вода топлинска пумпа со фенкојлери, или подобро - со подно греење.[DOUBLEPOST=1509008282][/DOUBLEPOST]
Сакам да земам панелен конвектор за во канцеларија ми треба, читав брзо затоплувале брзо се ладеле. Не сум класично присутен осум саати туку движам, па шо како дали е економично колку итн. мислења?
Жив зијан, посебно по цената на струја што ја плаќаат фирмите.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.027
Поени од реакции
34.449
Секира ОК е за цепење дрва? :)
(какви дрва, каква секира?)

Член од