Најекономично греење и ладење

Nikola Nini

Doktor bez nauka
Член од
5 септември 2017
Мислења
353
Поени од реакции
179
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Taков е просторот и распоредот што ќе треба 3 клими да се стават поради sидовите, што и не е баш практично. Евентуално би можело да оди варијанта една клима во малото собче а во другиот дел кој е како магацин да си биде ова на палети
Во буџет од 1300еур имаш простор за 3 клими. 2х21000+1х42000 = 84000 денари + 9000 монтажа =93000, на тоа попуст ќе ти дадат заради земање на 3 уреди и ете се ~1300 евра. Ем топло, ем незамарање, ем чист воздух.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
dali se isplati 18 da se zeme zaradi toj kompresor ?
Zemi si suzumi 16-ka so r410, proverena klima so odlicni performansi i taman za tvojot prostor, noviot gas r32 e samo so pomal GWP (Global Warming Potential), ne e steten za ozonot, druga prednost nema kolku i da se falat nekoi so toa, ima duri i nekoi golemi nedostatoci taka sto nema dolgo da trae, za 1-2 godini ke bide zamenet so drug gas. Novata Toshiba sto e na r32 kako sto gledam po sajtovi ne e Suzumi tuku ima novo ime Shorai.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Гледам ми се појавува на fb реклама јбг....платил некој :)
https://www.facebook.com/termoStopTermoIzolacija/
имам чуено и пред некое време, може се дискутирало на форумов, не сум приметил.
Негде рачунав околу 6 евра квадрат, прилично нова технологија кај нас...вреди ли да се користи и што е побитно да се фаќа некој бизнис со ова? :D

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Сакам да земам панелен конвектор за во канцеларија ми треба, читав брзо затоплувале брзо се ладеле. Не сум класично присутен осум саати туку движам, па шо како дали е економично колку итн. мислења?
За греење ќе загрее, ама многу троши! Тоа е обична греалка со малку попрецизен термостат! Но немаш подобра опција кога не си постојано во канцеларија. Бргу загрева до сакана темпераура, а верувам тоа ти е важно!? Но економично ќе повторам не е!

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
dali se isplati 18 da se zeme zaradi toj kompresor ?
Paaaa ke ti se isplati ako imas dobri vrski i dobar popust pa ti ja dadat 18kata na R32 za 11.000 poeftino ;)
18kata e 71.690
16kata e 59.990
https://klimi.mk/sporedba.php?id1=255&id2=256
Inaku ima "malo" neslaganje na podatocite sto gi dava Toshiba za ovoj model na R32 i onie na Eurovent ;)
za Eurovent Capacity na -7=3,54 sto zgolemeno za 12% ili 100% maximalen kapacitet na -10 potreben za Umerena zona dava matematicki 3,54+12%=3,9648 sto zaokruzeno e tocno 4,0 kako sto pisuva na Eurovent za PdesignH (za Design Teperatura = -10C)
No vo isto vreme Toshiba ima izmeren ( a ne matematicki dobien) podatok na -10 od samo 3,48Kw maximalen kapacitet na maximalen Fan......500W poslab rezultat od toj na Eurovent :D
TOGAS PRASAJTE SE STO E OVDE TOCNO ?? (n) , dali matematicki dobienata brojka na Eurovent ili pa merenjeto na Toshiba ??:tapp::rolleyes:
EVR32.jpg

Suzumi16_R32_Heating.jpg

Член од
15 мај 2016
Мислења
142
Поени од реакции
60
Ова е печка со котел а рече немаш парно...не ти треба ова чудо. Јас имам екоспар 24кв котел и 7 соби и систем за парно и 150м2...земи обични печки од 6кв кај што имаш оџаци. Барем така те разбрав. Инаку печките без котел ги викаат и "камин". Се зависи од квадратура, број на соби и распоред на оџаци и нормално дали имаш систем цевки за парно. Ако немаш добар распоред на оџаци може и клими да ти се подобра опција...за парно дефинитиво е тоа што го гледаш не е за обично греење со зрачење.
Нажалост еден е оџакот :( Немам систем за парно. Дали овие печки што ги велиш без котел работат на палети или на дрва. Мене целта ми е пред се да се отарасам од дрвава и маката која имам секоја година. КУпи, реди , цепи, мкни. Ми се чини дека пола ден во тоа ми оди

Клими ми се во план да, но како последна алтернатива. Бидејќи 3 клими ќе имаат висока потрошувачка, а ризикот е голем секогаш една од тие три да не работи како што треба па да си имам мака. Фала за помошта и советите

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Нажалост еден е оџакот :( Немам систем за парно. Дали овие печки што ги велиш без котел работат на палети или на дрва. Мене целта ми е пред се да се отарасам од дрвава и маката која имам секоја година. КУпи, реди , цепи, мкни. Ми се чини дека пола ден во тоа ми оди

Клими ми се во план да, но како последна алтернатива. Бидејќи 3 клими ќе имаат висока потрошувачка, а ризикот е голем секогаш една од тие три да не работи како што треба па да си имам мака. Фала за помошта и советите
Има печки на пелети ова например за до 60м2 е...
http://www.agrotehna.com.mk/ShopDetal.aspx?ArticleID=20450&i=2249&l=MK&q=&SupplierArticleID=OPTIMA 8 CRVENA&Action=
За кај оџакот...ако е најголема просторија супер нормално ако имаш само камин неможе на тој оџак.:)
Другите соби мора клими или панели и слично...или врати отворени ама не сум сигурен дека ќе функционира баш...
Тие големите од 21-25 кв се за парно и за 100-200 м2
Проблемот ти е што немаш повеќе оџаци или парно ако сакаш да грееш на пелети. Имаш опција да грееш во собата со оџак само или во другите со друго или секаде со клими. Тоа е...
Инаку климите трошат и помалку за струја од пелети колку што ќе те чинат ама се поскапи. Дрва ти е најефтино ама дека е мака е мака.:toe:

Член од
27 февруари 2017
Мислења
12
Поени од реакции
4
Ajde mala pomos, za greenje na 39 kvadrati ( izoliran prostor, hodnik so dnevna i kujna ) mi treba mislenje za izbor na klima inverter 3.5 ka
Bi sakal da znaam koja e poekonomicna i podobra za greenje na toj prostor, koi se naj-bitnite razliki megu niv, bi sakal da dobijam argumentiran odgovor od poiskusni poznavaci na ovaa oblast. Najdov nekoi informacii upatstva i gi razgleduvav, pa spored moeto skromno poznavanje na ovaa oblast mojot izbor e po ovaj redosled, sto mislat poiskusnite poznavaci za ovoj moj predlog ?

1 PANASONIC CS-E12QKEW/CU-E12QKE 47,000 den. Dali ovaa ima twin r. comp.? Dali vredi da se plati tolku pari za ovaj model ?
servisno
eurovent
2 GREE HANSOL -20 GWH12TB-S3DNA2D 43,000 den.
Dali e podobar ovaj Sanyo comp. od onaj na hansol -30 ?
servisno
3 HANSOL -30 GWH12TB-S3DBA3E 45.000 den.
servisno
Koja ima podobra modulacija , koja ke raboti najekonomicno od ovie ?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
R410A ima GWP od 2088 i do 1/1/2025 ke bide totalno zabranet za upotreba, isto kako sto edno vreme se sluci so R22.
REgulativata koja stapi na sila 2015godna i moze da se najde na google ako pobarate f-gas regulation 517/2014
ili celata verzija ja ima ovde
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2014.150.01.0195.01.ENG
F-gas regulation.jpg

Eve konkretno Toshiba sto kazuva na taa tema
R32 byToshiba.jpg
Ili Mitsubishi
https://thehub.mitsubishielectric.co.uk/assets/FileDownloads/R32-Infographic-Legislation.pdf[DOUBLEPOST=1509057184][/DOUBLEPOST]
1 PANASONIC CS-E12QKEW/CU-E12QKE 47,000 den. Dali ovaa ima twin r. comp.? Dali vredi da se plati tolku pari za ovaj model ?
servisno
eurovent
Ti i zalutal vo Chileri EuroHP....toa voopsto ne e za klima uredi
PanaHP.jpg
servisno
praviot eurovent link za AC(Air Conditioners)
QKEW.jpg
Nosi kompresor 5RS102XNA21ili serija R na Panasonic, no nazalost za da ima 2 cilindra / 2 pistoni(klipa) / ili twin kompresor treba da ima oznaka 5RD...vo slucajov e 5RS=1 cilindar
(marka klima so 2 cilindra nad 60k, za marka+47k=Single Rotary)

Panasonic Rotary.jpg
compqke.jpg

Modelite na Panasonic se zameneti so R32 uste vo 2016ta godina....
https://www.panasonicproclub.com/uploads/general/default_catalogues/catalogues_english/2014/Panasonic_GENERAL_14_EN.pdf
http://www.panasonicproclub.com/uploads/AT/catalogues/02 EU GENERAL 16 290116.pdf

5RS od 102cc3 e okolu 2,6KW mokjnost i so ista kubikaza idat vo 9kite, kako i da go vrtis site se tuka negde okolu 2,5Kw~2,6Kw....so X vo oaznakata se inverteri (nesertificirani ?? sto i da znaci toa)
5RS102X Panasonic.jpg Pana kompr.jpg

Attachments

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.027
Поени од реакции
34.449
Друже, извини ама глупости ти се размислувањата.

Следново се непобитни факти:
- во најладните 2 месеци (втора половина на Декември, Јануари, прва половина на Февруари), трошокот на греење со тие 3 клими ќе биде помал од трошокот со греење на пелети
- во средно ладните 2 месеци, трошокот на греење со тие 3 клими ќе биде ЕКСТРЕМНО ПОМАЛ од трошокот со греење на пелети
- во преодните месеци (како сега), трошокот на греење со тие 3 клими ќе биде СМЕШНО МАЛ во однос на трошокот со греење на пелети

Бонус прашање:
На што ќе се ладиш во лето, на пелети?
Или ќе докупуваш клими? :)

а ризикот е голем секогаш една од тие три да не работи како што треба па да си имам мака
Глупости на квадрат.

Размисли:
1-ва варијанта: имаш еден камин на пелети - ти се расипува (електроника, полжав, итн), остануваш баз греење во СИТЕ ТРИ СОБИ
2-ра варијанта: Или: ти се расипува една клима од три, остануваш без греење во една соба

Ај сега ти кажи ми која од двете варијанти е полоша? :свиркам:

Член од
27 октомври 2017
Мислења
4
Поени од реакции
1
Zdravo ,
Ako moze pomos okolu izbor na klima , se raboti za dnevna soba od 50m2 so visina od 2.20cm i samo edna strana nadvoresna , so aluminiumski prozori i planiram vo brzo vreme termo fasada- izolacija. Vo kukjata imam parno , megjutoa sakam da ima i solidna klima za megju sezona ili pak koga ednostavno ke me mrzi da lozam. Za ladenje do sega mi zadovoluvase i on-off Daewoo 3,5 .
Vo izbor mi se nekolku modela :
1. COOPER&HUNTER CH-S18FTXLA ARCTIC
2. GREE LOMO GWH18QD-K3DNB4 (pretpostavuvam e istiot kompresor sto i COOPER&HUNTER CH-S18FTXLA ARCTIC
3. VIVAX ACP-18CH50AERI
4. GREE HANSOL -30 GWH12TB-S3DBA3E
5. GREE HANSOL GWH12TB-S3DNA2D
6. GREE AMBER -30 GWH12YD-S6DBA2A

Fala odnapred za site soveti ! Gledam deka tuka ima mnogu clenovi koisto stvarno se razbiraat od temata i ke mi bide sekoja informacija dobredojdena.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
4
Поени од реакции
1
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Prednosta e sto dava do 7200, moze da povlece do 2600....sega na ova vreme go imam izmereno do 2400 moze da povlece Amber12ka (ako dobro ja zateras).....gree 50m2 za brzo vreme ...za 5~10 minuti diga 2~3stepena. Nema bucava nema nisto. Hansolot isto bi ti zadovolil posto imas mala visina 2,20m i plus planiras izolacija da stavas....mislam deka pomirno bi rabotel Amberot kaj tebe sega za sega bez izolacija.....za posle so izolacija i Hansolot ke tera bez problem i opteretuvanje pa pogoovo dokaj -7,-10.....za na poladno ti ke ni kazes kako ke bide :)
Za rabota bez mnogu silennje na klimata Hansolot bi go preporacal dokaj 35~40m2 so normalna izolacija i visina do 2,70...znaci bez stiropor na fasada i PVC prozori taka-taka.....so 8ka ili 10ka stiropor na fasada bi mozel i pogolema povrsina da gree.
AMberot ili 5,5ka mislam ke ti bide presilen za naredniot period so stavena izolacija....pa mozes i so Hansol da pomines

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom