Најекономично греење и ладење

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Дечки не се разбирам многу во техничките)механички перфоманси на уредите за греење ама се разбирам во финанансиски и трговски работи затоа од струја бегајте како ѓавол од крст! Секоја инвестиција на греење со струја на подолг рок е неисплатлива. Во сооднос на цената спрема квалитетот и траењето на греењето топлификација ви е најисплатлива добивата топол стан цел ден. Затоплување со таков квалитет на струја ќе ве чини поскапо. Но ако сакате да заштедитеи да греете само дел од домот и опреден временски периодтогаш најдобра алтернатива;
1. Плин
2. Дрва
3. Нафта
со тоа што првите две се далеку најдобри , и најисплатливи, јас кога би живеел во куќа би инвестирал во сопствен парно систем на дрва со мошност за адаптација на плин (ваљда и во ск за некоја година ќе има гасовод како што има во струмица и куманово) поздрав
Така би требало да биде, парното да е најефтино. Но кај нас не е така затоа што Топлификација е монопол. И плус јас не сакам да имам ништо со фирма каде не се разграничени обврските на давателот на услугата и цената на услугата, макар и да плаќам поскапо.

На пример јас за интернет, ТВ и телефон имам склучено договор на 1 година за која ја знам цената. Со Топлификација немам таков договор, колку ќе побараат толку им плаќав и плус не бев задоволен од услугата. Ако не ми чини интернетот јас можам
- да го раскинам предвреме договорот и да плаќам пенали поради тоа
- да чекам да истече договорот
Со Топлификација немам такви можности и затоа ги откачив.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Фала ти за одговорот сега ме замисли.Сега изгледа ке треба да менувам се.
Какви и колку клими треба за 3 спрата кука 6 соби две купатила и внатрешни скали ( спрат со се скали е околу 50м2.има дупли ѕид со тервол ама сеуште нема фасада).За ладење е лесно на третиот спрат во ходникот ке ставам една голема клима од 5-6 или повеќе??? киловати и бидејќи топлиот воздух е полесен од ладниот куќата со една клима поголема ќе ја ладам,ама со истата нема да можам да ја грејам.ЧАРЕ??????ОПЦИИ????Ама не некој скапи
За куќа на 3 спрата би требал сепак да прашаш професионалци на пример од фирмите специјализирани за ова: Хидросет и Енергија.... тоа е сепак комплексна материја и секоја импровизација и грешка може многу да чини. Сепак моите искуства и познавања се од форуми, сајтови специјализирани за ладење-гфреење и од пријатели кои веќе со години користат термални возд. пумпи или како ги нарекуваме инвертери.... кои без исклучок се сложни во едно, а тоа е дека се презадоволни од квалитетот кој го добиле во греењето (дури и на оние ниски температури кои ги имавме минатата зима) и секако изненадени од ниските сметки за струја споредено со сметките кои ги плаќале предходно греејки се на пример на ТА печки.... значи ако читаше предходно на форумов за тоа е дискутирано, а верувам и повеќето луѓе го знаат тоа дека топлотните пумпи овозможуваат да искористената енергија за нивното работење е 4 па и 5 пати помала од испорачаната, така наречен COP-фактор, па излегува дека еден инвертер кој испорачува топлотна енергија од 4 Kw со COP-factor 4 троши просечно 1Kw на час... значи ке топли како ТА печка, а ќе троши како помал калорифер....
Е сега, кога ме праша ќе ти кажам како би играл јас во твојот случај, што секако немора да биде и најдоброто решение... тоа реков од професионалци можеш да го добиеш. Значи за сендвич зидови со тервол изолација, сметам дека е многу добра иако надворешната изолација - онаа на фасадата позната како ‘‘демит‘‘ е најдобра... но и оваа со сендвич ѕидови е исто така солидна... претпоставувам имаш и квалитетна столарија со термопан стакло... најдобра е повеќекоморна 5-6 и оригинал т-пан стакло со аргонско полнење, па доколку е и троструко стакло (мислам на 4-14-4-14-4) тогаш е идеално... но сепак и било каков ПВЦ со вообичаен термопан 4-16-4 е солидна изолација... во тој случај во оние простории во кои се престојува највеќе: дневна, детска, работна кујна.... а кои се од 20-25М2 би поставил инвертер, а во оние соби во кои не се задржуваш премногу, а верувам се и помали спална, ходник WC (ако имаш потреба) би поставил конвектор од 1 до 1,5 Kw.... добро изолирана просторија од 10-15М2 спална на пример еден конвектор 1,5 Kw од брендот Thermor без проблем може да ја загрее само за 15 минути на 20-22 степени (термометарот на 6-ка) а при легнување на пример ја ставиш на 4-4,5 (зависно колку е ладно надвор) при што можеш да сметаш на пријатни за спиење 18-19 степени... Ова што ти го кажувам е ПРОВЕРЕНО и функционира!
За салон како реков поголем од 20м2 или што знам детска да речеме.... би го земал моделот на Fujitsu ASYG 12 LEC 3,5 кој чини околу 680 Евра (со монтажа и 3 ми се чини години гаранција)... многу добар уред на реномираниот производител на топлотни пумпи... иако произведен во Кина сепак познатиот бренд гарантира квалитет. Знаеш во претходните постови и за тоа пишувавме, дека најдобри брендови во светски рамки се Daikin, Toshiba, Fujitsu Mitsubishi.. а оние нам познати марки иако јапонски фирми како Panasonic, Hitachi.... особено овие кои се продаваат во Техномаркет или Нептун се сепак трета лига кај производувачите на топлинските пумпи.... оние пак маде ин Кореа као Samsung, Hunday, LG... се уште една класа подоле, а кинеските како Quart, Midea, Neo - meo.... и тн се сепак осма класа во однос на оние прво набројаните.... но никако не значи дека една Midea на пример која чини 25-6,000 со моќ од 3,8Kw неможе да си исполни како задача, а пред се квалитетно и економично да загрее една добро изолирана просторија од 20-25м2 ..... може и тоа како! Но нели не сакаме сите Фиќо... некој ќе посака и Опел да речеме... Мерцедесите се сепак далеку од МК, но ако човек има многу пари може и да си приушти да речеме Daiseikai V Superinvertor модел на Toshiba ... но да се вратам јас на оној кој јас го преферирам и ако побараш ќе се увериш и многумина на форумов... дури мислам и дека некои веќе го користат... моделот значи ASYG 12LEC бројката кажува 12,000 BTU проток, со карактеристики: за ладење 3,4KW(0,9-3,9KW) а за греење 4 Kw (0.9-5.6 Kw) како и секој инвертер нели работи и на температури до -15 степени наменет е и специфицирано од производителот за греење простории до 30м2... со извонреден COP фактор од 4, што значи, како што посочив погоре испорачува топлотна енергија колку што би испорачало грејно тело од 4Kw, додека просечната потрошувачка му е само 1 Kw, што пак овозможува месечна потрошувачка од 500-600Kw што и не е така многу споредено со останатите грејни тела на струја.... еве ти линк, па прочитај. http://www.fujitsu-general.de/air-conditioners/residential-use/wall-types/asyg-12-lec.html
Но како што реков и останатите термо-пумпи би ја вршеле работата за многу помали износи кои ќе се дадат за да се набави уредот нели... Споменатиот кинез Midea, потоа инвертер од хрватските кинези Vivax.... чии уреди се под 30,000.... исто така и Samsung, LG, Panasonic..... значително поскапи.... и тн и тн. Скапи се како уреди да се набават... но сега-засега најекономични за греење (од електричните уреди)....
Некој ќе ти рече и наместо скап инвертер обична клима да ставиш... го почитувам и тоа мислење, но не го препорачувам. Не за друго, туку ако за овој тип имам слушнато лично и прочитано за еден двајца задоволни, за греење со инвертери имам слушнато од десетина и повеќе корисници задоволни и од квалитетот и особено од економичноста на истите... единствено на ваков конвенционален (не-инвертер) клима уред можам да му верувам дека греењето може да го изврши беспрекорно (специфицирано е работи до -10*Ц!!!) . http://www.klimacentar.com/vmchk/mitsubishi-electric/ne-inverter-kucna-serija/mitsubishi-msc-35ge35vb/muh-ga35vb.html
Тоа би било моето мислење.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.746
Поени од реакции
2.561
Него една работа ме интересира. Како може да се добие COP на останатите електрични грејни тела, освен на топлотните пумпи. Кварцна греалка, калорифер и конвертор од 1КW не греат баш исто, а трошат исто.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Него една работа ме интересира. Како може да се добие COP на останатите електрични грејни тела, освен на топлотните пумпи. Кварцна греалка, калорифер и конвертор од 1КW не греат баш исто, а трошат исто.
..исти се бидејќи принципот е ист..електричен отпор...со мали разлики во однос на конфигурацијата на пасивното струење на воздухот...калориферот плус има вентилатор кој исто нешто троши така да и тој нешто одзема, но и дава:) ..... топлинската пумпа е нешто сосема друго...тука веќе термодинамиката на флуидите е во игра...

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Така би требало да биде, парното да е најефтино. Но кај нас не е така затоа што Топлификација е монопол. И плус јас не сакам да имам ништо со фирма каде не се разграничени обврските на давателот на услугата и цената на услугата, макар и да плаќам поскапо.

На пример јас за интернет, ТВ и телефон имам склучено договор на 1 година за која ја знам цената. Со Топлификација немам таков договор, колку ќе побараат толку им плаќав и плус не бев задоволен од услугата. Ако не ми чини интернетот јас можам
- да го раскинам предвреме договорот и да плаќам пенали поради тоа
- да чекам да истече договорот
Со Топлификација немам такви можности и затоа ги откачив.
toplifikacija e priroden monopol, nemoze da ime konkurencija da imame doma po 50 cefki pa od koja sakam firma od taa? taka e i so patista i struja, zatoa postoi regulatorna komisija treba gi kontrolira, da cenite se visoki zaradi niskiot standard a za toa se vinovni vlastite ovie 20 godini kakoi kapacitetot priroden i covecki so koi raspolagame vo ovaa nasa zemja...
--- надополнето: 5 септември 2012 во 16:46 ---
Се се се можам да прифатам - ама ова за топлификација ти е ...
Каде живееш? Од скопска Топлификација нема ништо што е поскапо и по не квалитетно
За стан од 72м2 се плаќа месечно 5833 денари ( пред да поскапи ) тоа е цела година што значи вкупно околу 70 000 денари годишно. За тие пари можеш да купиш 30 кубици дрва. Најди некој кој за затоплување на стан троши 30 кубици дрва..
А греат..., што да ти кажам... од 6 до 21мцел ден луѓето седат со греалка
verojatno plakas tolku zatoa sto pola zgrada ti se ima iskluceno, jas za skoro 80m2 plakam 4600, ziveam vo centar mozebi eden dvajca ako se imaat iskluceno
--- надополнето: 5 септември 2012 во 16:53 ---
kako sakate taka, nemora da prifatite sto vi pisuvam, frlete im gi parite na nekoi mali firmicki sto mestat klimi, ili stavaat grejaci vo radiojatori ili prodavaat panelki ili elektricni pumpi za sopstveno parno (zamisli toa ti e kako da imas mini fabrika za celik i mislis deka mozes da si poeftin od makstil da kazeme), posle ke plakate pomalku da ama mesecno plus 3000 za struja a ke toplite edna do dve sobi (znaci ke se mrznes koa ke ides u wc) ke ti stoi pola stan laden i ne iskoristen, i koga ke mavnes amortizacija na investicijata ispaga kako da si na toplifikacija i da ti bide banja cel stan cel den. pa kako sakate taka, kazav bolje alternativa e parno na drva ili plin (ako imas gasovod) drugo nema, ILI TOA ILI PRODADETE GO STANOT KUPETE SI GARSONJERA ILI MAL STAN I AVTOMATSKI KE GI NAMALITE TROSOCITE. isto vi e dali ke vi bide laden cel stan od 80m ili topol 40m isto vi e, samo plakarite ke se mrznat, taka ke imate pari od stanot i za biznis sopstven ili slicno nesto

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
toplifikacija e priroden monopol, nemoze da ime konkurencija da imame doma po 50 cefki pa od koja sakam firma od taa? taka e i so patista i struja, zatoa postoi regulatorna komisija treba gi kontrolira, da cenite se visoki zaradi niskiot standard a za toa se vinovni vlastite ovie 20 godini kakoi kapacitetot priroden i covecki so koi raspolagame vo ovaa nasa zemja...
Знаеш што, може да се воведе конкуренција.
Имаш цевна мрежа која што не е на Топлификација него на град Скопје. Ако има приватни Топлани ќе може да им се дава под концесија одредено подрачје на Градот на оној што ќе понуди најниска цена. Многу лесно е вентилите да се затворат помеѓу два снабдувачи.
И греењето има алтернатива, струјата и водата не. А и за струја може да се направи пазар.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Знаеш што, може да се воведе конкуренција.
Имаш цевна мрежа која што не е на Топлификација него на град Скопје. Ако има приватни Топлани ќе може да им се дава под концесија одредено подрачје на Градот на оној што ќе понуди најниска цена. Многу лесно е вентилите да се затворат помеѓу два снабдувачи.
И греењето има алтернатива, струјата и водата не. А и за струја може да се направи пазар.
vidi znam deka e mnogu i jas imam vpacatok deka celo bogatsvo odi za zatopluvanje vo godinata ama toa e tolkavi se cenite na benzinite i mazutot na berzite. porano bea duplo poeftini i cenata bese na parnoto duplo pomala. nikoj nema da pravi toplani ne racionalno e da ima poveke toplani sto ke rabotat so neiskoristen kapacitet vo takov slucaj ke porasnat cenite, si ima otimalono kolku ziteli ili stana se dovolni za edna tollana, toplifikacija ne deli ni dividenda nema ni profit i koga ima toa e minimalen, problem e pred se niskiot standard i cenata na scetskite berzi. za ova vtoroto vladata ne moze nisto da napravi, a za prvoto nema kapacitet, birtno i e samo rejting populizam a ne i podobruvanje na zivotot na graganite pa i po cena da gi izgubi izborite

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
verojatno plakas tolku zatoa sto pola zgrada ti se ima iskluceno, jas za skoro 80m2 plakam 4600, ziveam vo centar mozebi eden dvajca ako se imaat iskluceno
За затоплување на 80 м2, во Скопје, со 176 дена грејна сезона и надворешна просечна температура од + 5 степени се троши секоја грејна за затоплување 8800 KWh
Бидејќи ти наплатуваат 4600 месечно, значи годишно плаќаш 12*4600 = 55200 денари
Еден КWh Топлификација го напалтува по цена
55200 : 8800 = 6,27 денари за еден KWh
Пред да поскапи струјата на 1 август оваа година скапата чинеше 5.98 денари, а ефтината 2,99 денари за еден KWh
Што значи тебе Топлификација ти напатувала околу 5% поскапо од скапата тарифа , а 110 % поскапо од ефтината тарифа, а 40% поскапо од средната тарифа на струјата
Да се грееше на клима сметката ќе ти беше уште помала.
Ова е пресметка, а твоето е мислење

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
За затоплување на 80 м2, во Скопје, со 176 дена грејна сезона и надворешна просечна температура од + 5 степени се троши секоја грејна за затоплување 8800 KWh
Бидејќи ти наплатуваат 4600 месечно, значи годишно плаќаш 12*4600 = 55200 денари
Еден КWh Топлификација го напалтува по цена
55200 : 8800 = 6,27 денари за еден KWh
Пред да поскапи струјата на 1 август оваа година скапата чинеше 5.98 денари, а ефтината 2,99 денари за еден KWh
Што значи тебе Топлификација ти напатувала околу 5% поскапо од скапата тарифа , а 110 % поскапо од ефтината тарифа, а 40% поскапо од средната тарифа на струјата
Да се грееше на клима сметката ќе ти беше уште помала.
Ова е пресметка, а твоето е мислење
za koja temparatura presmetuvas so toplifikacija e prosek 23 stepeni, neznam kako si stignal do ovie brojki, i ne sum siguren сезона и надворешна просечна температура од + 5 степени се троши секоја грејна за затоплување 8800 KWh deka se volku KWh ako znae nekoj neka presmeta so prosecena izolacija i prosecna temperatura od +5 (ako e tolku) kolku e potrebno KWh za zatopluvanje do 23 stepeni, normalno koga ke premsetuvas presmetaj po skapa tarifa za struja eftina ima samo navecer koga se spie i parnoto ti e izgaseno togas, plus koga ke se izgasi parnoto toa uste gree apsorbira toplina zarazlika od klima koga ke izgasis odma e kocan vo sekoj slucaj i da e tolku 5% poskapo se isplati zatoa sto za 180 dena koga se topli ne sum siguren deka temperatura od 23 navecer 20 mozes da postignes so zagrevanje na struja zaradi toaa zadrzuvanje na radijatorite

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
vidi znam deka e mnogu i jas imam vpacatok deka celo bogatsvo odi za zatopluvanje vo godinata ama toa e tolkavi se cenite na benzinite i mazutot na berzite. porano bea duplo poeftini i cenata bese na parnoto duplo pomala. nikoj nema da pravi toplani ne racionalno e da ima poveke toplani sto ke rabotat so neiskoristen kapacitet vo takov slucaj ke porasnat cenite, si ima otimalono kolku ziteli ili stana se dovolni za edna tollana, toplifikacija ne deli ni dividenda nema ni profit i koga ima toa e minimalen, problem e pred se niskiot standard i cenata na scetskite berzi. za ova vtoroto vladata ne moze nisto da napravi, a za prvoto nema kapacitet, birtno i e samo rejting populizam a ne i podobruvanje na zivotot na graganite pa i po cena da gi izgubi izborite
И ова не си во право, Парното во Железара, Автокоманда, Маџари чини 40 денари за 1 м2. Што значи таму ти би плаќал 3200 денари месечно греат 24 часа, што значи ти плаќаш поскапо 43% а помалку те греат
Парното во Железара исти користи гас и мазут и исто е доста скапо но таму не се толкави лопови

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
И ова не си во право, Парното во Железара, Автокоманда, Маџари чини 40 денари за 1 м2. Што значи таму ти би плаќал 3200 денари месечно греат 24 часа, што значи ти плаќаш поскапо 43% а помалку те греат
Парното во Железара исти користи гас и мазут и исто е доста скапо но таму не се толкави лопови
se grejat so pomos na zelezara zatoa e poeftino a ne si vo pravo koga pisuvas Пред да поскапи струјата на 1 август оваа година скапата чинеше 5.98 денари, a sega so novata tarifa kolku e skapa tarifa (nema eftina) i mojata klima e 3500 sto znaci ke trosi 21 den za koristenje na eden saat a so nea se toplat dve sobi samo!!! tuka ako dodademe deka ja plakam 12 mmeseci a na struja 5-6 ede od 21 neka bidat 9- 10 den pak e poveke od toa sto go presmeta za toplifikacija so prosecna temperatura od 5 stepeni i ne mi kaza za kolkava dnevna temeratura prajme muabet

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
se grejat so pomos na zelezara zatoa e poeftino a ne si vo pravo koga pisuvas Пред да поскапи струјата на 1 август оваа година скапата чинеше 5.98 денари, a sega so novata tarifa kolku e skapa tarifa (nema eftina) i mojata klima e 3500 wsto znaci ke trosi 21kwh na eden saat a so nea se toplat dve sobi samo!!!
Цело време мислев дека си вработен во Топлификација па ме провоцираш сега според податоците за климите видов дека не си
Твојата клима од 3,5 има мотор од 1200 W
Што значи за едно денонокие таа може да потроши најмногу 28,8 KWh. обично троши пола од тоа
Сегашната скапа тарифа е 6,56 денари за KWh
Е сега слушај ме:
Топлификација е фирма на измамници и лопови. На секому препорачувам да се тргне од неа, меѓутоа тоа сега не е можно, така да неможам со ништо да ти помогнам Тоа е што е ... Инаку тоа што плаќаш речиси илјада евра годишно за затоплување на станот не да е скапо туку е огин - тоа е пљачка.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Цело време мислев дека си вработен во Топлификација па ме провоцираш сега според податоците за климите видов дека не си
Твојата клима од 3,5 има мотор од 1200 W
Што значи за едно денонокие таа може да потроши најмногу 28,8 KWh. обично троши пола од тоа
Сегашната скапа тарифа е 6,56 денари за KWh
Е сега слушај ме:
Топлификација е фирма на измамници и лопови. На секому препорачувам да се тргне од неа, меѓутоа тоа сега не е можно, така да неможам со ништо да ти помогнам Тоа е што е ... Инаку тоа што плаќаш речиси илјада евра годишно за затоплување на станот не да е скапо туку е огин - тоа е пљачка.
Така е ама нема алтеранита, јас така мислам ако има кажи ми. ама не за алтернатива да мрзнам во една соба и да серам (извини на изразот) во мраз ладна веце шоља. ако има алтернатива да ми биде топол станот цел ден 80м2 температура 23 степана, да немам трошоци за поправки амортизација и сл. да не се замарам со купување, дрва плин, нафта, цепење и сл. и да ме чини помалку од 4500 ден месечно бујрум (т.е. инвестицијата да ја вратам за 2-3 години) бујрум прв ќе се префрлам
--- надополнето: 5 септември 2012 во 19:12 ---
а сам пиша дека се доволни 9000 Килобатчасови за цела грејна сезона топол стан, тоа според цена на струја е 59 400 или на 12месеци 4960 на 6 месеци 9920 денари. Дали добро те разбрав?

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Така е ама нема алтеранита, јас така мислам ако има кажи ми. ама не за алтернатива да мрзнам во една соба и да серам (извини на изразот) во мраз ладна веце шоља. ако има алтернатива да ми биде топол станот цел ден 80м2 температура 23 степана, да немам трошоци за поправки амортизација и сл. да не се замарам со купување, дрва плин, нафта, цепење и сл. и да ме чини помалку од 4500 ден месечно бујрум (т.е. инвестицијата да ја вратам за 2-3 години) бујрум прв ќе се префрлам
--- надополнето: 5 септември 2012 во 19:12 ---
а сам пиша дека се доволни 9000 Килобатчасови за цела грејна сезона топол стан, тоа според цена на струја е 59 400 или на 12месеци 4960 на 6 месеци 9920 денари. Дали добро те разбрав?
9000 КWh, годишно е доволно за твојот стан, веројатно и помалку. што ќе се утврди со мерење првата грејна сезона.
Инаку топлината што еден стан ја троши е наполно иста секоја година.
Ако користиш клима, од еден KWh eлектична енергија добиваш три KWh топлинска енергија значи потребни се само 3000 KWh. Ако користиш термо акумулациони печки ќе трошиш 9000 ама само по ефтина тарифа.
Меѓутоа сега не можеме да направиме ништо поради Правилникот.
Единствено можеш заедно со мене да протестираш секој вторник во 18 часот.
Инаку реална цена по која Топлификација треба да наплатува е 18 денари за метар квадратен месечно. Значи тебе би те чинело 18 * 80 = 1440 денари месечно што е О.К.
Можеби и тоа ќе успееме да издејствуваме - Топлификација да ги намали цените четри пати.
Ќе видиме... борбата трае...

Kajgana Shop

На врв Bottom