Најекономично греење и ладење

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Saqmo da se navratam za onie koi sakaat da se grejat na klima inverter, da imaat vo predvid deka edna kima primer, 12000btu - 4kw da se zeme vo obzir deka taa klima dava toplinska energija od 4kw pri nadvoresna temperatura od 7 stepeni celziusovi.
Kako se namaluva nadvoresnata temperatura taka se namaluva i moknosta na topl. puma, na -5 stepeni karikiram ke bide 2.5kw.
Odnosno COP faktorot se namaluva ili zgolemuva vo zavisnost od nadvoresnata temperatura.Vo nekoj moment moze da bide i mnogu priblizen odnosot na potrosena i isporacana energija, zatoa mislam deka e preporaclivo da se ima alternativno greenje za onie nekolku ladni denovi, ne poradi neisplatlivosta na greenje na klima tuku prosto nema kapacitet da ja zagree taa prostorija.
Samiot proekt na klima nema da gi zadovoli tvoite potrebi vo ladni denovi, ili treba da gi predimenzioniras klimite za da te zadovolat vo onie ladni denovi.
Na primer ne e logicno vo prostorija od 25-30m2 da postavis klima od 22btu za da gi zadovoli potrebite samo vo tie desetina ultra ladni denovi.
Mislam deka bev jasen

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.746
Поени од реакции
2.561
..исти се бидејќи принципот е ист..електричен отпор...со мали разлики во однос на конфигурацијата на пасивното струење на воздухот...калориферот плус има вентилатор кој исто нешто троши така да и тој нешто одзема, но и дава:) ..... топлинската пумпа е нешто сосема друго...тука веќе термодинамиката на флуидите е во игра...
Принципот можеби е ист ама резултатот не е. Не верувам дека сите материјали од кои се произведени греалките со ист отпор даваат иста топлина. Според моето искустко, кварцна греалка од 2KW ќе те згрее ако си на најмногу 1 метар од неа. Конвертор со иста јачина, загрева цела просторија без проблем.

Член од
11 септември 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво, ова ми е прво мое мислење овде, но долго го следам развојов на темава и како внимателен потрошувач информиран сум околу климатизери и технички и ценовно, бидејќи надобро решение на проблем на греење барам меѓу нив. Но, ме интересира и мислење на поинформирани луѓе од мене.
Колкава е веројатност ситна електроника, како чипови на квалитетен климатизер, од ранг на Тошиба Дајсејкај, или Дајкин Емура да прснат, меѓу друго поради проблематичност на нашиот електричен напон и колку таа поправка да чини? Така ќе проценам дали ќе платам Дајсејкај или Авант, или Емура или Конфорд; Бидејќи мојата поента е: набавка на скап, но штедлив и долготраен климатизер, кој ниту после 10 години не ќе ги изгуби квалитет на ладење и останати погодности како филтрација и јонизација. Однос меѓу цени на овие климатизери од низок и висок ранг се 1200€ и 800€, односно 50%.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Инаку ме "поздравија од топлификација" за овој месец треба да платам плус 500 ден повеќе од минатиот а тоа е над 10% они прво кажа дека ќе поскапат 3-4% а подоцна ќе поефтиниле заради тоа што ќе плаќаат и исклучените. Еве ви ја математиката таа е не ја обвинувам само топлификација затоа што знам дека е сиромаштија и луѓето се иклучуваа и на 2 000 - 3 000 денари коа се плаќаше за 60-80 м2 стан сега тие што останаа уклучени заради помалку потрошувачи плаќаме повеќе (нерационално користена енергија). Системот за парно за ефикасно да функционира трена 95% од потенцијалот да биде искористен. ПРОБЛЕМОТ Е ШТО КУ* правеа овие реформаторите 7 години за подобрување на стандардот, каде се инвестициите во гасоводи (нафтовод) каде се стратешките партнери (као демек русија и сл) каде е економскиот раст и развој, каде е намалувањето на невработеноста, каде е намалувањето на сиромаштијата??? У време на "мрачната транзиција на БЦ(не дека беше сјајно ама)" станот ми беше бања луфтиравме на 30 мин од што беше жешко а плаќавме околу 1500-1700 денари парно, вода 400-500 струја 1200-300, храната беше дупло поефтина. Кој се резутатите од преродбата не само што не е подобро него е полошо а мислевме дека полошо не може да биде (епа можело)

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.523
Поени од реакции
2.663
Извините може сум надвор од темата али само сакав да знам клима 3.5kw колку троши на час за греење и ладење.Фала однапред за одговорот :)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Извините може сум надвор од темата али само сакав да знам клима 3.5kw колку троши на час за греење и ладење.Фала однапред за одговорот :)
Тие клими се со машина со моќност 1200 W. Што значи за еден час работа максимално може да потроши 1,2 KWh.
Колку стварно ќе потроши зависи од надворешната температура. За оријентација просечно можеш да сметаш дека ќе потроши половина од ова.
Мое искуство ( јас имам три клими 3,5 ) за едно дено-ноќие, една клима просечно троши 10 - 15 KWh

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
1.Инаку ме "поздравија од топлификација" за овој месец треба да платам плус 500 ден повеќе од минатиот а тоа е над 10% они прво кажа дека ќе поскапат 3-4% а подоцна ќе поефтиниле заради тоа што ќе плаќаат и исклучените.
2.Еве ви ја математиката таа е не ја обвинувам само топлификација затоа што знам дека е сиромаштија и луѓето се иклучуваа и на 2 000 - 3 000 денари коа се плаќаше за 60-80 м2 стан сега тие што останаа уклучени заради помалку потрошувачи плаќаме повеќе (нерационално користена енергија).
3.Системот за парно за ефикасно да функционира трена 95% од потенцијалот да биде искористен.
4.ПРОБЛЕМОТ Е ШТО КУ* правеа овие реформаторите 7 години за подобрување на стандардот, каде се инвестициите во гасоводи (нафтовод) каде се стратешките партнери (као демек русија и сл) каде е економскиот раст и развој, каде е намалувањето на невработеноста, каде е намалувањето на сиромаштијата??? У време на "мрачната транзиција на БЦ(не дека беше сјајно ама)" станот ми беше бања луфтиравме на 30 мин од што беше жешко а плаќавме околу 1500-1700 денари парно, вода 400-500 струја 1200-300, храната беше дупло поефтина. Кој се резутатите од преродбата не само што не е подобро него е полошо а мислевме дека полошо не може да биде (епа можело)
Ave Caesar,
Cuisvis hominis est erarre, nullius nisi insipientis in errore preservere. Nec stultis solere sucurri sed errantibus .Error communis facit ius.
Она што го потцртав во твојот пост се заблуди, во кој, за жал, не си единствениот кој верува. Ако сите веруваат во заблуда - тоа ќе стане вистина. Затоа си земам за слобода да те информирам за следново:
1. Дали исклучените ќе почнат да плаќаат тоа се уште не е сигурно. Но и ако почнат да плаќаат, твојата фактура ќе биде намалена многу малку.
Еве ја пресметката: Исклучени се 25% од потошувачите, кои ќе плаќаат 14% од сметката што ти ја плаќаш 14 * .0,25 = 3, 5, што значи можеш да очекуваш намалување од 3,5 %.
Ако пак плаќаат повеќе, на пример 50%, можеш да се надеваш дека на намалување на цената за 12,5% ( 50 * 0.25 = 12,5%)
Ама не се грижи, Топлификација нема ни за толку да ги намали цените - во меѓувреме повторно ќе ги покачат цените.
2. 2000 - 3000 денари месечно за затоплување на еден стан воопшто не е малку - напротив се работи за астрономска цена, а ти велиш дека сега цените се повисоки . Ако се пресмета годишно тоа е 24000 - 36000 или во евра 400 до 600 евра. Реална цена за затоплување на еден метар квадратен во моментов е од 16 до 20 денари месечно, што значи за стан од 60 м2 реално е цената да е од 1000 до 1200 денари.Pretia rerum non ex affectione nec utilitate singulorum, sed communiter funguntur
3.Од каде ти е овој податок за 95%?. Системот на АД Топлификација, 90% од времето, работи со 10% од инсталираната моќност. Во ситемот во Железара, просечно, ниту третина од становите не се приклучени, а тоа воопшто не му пречи, да биде поефтин и да работи 24 часа нон - стоп.
4. Ова за преродбата... АД Топлификација е приватно АД, никаде во светот такво нешто нема - тоа се обично или јавни претпријатија или претпријатија во сопственост на корисниците кои се грижат да имаат поефтино затоплување. Ако вакво затоплување е поскапо од користење на струја или гас, како што е случајот сега, никаков смисол нема да се користи вакво греење.
АД Топлификација е приватизирана.... АД Топлификација, со сегашниве законски решенија е доведена во монополистичка со законските решенија донесени одамна, АД Топлификација потполно сама ги одредува цените - колку сака и колку и е потребно, а Регулаторна дава Амин
Тоа е се направено пред „ преродбениците “.
Сепак, сега е потребно виновниците за оваа состојба да се изведат пред лицето на правдата но, како што гледаш, ништо не се случува
А за стандардот ... Ако сме сиромашни и бедни, не значи дека некој треба да не дере со високи цени

Член од
12 март 2010
Мислења
212
Поени од реакции
73
Vo eden razgovor so serviser na klimi mi e napomenato deka treba da se promenuva freonot na sekoi 3 godini.Dali ima nekoj iskustvo od vakov vid?

П

Пепси_

Гостин
Јас во собава се греам со еден радијатор (полн е со нафта или незнам што) и работи на струја. Додека работе топле колку толку но воздухот се осеќа дека е ладен ?! Ако ја изгасам за 5 секунди исто како да не топлело ништо во собата,а ждере струја многу. Што предлагате за по мала соба (нз точна квадратура) ?
Клима некоја ? или др чаре ?

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Јас во собава се греам со еден радијатор (полн е со нафта или незнам што) и работи на струја. Додека работе топле колку толку но воздухот се осеќа дека е ладен ?! Ако ја изгасам за 5 секунди исто како да не топлело ништо во собата,а ждере струја многу. Што предлагате за по мала соба (нз точна квадратура) ?
Клима некоја ? или др чаре ?
Клима...
За да биде пријатно - топло во собата климата или друго грелно тело, треба да работи нон - стоп. За затоплување на воздухот потребно е многу мало количество топлина, а за затоплување на стварите и ѕидовите со собата потребно е многу поголемо количество. Кога се ладни стварите и ѕидовите не е пријатно да се седи и ако воздухот е загреан.
Во почетокот и на крајот на грејната сезона ( ноември или март ) можеш да затоплуваш со прекини, но во главната сезона ( декември, јануари и февруари ) треба да затоплуваш нон - стоп или со кратки прекини. Ако сакаш да штедиш, можеш да ја наместиш климата за два - три степени на пониска температура,( кога не си во собата) од нормалната температура.

Член од
12 март 2010
Мислења
212
Поени од реакции
73
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Не.Наводно ги губел карактеристиките со текот на времето затоа се врши промена за да се намали оптеретуванјето на компресорот.
нема логика...
Во фрижидерите исто се наоѓа фреон не сум за слушнал нешто такво.
Оптоварувањето на компресорот не знам како и зошто би се променило. Се работи за клипни компресори. На такви компресори оптоварувањето може да се промени, ако се промени бројот на вртежи и густината на гасот. Бројот на вртежи зависи од фрекфенцијата на струјата а густината на гасот се менува во зависност од температурата.
Наполно нема логика.
Ако некој менувал фреон нека каже

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Vo eden razgovor so serviser na klimi mi e napomenato deka treba da se promenuva freonot na sekoi 3 godini.Dali ima nekoj iskustvo od vakov vid?
јас како сервисер на клими тврдам и стално велам дека не на 3 туку на максимум 2 години треба да се ПРОВЕРУВА нивото на фреон во клими, но никако да се ПРОМЕНУВА... нема потреба.. фреонот не е со променлив карактер и не ги менува карактериситиките со текот на годините. она што во еден климатизер се менува е компресијата на моторот т.е. клипот а тука неможеш ништо да смениш со менување на фреонот...

значи само дополна и проверка е потребно не и промена... незнам кој ти го кажал тоа, ама сигурно грешел или нешто не си разбрал добро...
еве читај за клими на овој мк сајт:

http://www.kanosistemi.com.mk/content.php?id=100

Kajgana Shop

На врв Bottom