Најекономично греење и ладење

Член од
18 мај 2012
Мислења
132
Поени од реакции
26
Cuden tip si ti prvo pisuvas deka osma sezona se grees na klimava i demek resen sinda kupis nova vo ovoj post si napisal
Автоматски споено мислење:

Pa stavas link od srpska strana sto klima imas a sega pisuvas deka ovaa godina si e kupil od neptun a tamo LG za 50 iljadarki nema samo 5.5 kw ima .
Pa vaka pisuvas deka imas TRI zida sigurno vnatresnate e stavena megu nekoj od tie zidove zatoa ne to gree :tapp:
друже ништо не лажам климта ја зедов пред 8 години не оваа година,еден од форумов побара точно кој тип на клима ја имам да видел некои податоци на еуровент па побарав на нет и ја најдов на српска страна

Cuden tip si ti prvo pisuvas deka osma sezona se grees na klimava i demek resen sinda kupis nova vo ovoj post si napisal

Pa stavas link od srpska strana sto klima imas a sega pisuvas deka ovaa godina si e kupil od neptun a tamo LG za 50 iljadarki nema samo 5.5 kw ima .
Pa vaka pisuvas deka imas TRI zida sigurno vnatresnate e stavena megu nekoj od tie zidove zatoa ne to gree :tapp:
не знам каде прочита дека оваа сезона сум ја купил

Член од
16 април 2019
Мислења
387
Поени од реакции
545
ЛЏ-то не е старо и не е за ладење,го земав со намена за топлење. Inverter 3.5kw и го зедов од Нептун за 50к.

Decko sto e ova dali e tvoj post ili nekoj drug si pisuval

друже ништо не лажам климта ја зедов пред 8 години не оваа година,еден од форумов побара точно кој тип на клима ја имам да видел некои податоци на еуровент па побарав на нет и ја најдов на српска страна

не знам каде прочита дека оваа сезона сум ја купил

Attachments

Член од
18 мај 2012
Мислења
132
Поени од реакции
26
Decko sto e ova dali e tvoj post ili nekoj drug si pisuval
Сакав да кажам Лџ то не е старо како оние обични клими што беа порано off on пошто ти ми реплицираше со реченицата сигурно имаш некое старо лџ за ладење па то сирото се мачи со греење

Член од
1 септември 2024
Мислења
5
Поени од реакции
7
Здраво дечки, да ве замолам некој што има Gree Airy Pro да ми пише ја купив пред недела дена па имам некој прашања, воедно втора Gree клима ми е имам и Fairy Premium колку чисто за инфо презадоволен засега од неа. Ви благодарам
Здраво јас имам Gree Airy Pro, една 5,5kW и две 3,5kW, ги имам пола година, повели прашај.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.997
Поени од реакции
11.497
Сакав да кажам Лџ то не е старо како оние обични клими што беа порано off on пошто ти ми реплицираше со реченицата сигурно имаш некое старо лџ за ладење па то сирото се мачи со греење
Тоа и јас го реков.
Фактот што е инвертер, и ште е старо "само" осум години (па макар и скапо било тогаш), не го прави добро на греење!
Кој му е пдизајнот?! 2kw? под 2? над 2?
На 33 или колку и да беа квадрати... епа чорба.
(Плус уште наѓаме дали е куќа, ама еве јас се кладам дека е)

Член од
14 ноември 2024
Мислења
2
Поени од реакции
3
Да, имам веќе 4 години. Ептен корисна работа, еднаш палиш на почеток на сезона и потоа ако е потребно само регулираш топлина на вода. Конкретно грејам 200 - 220 квадрати, куќа на 2 спрата, со тоа што по повеќето соби не се ни вклучени радијаторите, но со оглед на тоа дека има цевки низ сите соби и водата кружи се топлат и тие. Струја од прилика 3500 - 6000к зависи од месецот колку е ладно. Оваа зборам само за греење, плус стандардната потрошувачка.
Здраво. Која бренд ти е топлинската пумпа?

Magic Mike

Blessings and Love
Член од
20 септември 2023
Мислења
1.984
Поени од реакции
4.862
Не можам да најдам тема за пелети,па тука ќе прашам какво искуство имате со квалитетот на пелетите и кои се најдобри?
Годинава користам EkoLife но многу се тапа и се слабо калорични.

Член од
2 август 2017
Мислења
300
Поени од реакции
472
Не можам да најдам тема за пелети,па тука ќе прашам какво искуство имате со квалитетот на пелетите и кои се најдобри?
Тешко брат да најдеш овде тема за некое друго греење освен за клими. Не знам само зошто сеуште стои насловот најекономично греење кога може слободно да се преименува темава во клими грее и слободно нека си ги мерат издувите.

Член од
7 март 2017
Мислења
163
Поени од реакции
208
Ne znam kakvi se eko life jas 2 pati imam zemeno peleti od tehnoauto sisarka a1 klasa i se odlichni. do minatiot mesec ne bev vselen vo kukjava i ne mozam da ti kazam okolu realna potroshuvachka bidejkji greev na 15tina stepeni lani kolku da e OK za da se raboti vo objektot no mozam da ti kazam deka nemashe golema potroshuvachka iako potkrovjeto mi beshe otvoreno a i nemav vrata kon nego. pepel ima mnogu malku. e sega za eftini ne se ich eftini. godinava otkako se preseliv ne gi koristam peletite bidejkji se gream na klimi .peletite se super za toplo, ama si imaat svoi nedostaoci a toa se cena i gnjavaza non stop da tresish pepel i da doturash pelet. klimite za razlika od niv se epten zgodni za mrzliv svet a i se poeftini ako se dobro dimenzionirani i se koristat pravilno. ne e ni chudo shto povekjeto na temava diskutiraat za greenje na klimi. greenjeto na peleti ne e eftina rabota. zimovo rechisi pomina, peletite ostanaa za v godina. ideata mi e ako stegne nekoj mraz da ne mozat klimite da prefrlam na parno na peleti ama toa godinava ne se sluchi.

chisto kolku za informacija edna paleta pelet a1 klasa od tehnoauto lani so popust koshtashe 22078denari i na nea ima 78vrekji od po 15kg. shto znachi deka edna vrekja e 283denari.

grubo zemeno (spored ona kolku troshev pred da se vselam) vo kukjava bi odele okolu 1 do 2 vrekji dnevno za da e sekade toplo. vo prevod 300-400 denari dnevno ... mesechno 10-12 iljadi.

so klimite vo dekemvri plativ pod 4000, vo januari 5500 denari .. ili upola. zatoa i tolku mnogu se muabeti za klimi a ne za pelet.

Последно уредено:
Член од
7 март 2017
Мислења
163
Поени од реакции
208
i ovoj mesec 355kw skapa i 428kw eftina struja shto tochno si se poklopuva so prosekot od po 13-14kw skapa i 12-13kw eftina na dnevno nivo. ili vo prevod 4te klimi grubo nepoln kilovat troshat zaedno

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.032
Поени од реакции
954
Здраво имам LG инвертер, на дисплејот сабајлево за прв пат дава CH 67, дали некој знае што означува и дали може да направам нешто сам за да продолжи да работи или мора стручно лице?

Член од
7 август 2016
Мислења
5
Поени од реакции
8
Здраво имам LG инвертер, на дисплејот сабајлево за прв пат дава CH 67, дали некој знае што означува и дали може да направам нешто сам за да продолжи да работи или мора стручно лице?
LG mini split error code ch 67
Meaning
Outdoor BLDC fan lock error (Outdoor fan motor may be seized) or the rotation sensing circuit is faulty.
Probable fixes
  • Check the motor for both mechanical and electrical failure.
  • Replace PCB (if you found the fine).
Може и ветер да го сопрел/успорил вентилаторот на кратко, пробај си исклучување од напон па повторно вклучување.

Kajgana Shop

На врв Bottom