Најекономично греење и ладење

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Vaka zvucat postovi koga ne se citaat po red, covece ti vo momentov dises (ako si od Skopje) 10 pati pogolema koncentracija na Pm cesticki od dozvolenata a pisuvas za Uzice.... Tetovo za tvoja informacija e NAJZAGADEN GRAD VO SVETOT, na vtoro mesto e grad od Iran koj e daleku pod Tetovo. Vo Tetovo stigna zimava i do 1200 sto e 24 PATI NAD DOZVOLENOTO.
Ova za greenje na obicni klimi na - 7 isto ne e tocno deka uspesno ce se grees 2 -3 pati poeftino. Za tvoja informacija obicna odlicna klima ima COP na ladenje 3.0, a na greenje 2.9 i toa nad + 7 C stepeni.....
По се ќе биде дека ти си тој кој не чита по ред и не дочитува! Мене не ми треба информација, ја имам! И во предходниот пост и во овој пишував за загадувањето во Скопје Тетово и Битола! Читај друг пат! Погледни го и линкот што го постирав во предходниот пост за Скопје! Еве го повторно: http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i-hercegovina/218001-skoplje-najzagadjeniji-evropski-grad-sarajevo-na-12-mjestu.html
А за геењето со клими, повторно не дочитуваш! Го спомнав тоа за економичноста на обичните клими на температури над нулата.... Од друга страна, па просечната температура во грејната сезона 6 месеци е над 7*С, што е тука спорно? Не е грејна сезона само сите 5 дена, со минимални температури пониски од -10! И цел месец да е COP фаторот 1, а не три... што е спорно? Во прашање се реков траење од 6 месеци на грејната сезона. Неспорно е дека климите се поекономични од било кое електрично грејно тело.
 
Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.143
Поени од реакции
21.782
Јас искрено избегавав да пишувам на оваа тема пошто строго се префрли на клими, па немав што да допринесам во дускусијата. Од друга страна секој кој побарал помош од мене сум му поможил колку што било можно , сум знаел или не сум бил баниран.
Сега да се вратиме малце на муабетот. Нема да цитирам никој ке си се препознаат .
Како прво најекономично греење е она греење каде од ист извор се грее поголема квадратура или повеќе станови, куќи итн исто како што е поекономично да стигниш од точка А до точка Б со воз отколку секој посебно да патува со кола. Измеѓу иди она со автобус. Мислам секој ке ја сфати паралелата што ја поентирам.
Друга работа е изолацијата. Неспорно е дека добро изолиран објект е многу поефикасен од слабоизлориан или неизолиран. Но и како е изведена самата изолација и со што игра голема улога. Стиропорот да добро изолира но дали има способност да акомулира топлина? Која куќа ке биди подобро загреана или ке има подобра микроклима. Таа од стиропор или таа од камен?
Најверојатно двете додека се грее, но што станува кога не се грее повеќе активно? Која ке остани подолго време топла? Јас немам забележанотука некој да спомене дали воопшто луфтира дома а се грее на клима. Искуство некое што ке се случи ако проветриш едно 5 мин а се грееш на клима дома. За колку ке падни тем. и колку време ке треба таа пак да дојде до посакуваното ниво. Ви гарантирам дека куќа изградена од материјал кој акомулира топлина и грејно тело кое зрачи топлина нема ни да се сети дека си излуфтирал. И така полека стигнавме до загадувањето и последиците од тоа.
Се добива впечаток дека сите сте станале големи хипохондрици. Де чадот од цигарите ви пречи, де чадот од дрвата, чадот од колите итн итн. Некаде имам прочитано дека чадот од дизелот е помалце штетен иако е видливо црн од чадот од бензинот. Порано на времето што би рекле дома се грееле со мангал( жар поставен во бакарен сад на сред соба) кој просто изобилува со јаглерод моноксид. Па ете старите живееле во просек 80-90 години. Значи тоа што луѓето заболуваат од рак или од тоа што заболуваат во последно време неможеме строго да го препишиме само на чадот, има тука и многу други фактори. Исто никаде немам видено некој да напиши што е поштетно за организмот. Застојан непроветрен воздух или воздух кој има чад ( дали од цигари или од дрва) кој редовно се проветрува. Не ми е намерата да ја носам дискусијата во докажување на што е поштетно или не, но вреди да се размисли за ова што го напоменав, посебно тие што се греат на клими.
Така да резимираме. Најекономично, најеколошки и најлесно( во смислам на работа околу тоа) е централното греење на објекти кои се добро изолирани.
Но не се само да се речи туку да се прашаме каде и колку се тие услови исполнети. Колку од објектите во Македонија се салам изолирани и колку градови и села се поврзани на централно греење и колку од населението е способно утре тоа да го реализира. После да се прашаме за климата на самите населени места.
Гевгелија и Битола не е исто. Како да споредуваме Алјаска со Калифорнија во поглед на греење. Тука знае температурата да биди во минус со месеци, за магла и да не зборуваме. А чим има магла одма баш во оваа тема имам забележано дека редовно се споменуваат проблеми со климите . Јас не велам дека не се ефикасни и штедливи, но тие се бараат и други услови за да бидат ефикасни, а тоа од друга страна ви наметнува еден друг начин на живот кој можеби не но можеби и да ви влијае индиректно на вашето здравје. А здравјето пред се нели ?
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.720
Поени од реакции
4.051
@Dr Zmigo
Za tebe nekoj novinar e izvor na relevantni podatoci, covece jas ziveam vo grad deponija a ti mi kazuvas zagadeno bilo vo Uzice so 5 pati zgolemena koncentracija.....preku kur mi e od zagaduvanjevo i od mirno posmatranje na sevo ova vo Makedonija i ova sto se slucuva vo Tetovo, a ti mi kazuvas za Uzice i Sarajevo....
 
Последно уредено:
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
@Dr Zmigo
Za tebe nekoj novinar e izvor na relevantni podatoci, covece jas ziveam vo grad deponija a ti mi kazuvas zagadeno bilo vo Uzice so 5 pati zgolemena koncentracija.....preku kur mi e od zagaduvanjevo i od mirno posmatranje na sevo ova vo Makedonija ova sto se slucuva vo Tetovo, ati mi kazuvas za Uzice i Sarajevo....
Ако неможеш да ја сватиш метафората зошто го спомнав ужице или било кој град со жители кои може да ги собере на Градски стадион да ја сватиш поентата зошто спомнувам толку мал град со толкаво големо загадување, тогаш што да правиме!? Заборави го едноставно... но не ми оспорувај дека ги спомнав Тетово, Скопје и Битола.... многу пред тебе и постирав линк за тоа што другите пишуваат!.... А податоците за Скопје се превземени од http://www.numbeo.com/cost-of-living/ новинарите само пренесуваат! Никој ништо не измислува, ниту некој во Сараево или што знам каде има интерес да лаже за нас. Зошто би го правел тоа?
Секому му смета загадувањето.... поентата ми беше дека и затоплувањето (топланите, како и оџаците од печки на тврди горива) си го прават своето, не само железарата, индустријата сообраќајот....гео положбата (котлина), микроклимата и маглата.
 
Последно уредено:
N

nikola2004mkd

Гостин
Ova sto go pisuvas brat e naucna fantastika. Po tvoe ako gream so panelki i imam izolacija od 15 Kw za m2, 100 m2 za 5 meseci grejna sezona, vo prosek ce gi gream so:
5mes.x30dena=150 denax24 casa=3600 casa, 1875kw/h:3600= 520W/h
Koj e toj sto vo Makedonija ce gree stan od 100m2 so fasada od 30 m2 koja ce cini 1000e i ce se gree so 0.5 Kw/h potrosuvacka na cas? Pazite sto pisuvate! Kolku sto jas znam 50KW za m2 e super super izolacoja, a 150kw po m2 e prosecna izolacija.
Se nadevam deka ce se slozis deka nesto ne e vo red so gorniot post, bidejci ako e taka i jas bi se slozil so tebe deka klimata ne e najeftina investicija tuku vakva "kosmicka" izolacija greenje na sialici, kompjuter i TV, duri nema da mora ni panelka....
Златко, математиката е комплетно точна и е во ред.

Знам дека многу луѓе не се запознати со концептот на пасивна градба. Кај пасивната градба објектот така да се изразам се загрева сам од себе, поточно се загрева од топлината која ја испуштаат уредите во домот и самите луѓе. Пример само еден човек испуштал околу 100W за 1 час. Целта е да се отфрли потребата од греење и грејни тела за загревање на објектот. Има и други елементи за да може куќата да се класифицира како пасивна како на пример, воздушна заптивност, потрошувачка на сите други електрични уреди не поголема од 120KWh на годишно ниво, па тоа бара електрични апарати од А+++ категорија, но тоа не е релевантно за загревањето. После 2020 сите објекти кои ќе се градат во ЕУ мора да бидат пасивни.

Самиот концепт не е нов. Првата пасивна куќа е изградена во раните 90 во Дармштад. Концепот е тестиран и потврден во пракса.
Еве неколку линкови за да се запознаеш со самиот концепт.
http://passiv.de/en/
http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_house

Накратко да објаснам, целта е потребата од енергија за затоплување на биде не поголема од 15KW по 1м2 на годишно ниво. Генерални насоки се U за надворешните ѕидови вредостите да не бидат поголеми од 0,15W/m2/K и за прозорите 0,8W/m2/K. Да објаснам. U вредноста покажува колкава топлина се губи преку 1м2 од ако разликата помеѓу температурите од едната и другата страна е 1К. Инаку 1К=1 степен целзиусов. Значи ако твојата проектирана температура во станот е 20 степени а надвор е -15 тогаш разликата е 35 степени или 35*0,15=5,25. Во таков случај ти губиш 5,25W топлинска енергија која мора да ја надокнадуваш за температурата да биде константна. Меѓутоа ако соседниот стан до тебе е исто така загреан на 20 степени, преку заедничкиот ѕид не губиш топлина бидеќи температурите се исти. Заради ова јас реков дека во стан температурата се губи само преку еден ѕид (надворешниот). Е сега обичната цигла (гитер блок) односно ѕид изѕидан со неа, која најчесто се употребува во изградбата кај нас има U вредност од околу 1,5 и за да се добие 0,15 мора да се употреби некаква изолација која најчесто е стиропор. Кај прозорите ситуацијата е многу поедноставна. Скоро секој профил со 3 стакла каде едното е Low-E стакло и има исполна од аргон, постигнува вредности од 0,8 или многу блиску до 0,8.
Еве ти најдов и еден калкулатор за да видиш различни пресметки за U вредностите кај различни градежни материјали и потребните изолации. (http://ytong-calc.cmass3.info/).

Значи погоре споменатите 15KW/m2 се однесуваат на потребата од енергија за топлење а не за изолацијата.

Потребата од 50KW за 1м2 е не е ништо посебно. Со потрошувачка дури и според македонските стандарди не си во А класа. Еве ти енергетски пасош од зграда од Адора, таму можеш да ја видиш енергетската класификација на потребите за греење.
http://adora.com.mk/mk/vesti/78-vesti/450-prv-energetski-pasosh
Од 50 до 100 KW/m2 е C klasa. Сметај дека нашата класификација е малку полабава од EU.

Е сега зошто јас реков дека 60.000 се потребни за изолација на стан ако има 30м2 надворешен ѕид.

http://mega-ku.mk/flaer/

Види ги цените за рофикс термоизолациониот системот. Со 5цм стиропор цената на материјалот е 555 денари. Е сега потребата на останатите елементи лепак, арматурна мрежа и сл, со искучок на типлите не зависат од дебелината на стирипорот но зависат од површината. Стиропорот се пресметува со 1цм дебелина. Така во флаерот цената на 5 цм стиропор е 150 денари, односно 30ден од 1цм дебелина. 20цм дебелина на стиропорот ќе додаде уште 450 денари, односно целиот систем со 20цм ќе кошта околу 1000 денари, работната рака е до 600денари за 1м2. Еве уште 400 денари непредвидени трошоци.

Значи ако сакаш евтино да се грееш а си во зграда најдобро е да ги убедиш комшиите да наместите термоизолација на целата зграда. Што можеби е најголем проблем. Кај куќа е друг проблем бидејќи надворешните зидови кои треба да се изолираат ретко кога се помалку од 250м2.

Има една добра книга за широката јавност ако сакаш да научиш нешто повеќе за греење, ладење и системи за греење и ладење. Stedljivije grejanje од Tomislav Toth, мислам дека ако ја побараш на интернет ќе ја најдеш.

Во краен случај мислам дека можеш и да ја симнеш програмата КnaufTerm за пресметка на топлински загуби. Голем дел од енергетскиве контролори мислам дека ја користат токму оваа програма за издавање на енеретски сертификати. Таму можеш да ја си играш и со димензиите и типот на изолација и да пробаш различни сценарија пред да наместиш изолација, односно да видиш колку се топлинските загуби со различни изолации. Мислам дека имаше и еден пример во самата програма за Битола, за некоја банка. Програмата мислам дека е freeware. Побарај ја на http://www.knaufinsulation.rs/

Се извинувам да долгиот пост, ама морав да објаснам некои работи.
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.720
Поени од реакции
4.051
Mene ama nisto novo ne uspea da mi kazes, a sto ne go znaev i pred ova. Ova sto go napisa pogore e stvarno vredno i neka stoi kako potsetnik, a nekomu kako voved vo ovaa problematika.Gledam deka rabotis negde so proektiranje i presmetuvas/proektiras ladenje/greenje..... Jas reagirav na toa sto so 1000 e SEKOJ stan vo Makedonija moze da stane pasivna kuca i da ima toplotni gubitoci na godisno nivo od 15 KW/m2. Toa ednostavno vo praksa e NEIZVODLIVO. I samiot znaes deka prozorite i balkonskite vrati prosecno gi pravat povece od 50 % od sevkupnite topl. gubitoci, prema toa matematikata ti padja vo voda, zatoa sto i samiot znaes kolku ce go kostaat sopstvenikot na stanot demontaza na starite i montaza na prozori so TRI stakla ispolneti so ARGON ( SAMO VAKVI MORA za da se zadovoli uslovot od 15 KW/M2 pokraj izolacijata na zidot ), ili na toj nadvoresen zid nema PROZORI?
Za ilustracija citam sega vo Hrvatska koja e clenka na EU se bara zakonski minimum od 80-100 KW/m2, se nadevam na citatelite sega im e jasno sto vo praksa ce znacat ovie 15 KW/m2....http://hr.wikipedia.org/wiki/Toplinska_izolacija_zgrada
Eve jas ziveam vo prosecno izolirana zgrada so nadvoresni zidovi od supliva cigla+15cm stiropor+ fasadna cigla i sega kako jas sam ce go izoliram toj nadvoresen zid, a da ne se narusi nadvoresniot izgled na zgradata? Treba so godini da gi ubeduvam SITE 18 sopstvenici, od koi 1/3 ne ni zivee tuka, od potrebata za izolacija? A sto so toa sto nemam nitu eden komsija okolu mene da zivee vo stanot, a sto so toa sto pod mene se ducani koi i ne se zagreavaat.
Brat tvojata matematika e za nekoi drugi vreminja i drugi drzavi, ovde toa NE MOZE DA FUNKCIONIRA.
Inace jas ne sakam ama nisto pak da ucam, grenje i klimatizacija vo sredno imav diplomska rabota, na masinski fakultet ispit po greenje i klimatizacija i tolku od mene, kako masinec prestanuva sekakov interes za ovaa problematika, bidejci vo medjuvreme otkriv deka vo masinstvoto bar za mene ima MNOGU pointeresni oblasti od ovaa....
 
Последно уредено:
Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
И @moni_moja незнам колку заштедува со печката и колку е тоа економично греење ако самата печка е okolu 150евра + 10м3 дрва по сезона ете ги 650еврејки дадени уште налето, и ке грее само една поголема соба. А другиот дел од станот ? Есап у негатива.
Па да тоа и јас кажав моево е крајно неекономично. Јас оваа година сум далеку од штедење.
Е сега следната година, има извори пријатели дрва на рати и добра цена, и да ми купат 6 кубици дома, повеќе од 4 нема да се потрошат, затоа што само таа дневна соба ми е доволна да биде топла, немаме друга потреба значи со некој 8 - 12 000 ќе завршам работа догодина и тоа на рати, а годинава здравје нека има не се важни парите.
Незнам читам наназад постови, ракописот е доста докторски. некако мислат дека сите ги разбираат што кажуваат ама сами еден со друг си се разбираат. Јас им верувам дека знаат подобри решенија ама некако на француски се пишани... И тоа технички науки студирав ме мрзи да дочитам камо ли да мозгам кога веќе е топло тука кај мене.
А што би било ако темава ја претворите во сајт, да ја преведите малку на ниво што обичен човек ќе разбере и да ја промовирате?
Што е тоа што обичен човек разбира?

-- Колку ќе ме кошта да применам поинакво греење и какви придобивки имам?
-- Дали газам на сигурно или на тенок мраз?

Парите ги интересираат, придобивките краткорочно и долгорочно и сигурноста.
Ако вие напишете статии на македонски што би убедиле повеќе луѓе да се греат поеколошки јас ќе го поставам сајтот.Јас ќе направам фб групи. А на докторски овде кај што читаат само тие што веќе знаат, ништо не постигнувате.
 
N

nikola2004mkd

Гостин
Целата поента ми беше дека најефтиното греење е добрата изолација.
Вредноста од 0,8 кај прозорите е достапна. Еве гледам дека Проспера ги декларира еден од прозорите (Трипл) на 0,8 за цена од околку 7500. Тоа е 40% подобра изолација за само 1500 денари повеќе по прозор (стандарден ПВЦ со 2 стакла, кој генерално е деклариран на 1,4) кој ќе се користи наредите 10 години и повеќе.
Кај тебе проблемот не е во надворешниот ѕид, кој морам да кажам дека е солидно изработен. 85% од становите имаат надворешни ѕидови само од гитер блок. Проблемот е што живееш во зграда а немаш никакви продобивки од тоа. Не се грее во околните станови и под тебе па изглегува дека ситуацијата да ти е како во куќа. Што во случајов значи дека ќе треба да ги изолираш тие зидови или пак таванот доколку над тебе не живее никој. Тоа ти е комплетно друга проблематика. Најмногу заради тоа што е многу тешко да имаш градежни работи во просторот каде живееш.

А тоа дека најтешко е да се убедат сите станари за фасада е вистина и е најголемиот проблем.

Само за ислустрација, деверот минатото лето (2014) ја реновираше куќата (фаса+прозори). 2*100 квадрати. На 1 спрат кујна, дневна и трпезарија + купатило, на 2 спрат 3 спални + купатило. Според мене најдобриот можен распоред. Греење на сите соби со парно + 2 бољери врзани на парно. До минатата година имаше потрошувачка од околку 25-26 кубици кога зимата не беше многу ладна. Оваа година со изолација од 10 стиропор (и деверот сакаше да има барем 15 ама мајсторите го убедуваа да земе 10 цм заради тоа што оваа дебелина била најголемата која стандардно излегувала од фабриките, подебелите полочи оделе по порачка и требало да одлежуваат најмалку 1-2 месеци) радијаторите му се на минимум, котелот е на минимум, во собите е просек 25 степени па почесто ги кипаат прозорите малку да се разлади, потрошувачката до сега му е 6-7 кубици, и тоа најмногу заради тоа што котелот и радијаторите му се предимензионирани за сегашната ситуација. До крајот на грејната сезона не очекува поголема потрошувачка од 10-11 кубици.
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.720
Поени од реакции
4.051
Sega ti jasno sto zboruvam.... znaci kako ce dobijam 15 kw na m2 ako i sega imam dobra izolacija? So 1000 evra? Toa e bas interesno...Imam fasada od 15 m dolzni so 13 krila prozori i dve vrati balkonski....
 
N

nikola2004mkd

Гостин
Многу лесно. Кај тебе како што пишав проблемот не е во фасада, проблемот е што во становите лево, десно и над тебе, не живее никој иако е целата зграда е проектирана сите станови да бидат вселени.

Па имаш две опции. Првата е со тие 1000 евра да ги изолираш зидовите со соедните станови, и таванот, каде наместо тепература од 20 степени и никакви топлински загуби, ако некој би живеел сега имаш на пример 5 степени и непланирани топлински загуби.

За втората варијанта не ти требаат пари. Најдуваш кираџии за соседните станови. ;) Газдите не живеат во нив но не ги ни издаваат. Тие не остваруваат никаков приход, па и каква и да е кирија е подобра од никаква, кираџиите најдуваат добро место за живеење за исти или помалку пари. Ти немаш никакви топлински загуби со тие ѕидови и автоматски ти се намалува потребната енергија за загревање. Сите во добивка :).

Го пишав случајот со деверот. Баш ме интерсира дали сметаш дека инсталацијата на клими би му била поисплатлива опција?
 
Последно уредено од модератор:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.720
Поени од реакции
4.051
Vo red jas tuka zastanuvam, a ti prodolzi da zivees vo uverenie deka e lesno da se napravi greenje na 100 m2 so 520 W/cas ili 700 Kwh ili otprilika 3500 den na mesec ( jas povece placam za greenje na 30 m2 svrteni kon jug so termopan prozori, so izolirani zidovi, plafon i pod so 3 cm stiropor).
Tolku jas tuka prestanuvam so ubeduvanjava....
 
Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Колку ќе врши работа клима кај некој што нема средства прозорите да си ги смени? А повеќето се такви. Повеќето живеат да преживеат, Не секој има знаење и дисциплина за да ги искористи овие уреди максимално. Луѓето се плашат од непознатото, со право се плашат. Една погрешна одлука може да ги чини парите за храна за цела зима. Или ќе мрзнат или ќе гладуваат а не се експерти за се. Ако имам некој како тебе дома лесно ќе е. Ќе измериш се ќе изолираш се и ќе го избериш најдобриот апарат ќе го подесиш најоптимално.Што е со следните 2000 куќи зад тебе што немаат таков како тебе дома (и еден на 2000 да сте добро ќе е).
Решението треба да дојде од оние што прават реклами имај трето дете отвори фирма плати ни данок и тн Бесплатно за пензионерите и тн
Значи бесплатното треба да дојде за тие што ќе го изберат некој оптимален метод на греење, нешто како повраток на средства по киловат (вака од памет вадам), а рекламата треба да е земете ваков еколошки апарат начин на греење што и да е, само тогаш може да биде масовно.
So ova potpolno se slozuvam.
Najgolemiot procent Makedonci se polupismeni (da ne kazam pri-prosti), a so toa doagja i prezivuvanjeto. Tie lugje se zadovolni ako imaat da isteraat mesecot za jadenje, da ne gladuvaat. Treba samo da se vidi kolkav e procentot na tie sto zarabotuvaat do 200eur mesecno i se e jasno.
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.720
Поени од реакции
4.051
Го пишав случајот со деверот. Баш ме интерсира дали сметаш дека инсталацијата на клими би му била поисплатлива опција?
Zemajci gi vo obzir cenite na elektricnata energija (koja sigurno uste ce odi nagore) i cenite na ogrevnoto drvo i negovata ekvivalenta toplotna moc NEMA DA DOBIE POEFTINO ZAGREVANJE. Bukovoto SUVO drvo ima toplotna moc od 2600 KWh za eden kubik, ako kosta od 2800-3000 den/m3 izleguva deka 1KWh e od 1.1-1.15 den za KWh. Ako stepenot na iskoristuvanjeto na kotelot e bar 60-70% , 1 KWh ce go kosta okolu 1.7 den za KWh. Skapata tarifa e 6.6, eftinata e 3.3, znaci prosecna nesto okolu 5.4 den za KWh.
5.4 : 1.7 = 3, znaci toplotnata pumpa vozduh-vozduh treba da ostvari podobar COP faktor od 3, sto e mozno no SAMO so poskapite inverteri . Za ovie 2x100 m2 ce mu trebaat majmalku 2+2 edinici od 18000BTU, poradi dobrata izolacija ce bidat sosema dovolni, koi ce kostaat sigurno 3.5-4 k evra, so toa sto posle 7-10 god ce treba da misli na ZAMENA, dodeka vekot na traenje na kotelot e mnogu pogolem, a odrzuvanjeto poeftino. Za komforot na greenje ne ni treba da se zboruva, opsluzuvanjeto e na strana na klimite ( se na dugme neli), moznost za ladenje na leto, placanjeto na racunite e postepeno, dodeka za drvata MORA da se nabavi celata kolicina odednas za da se isusat..........
Druga varijanta e so TP vozduh-voda i koristenje na radijatorite no za toa treba da se ispolnat povece uslovi i finansiski e poskapo...
Jas kako sto e sostojbava (sosema e druga da treba sega da se odluci pomedu klimi i kotel) licno nisto ne bi menuval, bidejci so 4000 evra(koj MORA da gi pluknam vednas) mozat da se kupat 80-90 m3 drvo i bi se greel narednite 7-8 god kolku sto moze da bide nedaj boze i vekot na traenje na klimite.
Se nadevam deka nesto ti pomognav.
 
Последно уредено:

Sale77

Доктор
Член од
30 декември 2005
Мислења
67
Поени од реакции
55
Целата поента ми беше дека најефтиното греење е добрата изолација.
Многу почетнички грешки правите луѓе.
Изолација не може да биде најефтино греење, па макар да се побие теоријата на релативитетот.

Добрата изолација може да биде само причина ради која ке се намалат топлински загуби, односно просторијата нема да се олади! Просторијата не ја грее изолацијата него грејно тело.
:)
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.720
Поени од реакции
4.051
Teorijata na relavitet e najgolema glupost koja sum ja cul, pobiena e odamna ama ne se trubi od pocit po "genijalniot" A. Ajnstajn, uste povece kon Maks Plank koj go podrza vo teorijata , bidejci mu odese vo prilog na negovite teorii vo kvantnata mehanika.... Inace da znaete samo kako N. Tesla ( za mene broj eden fizicar, pokraj Isak Njutn) go spusti na zemja A. A. ne mozese da bekne. Imeno teorijata na relativitet i opstata i posebnata pociva SAMO na eden postament, a toa e deka nisto bas nisto ne moze da se dvizi pobrzo od svetlinata ili povece od 300.000 km/s. Tesla mu stavi pod nos dokaz deka negovite stojni elektromagnetni branovi koj gi isprati okolu zemjinata topka se dvizele so najmalku 1.3 brzini na svetlinata. Ovde ne e tema ova, zatoa tolku....
Toa znaci deka DOBRATA izolacija vo direkten smisol e NAJDOBRO greenje brat.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom