- Член од
- 26 јануари 2009
- Мислења
- 7.761
- Поени од реакции
- 6.730
Само мене ли не ми се допадна Birdman?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
не, и на многу другиСамо мене ли не ми се допадна Birdman?
Само мене ли не ми се допадна Birdman?
20к само ако гледаш Сител...тргнете надвор од скопје кон периферијата на нашата мила македонија и прашајте кој ќе сретнете а ги има многу што имаат по 7-8000ден. месечно примања и натерете ги нека купат инвертер клима(700-800евра) да не го загадуваат воздухот па ќе видите што одговор ќе добиете
не зборам за скопје кај минималецот е над 20К
Можи ке поминиш најефтино финансиски но немој да го занемариш фактот дека едно добри 10+ годни на некој ке му бидиш жена во келијата. Сега можи и во приватниот живот на некој му изиграваш жена па ти иди нешто како пресметан ризик.Место да ти купувам клима јас би ти треснал метак, најефтино ќе поминам.
[DOUBLEPOST=1421628976][/DOUBLEPOST]И добро е што проработи совеста кај загрижените граѓани за употреба на клими за греење. Се е тоа во ред, кој можи да си дозволи. Но сте размислиле од каде иди та струјата за тоа климите? Претпоставувам мислите дека РЕК Битола на пареа работи или на сончева енергија па вие така еколошки си се греете. РЕК инаку е скратеница од рударско енергетски комбинат. Што мислите дека рударат , злато ?
Vaka zvucat postovi koga ne se citaat po red, covece ti vo momentov dises (ako si od Skopje) 10 pati pogolema koncentracija na Pm cesticki od dozvolenata a pisuvas za Uzice.... Tetovo za tvoja informacija e NAJZAGADEN GRAD VO SVETOT, na vtoro mesto e grad od Iran koj e daleku pod Tetovo. Vo Tetovo stigna zimava i do 1200 sto e 24 PATI NAD DOZVOLENOTO.Најдов на нет еден прилог, кој добро ја осликува проблематиката за која што дискутиравме малку... иако е вон темата (економично), сепак се работоти за затоплување... Во случајот загревање со дрва и јаглен... во случајот во Србија - град Ужице, веројатно по големина може целиот да го собере во арената Филип II.... (се извинувам што е на чужд јазик, ама добро го разбираме нели)? Поентата ми е штетноста од користење цврсто гориво за загревање:
http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:409907-Uzicane-davi-cadj
Užičane davi čađ
Milionske investicije i gasovod nisu smanjili katastrofalno zagađenje vazduha. Ordinacije pune dece. Jedini „lek“ prelazak na gas, ali narod nema para
UŽICE - Krivac što su ovih dana ordinacije na dečjim odeljenjima Doma zdravlja i Opšte bolnice u Užicu pune obolelih mališana, dobro je poznat - masovno grejanje na drva i ugalj. I ove zime prouzrokovano je katastrofalno zagađenje vazduha. Nivo čađi u užem centru grada u jednom trenutku bio je pet puta iznad dozvoljene vrednosti. Nepodnošljiv smog izaziva akutne i hronične probleme i zdravima, a kamoli najmlađima.
вели во написот: нивото на pM честички во кубен метар е 240 милрограми те. чад... (максимално дозволено е 50 иако СЗО препорачува пониски вредности) Во Скопје Битола Тетово... (тоа е чинам половина Македонија!?)... оди и до кај 500! Барем во Ск... кога имаше мерења! Сега незнам дали има, ама немам сретнато, ми се чини дека никој не објавува! Голем фактор и причинител што СК го става на листата на најзагадени градови во Европа на прво место!!!
Да, економично е и многу убаво, па и не многу штетно за оној во просторијата го користи, освен ако не спие нели во таа просторија - греењето на дрва, најубаво, најромантично - милина! Ама на Шапка, во Маврово, Кицбил, Боровец, Шамони или Гармиш Партен Кирхен.... ама не во Лондон, Београд, Москва, Париз... па и во помали градови како Скопје Битола Тетово...дури и уште помали! Ете го примерот со Ужице Србија. Ужице кое зимно време станува Узас-е....ни кажува дека ни помалите градови не се поштедени!....И да замислиме што би се случило, доколку властите дозволат, а народот се префрли од централно, плин или од струја на дрва... во Берлин Париз или Лондон...само 30% од домакинствата преминат на цврсто ‘‘романтично‘‘ затоплување!? Близу милион оџаци! Ужице во споредба би изгледал како ботаничка градина!
И уште нешто. Ќе повторам,скапите инвертори и клими се привилегија на богатите граѓани, но не сум убеден дека и клима уредите се!... Па видовме дека дузина луѓе на форумов, па и лично јас што познавам неколкумина ми имаат кажано користат и се презадоволни од загревање со обични клима уреди кои на пазарот чинат колку обична печка на цврсто гориво - толку цца 200 Евра! Да се потсетиме дека трошат 2-3 пати во просек помалку од било кое електрично грејно тело! Можат да се користат до -7 степени целзиусови... е сега, за сите 5-10 дена во годината, во кои температурата оди под -7 бил голем проблем!? Дури и во тој случај некои тврдат немаат проблем и на тие ниски температури, па ги користат без поголеми проблеми обични клими, секако на тие температури и COP факторот не е таков, те не се премногу економични, ама сепак се работи за десетина дена ... и верувам не би било трагично како опција, ако сите тие дестина дена со поларни температури во грејната сезона (поладни од -10) се користи и дополнително ел. грејно тело. Сепак грејната сезона не е 10 дена туку е 6 месеци! Не обидувајки се и немајки намера да ја оспорам вредноста и квалитетот на топлинските пумпи, инвертори... кои нудат и поголема економичност, подолготрајни се и овозможуваат многу поголем квалитет на загревањето..... но сепак и обичните клими можат да си ја вршат работата, а рековме чинат од 12-20К....