Најекономично греење и ладење

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Не се согласувам со твојава констатација! Премногу е опширно и подложно на толкување упатството на производителот, па и монтерите играат огромна улога.
Има миљон начини една клима да биде "правилно" монтирана и уште миљон различни простории и услови за истата.
Компензацијата е ставена со причина,па и апла едноставно за да и обичен корисник изврши мали нагодувања на работата.
Тоа што Златко го направил е за секое поздравување! И не! Не треба да си инжињер за да го извадиш сензорот. И Половина луѓе што тука пимплаат компензации и пак не се задоволни треба да го пробаат истото!
Mojot HAIER nema možnost za kompenzacija i I FEEL funkcija, bidejći ne mu se ni potrebni. Ako se postavi dobro račno, ne avtomatski brzinata na izduv, ja održuva mnogu precizno zadadenata T, se razbira koga nema on/off rabota, a toa e pod 7-9 C nadvorešna T. Koga ima on/off rabota na povisoki nadvorešni T, togaš i da gi ima ovie dve funkcii ne bi pomognale ama baš ništo kako i na bilo koja druga klima. Da se razbereme ovie dve funkcii se samo da ja izednačat zadadenata T na vašeto daljinsko so displejot na klimata. I tolku. So ovie dve funkcii nema da gi rešite dolgite pauzi na čekanje i pad na T vo prostorijata od 2C.
Zošto e taka. Mnogu od klimite kako i mojata ja zapiraat turbinata i nema struenje na topliot vozduhot blisku do tavanot pa senzorot inertno registrira pad na temperaturata i dolgo vreme čeka pad od 1 C pod zadadenata za da go pokrene kompresorot. Za toa vreme prostorijata se ladi za stepen dva, sto ne e voopšto prijatno.
Jas ova go rešiv so promena na mesto položbata na senzorot. Duri probav da go izvadam nadvor od kutijata, tek togaš ne e dobro, pa nemoj ni da probate toa da go pravite. Za nego e najdobro da bide smesten vo struenjeto na vlezniot vozduh ni premalku ni premnogu.
Proizvoditelite go rešavaat ovoj problem na tri načini.
Ja ostavaat turbinata da vrti so mnogu mala brzina po gasenje na kompresorot. Često pati ako e pogolemo duvanjeto smeta, ako e epten malo e prifatlivo.
Vtor način e so povremeno za kratko vklučuvanje na turbinata koja će pribere okolen vozduh i će go izmeša za da senzorot dobie poverodostojna sostojba za T. Ova po mene e ušte podobra izvedba.
I tretiot najdobriot e niska modulacija, no toa site klimi ne možat da go pravat. Tuka nema on/ff režim, a i da go ima toa će se sluči na visoki nadvorešni T koga i nee tolku bitno dali raboti ili ne klimata.

D

Deleted member 12196

Гостин
Temperaturnata kompenzacija e nesto koe e ovozmozeno da se pravi od strana na profesionalni lica t.e. serviser, ako za toa ima potreba.
Ako ima potreba, za namenata za sto se koristi klima uredot.
Koga klima uredot e instaliran po preporakite na proizvoditelot, nema potreba od toa.
Problemot kaj nas e koga site se strucnjaci i se pravat deka se znaat.
Намерно ли завлекуваш на друга страна или немаш поим од она што го пишуваш? Температурната компензација „држи“ до првото исклучување од штекер. Потоа се враќа на фабричкото сетирање. Повторно ли треба да доаѓа сервисер? Смешки во боја!
Велиш дека нема потреба од тоа ако уредот е монтиран по препораките на производителот. А што правиме кога го монтираат овчари, па не е по препораките?
Тоа што Златко го направил е за секое поздравување! И не! Не треба да си инжињер за да го извадиш сензорот. И Половина луѓе што тука пимплаат компензации и пак не се задоволни треба да го пробаат истото!
Ај размисли малку. Уредот под гаранцијаа, ти предлагаш интервенција на него. Немој така!
I te kako vrshi rabota samo kako si ja namestil ti pisav vo pp kako se mesti pred 2 3 nedeli no ne mi odgovori dali proba a inace rasponot e 4 stepeni kolku za info ne e 2.po mene se mesti ako kaj sto sedis na trosed da receme e 20 a ona treba da bide 23 a na 23 gasi klimata togas ti falat 3 stepeni i probuvas so plus 3 ako ne togas 4.toploto ide gore kaj nejze e sekogas potoplo a kaj tebe sto vo nekoj kosh ti ja montirale moze ds ti trebaat plus 7 8
Го пробав ова пред ти да ми пишеш. Ништо не се добива. Температурната осцилација останува (безмалку 4°).
Ова што сега го пишуваш можам едноставно да го добијам со поставање на температурата на 26°, на троседот ќе биде 23°. Нема потреба од подесување на компензација.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Ај размисли малку. Уредот под гаранцијаа, ти предлагаш интервенција на него. Немој така!
Da, ne e za amateri. Ako nešto se sluči za mene ne prestavuva problem da go vratam vo prvobitna sostojba, veruvam za 90% korisnici isto taka. Ne postoi monter koj posle će primeti deka e čačkano.

Член од
8 октомври 2015
Мислења
36
Поени од реакции
37
Da prasam , zema nekoi od Aircon toshiba Daiseikai po super cena , da pise sto model super ili light, godina na production B-ware product , refurbished ili ne i takvi raboti ili dokolku vekje ja ima montirano dali se e ok !

D

Deleted member 12196

Гостин
Da, ne e za amateri. Ako nešto se sluči za mene ne prestavuva problem da go vratam vo prvobitna sostojba, veruvam za 90% korisnici isto taka. Ne postoi monter koj posle će primeti deka e čačkano.
Не се сите клими исти. Некаде има пристап до сензорот, некаде треба половина клима да се демонтира за да се отпуштат жиците. Не наведувај ги корисниците непотребно да ја изгубат гаранцијата, и без тоа се бара начин како да ја префрлат вината на нив.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Не се сите клими исти. Некаде има пристап до сензорот, некаде треба половина клима да се демонтира за да се отпуштат жиците. Не наведувај ги корисниците непотребно да ја изгубат гаранцијата, и без тоа се бара начин како да ја префрлат вината на нив.
Da te prašam kolku klimi vo životot si otvoril i videl kolku e dolg kabelot od sezorot? Po tvoe site klimi se vo garancija! Treto korisnive ne se mali deca pa jas gi naveduvam na greška. Namesto da go prifatiš kako nekakvo rešenie će mi držiš ovde predavanja. Aj ne gi komentiraj moive postovi i gledaj si svoja rabota.

D

Deleted member 12196

Гостин
Da te prašam kolku klimi vo životot si otvoril i videl kolku e dolg kabelot od sezorot? Po tvoe site klimi se vo garancija! Treto korisnive ne se mali deca pa jas gi naveduvam na greška. Namesto da go prifatiš kako nekakvo rešenie će mi držiš ovde predavanja. Aj ne gi komentiraj moive postovi i gledaj si svoja rabota.
Ќе ги коментирам твоите постови сè додека се правиш дека единствено ти знаеш сè, останатите не знаат ништо. Од машински техничар стана врвен стручњак буквално за сè. Почнувајќи од клими па до водородни мотори и бакарна маст. А клими под гаранција има доста, кај Gree буквално се цел работен век под гаранција (ако некој редовно си плаќа). И јас да те прашам колку клими ти имаш отворено во животот? Теорија имаш, ама праксата ти е слаба.
Ги прескокнував твоите постови, ама ти не издржа да ги прескокнуваш моите. Не терај ме да размислувам со твоја глава, имам право на свое мислење. Твој проблем е што не поднесуваш мислење кое не се совпаѓа со твоето. И да те прашам дали некогаш во животот си признал дека грешиш? Твоето е единственно исправно, поинаку не може да биде.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Znači i toa ti e krivo što ne sum tehničar, abe ti si bil neviden manipulant. Aj vaka će se dogovorime, jas da ja skeniram mojata diploma i da ja prikažam tuka, a ti da prifatiš da se izgubiš od ovoj forum.
Ej koj manipulant, ajde ušte podobro prifati opklada vo 1000 e ovde javno, a ne klevetiš skrien zad nekoj profil. Nemaš ti nikakvi argumenti da se dokažuvaš so mene za tehnika, ajde kladi se ako ti stiska.

Член од
30 ноември 2019
Мислења
258
Поени од реакции
465
Moze lesno da se premestuva izvadi gi filtrite I ke go vidis na kabel Ali mislam ne bi smenilo mnogu kaj I da go stavish

D

Deleted member 12196

Гостин
Znači i toa ti e krivo što ne sum tehničar, abe ti si bil neviden manipulant. Aj vaka će se dogovorime, jas da ja skeniram mojata diploma i da ja prikažam tuka, a ti da prifatiš da se izgubiš od ovoj forum.
Ej koj manipulant, ajde ušte podobro prifati opklada vo 1000 e ovde javno, a ne klevetiš skrien zad nekoj profil. Nemaš ti nikakvi argumenti da se dokažuvaš so mene za tehnika, ajde kladi se ako ti stiska.
А да ги скенираш ти сите постови каде веднаш скокаш ако некој не се согласува со твоето мислење?
Ти си најдобриот техничар, со тебе нема расправање за техника. Тоа е тоа.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
А да ги скенираш ти сите постови каде веднаш скокаш ако некој не се согласува со твоето мислење?
Ти си најдобриот техничар, со тебе нема расправање за техника. Тоа е тоа.
Aha pak toj tehničar. Skokam koga bozađii kako tebe zborat za tehnika. Daleku si ti od nea, sirotata taa, što mora da trpi.
Автоматски споено мислење:

Moze lesno da se premestuva izvadi gi filtrite I ke go vidis na kabel Ali mislam ne bi smenilo mnogu kaj I da go stavish
Ne misli, probaj.

Член од
30 ноември 2019
Мислења
258
Поени од реакции
465
Aha pak toj tehničar. Skokam koga bozađii kako tebe zborat za tehnika. Daleku si ti od nea, sirotata taa, što mora da trpi.

Ne misli, probaj.
Ne treba za hansol najubavo raboti na I-feel, barem toa e dobro na klimava

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.322
Прво,не те посочив тебе и твојот уред под гаранција.
Второ има многу луѓе со истечена гаранција кои не се фанати во рацете.
Ако веќе се јави и имаш проблем,тогаш барај си да ти го решат под гаранција! Ако не ти го решаваат,немој да плачеш по други што даваат решение "ван гаранција"!
И уште нешто! Предлогов не е операција на мозок! На лента во фабрика некој кинез/ска трета смена полусонлива го мести сензорот. Обична пластична буцка е кај сите клими,и се кладам дека има 10-20цм вишок жица секаде.
Па ко воли нек изволи. Јас го тргнав на две клими скроз настрана да виси за да можам да го исперам изменувачот... ете успеав да не ги расипам ;)

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Ne treba za hansol najubavo raboti na I-feel, barem toa e dobro na klimava
I-feel e samo funkcija sto ke ti ovozmozi da napravis temperaturna kompenzacija na t od mestoto kade sto e vnatresnata edinica do daljinskoto,primer okolu VE e t 25c a kaj daljinskoto ke bidi posakuvanata da recime 23c.No toa ne ja vadi situacijata deka klimata nema da rabotion of-of.
Kaj tebe te spasuva situacijata sto hansolot mozi da modulira ponisko,i nema on-of,a ne zaradi aj-feel.
Eve kaj toshibata nema i -feel pa ne praj on of,ama kako so napomna zlatko spasuva situacijata,niska modulacija.

Sepak senzorite,i niv mi treba nekoja razlika vo t mozebi 1-2c za da napravat dadat komanda vklucvanje iisklucuvanje,a toa ke zavisi od izolacijata t.e.kolku brzo ke se izladi prostorijata pomalo e vremeto za on of.Ikolku da gi pomestuvate nema imate nekoe podobruvane.Kolku e modulacijata povisoka,i vremeto na on-o ke bide pogolemo.
Se e vo zavisnost od modulacijata,nema spas.

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
I-feel e samo funkcija sto ke ti ovozmozi da napravis temperaturna kompenzacija na t od mestoto kade sto e vnatresnata edinica do daljinskoto,primer okolu VE e t 25c a kaj daljinskoto ke bidi posakuvanata da recime 23c.No toa ne ja vadi situacijata deka klimata nema da rabotion of-of.
Kaj tebe te spasuva situacijata sto hansolot mozi da modulira ponisko,i nema on-of,a ne zaradi aj-feel.
Eve kaj toshibata nema i -feel pa ne praj on of,ama kako so napomna zlatko spasuva situacijata,niska modulacija.

Sepak senzorite,i niv mi treba nekoja razlika vo t mozebi 1-2c za da napravat dadat komanda vklucvanje iisklucuvanje,a toa ke zavisi od izolacijata t.e.kolku brzo ke se izladi prostorijata pomalo e vremeto za on of.Ikolku da gi pomestuvate nema imate nekoe podobruvane.Kolku e modulacijata povisoka,i vremeto na on-o ke bide pogolemo.
Se e vo zavisnost od modulacijata,nema spas.
Taka e, točno e toa so izolacijata. No štosot so senzorot e da bide poveće izložen vo strujata od vlezniot vozduh, na toj način do nego pristiga izmešaniot vozduh od celata prostorija i ne e vo zavetrina taka da kažam. So ova dobivaš podolga rabota pred da odi vo off i pokratko vreme do on i so toa pouednačena rabota. Ete neznam kaj mene se pokaža uspešno. Jas imam dodaten problem što moraše montažata da e 7-8 cm od plafonot što i te kako go buni senzorot.

Kajgana Shop

На врв Bottom