Најекономично греење и ладење

Член од
2 декември 2019
Мислења
52
Поени од реакции
57
Еве и од мене некој графици за Амбер во последните 20 тина саати.

Прегледај го приврзокот 277138

Оваа е интересна играчка пред се :), мене ми го откри проблемот што го имам со оваа клима.
Значи незнам другите Грее клими како работат но оваа како што може да се види кога ке затопли 2 степени над зададените 22 се исклучува и следно за очекување да се вклучи е кога температурата ке падне цел степен под зададените 22. Во мои улови таа разлика се чувствува бидејки додека сензорот на климата дојде до тие 21 степен, температурата во остатокот од станот сигурно паѓа подолу.
Така работат и другите грее клими, искуство со у краун и некоја си ломо ќе да е на работа. Ставаш 22 степени, грее до 24(мерено со нејзиното Темп дугме) и исклучува(освен ако просторот губи температур па таа работи нонстоп и не ја надминува поставената Т). И после тоа чека да падне под 22 степени(мерено со Т дугмето на климата и тогаш уклучува). Офф сет компензација не го оправа овој начин на работа на климата. Исто си работи и на 0, и на 1 и 2 и 3 компензација, само зависно која ќе ја ставиш од овие компензации, ќе го изедначиш приближно собниот термометар да ти покажува слична или иста температура со Темп дугмето на климата. Ти пошто имаш жичен контролор, пробај во него дали има да ја дотераш од постигање до гасење и повторно палење свингот на температурата да е помал од веќе горе споменатиот. Види пробај па сподели што како.

Последно уредено:
Член од
24 август 2008
Мислења
306
Поени од реакции
252
Така работат и другите грее клими, искуство со у краун и некоја си лома ќе да е на работа. Ставаш 22 степени, грее до 24(мерено со нејзиното Темп дугме) и исклучува(освен ако просторот губи температур па таа работи нонстоп и не ја надминува поставената Т). И после тоа чека да падне под 22 степени(мерено со Т дугмето на климата и тогаш уклучува). Офф сет компензација не го оправа овој начин на работа на климата. Исто си работи и на 0, и на 1 и 2 и 3 компензација, само зависно која ќе ја ставиш од овие компензации, ќе го изедначиш приближно собниот термометар да ти покажува случна или иста температура со Темп дугмето на климата. Ти пошто имаш жичен контролор, пробај во него дали има да ја дотераш од постигање до гасење и повторно палење свингот на температурата да е помал од веќе горе споменатиот. Види пробај па сподели што како.
Како ја подесувате температурната компензација?

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
Како ја подесувате температурната компензација?
Neznam zosto se zamarate so temperaturnata kompenzacija, ne e toa tolku strasno.
Koga ke dojde leto, pa ke vikate deka Vi e mnogu ladno t.e. na klimata Vi pokazuva 25, a na eden metar od podot 22, sto pravime.
Naucete se da gi rabotite klimite kako se fabricki setirani, ima pricina zosto e toa taka.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.411
Neznam zosto se zamarate so temperaturnata kompenzacija, ne e toa tolku strasno.
Koga ke dojde leto, pa ke vikate deka Vi e mnogu ladno t.e. na klimata Vi pokazuva 25, a na eden metar od podot 22, sto pravime.
Naucete se da gi rabotite klimite kako se fabricki setirani, ima pricina zosto e toa taka.
Jas TST ja stavam na Greenje Fan 3 na 22°C i kacuva plus 2 stepeni odnosno 24°C ova e fabricki i mene vaka mi odgovara

Letno vreme na Ladenje ja pustam na 23°C i koga ke postigne gore kaj klimata 21°C togas si gasi NO Letno vreme ja stavam na Fan 1 i ladi 50m2 i odlicno ladi super e podesena fabricki barem za mene mi odgovara nacinot na rabota od +2 stepeni ( site Gree klimi se podeseni Fabriki +2 stepeni zatoa sto temperaturata na podot i gore kaj klimata ne e ista i zatoa Fabrikata se odlucila na Vakvo Podesuvanje ) pak ke kaza mene vaka mi odgovara nacinot od +2 stepeni na koj ne mu odgovara moze da si smeni da e pomegu 0,1,2 ili 3 kompenzacija na Temperaturata

D

Deleted member 12196

Гостин
Тогаш зошто е овозможена температурната компензација? И таа е фабричка.
Кога ќе дојде лето температурната компензација ќе ја вратиме назад.
За жал кај U Crown температурната компензација не врши работа. Распонот е ±2°, па не е баш пријатна таква температурна осцилација.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Така работат и другите грее клими, искуство со у краун и некоја си ломо ќе да е на работа. Ставаш 22 степени, грее до 24(мерено со нејзиното Темп дугме) и исклучува(освен ако просторот губи температур па таа работи нонстоп и не ја надминува поставената Т). И после тоа чека да падне под 22 степени(мерено со Т дугмето на климата и тогаш уклучува). Офф сет компензација не го оправа овој начин на работа на климата. Исто си работи и на 0, и на 1 и 2 и 3 компензација, само зависно која ќе ја ставиш од овие компензации, ќе го изедначиш приближно собниот термометар да ти покажува слична или иста температура со Темп дугмето на климата. Ти пошто имаш жичен контролор, пробај во него дали има да ја дотераш од постигање до гасење и повторно палење свингот на температурата да е помал од веќе горе споменатиот. Види пробај па сподели што како.
Najnormalna rabota e ova kaj klimite.
Eve jas postignav kaj mojata koga e nadvor potoplo od 12 C i počnuva da raboti on/ off da nema poveće od 0.3-0.4C pad od zadadenata T, taka da ne se ni primetuva koga raboti.
Kako go postignav ova? Ednostavno so baranje druga položba na senzorot za merenje na vlezna T od fabričkata. Se pokaža deka najdobro raboti ako se izvleče za 25mm vo levo vo pravecot vo koj e postaven. Duri najdov položba po isklučuvanjeto da čeka točno 3 min, kolku što trae vremenskata zaštita na kompresorot od povtoren start i pak da vkluči.
Za sekoja klima i prostor e različno, pa sekoj može da se poigra so senzorot, toj e na dovolno dolg i cvrst kabel, pa nema da go povredite.

Последно уредено:
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
За жал кај U Crown температурната компензација не врши работа. Распонот е ±2°, па не е баш пријатна таква температурна осцилација.
Temperaturnata kompenzacija e nesto koe e ovozmozeno da se pravi od strana na profesionalni lica t.e. serviser, ako za toa ima potreba.
Ako ima potreba, za namenata za sto se koristi klima uredot.
Koga klima uredot e instaliran po preporakite na proizvoditelot, nema potreba od toa.
Problemot kaj nas e koga site se strucnjaci i se pravat deka se znaat.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.322
Temperaturnata kompenzacija e nesto koe e ovozmozeno da se pravi od strana na profesionalni lica t.e. serviser, ako za toa ima potreba.
Ako ima potreba, za namenata za sto se koristi klima uredot.
Koga klima uredot e instaliran po preporakite na proizvoditelot, nema potreba od toa.
Problemot kaj nas e koga site se strucnjaci i se pravat deka se znaat.
Не се согласувам со твојава констатација! Премногу е опширно и подложно на толкување упатството на производителот, па и монтерите играат огромна улога.
Има миљон начини една клима да биде "правилно" монтирана и уште миљон различни простории и услови за истата.
Компензацијата е ставена со причина,па и апла едноставно за да и обичен корисник изврши мали нагодувања на работата.
Тоа што Златко го направил е за секое поздравување! И не! Не треба да си инжињер за да го извадиш сензорот. И Половина луѓе што тука пимплаат компензации и пак не се задоволни треба да го пробаат истото!

Член од
29 август 2019
Мислења
1.259
Поени од реакции
3.006
Za sekoja klima i prostor e različno, pa sekoj može da se poigra so senzorot, toj e na dovolno dolg i cvrst kabel, pa nema da go povredite.
Тоа што Златко го направил е за секое поздравување! И не! Не треба да си инжињер за да го извадиш сензорот. И Половина луѓе што тука пимплаат компензации и пак не се задоволни треба да го пробаат истото!
Абе не е тоа тоа... на што ќе личи? Ај што нема да личи, колкав процент од купувачите би го направиле?
Кога може да се реши на софтверски начин зошто би се вадел надвор сензорот?
Ова од грее компензацијава само за 4 степени е? Не може повеќе?

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.322
Абе не е тоа тоа... на што ќе личи? Ај што нема да личи, колкав процент од купувачите би го направиле?
Кога може да се реши на софтверски начин зошто би се вадел надвор сензорот?
Ова од грее компензацијава само за 4 степени е? Не може повеќе?
Појма неам колку и како е кај Грее,ама ако вадењето го решава проблемот зошто да не.
А тоа колку проценти би го направиле или зошто не би го направиле е сосем друг муабет...

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Температурна корекција/компензација одамна Фујитсу го има опишано во нивните PDF упатства со наслов Designh&Technical што вероватно значи дека не е за секој да ги чита, толкува и чепка тие сетинзи и за нивна корекција треба стручни лица да се испратат.
Но описот е истиот што сме го збореле, во зависност од монтажата на одреден процент клими сепак им треба температурна корекција како што е опишано подоле.
Pravata slika e izvadena od ovde

Vtorava slika e od Design&Tecnical manual za postar model LFCA

Последно уредено:
Член од
4 мај 2007
Мислења
230
Поени од реакции
186
Kompenzacijata valjda treba da ja podesi samiot monter dokolku ima potreba, ako na primer toa go bara prostorot - golema visina pa klimata e montirana na visina od 3,5 metri...

vo slucaj kaj sto ima standardno mestenje ne gledam potreba korisnikot da se zamara/zanimava so toa

Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
I te kako vrshi rabota samo kako si ja namestil ti pisav vo pp kako se mesti pred 2 3 nedeli no ne mi odgovori dali proba a inace rasponot e 4 stepeni kolku za info ne e 2.po mene se mesti ako kaj sto sedis na trosed da receme e 20 a ona treba da bide 23 a na 23 gasi klimata togas ti falat 3 stepeni i probuvas so plus 3 ako ne togas 4.toploto ide gore kaj nejze e sekogas potoplo a kaj tebe sto vo nekoj kosh ti ja montirale moze ds ti trebaat plus 7 8
Автоматски споено мислење:

Kompenzacijata valjda treba da ja podesi samiot monter dokolku ima potreba, ako na primer toa go bara prostorot - golema visina pa klimata e montirana na visina od 3,5 metri...

vo slucaj kaj sto ima standardno mestenje ne gledam potreba korisnikot da se zamara/zanimava so toa
Monetrite gledaat da namestat da si naplatat i idat ma druga montaza pimplanje vo drugi drzavi kaj sto e 300 400evra montaza i jace pa edna do 2 montazi vo den da napravat.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.756
Поени од реакции
5.510
Кога ја земав Хансолот, некаде зачитав дека е за 16-20м2 неизолиран простор. Тогаш просторот беше со стара врата и дограма па така и го планирав.
Тоа 40м2 ако е добро изолиран стан можеби.....
Море грее и 40м2 без фасада, може не најекономично ама ги грее без проблем
(Барем додека го користев)
Штознам дали не се замараат со COP-ови, мерења на издуви и исцртување на графикони....
Ти можеш така да тврдиш ако не си отворил да прочиташ некој од нивните форуми.... јас сум отворил и не се сложувам со ова ти што пишуваш.
Фала богу дека не секој просечен жител го прави тоа... ама па и ние тука не сне просечни жители што дискутираме на форумов до бескрај.

Инаку иако сите ги имаат веќе вградено и тие бегаат од греењето на електрични панели или подно на струја баш затоа што им е многу голем потрошувач а веројатно струјата не им е толку багатела како што опишуваш штом избираат клима да фучи неголи радијатор или под да грее.
Еве ти искуство од Шведска, мешано е греењето помеѓу парно, клима и топлотна пумпа. Чак што голем дел има што уште се греат на панелки.
Дали е ефтина струјата, зависно каков договор имаш и кога си го склучил јас плаќам 0,29сек за киловат (значи околу 1,5-2 денари за киловат), а од друга страна плаќам 0,44сек за рентање на мрежата за да ми стигне струјата до дома што е грабеж. Ама така е зашто добавувачи на струја се мал милион тука, а компании што имаат мрежа со кабли низ градовите се најчесто монопол. Или се убаво собрано искача околу 0.73сек (бар во мојот случај со моменталниот договор) или 4.3денари кв. Намерно ти претворив во денари за да споредиш со МКД стандардот, за да ја видиш малку подобро сликата тука просечна плата после данок е околу 20к сек (плус минус како Македонија каде луѓето зимаат 20-25к плата и тоа го сметаат за добра плата), е сега на 20к плата тука плаќаш 0.7-1 за киловат, во МКД е 3,5-6,5 за киловат
Иначе по ова што гледам тука од клими најчести се мицубиши и панасоник

Kajgana Shop

На врв Bottom