- Член од
- 2 август 2014
- Мислења
- 1.798
- Поени од реакции
- 4.158
Mojot HAIER nema možnost za kompenzacija i I FEEL funkcija, bidejći ne mu se ni potrebni. Ako se postavi dobro račno, ne avtomatski brzinata na izduv, ja održuva mnogu precizno zadadenata T, se razbira koga nema on/off rabota, a toa e pod 7-9 C nadvorešna T. Koga ima on/off rabota na povisoki nadvorešni T, togaš i da gi ima ovie dve funkcii ne bi pomognale ama baš ništo kako i na bilo koja druga klima. Da se razbereme ovie dve funkcii se samo da ja izednačat zadadenata T na vašeto daljinsko so displejot na klimata. I tolku. So ovie dve funkcii nema da gi rešite dolgite pauzi na čekanje i pad na T vo prostorijata od 2C.Не се согласувам со твојава констатација! Премногу е опширно и подложно на толкување упатството на производителот, па и монтерите играат огромна улога.
Има миљон начини една клима да биде "правилно" монтирана и уште миљон различни простории и услови за истата.
Компензацијата е ставена со причина,па и апла едноставно за да и обичен корисник изврши мали нагодувања на работата.
Тоа што Златко го направил е за секое поздравување! И не! Не треба да си инжињер за да го извадиш сензорот. И Половина луѓе што тука пимплаат компензации и пак не се задоволни треба да го пробаат истото!
Zošto e taka. Mnogu od klimite kako i mojata ja zapiraat turbinata i nema struenje na topliot vozduhot blisku do tavanot pa senzorot inertno registrira pad na temperaturata i dolgo vreme čeka pad od 1 C pod zadadenata za da go pokrene kompresorot. Za toa vreme prostorijata se ladi za stepen dva, sto ne e voopšto prijatno.
Jas ova go rešiv so promena na mesto položbata na senzorot. Duri probav da go izvadam nadvor od kutijata, tek togaš ne e dobro, pa nemoj ni da probate toa da go pravite. Za nego e najdobro da bide smesten vo struenjeto na vlezniot vozduh ni premalku ni premnogu.
Proizvoditelite go rešavaat ovoj problem na tri načini.
Ja ostavaat turbinata da vrti so mnogu mala brzina po gasenje na kompresorot. Često pati ako e pogolemo duvanjeto smeta, ako e epten malo e prifatlivo.
Vtor način e so povremeno za kratko vklučuvanje na turbinata koja će pribere okolen vozduh i će go izmeša za da senzorot dobie poverodostojna sostojba za T. Ova po mene e ušte podobra izvedba.
I tretiot najdobriot e niska modulacija, no toa site klimi ne možat da go pravat. Tuka nema on/ff režim, a i da go ima toa će se sluči na visoki nadvorešni T koga i nee tolku bitno dali raboti ili ne klimata.