Најекономично греење и ладење

D

Deleted member 12196

Гостин
Aha pak toj tehničar. Skokam koga bozađii kako tebe zborat za tehnika. Daleku si ti od nea, sirotata taa, što mora da trpi.
Ај сега врати се полека назад да видиме од кај тргнавме.
Јас реплицирав на друг член дека уредот е под гаранција и не треба своерачно ништо да се презема, ти се уфрли со тоа дека ако ти нешто работиш никој монтер не може тоа да го забележи. Така беше? Не пропушти прилика да се поставиш над сите, потоа ти криво ако некој има спротивно мислење.
Да, дури сега сфатив што толку те боли. Постојано се расфрлаш со техника, затоа и те нарекувам техничар. Ако се фалеше со адвокатура ќе те нарекував правник, не техничар. Или можеби економист. Ти тоа го сфаќаш како средношколец! Тука се криел зајакот.
Уште еднаш ќе повторам: Врати се назад, да видиш дека самиот започнуваш, потоа не ти се допаѓа...
Автоматски споено мислење:

Прво,не те посочив тебе и твојот уред под гаранција.
Второ има многу луѓе со истечена гаранција кои не се фанати во рацете.
Да, само ти не посочи дека тоа го предлагаш само за уредите со истечена гаранција. А под гаранција ги има многу, можеби и повеќе од оние без гаранција. Некои се со 3, некои со 5, некои со 10 години...

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Taka e, točno e toa so izolacijata. No štosot so senzorot e da bide poveće izložen vo strujata od vlezniot vozduh, na toj način do nego pristiga izmešaniot vozduh od celata prostorija i ne e vo zavetrina taka da kažam. So ova dobivaš podolga rabota pred da odi vo off i pokratko vreme do on i so toa pouednačena rabota. Ete neznam kaj mene se pokaža uspešno. Jas imam dodaten problem što moraše montažata da e 7-8 cm od plafonot što i te kako go buni senzorot.
Mozi si dobil malo podobruvanje,ne velam deka ne.Ama kaj tebe e popravilno dimenzionirana klimata,a imas i poniska modulacija 400w,pa mislis deka kolku tolku si go resil problemot.
No vo situacijata na Palacinskikade sto modulacijata e 700-800w,nema spas.
Ikaj tebe na tvojata klima da imase 700-800w modulacija,kako sakas vrtigo toj senzorot nema da ima spas.
Stavi se vo negova situacija,pa ke vidis kako mu e.Jas potpolno ja razbiram negovata nervoza,i mi e zal za nego,a i drugite kako nego.Ti si platil ,si i dobil ured i svesen si bil deka moduli 400w,a toj nebil svesen deka platil ured so modulira 700-800w,zatoa e negovoto razocaruvanje.Toj platil inverter,a mozi srekata ke go posluzi barem da mu bidi inverter od Sv.Nikola do Vodici.Dotogas ke mu bide poluinverter,ili
So pomestuvanje na senzorot mozes da dobies ,malo podobruvanje ako eventualno imas povraten udar
na toplinata,pa go pomestuvas za da moze polesno t-takareceno da dise.
Sepak modulacijata e najosnovna,nalesno gi kompenzira temperaturnite oscilacii.

Член од
2 јули 2020
Мислења
84
Поени од реакции
98
Здраво на сите. Незнам дали сте приметиле дека Amber и Hansol климите на Gree имаат наставка Nordic после нив. Зошто имаат наставка Nordic, тоа да не значи дека Amber и Hansol климите се некако погодни за постудените региони и можат да греат на многу студено време? Што треба тоа да значи?

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Здраво на сите. Незнам дали сте приметиле дека Amber и Hansol климите на Gree имаат наставка Nordic после нив. Зошто имаат наставка Nordic, тоа да не значи дека Amber и Hansol климите се некако погодни за постудените региони и можат да греат на многу студено време? Што треба тоа да значи?
Najubavo prasajgo Palacinski toj ke ti kazi so znaci toa Nordic,toj e korisnik momentalno na nordic klima.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.322
Najubavo prasajgo Palacinski toj ke ti kazi so znaci toa Nordic,toj e korisnik momentalno na nordic klima.
Го изедовте човекот значи... :ROFLMAO: :ROFLMAO::ROFLMAO:

П.С. Шшшш ај да се договориме сите овде да му го направиме филмот на Лепи дека тосотот уствари имал греачи?!:ROFLMAO:

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Mozi si dobil malo podobruvanje,ne velam deka ne.Ama kaj tebe e popravilno dimenzionirana klimata,a imas i poniska modulacija 400w,pa mislis deka kolku tolku si go resil problemot
Možebi si dobil, misliš kolku tolku si go rešil. Alo, će se ubeduvam i so tebe li. Sega posle intervencijata raboti najnormalno. Nemožam i ne mi ni treba da ja nateram ispod 400 w na greenje. Jas i ne barav klima so preniska modulacija za greenje na 30 +10 m2 . Tebe ako ne ti se veruva ne veruvaj , nemoj sega da praviš deka ušte i lažam po forumov, pokraj što sum bil tehnički sileđija.....

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Možebi si dobil, misliš kolku tolku si go rešil. Alo, će se ubeduvam i so tebe li. Sega posle intervencijata raboti najnormalno. Nemožam i ne mi ni treba da ja nateram ispod 400 w na greenje. Jas i ne barav klima so preniska modulacija za greenje na 30 +10 m2 . Tebe ako ne ti se veruva ne veruvaj , nemoj sega da praviš deka ušte i lažam po forumov, pokraj što sum bil tehnički sileđija.....
A so mislis ako bese najniska modulacija kaj tabe so 700-800w ke go resese problemo allooooo.
Problemot kaj Palacinski i drugite sto poseduvaat takvi modeli e sto ne mozat da gi nateraat pod 2000-2500 izduv na toplina,pa toj za da ne mu isklucuva mora senzorot da go izvadi na balkon,i da napraj doma sauna,a toa e oti ne mozat da go skrotat toj kompresor,mnogu e jak alloo.Treba mnogu skap inverterski sklop da stavat,a toa kosta mnogu pari.Toj e isti komresor so odi i vo 18 kruna,i tamu ne mozi da ispusti pod 2500w min.toplina.
Ako lesno se skrorvase toj dvostepen kompresor i kaj Tosibata nordic,ke bese vo upotreba,zatoa go stavija smo vo drugi uredi,kade sto ne treba da se skrotva,nego da pumpa smo energija.
E ako si sposoben odi skrotigo kompresorot so menuvanje na senzorot,pijackata e od mene,i ne se nerviraj,samo diskutirame.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.322
Ја па те мислам на боледување си,а ти пратиш тука :D
A so mislis ako bese najniska modulacija kaj tabe so 700-800w ke go resese problemo allooooo.
Problemot kaj Palacinski i drugite sto poseduvaat takvi modeli e sto ne mozat da gi nateraat pod 2000-2500 izduv na toplina,pa toj za da ne mu isklucuva mora senzorot da go izvadi na balkon,i da napraj doma sauna,a toa e oti ne mozat da go skrotat toj kompresor,mnogu e jak alloo.Treba mnogu skap inverterski sklop da stavat,a toa kosta mnogu pari.Toj e isti komresor so odi i vo 18 kruna,i tamu ne mozi da ispusti pod 2500w min.toplina.
Ako lesno se skrorvase toj dvostepen kompresor i kaj Tosibata nordic,ke bese vo upotreba,zatoa go stavija smo vo drugi uredi,kade sto ne treba da se skrotva,nego da pumpa smo energija.
E ako si sposoben odi skrotigo kompresorot so menuvanje na senzorot,pijackata e od mene,i ne se nerviraj,samo diskutirame.
Не ќе да е до компресорот! Они го рекламираа(т) тој компресор на 1Hz,а и било кој компресор ќе работи на 1Hz. Проблемот е до електрониката која го команда електромоторот! Сепак никој од тука не го пишувал алгоритамот па да знае како и зошто е програмирана... Верувам дека имало причина штом така е подесена да работи,да не навлегувам оти можам само да нагаѓам...
Второ и самата просторија со сите милион фактори игра улога како ќе работи една клима. Ете по други форуми истата спушта и до 500-600W што иако не е малку,сепак е помалку од 700-800.
Едит:и целиот муабет за сензорот беше токму за ова! Ние неможеме да ја репрограмираме,ама затоа можеме да ја излажеме со поместување на сензорот т.е.инпутот што го добива електрониката и во дел случаи(ете нека биде СТРОГО НЕПРЕПОРАЧЛИВО),да најдеме позиција каде работата ќе биде поинаква т.е.подобра

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Ја па те мислам на боледување си,а ти пратиш тука :D

Не ќе да е до компресорот! Они го рекламираа(т) тој компресор на 1Hz,а и било кој компресор ќе работи на 1Hz. Проблемот е до електрониката која го команда електромоторот! Сепак никој од тука не го пишувал алгоритамот па да знае како и зошто е програмирана... Верувам дека имало причина штом така е подесена да работи,да не навлегувам оти можам само да нагаѓам...
Второ и самата просторија со сите милион фактори игра улога како ќе работи една клима. Ете по други форуми истата спушта и до 500-600W што иако не е малку,сепак е помалку од 700-800.
Jas mislam deka ne mozi bilo koj kompresor da raboti i na 1Hz koga e prasanje greenjeto,zatoa sto ke ima problemi pri ladenjeto na toj kompresor,dali ke mozi da ima dovolno pdmackuvanje,toa treba Zlatko da go znaj.Toa 1HZ se misli na cekorite na rabota,ne 20-30-40-50-60-70 -80HZ nego 51-52-53-54......hz.Prema mene toa e 1Hz,cekori na rabota.
Za da raboti i na pogolem raspon ne e samo do sovtverot,tuka igra i uloga i inverterskiot sklop,sposobnos da ja pretvori AC vo DC,a toa e poskapo so golem raspon na min-mah,treba pojacana elektronika,tranzistori-elektroliti,za da napravi sposoben soft start na kompresorot.Ne e tolku ednostavno.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.322
Jas mislam deka ne mozi bilo koj kompresor da raboti i na 1Hz koga e prasanje greenjeto,zatoa sto ke ima problemi pri ladenjeto na toj kompresor,dali ke mozi da ima dovolno pdmackuvanje,toa treba Zlatko da go znaj.Toa 1HZ se misli na cekorite na rabota,ne 20-30-40-50-60-70 -80HZ nego 51-52-53-54......hz.Prema mene toa e 1Hz,cekori na rabota.
Za da raboti i na pogolem raspon ne e samo do sovtverot,tuka igra i uloga i inverterskiot sklop,sposobnos da ja pretvori AC vo DC,a toa e poskapo so golem raspon na min-mah,treba pojacana elektronika,tranzistori-elektroliti,za da napravi sposoben soft start na kompresorot.Ne e tolku ednostavno.
Е за последниот пасус си многу во право...
А за првиот не гледам зошто било кој компресор технички не би можел и на 0.5Hz да работи? Прашање е само дали се исплати на така ниска моќност оти отпорот може и да ја надмине корисната енталпија.

Член од
30 ноември 2019
Мислења
258
Поени од реакции
465
I-feel e samo funkcija sto ke ti ovozmozi da napravis temperaturna kompenzacija na t od mestoto kade sto e vnatresnata edinica do daljinskoto,primer okolu VE e t 25c a kaj daljinskoto ke bidi posakuvanata da recime 23c.No toa ne ja vadi situacijata deka klimata nema da rabotion of-of.
Kaj tebe te spasuva situacijata sto hansolot mozi da modulira ponisko,i nema on-of,a ne zaradi aj-feel.
Eve kaj toshibata nema i -feel pa ne praj on of,ama kako so napomna zlatko spasuva situacijata,niska modulacija.
Автоматски споено мислење:

Sepak senzorite,i niv mi treba nekoja razlika vo t mozebi 1-2c za da napravat dadat komanda vklucvanje iisklucuvanje,a toa ke zavisi od izolacijata t.e.kolku brzo ke se izladi prostorijata pomalo e vremeto za on of.Ikolku da gi pomestuvate nema imate nekoe podobruvane.Kolku e modulacijata povisoka,i vremeto na on-o ke bide pogolemo.
Se e vo zavisnost od modulacijata,nema spas.
Forata so I feel e sho prviot mesec so ovaa klima koa fati ladno lani I koa pocnaa defrosti posle sekoj defrost klimava se opteretuvashe do daske 1800+ wati.
Ama ova beshe posle skoro sekoj defrost. Sho najverovatno senzorot se ladeshe na defrost I posle misleshe deka e sobata kamen ladna I ideshe do daske I praeshe nekoi chudni zvuci sho ne se normalni za ispravna klima.
Od togas na greenje e stalno na I feel I go nemam toj problem I raboti dosta stabilno.
Gree hansol.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Da diskutirame, taka e, a ti pri toa me ubeduvaš deka možebi mislam deka sum uspeal i možebi nešto sum dobil.
Ti si imaš svoi ubeduvanja i mislenja i jas gi počituvam i će gi počituvam i ponatamu, ama ovde vo mojov slučaj, a veruvam i vo mnogu drugi slučai, se razbira ne kaj site NE SI VO PRAVO.
Pa jas celata gimnastika so senzorot ja počnav baš poradi toa isklučuvanje na 700-800-900W.
Toa poveće me nerviraše odkolku dolgata pauza do sledniot on.
Mojata logika na razmisluvanje beše deka poradi visoko postavenosta, plus blisku postavenosta do leviot agol na sobata senzorot e izlažan od prvičniot pretopl bran od vozduh ( pa ušte ako e mal izduvot), elektronikata ednostavno nema vreme da prefrli vo mod na održuvanje od mod na intenzivno greenje, pa klimata mnogu brzo odi vo OFF.
Što možev da pomognam tuka, logički senzorot da bide malce poveće izložen na duvanje, a ne podzakrien vo zavetarniot del kade što strujnicite od vozduhot se poslabi.
I uspeav, zašto vaka elektronikata si dobi vreme, a toa ne e poveće od 30-etina sekundi da počne da go usporuva kompresorot so što se poveće pristiga poladen vozduh i rabotata se stabilizira.
Pri seto ova kako bonus se namali i pauzata pomeđu ciklusite na ON/OFF.
Inače po moe skromno mislenje kompresorite imaat mnogu malo vlijanie vrz niskata modulacija. Invertorskiot sklop i pridružniot softver e toj što e zaslužen za nea. Vo sprotivno kako bi možele eftini kinezi da moduliraat so 150W so eftini kompresori. Skapite kompresori se tivki, dolgovečno možat da rabotat bez da gubat sposobnost da go davaat baraniot pritisok na dolgi stazi i pri toa da imaat COP okolu 3. Baš taka 3, kako klimata vadi poveće e prikazna za sebe.
I jas mislam deka reklamata za 1Hz e baš toa kontinuirano dodavanje i odzemanje br. na vrteži na kompresorot, a za toa sigurno treba motori so 4- fazni polovi i invertorski sklop što će go isprati seto toa.
Inače na motorot nema ništo da mu fali da vrti so eden HZ ili 60 vr/min, pri toa će napravi mnogu mal pritisok vo izmenuvačot od koj nema da ima nikakva korist. Podmačkuvanjeto na kompresorot ne e hidrodinamičko pa da zavisi od kritičniot broj na vrteži. Sintetičkoto maslo vo kompresorot služi kako i kaj sekoj kompresor se razbira pokraj podmačkuvanje, za ladenje i mnogu važno za dihtuvanje pri komprimiranje (zatoa e freonot pomešan so masloto), inače ništo od postiganje ogromni pritisoci od 45 bari......
Daj da stavime kraj na ovaa diskusija za senzorot se umoriv od ubeduvanje, si imaš svoe mislenje i potpolno pravo na nego, jas go počituvam , ama ne me ubeduvaj deka možebi mislam deka nešto sum napravil.

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Ajde vaka popoleka so vikame domakiski.
Izmesani se site loncina,ke se obidam da ja uprostam rabotava.

Se raboti za DC kompresor.
Kaj DC naponot ne postoi Hz,taa e ednonasocna stuja i nema amplitudi kako kaj AC naizmenicnata (periodi,pa poluperiodi).DC stujata e prava.Konkreten primer e i avtomobilot,ako ne neka kazi nekoj kolku HZ ima avtomobilot,(akomulatorot)vo nego.
Taka da i elektromotorot vo samiot kompresor raboti so DC napon(ednonasocen) a i ostanatite eletktro motori vo samiot ured,dokolku se site napraveni na DC,(el.motorot na ventilatorite na VE na NE,pa na leptirot,svig,fuhkcija -levo descno itn.Zapamtete nema Hz.
Hz ke najdeme samo dodeka e AC naponot,posle negovoto konvertiranje vo DC nema poveke AC napon.Kontrolata preku PVM i PAM.
I deka ima stedenje na stuja kaj DC elektromotorie ima,ako invertorskiot sklop e od kvalitetni materijali.
Svatete go deka isto kako kaj komjuterot,koga pravis konfiguracija,i go odbirame napojuvanjeto.
Ima napojuvanje,sto tosi 500W,a realno dava 200w,i kosta 500-600 denari,efikasnost 50%.
A ima i napojuvanje sto trosi 500W,a efikasnost 88-90-pa i do 95%,pa gi delat ,bronza,srebo,zlato,platinium itn.
Ako nemalo stedenje kaj DC inverterite na el. energija,togas ke ispadni deka obicnite klimi sto rabotea so AC kompresori se poekonomicni,zatoa sto uste na start se gubi vo komvertiranjeto na AC vo DC.Ama ne e taka,bas stedenjeto e vo taa niska modulacija ,samo bara kvaliteten inverterski sklop,za da se konvertira taaa struja,a toa kosta pari.
Inace ke ostani situacijata deka on-of klimite se poekonomicni od invertite,koj apsurd..

Kajgana Shop

На врв Bottom