Најавени измени во законот за увоз на автомобили

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
Мене нешто ми е чудно кога станува збор за Германија и Бугараија. Ете јас лично сум заинтересиран за Opel Vectra B, сега ги гледам во Бугарија и Германија. Во Германија имаат повеќе километража поминато отколку во Бугарија, а сите знаеме дека Бугарите носат автомобили од Германците. Да не ме свати некој погрешно не велам дека сите автомобили се донесени од Германија, значи има автомобили на коишто прва земја им е Бугарија... ама сепак постои тоа дека можеби се вратени километражите назад.:salut:
Во Бугарија колите се претежно од Италија. Точно е дека километражите се враќани меѓутоа тоа го прават и дилерите во Германија, Италија... Кола со многу километри се познава по многу работи така да ќе треба да се помачите малку :)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
да прашам нешто, акциза=царина? поздрав
НЕ!!!
Заедничко им е тоа што и двете се јавни давачки, но:

акциза = данок на луксуз
царина = јавна давачка која се плаќа при увоз на стока од странство

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Во Бугарија колите се претежно од Италија. Точно е дека километражите се враќани меѓутоа тоа го прават и дилерите во Германија, Италија... Кола со многу километри се познава по многу работи така да ќе треба да се помачите малку :)
Како викаше овај братучед ми механичарот компресија на моторот така нешто им мери....

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
И од приватно лице од странство треба да има поврат на данок ?
Има некој такво искуство ?

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
шо е ова работа-ќе требало 500 евра за документите за увоз на половно возило....трач или ???!

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
може ли некој на кратко да ми објасни што се е потребно да купиш кола од странство.. пример ида у словенија наоѓам кола сакам да ја купам и да ја донесам дод ома.. шо се е потребно ама баш се!!! и ако може објаснување на граница за увоз како иде процедурата.. се гледа ли киловати јачина на мотор кубикажа едно друго....

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
На крај од месецов идам за МК па мислам и да одвозам надоле.Што мислите , што е интересно ?

T

Tetro

Гостин
Дизел, немој да земаш бензинец, со намера да му ставаш плин, шо викаат постарите, ќе ја заебеш машината (држи вода), + и имаат проблеми зимно време многу со палењето. :helou:

еве што земал другар ми hyndai coupe, 3000 евра, го чекам да си дојде за 10-тина дена

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Дизел, немој да земаш бензинец, со намера да му ставаш плин, шо викаат постарите, ќе ја заебеш машината (држи вода), + и имаат проблеми зимно време многу со палењето. :helou:

еве што земал другар ми hyndai coupe, 3000 евра, го чекам да си дојде за 10-тина дена

Не земам јас за мене , сакам да однесам нешто доле да си го извадам патот , а и со кола можам повеќе ствари да понесам.:wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom