Најавени измени во законот за увоз на автомобили

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
и дури сме во очекување да напоменам дека германецот ќе вози астра од 1000 евра а македонецот од 2000 евра... :toe:
не сме ние германија и немаме домашно производство така да и ова ако не ти е доволно нз што да ти кажам, пресели се во германија па вози за 1000 евра

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
не сме ние германија и немаме домашно производство така да и ова ако не ти е доволно нз што да ти кажам, пресели се во германија па вози за 1000 евра
токму дека нема домашно производство која е политиката на досегашните влади во врска со оданочувањето?! тебе можеби логично ти изгледа сето тоа...
најслаб стандард во Европа,цените на автомобилите-најскапи,и тоа можеби ти влегува во логиката...

Член од
22 јули 2009
Мислења
107
Поени од реакции
32
Не знаев каде да пишам, па го акнав постов овде.

Може ли да ми каже некој која е процедурата за увоз на камп приколка од Германија?

Однапред ви благодарам!

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
За бугарските коли, ке си биде како што е за секоја друга кола од увоз...
Значи, ќе се оцарини, евентуално акциза и ДДВ, и на регистрација...
При увоз на возило, убаво ќе е да се купи без ДДВ од Германија, Бугарија или каде било...зашто ќе дојде до двојно оданочување. Мислам дека се плаќаше таму ДДВ-то, ама на граница се враќа...

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Дали за кола купена во Бугарија ти го враќаат данокот и колкав им е данокот ?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Да, имаш право на поврат на ДДВ, бидејќи стоката која си ја купил од Бугарија, ја изнесуваш од државата, а колку е...не сум сигурен, ама мислам дека е 20%.
Сигурно возилото би го купил од дилер, кој ќе изготви фактура...
Со дилерот, ќе ја договориш цената без данок, т.е. ДДВ, и фактурата ќе ти биде без пресметан ДДВ, како за клиент од странство.

MacedonianSun

herE I gO agaiN!
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.111
Поени од реакции
33
Да, имаш право на поврат на ДДВ, бидејќи стоката која си ја купил од Бугарија, ја изнесуваш од државата, а колку е...не сум сигурен, ама мислам дека е 20%.
Сигурно возилото би го купил од дилер, кој ќе изготви фактура...
Со дилерот, ќе ја договориш цената без данок, т.е. ДДВ, и фактурата ќе ти биде без пресметан ДДВ, како за клиент од странство.
Од која и да било земја да земеш што и да е, сега во овој случај кола, ти враќаат данок, зависност од тоа колку е во државата во која си ја купил...
Да во Бугарија е 20 % данокот...

Член од
11 август 2008
Мислења
32
Поени од реакции
1
Од која и да било земја да земеш што и да е, сега во овој случај кола, ти враќаат данок, зависност од тоа колку е во државата во која си ја купил...
Да во Бугарија е 20 % данокот...
А кога би купил (кола на пр.) од приватно лице дали имам право на поврат на данок??

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
1. Најдов еден материјал од еден српски форум кој го објаснува увоз на возила од странство (германија ама и за другите земји било слично)
2. Цените на давачките можеби не се истите бидејќи ова е од пред некоја година меѓутоа добро е објасната процедурата и мислам дека ќе разјасни некои работи околу истата
3. Се извинувам што ќе го постирам на оригинално на српски бидејќи немам време да го преведам

Вака изгледа

Uvoz

Nemacka

Samo traženje odgovarajućeg automobila uglavnom se obavlja preko dobro poznatih sajtova, listu možete pronaći u delu ovoga sajta korisni linkovi. Najpoznatiji je svakako www.mobile.de. Zavisno od želje kupca pretražuje se po različitim kriterijumima (tip, motor, godište, klima, udaren, MwSt…..).

Ljudi koji se bave uvozom automobila, u Srbiju uglavnom uvoze udarene pa ih ovde popravljaju i prodaju. Neke firme kod nas pokažu slike automobila skinute sa sajta i na osnovu njih i nekih tehničkih podataka se kupac odlučuje da li kupuje ili ne.

Kada se nađe potencijalni automobil u Nemačkoj onda se kontaktira prodavac ili hendler, raspituje se za detalje (savet: bez preteranog pokazivanja da vam je do auta stalo jer vam to smanjuje šansu da oborite cenu). Svaka cena je oboriva, a koliko će vam oboriti zavisi od vaše veštine. Meni je konkretno pomogao kolega koji zna savršeno nemački a pri tome je komercijalista tj. prodavac. On je na cifru od 4500€ ponudio 3900€ i na kraju dobio 4100€ sa mogunošću da se još obori cena kada gazda stigne (prodavac je imao dozvolu od gazde da toliko obori cenu).

Izuzetno bitno za kupce iz Juge je da tehničke detalje tačno utvrdite jer podaci na sajtu nisu merodavni. Pitati da li je udaran, da li ima sve sto piše da ima (alu-felne,kasetofon....), da li je na njemu sve ispravno, da li po njegovom saznanjima automobil apsolutno ispravan....

Nakon prvog razgovora i nakon sređenih utisaka zovete ponovo i pokušavate da dogovorite konačnu cenu. Kada to završite tražite da vam rezerviše auto jer biste vi došli da ga pogledate i kupite. Moguće je da će vam prodavac tražiti da pošaljete fax sa tim zahtevom da bi bio siguran da dolazite. U svakom slucaju vi tražite od njega fax na kojem ce opisati auto, na kojem ce pisati dogovorena cena (OBAVEZNO DA NAVEDE NETTO ILI BRUTTO) i datum do kada vam drži rezervaciju da ne bi imali problema kada dođete da vidite auto.

Kupovina:
Kada dođete na vama je da pokušate da oborite još malo cenu i da proverite ceo auto. Ako ste odlučili da uzmete auto od handlera dobijate račun (koji bi bilo dobro da glasi na što manji iznos) i izvoznu carinsku deklaraciju (u slučaju da postoji mogućnost povraćaja poreza –MwSt ausweissbar ), a ako auto kupujete od fizičkog lica MORAĆETE otići kod notara da bi isti napravio i overio ugovor (opet bi bilo dobro da glasi na sto manji iznos).

Račun od hendlera trebalo bi da glasi na osobu koja će registrovati auto u Jugi, tj. na osobu koja će biti vlasnik auta (da u Jugoslaviji ne biste plaćali prenos od 5%).

Notar sklapa ugovor između trenutnog vlasnika-Nemca i budućeg vlasnika. Ako budući vlasnik nije prisutan prilikom sklapanja ugovora onda čovek koji preuzima auto mora da ima ovlašćenje od budućeg vlasnika da može u njegovo ime da kupi i doveze auto u Srbiju. Taj papir se overava u našoj opštini i mora da se prevede kod sudskog tumača. Važno je da datum na ovlašćenju bude stariji od datuma na ugovoru od notara. U protivnom carina ne priznaje ugovor i sama određuje osnovicu.

Nakon toga se uzimaju zoll tablice na ime osobe koja će voziti auto u Jugu. Zoll tablice se dobijaju pod uslovom da auto ima TÜV. Ako ga vozilo nema, onda se mora prethodno obaviti tehnički pregled (40€). Test izduvnih gasova (40€) za našu zemlju nije neophodan. Procedura oko zoll tablica se obavlja u policiji (Zulassungsstelle). Zoll tablice i osiguranje koštaju ukupno oko 150€ (hendler gotovo uvek pomaže i prisutan je pri dobijanju tablica).

Takav auto može izaći iz Nemačke. Na austrijsko-mađarskoj granici overavate izlaznu deklaraciju, ako je imate, (da bi mogli posle od hendlera dobiti MwSt.- obavezno definisati sa hedlerom kome ide MwSt. vama ili njemu). Mađari znaju da prave probleme i da insistiraju da oni prekucaju deklaraciju i da istu overe što nije nikakav problem što se tiče povraćaja MwSt. već vas taj papir košta dodatnih 25€.

Mađari od granice sa Austrijom pa do naše znaju da prave problemčiće koji se rešavaju na dobro poznat način.:))))))

Na ulazu u Srbiju morate da nađete špeditera (od 30-50€ zavisno od prelaza) koji će vam uraditi papire (propratni list tj. carinske papire sa kojima idete na carinjenje). Njih ima koliko hoćete na granici, jedino sto je potrebno znati je mesto gde ćete automobil cariniti (npr. Beograd, Subotica...). Na granici se upisuju osnovni podaci o kolima (broj šasije, tip, boja, godište, a na nekim granicnim prelazima i kilometraža). Ako imate neka oštećenja obavezno ih prijavite da biste mogli na osnovu toga dodatno da spustite carinsku osnovicu.

Carinjenje auta iz Nemacke

U roku od tri dana tebalo bi da predate auto na carinjenje carinarnici koju ste naveli na granici.
Najbolje je da nađete (još jednom) špeditera koji će svu papirologiju i proceduru odraditi za vas (50€ navise). Od papira su vam potrebni: račun ili ugovor, fahrzeugbrief, servisna knjižica (u slučaju da se traže olakšice na osnovu pređene kilometraže), carinski papiri sa granice, očitani broj motora i šasije (papir koji dobijate u bilo kom servisu koji radi tehnički pregled).... Špediter će vam sve objasniti!!!!!!!!!!

Tu imate i troškove parkinga u carinskom boksu (u Beogradu 50€, auto može da bude do 4 dana u boksu, posle se doplaćuje).

Carinik određuje carinsku osnovicu. Ako je cena iz ugovora odnosno računa prihvatljiva (po njegovoj proceni) onda je to carinska osnovica, a ako nije onda se utvrđuje na sledeći način:

Gleda se vrednost automobila po Schwacke katalogu. Postoje dve vrednosti: gornja ako je auto kupljen od hendlera i donja ako je kupljen od fizičkog lica (razlika je oko 16%)
Ta vrednost se deli sa 1.16 (umanjuje za 16%) i u slucaju hendlera i u slučaju kupca
Na osnovu kilometraže koju je auto prešao, a koja mora biti dokumentovana servisnom knjižicom i stanjem na kilometarsatu i da se slaže sa kilometražom upisanom na granici (ako je upisana), osnovica se može oboriti jos maksimalno 30%
Osnovica se može oboriti i na osnovu oštećenja automobila i na osnovu opšteg stanja
Na tako sračunatu osnovicu plaća se carina 20%. Kada se carina plati, auto se preuzima iz carinskog boksa i sledi registracija.

Постапката е слична и за МК

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Зачи ако е колата 3000 евра плакаш 19% ДДВ (570 евра мислам точно пишав ?) + 1% царина (30 евра) + хомологација ? (клолку е ова незнам) + регистрација (200 евра ако е колата 1.6 ... ? ) друго што требаше ај нека пиши некој точно вкупно колку ке кошта ок ? :uvo:

MacedonianSun

herE I gO agaiN!
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.111
Поени од реакции
33
А кога би купил (кола на пр.) од приватно лице дали имам право на поврат на данок??
Не сум сигурен за така...зошто знам по мене, кога купував кола од Австрија пред 5 години, купив од фирма со сите документи. На излезот од ЕУ т.е. Словенија ми вратија данок. Е сега важно друго плус е фирмата од која ја купуваш да биде даночен обврзник, зошто сите не се !
А за приватно лице не знам, да не зборувам без врска распитај се од овие увезувачите на коли половни, некој со таков бизнис...

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Од приватно лице нема поврат на данок. Од проста причина што приватното лице нити плаќа нити пресметува ДДВ.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Ај некој ако знае автоплацеви у скопје што продаваат увезени коли од германија, нека ги пише или по пп.

Член од
12 ноември 2009
Мислења
86
Поени од реакции
6
Мене нешто ми е чудно кога станува збор за Германија и Бугараија. Ете јас лично сум заинтересиран за Opel Vectra B, сега ги гледам во Бугарија и Германија. Во Германија имаат повеќе километража поминато отколку во Бугарија, а сите знаеме дека Бугарите носат автомобили од Германците. Да не ме свати некој погрешно не велам дека сите автомобили се донесени од Германија, значи има автомобили на коишто прва земја им е Бугарија... ама сепак постои тоа дека можеби се вратени километражите назад.:salut:

Kajgana Shop

На врв Bottom