Насилство и повредени на протестот во Скопје

Статус
Затворена за нови мислења.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Славјански, постојат мал милион начини на симболичко претставување на некој значаен објект за некој град. Макар и со музеј на точното место каде некогаш бил по претпоставка дека како денес на тоа место посоти друг објект.

Рушењето на црквата било варварски чин кој го осудувам.

Но доколку локацијата за возобновување не е клучна, судејќи по старата локација и новата предвидена, тогаш ЗОШТО не се постави на посоодветно место?!

Темава не е за црквата, има соодветни во подофрумот Архитектура. Повелете, посетете го.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Црквата „Свети Константин и Елена“ е одраз на минатото на Скопје

Burmali Dzamijata e odraz na minatoto Skopje.
Sakam da se izgradi povtorno dzamijata na samiot plostad, baska i mestoto e slobodno, ke nema potreba od bagerot na Zeko. :):):)

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Серпико, исто така демократски е некој да се бори токму за таа локација.
Има прикаска, го врзуваат спомени, едино е таа локација која е слободна на плоштадот.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
И Кочо од Масо ни даде поддршка, и сум му благодарен. Дел од споменатите испаднаа многу покултурни луѓе од некои други.

Тажно, нетажно, незнам. За кого како, ваљда.

А за непромисленоста, направи си муабет во Пио Пжс, онака, неврзан :) Супер дете е.
Делот со пио е непотребен, затоа што, како што нагласив, ја подржувам вашата експертиза и заложба.
Камо среќа после децении урабно и естетско сквернавење, да се створи свесност за она што ни се случува и да се превенира такво нешто во иднина.
И ќе повторам, ОСУДА на насилството и играњето "крстоносци".

Но, она што сакам да го предочам (човечки...нема потреба да стануваш дефанизвен) е дека си избравте ептен лошо друштво и ептен лош тајминг.
Мајку му, сигурно не бевте слепи со кој и кога протестирате?

Убаво си пиша arshloh за неговите мотиви. За истото и јас зборам.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Moже да се изгради Бурмали џамија доколку се турнат другите 80 новоизградени џамии во Скопје изминативе 40 години.:toe:

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Делот со пио е непотребен...

Но, она што сакам да го предочам (човечки...нема потреба да стануваш дефанизвен) е дека си избравте ептен лошо друштво и ептен лош тајминг.
Мајку му, сигурно не бевте слепи со кој и кога протестирате?

Убаво си пиша arshloh за неговите мотиви. За истото и јас зборам.
Делот со пио е коментар на : Јебига моментот. Напрај муабет бе, има информации. Комуњари организирале, некој кренал телефон...и....
И, јебига.

И повторно прашање, еве и за тебе.
Кажи ми како да те спречам тебе да ми дадеш поддршка или да излезеш на протест со мене, колку и да сакам? Не те поситоветувам со никој, туку те ставам на нивото на единка или член на органзиација.

Ама, идејата е добра. Нема ама. Ако се отвори поширока дискусија, повторно околу локацијата, ќе ја предложам како варијанта и ќе инсистирам студентите без никаков надомест или придобивка да изработат предлог проекти.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Moже да се изгради Бурмали џамија доколку се турнат другите 80 новоизградени џамии во Скопје изминативе 40 години.:toe:
80 novoizgradeni dzamii vo izminatite 40 godini?
Ti aren si, nenaspan slucajno? Vo komunizmot se gradele dzamii?!!!!!

Baska, znaci edinstveniot argument za negradenje na taa dzamija ti e odbivnosta kon drugite dzamii a?

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Последна молба дискусијава да ја пренасочите на друго место.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Серпико, гледав сурати на ТВ даваа извајви. Како појави, изгледат на лажни интелектуалци, портпароли, маделижачи итн...
Се споменува името на Ќерката на Ѓунер Исмаил. Како многу лајнојадачи на форумов, еден сношти се испушти и ги обвини Албанците на неколку наврати, за Филхармонии, за Цркви, за Манастири, за глобалното затоплување, за војната во Афганистан итн... Би сакал да знам што функција таа имаше вчера таму. Беше еден обичен "протестант" како тебе, или беше со некаква друга цел. Благодарам.

40 Џамии се градени со пари на ИВЗ и со пари на муслиманските гурбетчии, т.е. со донации. Јас не сакам државата со мои пари да гради ни цркви ни џамии тачка.

Друго што праиме со џамијата во прилеп, која се смета за една од најстарите на балканот? Еве јас сакам моите пари, мојот дел од парите што се наменети за црквата во Скопје, на плоштад, да идат за реставрација на таа џамија. Јасно ти е ?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Делот со пио е коментар на : Јебига моментот. Напрај муабет бе, има информации. Комуњари организирале, некој кренал телефон...и....
И, јебига.

И повторно прашање, еве и за тебе.
Кажи ми како да те спречам тебе да ми дадеш поддршка или да излезеш на протест со мене, колку и да сакам? Не те поситоветувам со никој, туку те ставам на нивото на единка или член на органзиација.

Ама, идејата е добра. Нема ама. Ако се отвори поширока дискусија, повторно околу локацијата, ќе ја предложам како варијанта и ќе инсистирам студентите без никаков надомест или придобивка да изработат предлог проекти.
Се сеќаваш дека елабориравме на истиот проблем и кога се дискутираше за спорната локација,Гвујовистите и тогаш беа упорни како пијан за ограда,тука па тука,иако потрошив часови време да ги разубедам дека локацијата не е како што треба,што подоцна Кокан го искористи за “сопствени аргументи“ за да истапи пред јавност.:toe:

П.С.:-Бурмали џамија била изградена врз темелите на една црква или ранохристијанска базилика,што всушност се гледа и на сликата

P

Princ

Гостин
Правно гледано, земјава е секуларна.
Владата (од една страна) и верските здруженија/организации/какоидагивикаа се неспојливи, не соработуваат на никој начин, не се мешаат во чорбата на другиот во никој начин. Едноставно едната е власт, централна, главна, а другата е локално здружение на обожувачи на жени кои носат штикли дур прават сарма. Според уставот така е. Со други зборови, владата не треба (и не смее, според уставот) да гради цркви и џамии, религиозните групи си го прават тоа, и религиозните групи (христијаните, муслиманите...) немаат апсолутно никакво влијание врз законот за купување на пиво до 19 часот, пример.

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Како многу лајнојадачи на форумов, еден сношти се испушти и ги обвини Албанците на неколку наврати, за Филхармонии, за Цркви, за Манастири, за глобалното затоплување, за војната во Афганистан итн... Би сакал да знам што функција таа имаше вчера таму. Беше еден обичен "протестант" како тебе, или беше со некаква друга цел. Благодарам.
Не би знаел да ти кажам искрено. Не го гледав конкретниот примерок.

АБЦ, се сеќавам јас....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom