Насилство и повредени на протестот во Скопје

Статус
Затворена за нови мислења.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Брат, тупаницата не боли толку колку што боли чувството на предаденост, али млад си ќе сватиш има време. Некои учат на потешкиот начин, преку лично искуство, ама тие и највеќе научуваат.

А што се однесува до компрацијата, таа е кај нас, што да праам и јас не сакам да е така ама така е. Надворешните непријатели никогаш не ни наштетиле толку колку што ние самите сме си наштетиле. Затоа и викам, секој адитив на екстремната поларизација за време на изборниот период е штетен за Македонија. А има луѓе кои тоа го знааат и токму тоа го потикнуваат. При тоа не се бираат ниту средства ниту жртви.
И добро, ајде да погледнеме од друг агол, алтернативна варијанта:

Никој со прст не мрда, се поставуваат темелите и Скопје добива трајно архитектонски несреќно решение, а црквата многу лоша локација.

Битното ќе е што Бичиклиски и Макрадули ќе немаат работа. Ако е ова приоритетот на Македонија...не би знаел што да кажам, а да не е навредливо - што не ми соодветствува со домашното воспитание и функцијата на форумов.

кцхсхт

македоноид
Член од
4 февруари 2009
Мислења
341
Поени од реакции
9
Ти се согласуваш со мојот став во истиов период. Да те наречам петтоколонаш, соросоид, комуњар, албанец и да те расчукам малку, заради ова? Знаеш ли дека ако сакаме да градиме здрава демократија, треба да се доведеме во ситуација кога и на ден на избори пред влада ќе можеме да се побуниме поради тревата која е посадена и влакно не смее да ни фали? Не друго, сум бил и порано во протести, можеби и во иднина, можеби и рамо до рамо ќе бидеме некаде, како што сме биле со еден куп форумџии....

Кинеска правда може и нам да ни се случи.

Проблемот е комплексен. Сепак, мило ми е што се согласуваш.

А ако некако јас сум погрешил и сум нанел штета на мојата земја, на црквата или на професијата, Бог нека ми прости и пресуди.

А не тепачите на плоштад.
Ете, зошто не се појавивте неколку дена порано на лопатирањето на Уставниот суд. Зошто мораше баш за црквата, нели е симптоматично. Очигледно е дека реакцијата за Уставниот суд ќе беше никаква, дури никој немаше ни да ве примети. Додека за црквата јасно му беше на сценаристот дека ќе го добие бараниот ефект...

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Studentski protest 96/97 vo Belgrad:

Posle 34 dana mirnih demonstracija, Milošević odlučuje da dovede na Terazije svoje pristalice i da "veličanstvenim mitingom za Srbiju" okonča pobunu naroda: iz provincije toga dana stižu hiljade "kontramitingaša", sa lanč-paketima, slikama vođe i parolama "Hvala za Dejton", "Nedamo Srbiju!". Rečeno im je da treba da "oslobode" Beograd i Srbiju od "pete kolone" i "izdajnika".. Televizijske kamere nekoliko svetskih kuća zabeležile su kako Voja Vučinić, član Opštinskog odbora SPS Priština, vitla pištoljem u pravcu političkih neistomišljenika. Predrag Starčević, član SPO-a, izdahnuo je pod udarcima.

батали Србија
имавме и ние студентски протести 97ма

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Ете, зошто не се појавивте неколку дена порано на лопатирањето на Уставниот суд. Зошто мораше баш за црквата, нели е симптоматично. Очигледно е дека реакцијата за Уставниот суд ќе беше никаква, дури никој немаше ни да ве примети. Додека за црквата јасно му беше на сценаристот дека ќе го добие бараниот ефект...
Немој ми на муку стајат.

За уставниот суд, јас како студент на архитектонски и админ на најмасовниот форум во Македонија дознав од тв репортажата, после фрлањето на темелите. Сакам да кажам, светлосни години сум далеку од информатички мрак - а ме изненади најнепријатно ситуацијата со уставниот. Веднаш и ја отворив темата, ќе ја најдеш во подфорумот Архитектура.

Дури и предложив вчера, откако увидов дека ситуацијата е сериозна да направиме вака: изјава за медиуми дека нема да протестираме на зададената локација поради неможност и желба да не се провоцираат луѓето таму, и да се префрлиме на Уставен преку камени каде симболично ќе ја потенциравме нашата определба. Сепак, мнозинството сакаше да ја направиме сепак „коцката“ десетици метри настрана од толпата, верувајќи дека нема некој да тргне и да клоца. Никој не сака да е тепан, така?

И знаејќи го она што ти го кажав за уставен, секој од нас реално можеше да очекува (велам секој од нас, бидејќи она што ме снајде мене за уставниот важи исто и за сите колеги, кои немаа поим дека нешто такво воопшто се планира илиќе се гради) дека слично нешто ќе се случи и на парцелата 1.5 - каде според измените на ДУП се предвиде објект од класа на намени В.5 - религиозен објект.

Од таму „стравот“ од прекуноќно темелење, и запечатување на таа лоша архитектонска епизода.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Ај тебе да те прашам, вчера поставив прашање ама никој не ми одговори. Вчера кога гледав вести на Канал 5 видов луѓе со маици од Брат Љубе. Бидејќи се декларираше дека си подржувач на него, а гледам од постовиве имаш и други информации, тие луѓето со маици од која страна на барикадите беа? Однапред благодарен.
Појма немам. А и не ме ни интересира. Јас Љубе го подржувам, а за протестов знам дека нема он никакво учество. Љубе е сеуште член на ВМРО па не е ни чудно некој од партија да носи негова маица.
Од друга страна каква врска има ова со тоа. да стоеше Љубе зад тоа до сега ќе го распнеа на крст. Ама очигледно е дека не стои.
А зошто се крие кои стои зад насилниците тоа е друго прашање. Само што не може МВР да не знае.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
На 23 јули ќе се одржи трибина против изградбата на црква на плоштадот, па мислам дека многу луѓе од форумов би биле заинтересирани и "во живо" да го кажат својот став...ова е соопштението што го добив:

Прогресивниот млад синдикат на 23 јули 2008 год. во 12 ч. во просториите на Културниот Центар Точка, организира јавна трибина на тема: "Парцела Б5 - популизмот во служба на кичот".

На трибината ќе учествуваат г. Трифун Костовски - градоначалник на Скопје, г. Никола Гелевски - уредник на списанието Маргина,
г. Гордан Георгиев – извршен директор на ФОРУМ-ЦСИД и г. Огнен Марина - асистент на Архитектонскиот факултет.

Трибината има за цел токму во екот на летната летаргија и преокупираноста со други нешта, да го пренасочи фокусот на јавноста кон една од темите кои се од витално значење за секој граѓанин на Скопје, а тоа е намерата на Владата на Р.М. да изгради црква на плоштадот Македонија.

Оваа трибина е продолжение на активностите на ПМС на истоимената тема, а кои што вклучуваа јавни петиции, радио емисии, интернет/блог кампањи и др. По летните одмори планирани се и други активности кои што имаат за цел да ја предупредат македонската јавност за опасностите од популистичките и непромислени потези на Владата на Република Македонија.

Однапред ви благодариме на внимаманието и просторот.

Прогресивен млад синдикат

http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=171&PN=16

и овде има нешто
http://www.utrinskivesnik.com.mk/default-mk.asp?ItemID=0961F15F6EDDB24F9140F29B0483B112

прогуглав со Прогресивен млад синдикат
на секој весник денеска они се посочуваат како коорганизатори со вас.
да не ги постирам сите денешни весници ѕирнете.
а она првоно шо го извадив е предходна трибина која ПМС ја имале.

дали ве искористиле вас како фронтмени - (студенти од архитектонски)? и ги задскриле нивните намери? после толку нивни трибини радиа и незнам шо не добија никакво внимание, дали ве искористија да се задскријат зад вас и сето ова да биде ете студентите ги тепаа... дали ова е првично нивна или ваша идеја ?

хм... има нешто у целава ситуација.
мислам дека ПМС ве искористиле у овој момент ... и сигурен сум дека се они кои форсирале се да се деси баш вчера .. патем нели ти рече некои исфорсираа и избрзаа ...
сепак ве искористиле ... за нивни цели ...

Член од
17 јануари 2009
Мислења
687
Поени од реакции
662
Појма немам. А и не ме ни интересира. Јас Љубе го подржувам, а за протестов знам дека нема он никакво учество. Љубе е сеуште член на ВМРО па не е ни чудно некој од партија да носи негова маица.
Од друга страна каква врска има ова со тоа. да стоеше Љубе зад тоа до сега ќе го распнеа на крст. Ама очигледно е дека не стои.
А зошто се крие кои стои зад насилниците тоа е друго прашање. Само што не може МВР да не знае.
Ја не реков дека стои позади протестот или контрапротестот. Сакав да знам онака, чисто информативно.:toe:

Da,no togas Filip Petrovski zborese vo Sobranie ,i nikoj ne go tepase.
Ех камо да беше само така. Ние тогашните средношколци во Гостивар, ни го удреа ќотекот и тоа убав, ова што се случи на плоштад во Скопје, гола вода беше. Па после не собраа во полиција, па испрашување... па на крај се сожалија и полициска пратња на школските автобуси ни дадоа, едно 2 недели, зошто бевме каменувани секој ден и на крај сето тоа малку се смири по поделбата во етнички смени. А цела Македонија немаше ни ал ни абер што се случува во Гостивар, бидејќи знаеме какви и чии беа сите медиуми во Македонија. :toe:

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
на секој весник денеска они се посочуваат како коорганизатори со вас.да не ги постирам сите денешни весници ѕирнете.
а она првоно шо го извадив е предходна трибина која ПМС ја имале.

дали ве искористиле вас како фронтмени - (студенти од архитектонски)?
хм... има нешто у целава ситуација.
Нашата иницијатива постои од поодамна. По коректно, иницијативата на колегите на која јас се вклучив во подоцнежна фаза. Дискусиите за активности се водеа од порано, иницијалната каписла беше уставен.

ПМС си имале свои активности од свои побуди. Коорганизаторскиот момент е лош ПиАр и недоразбирање на тој кој го составил меилот. Дечките од групата пред протестот јасно ни ставија до знаење дека влегуваат како наши поддржувачи, дека нема да даваат изјави и да ја споменуваат нивната причина за протести кои тие би ги организирале. Значи, целта беше вчера да се оди со Првото архитектонско востание на Архи Бригадата и ставовите на ова неформално здружение на студенти на архитектонскиот факлутет во Скопје.

Уште кога дознав дека еден од активистите на пмс е ќерката на Ѓунер Исмаил, веднаш ми стана јасно во која насока би можеле да ја тераат водата известувањата на новинарите кои ќе бараат сензација и ќе имаат за цел да ја дефокусираат јавноста. Точно тоа и се случи.

Но, изборот беше лош. Ние прифативме да го превземеме ризикот, да повторам, ризик од „политичко“ оцрнување, кој верувавме дека ќе се анулира со наредните акции и ставови про ет контра градителската реалност (Уставен версус Филхармонија). Никој не помисли да превзема ризик од јавен линч и демократско разградување на земјава, по однос на уставните права на граѓаните.

И не можам да кажам колку разочаран бев вчера. И денес. Ќе бидам и утре...Од друга страна, позитивното што може да се извлече е да се зголеми свеста за сфаќањата, восприемањата на јавноста, на народот, за тоа што значи демократско право, основно човеково право дефинирано по устави. Уште една позитивна прилика се надевам ќе биде зголемувањето на одлучноста на интелектуално одговорните поединци и организации да се активираат по-жолчно, секој во својот домен, за спречување на некои идни несреќи, архитектонски или демократски.

Член од
2 април 2007
Мислења
394
Поени од реакции
13
Ја не реков дека стои позади протестот или контрапротестот. Сакав да знам онака, чисто информативно.:toe:

Ех камо да беше само така. Ние тогашните средношколци во Гостивар, ни го удреа ќотекот и тоа убав, ова што се случи на плоштад во Скопје, гола вода беше. Па после не собраа во полиција, па испрашување... па на крај се сожалија и полициска пратња на школските автобуси ни дадоа, едно 2 недели, зошто бевме каменувани секој ден и на крај сето тоа малку се смири по поделбата во етнички смени. А цела Македонија немаше ни ал ни абер што се случува во Гостивар, бидејќи знаеме какви и чии беа сите медиуми во Македонија. :toe:
E za toa ne znaev,i tie sto go napravile toa treba da odgovaraat.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Јован, забелешката не беше упатена кон тебе, туку кон авторот на текстот што го постираше и нему сличните овде.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.415
И добро, ајде да погледнеме од друг агол, алтернативна варијанта:

Никој со прст не мрда, се поставуваат темелите и Скопје добива трајно архитектонски несреќно решение, а црквата многу лоша локација.

Битното ќе е што Бичиклиски и Макрадули ќе немаат работа. Ако е ова приоритетот на Македонија...не би знаел што да кажам, а да не е навредливо - што не ми соодветствува со домашното воспитание и функцијата на форумов.
Види искрено чоек не знае што да реши и што да направи. Најарна ситуација во моментов е трај прај варијанта. Имам видено многу иницијативи во последните 18 години, кои се засрани на сам почеток. Јас можда да сум бил на ваше место, би отишол во МПЦ директно со неколку алтернативи решенија и би бил упорен во тоа, додека не ги натерате да ве сослушаат. А мислам и дека ќе ве сослушаа.

Можда и сега може да се опраи работата, не е касно. Само треба правилно да се изигра...

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Види искрено чоек не знае што да реши и што да направи. Најарна ситуација во моментов е трај прај варијанта. Имам видено многу иницијативи во последните 18 години, кои се засрани на сам почеток. Јас можда да сум бил на ваше место, би отишол во МПЦ директно со неколку алтернативи решенија и би бил упорен во тоа, додека не ги натерате да ве сослушаат. А мислам и дека ќе ве сослушаа.

Можда и сега може да се опраи работата, не е касно. Само треба правилно да се изигра...
Дај предлог, дај желба - ќе те викнам на средба со екипата - едноставно, иницијативата е од отворен тип.

И апсолутно пожелни се идеи во контекст на нашата определба.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
На тоа место каде сакаат да изградат црква, постоела црква.
Прашајте ги старите скопјани.
Кој уништува верски објект без да ги праша верниците ?

Признавам дискусија за архитектонски решениа за Скопје.
Признавам и борба демократска, улична итн...

Па и за храмот на мајка Тереза имаше спротиставени мислења ама си го зема местото, фати корен, дури дојдоа од Индија докуметарец да снимаат, воодушевени од храмот на мајка Тереза.
Исто се плукаше по весници.

Вво било која точка на планетава да се сличи спој на овакви групи, има тепачки.
Македонија не е изолиран случај.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Нашата иницијатива постои од поодамна. По коректно, иницијативата на колегите на која јас се вклучив во подоцнежна фаза. Дискусиите за активности се водеа од порано, иницијалната каписла беше уставен.

ПМС си имале свои активности од свои побуди. Коорганизаторскиот момент е лош ПиАр и недоразбирање на тој кој го составил меилот. Дечките од групата пред протестот јасно ни ставија до знаење дека влегуваат како наши поддржувачи, дека нема да даваат изјави и да ја споменуваат нивната причина за протести кои тие би ги организирале. Значи, целта беше вчера да се оди со Првото архитектонско востание на Архи Бригадата и ставовите на ова неформално здружение на студенти на архитектонскиот факлутет во Скопје.

Уште кога дознав дека еден од активистите на пмс е ќерката на Ѓунер Исмаил, веднаш ми стана јасно во која насока би можеле да ја тераат водата известувањата на новинарите кои ќе бараат сензација и ќе имаат за цел да ја дефокусираат јавноста. Точно тоа и се случи.

Но, изборот беше лош. Ние прифативме да го превземеме ризикот, да повторам, ризик од „политичко“ оцрнување, кој верувавме дека ќе се анулира со наредните акции и ставови про ет контра градителската реалност (Уставен версус Филхармонија). Никој не помисли да превзема ризик од јавен линч и демократско разградување на земјава, по однос на уставните права на граѓаните.

И не можам да кажам колку разочаран бев вчера. И денес. Ќе бидам и утре...Од друга страна, позитивното што може да се извлече е да се зголеми свеста за сфаќањата, восприемањата на јавноста, на народот, за тоа што значи демократско право, основно човеково право дефинирано по устави. Уште една позитивна прилика се надевам ќе биде зголемувањето на одлучноста на интелектуално одговорните поединци и организации да се активираат по-жолчно, секој во својот домен, за спречување на некои идни несреќи, архитектонски или демократски.
давам тотална подршка до вас. до П.А.Б.
сепак ПМС ве искористиле.
врати го филмот назад со кои постапки тие ве избрзале ве натерале да бидете вие носители на ризикот а тие само подржувачи. размисли со ладна глава сигурен сум дека ќе сватиш дека ве искористиле.
зошто сега по веснициве пишува „П.М.С.“ и „П.А.Б.“ .... дали вие сте се запознале со нивните активности .... претходни?
ќе легне малце работава со трезвена глава сигурен сум дека ќе ти се разјасни се ... сепак има позадина у целиот овој настан. а овие ПМС се таа каписла, вие сте искористени за целиот настан да биде Студентите од Архитектонски се тие кои протестираа.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom