дај бе не им реплицирајте, све ќе напраат да искочат жртвите
Тие од кога се доселени во оваа држава имаат статус на жртви, секако во нивните очи, но и во нечии други очи. Кулминацијата се случи во 2001 година, кога беа нели борци за човекови права, кои мирно се бореа за своите права, убивајќи околу 50 припадници на бранителите, на дел од нив сечејќи им ги половите органи и ставајќи им ги во уста. Тоа ли се борци за човекови права, мамичето нивно мамино? Да не зборам за Хотел Бриони кога Македонци беа врзани со динамит и разнесени на парчиња, да не го спомнувам и Вејце... добија еден куп права (кои не ни ги заслужуваа заради фалсификатот од попис 2002 година). Кажав, ќе повторам пак: сакам да имаме соживот, сите луѓе, без оглед на етиничка припадност, религија и јазик. Искрено сакам; не сакам да гледам сцени во кои момчиња го завршуваат животот на 17-18 години, во кои мајки остануваат без своите чеда, децата без нивните татковци. Но, како после овие настани? Знаете ли колку безброј случки имам слушано од луѓе на кои им се случило во автобус, без апсолутно никаква причина да бидат малтретирани, вербално и физички, од Албанци? А колку случаи знаете за обрани ситуации, м? Не викам дека сите се исти, сум имал контакти со неколку, изгледале фини (освен ако не е маска), но тоа се оние што имаат малку повеќе разум во нив и се далеку поцивилизирани од другите етнички Албанци во државава. Им беше дадена држава кога беа протерани од друга (иако под принуда од западните сили), полека добиваа доста права, со Рамковниот договор добија прилично многу права, но изгледа сакаат уште. Ах, таа пуста Америка, што сакам да ја снема од картата на светот. Посакувам ситуацијата да беше поинаква, НАТО да не интервенираше во војната, па ќе видевме денеска дале уште ќе можевме да ги најдеме Арачиново и Кондово.
Знам дека ова не е темата, али сакав така да напишам. Извинете за оф-топик. Искрено, ме потресе овој последен настан, солзи ми навираа во очите кога ги гледав неговите другари и другарки како се простуваат од Ангел со плач во очите. Солзи ми навираат и сега, додека го пишувам ова. И да им се плукнам на сите медиуми, на сите партии кои пробуваат да искористат од овој грозоморен настан, со цел да остварат свои политичко-финансиски поени. Арам да им е, последен да им биде залакот што ќе го изедат вечерва!