НАТО самит во Букурешт: СИТЕ ДИСКУСИИ ЗА САМИТОТ - ТУКА!

• Креатор на темата Borg_Drone
  • Време на започнување

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Велиш Исламот е тоа што ги сврзува Албанците (Муслимани) со Ирачаните кои се оддалечени илјадници километри едни со други. И тука не ти е јасно што ги сврзува некои Македонци со Србите?
Nekoi Makedonci?:)
Da ne se MNOGU Makedonci?

Bashka na tie albanci, muslimani, so ispran mozok koj denonokno im se pere mozokot, so najdobrite deterzenti koi nikulecot go naogjaat nekade po onie vahabitskite kultovi, rasadnikot nekade nakaj balkanot, i sekako proniknuvaat, ne po mnogu, no sepak proniknuvaat zreli plodovi.

Ne znam kolku si informiran, ali neshtata vo Islamot se mnogu poinakvi otkolku vo Hristijanstvoto, zboruvam od aspekt na taa sekojdnevna praska, zivot, dnevni aktivnosti itn...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Јас пак мислам дека победата на овогодишната Евровизија не ни бега,како лани на Србија,благодарение на НАТО самитот во Букурешт.:)

P

Princ

Гостин
Колку и некој да мисли дека Америка не' заебала, ако ништо друго нека го има в предвид простиот факт, дека од сите тие гомна, таму само Буш кажа Macedonia, другите - FYROM.
И Бериша се обрати со Македонија :)

Едит: Сега сосема случајно ми текна... Зошто на Албански нема збор Former Yugoslav Republic of Macedonia? Мислам, јас барем не знам на албански како да ја наречам земјава FYROM (без кратенка). Молам некој друг албанец ако знае, ПП.

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Зошто толку го фаворизирате Обама.Многумина мислат дека Мекејн што на нас ни одговара ке победи.
PA i jas toa go rekov :) samo da NE pobedi Obama. Znaci treba McCain da pobedi ako sakame da se nadevame ponatamu na poddrska od USA

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193

Едит: Сега сосема случајно ми текна... Зошто на Албански нема збор Former Yugoslav Republic of Macedonia? Мислам, јас барем не знам на албански како да ја наречам земјава FYROM (без кратенка). Молам некој друг албанец ако знае, ПП.
Туку да даевте некоја песна како лани на Србине што им дадовте,не ќе беше лошо?:smir:

Член од
20 февруари 2008
Мислења
210
Поени од реакции
3

princ sigurno za ova mislish:IRJM-Ish Republika Jugosllave e Maqedonise znaci former se preveduva na 'ish' ili 'meparshme'

P

Princ

Гостин
princ sigurno za ova mislish:IRJM-Ish Republika Jugosllave e Maqedonise znaci former se preveduva na 'ish' ili 'meparshme'
Не барав превод (иако ни сам не можев да преведам - најверојатно дека и никогаш нема слушнато таква комбинација на зборови на албански јазик). Зошто ми е толку ново ова? Прв пат читам/слушам таква реченица. Тој термин можеби се користи, но само за симултани преводи. На албански до овој момент тврдам дека немам слушнато некој албанец така да и се обати на македонија.

Член од
20 февруари 2008
Мислења
210
Поени од реакции
3
Не барав превод (иако ни сам не можев да преведам - најверојатно дека и никогаш нема слушнато таква комбинација на зборови на албански јазик). Зошто ми е толку ново ова? Прв пат читам/слушам таква реченица. Тој термин можеби се користи, но само за симултани преводи. На албански до овој момент тврдам дека немам слушнато некој албанец така да и се обати на македонија.
da taka e. vo Albanija IRJM se upotrebuva samo koga se prevedua od nekoj jazik

Член од
4 март 2008
Мислења
261
Поени од реакции
10
PA i jas toa go rekov :) samo da NE pobedi Obama. Znaci treba McCain da pobedi ako sakame da se nadevame ponatamu na poddrska od USA

Значи зацртаната цел на Уса т.е, на Буш кој е во заминување наскоро да го исполни и овој самит односно да ја поддржи и Мкд за влез во алијансата. Се чинеше дека се тоа е невозмжно, и се најдовме во безполезна позиција. Значи која е стратегијата , се лизна и Уса!! Елада воопшто не се исплаши од поддршката на Уса која е за Македонија. На Циганите секако им одговара тоа затоа што знаат дека Буш ја завршува својата мисија- и голем е % Обама да победи. А сите добро го знаеме неговиот бојкот спрема македонскиот народ и нација!! а тоа на југот му одговара..кога тогаш - ке не изе**

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.967
Поени од реакции
83.300
Познато е дека Бериша кажа Македонија, после на press-от. Меѓутоа Буш на самата конференција го употребуваше името. Е сега дали Бериша имал збор на самата конференција и дали имал потреба да ја спомнува нашата земја, не е битно.
Доволна е загриженоста за безбедноста, што ја искажа, поради непристапувањето на Македонија. Оваа изјава доби нереални димензии тука на форумов. Но, во реалната нејзина форма, добива на тежина кога ќе се спореди со last minute backstabber-скиот став на Бугарија и кога ќе се земат в предвид некои од фактите:
- И Бугарија и Албанија се економски под Грција (како и ние). Има Грчки капитал насекаде.
- Преку Грција, на некој начин, одеше влезот на Бугарија во ЕУ. А и интеграцијата на Албанија таму, ќе оди преку ЕУ-соседот.
- за НАТО - слично
- И Албанија и Бугарија декларативно беа наклонети кон нашите аспирации кон НАТО и ние кон албанските (да не заборавиме дека Албанија доби доста политичка подршка од нас, додека ги исполнуваше некои од условите за НАТО, кои ние одамна ги имавме исполнето, односно "се шлепаше" со нас). На крајот на краиштата заедно го тргавме товарот.
- Бугарија е веќе членка на НАТО и ЕУ, а нејзината изјава во последен момент ретерираше од предходно декларираното, во корист на Грција. Пријатно беа изненадени грчките медиуми.
- Албанија пак како нова членка пријатно нас не изненади со не толку неутралниот став за она што се случи.
(болдираното дава посебна тежина, на отстапувањата од очекуваното)

Можеби ова е за во другата тема - за добрососедски оноси, но се однесува на самитот, а и дискусијата започна тука.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
А ве изненади ли ова:

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Германскиот канцелар Ангела Меркел и францускиот претседател Никола Саркози на заедничка прес-конференција во Букурешт изјавија дека Македонија има свое место во НАТО, но откако ќе биде решен спорот за името.(читај никогаш)[/FONT]

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.967
Поени од реакции
83.300
А ве изненади ли ова:

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Германскиот канцелар Ангела Меркел и францускиот претседател Никола Саркози на заедничка прес-конференција во Букурешт изјавија дека Македонија има свое место во НАТО, но откако ќе биде решен спорот за името.(читај никогаш)[/FONT]
Зашто никогаш? Сеа ко ќе се врати Бране, ко ќе ги впрегне Милчин, Бучко, Героски, Андов, Петковски... Има да се реши за месец дена.
Сакаш - Република Скопје Македонија (великодушниот предлог на Грците во Букурешт), сакаш - Скопска Република (Македонија).

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Vo red e brakja albosi :) ama mislam deka sega koga veke Albanija e vo NATO treba da se potrudite da izdejstvuvame oficijalno priznavanje na Makedonija pod ustavno ime.
Novata podelba vo Makedonija definitivno ke bide po prasanjeto :
Da se prekinat li pregovorite ili ne??
Mislam deka politicarite ke resat posle postetata na Vasington....

Kajgana Shop

На врв Bottom