Пак ја оставате Ане сама да си коментира..
Сите бендови ги скокнав, hell even Radiohead, ама морам да прокоментирам за NIN. Поготово што ми се врв годинава, од музички аспект.
Јас NIN пуштав еднаш у два месеци за во позадина, ако зачекам нешто на фејсбук или по некое хитче. Толку ги знаев, што ако брзав можеше да искуцам Trent Razor.
Aма битно ги знаев oд Hurt, па живеев во балонче дека не сум испиштил нешто вредно за слушање, онака.
И најверојатно така ќе останеше, се дури не најавија нова турнеја, па нашава Ане почна да замара од хит на денот, до драга кајгана, до фејсбук.. секаде. Премногу кул звучеше Reptile па морав да ја ислушам, а како што беше само лоши верзии беше само врева со интригантен лирик. Но сепак продолжив со нешто препорачано од Јутуб, затоа што дискографијата ми беше и сеуште не ми е средена. Па зборевме нешто со Ане и ми препорача да почнам со Still. Меко, лесно и за спиење. И секако, тоа премногу ми лежеше.. се додека не почнаа лајв стриминг од турнеите. Доволно ме хајпна Ане да ги пуштам во позадина дур дремам на нет, по некоја песна јас го следев концеротот, додека се друго замина во втор план. НастапИШТЕ. Меко? Пих, ми се скокаше у 3-4 ам, оти не слушам музика на слушалки. Без адекватен бас музиката никогаш ја нема квалитетната длабочина. Првиот пат кога ја ислушав а воедно и изгледав Gave Up, станав и се прошетав низ соба, куќа.. се напунив адреналин.
И така секој настап го очекував како финале од омилена серија, гледав ниту еден да не испуштам а секој следен се беше подобар и подобар, со голема енергија и многу емоции. И секогаш како ролеркостер финишираше со скокање на Head Like a Hole па одма change of pace со Hurt.
Tоа беше тоа. Интернетот ми отиде по најглемите и најквалитетните видео верзии од настапите. Ане се напиша, освен дека NIN се повеќе лајв бенд, неголи студиски.
Секако, да не зборам на времето потрошено на јутуб, а и како класичен зависник, се префрлив на интервјуа, соработки.. you know the drill.
Koлку повеќе дознавав за Trent толку поголем респект имаше од мене. Ми беше како алтер егото на Јорк, животинската страна, која му фали на Том, оти Трент ја има и неговата емотивна. Скоро го прочитав воведот на Форест и дознав дека човекот е оскаровец и голем workoholic. Trent e повеќе од музичар. Трент е уметник. Трент е натчовек!
Освен турнејата, како семи-прмоција беше и новиот албум, па така од летово, NIN ми се качија во топ3 бендови, можеби на оладена глава ќе паднат, ама никако под топ5.
Затоа голема благодарност до Ане.
За омилени песни џабе е да пишувам, ама морам да пастирам опис на една од подобрите:
Closer - клише, ама никад не здосадува. Ако си ја немал во позадина за мене си сеуште девица.
И секако, песништето морам да го ставам, ветено ми беше.