Меѓународно движење против промена на името

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Ne treba da se smeni ustavnoto ime na Makedonija,, zaradi inaet na Grcija:tapp:

superstarpizza

Unsurpassed Сasual Dating - Verified Damsels
Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Договорил не договорил не е важно ќе има референдум. Народот ќе си го каже своето.
Ако стигнеме до референдум тешко нам. Ќе напраат масовна промивка на мозок преку медиуми дека е добро да се смени името. Ќе има еуфорија од брз прием во ЕУ и НАТО. Може и намештајка да ни се случи и ојде курбан името, после може да се сликаме за биометриски пасош

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
„То Вима“: Јазикот - „северномакедонски“

10.03.2010 13:31
Барак Обама - Јоргос Папандреу
Грчкиот провладин весник „То Вима“ јавува дека Обама и Клинтон му дале директен предлог на Папандреу за спорот со името на нашава земја.
Според весникот, доколку Атина го преиспита својот став и одговори позитивно за името „Република Северна Македонија“, Вашингтон е подготвен да го информира Советот за безбедност на Обединетите нации дека називот „ПЈРМ“ може да се замени со „Република Северна Македонија“, а јазикот да се именува како „северномакедонски“.
Папандреу, според „То Вима“, која се повикува на високи американски дипломатски извори, ги информирал Обама и Клинтон дека ќе одговори откако во детали ќе го разгледа нивното барање.
Во спорот се вклучи и грчкиот архиепископ во САД Деметриос. Тој побара американска интервенција за грчките спорови со Македонија за името и со Турција за Кипар.
архиепископ Деметриос
„Ја повторуваме молбата искажана на лани за неопходноста од вашата интервенција на отворените прашања за обединување на Кипар и за соодветно име за ФИРОМ“, изјави архиепископот Деметриос.
За сега информацијата за американскиот предлог ја објавува само „То Вима“. Опозицискиот весник „Катимерини“ пишува само дека на средбата станало збор за споровите за името и за Кипар.
А по долгогодишни барања, САД исто така ги укинаа визите за грчките туристи и бизнисмените, на кои ќе им биде дозволен безвизен престој во траење од 90 дена.
Во однос на должничката криза на Грција, Обама реагирал позитивно на европските идеи за справување со неа.
Тврдењата на „То Вима“ медиумски трик или интрига, оценуваат македонските власти
Станува збор за медиумски трик или интрига, е првичната реакција на властите во Република Македонија за денешните текст во „То Вима“ во кој се вели дека наводно американскиот претседател Барак Обама и државниот секретар Хилари Клинтон на средбите во Вашингтон со грчкиот премиер Јоргос Папандреу, побарале Атина да го преиспита својот став во однос на спорот за името со Скопје и да го разгледа предлогот „Република Северна Македонија“ како решение за проблемот.
Извори од владејачката ВМРО-ДПМНЕ за МИА велат дека тврдењата на грчкиот весник се медиумски трик или интрига, имајќи предвид дека информацијата е сосема различна од она што го објавија другите медиуми во врска со разговорите на Папандреу со Обама и Клинтон.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=120807

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
САД предложиле ’Република Северна Македонија’ и ’северномакедонски’ јазик?!?

Грчкиот весник То Вима излезе со напис дека наводно Барак Обама и Хилари Клинтон му понудиле на грчкиот премиер Папандреу решение за спорот со нашето име. Република Северна Македонија и северномакедонски јазик. Папандреу, ќе размислел....

Според грчкиот весник То Вима, САД предлагаат име Република Северна Македонија и северномакедонски јазик – што е всушност истиот предлог и црвената линија на Република Грција.

Но, во весникот очигледно убаво знаат како се манипулира, па наведуваат дека сега Папандреу ќе размислел за предлогот кој и онака тој го понуди.

Наводно, Обама и Клинтон го уверувале Папандреу дека ако го прифати името „Република Северна Македонија“, ќе свикаат седница на Советот за безбедност на ОН на која ќе биде потврдено новото име наспроти кратенката БЈРМ, со тоа што името на јазикот би се означувало како „северномакедонски“.

Во целата информација што проструи, нигде не се спомнува дали ова име ќе и одговара на Македонија и дали овој предлог со кој ќе се преименува македонската нација во северномакедонска, а со тоа и монструозно ќе се промени македонскиот идентитет, ќе се најде јунак предавнички да го прифати.
Извор: taratur.com

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
„То Вима“: Јазикот - „северномакедонски“

10.03.2010 13:31
Барак Обама - Јоргос Папандреу
Грчкиот провладин весник „То Вима“ јавува дека Обама и Клинтон му дале директен предлог на Папандреу за спорот со името на нашава земја.
Според весникот, доколку Атина го преиспита својот став и одговори позитивно за името „Република Северна Македонија“, Вашингтон е подготвен да го информира Советот за безбедност на Обединетите нации дека називот „ПЈРМ“ може да се замени со „Република Северна Македонија“, а јазикот да се именува како „северномакедонски“.
Папандреу, според „То Вима“, која се повикува на високи американски дипломатски извори, ги информирал Обама и Клинтон дека ќе одговори откако во детали ќе го разгледа нивното барање.
Во спорот се вклучи и грчкиот архиепископ во САД Деметриос. Тој побара американска интервенција за грчките спорови со Македонија за името и со Турција за Кипар.
архиепископ Деметриос
„Ја повторуваме молбата искажана на лани за неопходноста од вашата интервенција на отворените прашања за обединување на Кипар и за соодветно име за ФИРОМ“, изјави архиепископот Деметриос.
За сега информацијата за американскиот предлог ја објавува само „То Вима“. Опозицискиот весник „Катимерини“ пишува само дека на средбата станало збор за споровите за името и за Кипар.
А по долгогодишни барања, САД исто така ги укинаа визите за грчките туристи и бизнисмените, на кои ќе им биде дозволен безвизен престој во траење од 90 дена.
Во однос на должничката криза на Грција, Обама реагирал позитивно на европските идеи за справување со неа.
Тврдењата на „То Вима“ медиумски трик или интрига, оценуваат македонските власти
Станува збор за медиумски трик или интрига, е првичната реакција на властите во Република Македонија за денешните текст во „То Вима“ во кој се вели дека наводно американскиот претседател Барак Обама и државниот секретар Хилари Клинтон на средбите во Вашингтон со грчкиот премиер Јоргос Папандреу, побарале Атина да го преиспита својот став во однос на спорот за името со Скопје и да го разгледа предлогот „Република Северна Македонија“ како решение за проблемот.
Извори од владејачката ВМРО-ДПМНЕ за МИА велат дека тврдењата на грчкиот весник се медиумски трик или интрига, имајќи предвид дека информацијата е сосема различна од она што го објавија другите медиуми во врска со разговорите на Папандреу со Обама и Клинтон.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=120807

Jas da sum na mestoto na makedoncite,,zaradi INAET nema da pram kompromis.
Nikoj nema pravo da go negira nekogo.

M

Mussolini

Гостин
как може САД да го предложат тоа име коо они веке не имат признаено под уставното име... :toe:

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Под уставното име не признаа ден пред референдумот во 2004-та и со тоа пропадна референдумот.Е толку лесно се манипулираат Македонци зато сме до ова стигнати.:tapp:

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.109
Поени од реакции
9.467
как може САД да го предложат тоа име коо они веке не имат признаено под уставното име... :toe:
Егзекли. Али демек ако ние се сложиме они ке го прифатат тоа пошто суверено право е да се бира и мења име ако сака државата. (Иако нас ни забрануваат)

Енивеј, јас сум за Северна Македонија.

Пред да се распцуете читајте натаму:

Грција никогаш нема да прифати Северна Македонија од проста причина што тоа сугерира дека има и Јужна Македонија, а знаеме кој им е стравот на Грците......дека ако има северна и јужна да не се запрашаат луѓето зошто не се заедно......па да прашаат дали можеби имало етничко чистење во 49-та...........итн.

Грција нема да прифати никакво име кое содржи „Македонија“.

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Америве утре ако им одговара ќе не одпризнаат под уставното име, и ќе не признаат под новото, новото кое ,,ние сме си го одбрале,,...а тие ни ,,помогнале,, да го одбереме...па нели три-четири години не ,,охрабруваа,, (притискаа) да си го смениме.

Се сеќавате како ние го признавме па одпризнавме Тајван?

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Егзекли. Али демек ако ние се сложиме они ке го прифатат тоа пошто суверено право е да се бира и мења име ако сака државата. (Иако нас ни забрануваат)

Енивеј, јас сум за Северна Македонија.

Пред да се распцуете читајте натаму:

Грција никогаш нема да прифати Северна Македонија од проста причина што тоа сугерира дека има и Јужна Македонија, а знаеме кој им е стравот на Грците......дека ако има северна и јужна да не се запрашаат луѓето зошто не се заедно......па да прашаат дали можеби имало етничко чистење во 49-та...........итн.

Грција нема да прифати никакво име кое содржи „Македонија“.
Сакаш да се кладиш дека нема да прифатат Северна? Па тие нивната Македонија и си ја делат на Централна, Источна и Западна, па никому ништо.

Грција предложи сложено име во коешто ќе се содржи името Македонија но со географска одредница: Република Северна Макеоднија или Р. Горна Македонија.

Е сеа натегањето ќе е околу јазик и нација.

Јас никад не би прифатил Северна поради напливот на иредентизам.

Впрочем никад не би променил име на оваа држава затоа што со тоа губам идентитет иако лафат дека немало да има чепкање. Во која и земја да сум бил не ме прашале што сум по потекло, религија или од која националност сум, туку од која земја сум. И според тоа од која земја сум бил ми ја накалемувале земјата као второ име, знаеле дека јас сум тој и тој од Македонија и обично така и ме претставувале.

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Македонски медиуми, чуле нешто од некој грчки весник и одма пуцај во сите можни термини.

Kajgana Shop

На врв Bottom