Медицински и стоматолошки факултет

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.549
Поени од реакции
3.847
Здраво дечки.

Вака, јас сум нова на форумов. Се зачленив затоа што ми требаат некои информации во врска со факсов. Од септември почнувам со студии на општа медицина тука во Ск. и се утепав барајќи по нет ама не можев да најдам.

1. Дали вие постарите можете да ми кажете, која е најновата едиција на F.Netter анатомскиот атлас која ја има во тука кај нас или пак која е најдобра според вас и цената која ја држи атласов ??

Ми треба на српски евентуално ако не можам да најдам на англиски. Исто така, ја најдов 5тата едиција на англиски во pdf file, па дали би ме служела исто ако ја испринтам и која опција ми е поисплатлива и подобра за учење??

2. Дали можете да ме информирате колку чинат книгите за прва година и по кои книги е најдобро да се има оригинали а по кои е прегледно и читливо да се учи од копии?

Ви благодарам однапред
Нетерот го имаш на македонски со латински термини што ти требаат на факултет некаде, иначе мој совет симни си пиратска верзија од visible body human atlas нешто така, највеќе ќе ти помогне дека ти е се во 3д и со селектирање и тако даље... ѕирни го тоа и нетерот и готов си :)

Член од
19 август 2015
Мислења
6
Поени од реакции
0
Нетерот го имаш на македонски со латински термини што ти требаат на факултет некаде, иначе мој совет симни си пиратска верзија од visible body human atlas нешто така, највеќе ќе ти помогне дека ти е се во 3д и со селектирање и тако даље... ѕирни го тоа и нетерот и готов си :)
Da, no Netterot na mkd e 6000 I nesto, me interesirase koja e podobra verzija srpskata ili angliskata.

Srpskata verzija so latinska nomenklatura na 5ta edicija ja nema tuka I mozam da ja naracam od Belgrad od izdavackata kukja negde 4000 den, a anglliska verzija so angliska nomenklatura ima od 5ta I 6ta (najnova 2014) edicija vo Skopje za 2700/3000 nova od Akademska kniga.

Pa zatoa me interesirase. Inace ja simnav 6ta edicija na ang so ang nomenklatura Netter vo pdf file ama mi treba I atlasot pred mene. Ne mozam da ucam od pc.

Pa se mislev dali dali da zemam 5ta edicija na srpski ili 6ta edicija na ang

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
факултетот го завршив, само не медицински туку стоматолошки, и знам на медицинските предмети што ги имавме така беше :)
Викаат дека стоматолозите се добро платени. Тежок ли е факултетот? Професорите се терсене и често те буткаат или добри се?:)

Член од
4 јули 2009
Мислења
4.795
Поени од реакции
3.493
Викаат дека стоматолозите се добро платени. Тежок ли е факултетот? Професорите се терсене и често те буткаат или добри се?:)
Да,добро се платени откако ќе се отселат.

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.841
На прсти може да се избројат стоматолозите што добро заработуваат во мк, другите едвај преживуваат.
Инаку факултетот не е многу тежок, сега со ектс системот све се полага на колоквиуми, професорите се исто добри. Повеќе проблеми ќе имаш со медицинските предметите и професори, отколку со нашите.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.735
Поени од реакции
11.611
Тежок е и многу напорен, нека не те лажат.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.735
Поени од реакции
11.611
eпа ако сакаш да положиш а да не фатиш книга ич, иди си на европски поарно
А ако фатиш книга е лесно? Ни ебаа мамата, посебно со медицинските предмети...

Член од
4 јули 2009
Мислења
4.795
Поени од реакции
3.493
Лесно поминуваат оние што имаат премногу врски во текот на студиите т.е. воопшто не ни поминуваат да полагаат,положено им е.И после неколку години пак сите го завршувате заедно.Само највеќе загрижува тоа што истите овие потоа експресно добиваат работни места,било тоа да се работи за стоматолошки или за медицински,а за време на студиите не знаеле што е стетоскоп на пример(базирано на вистинска приказна).Во други професии може да помине со оглед на тоа дека цела држава ни се базира на тоа,ама во медицината неретко може да заврши трагично...

Член од
19 август 2015
Мислења
6
Поени од реакции
0
Moze li nekoj da mi posoci knizara kaj sto moze da najdam Netter ili pak videle,slusnale slucajno vo Skopje da ne lutam po cel grad??

Barav po sajtovite na knizarite no ne najdov. Ne e mozno vo celo Skopje da nema Netter. Moze ne im se azurirani stranite ili pak prikaceni :)

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Moze li nekoj da mi posoci knizara kaj sto moze da najdam Netter ili pak videle,slusnale slucajno vo Skopje da ne lutam po cel grad??

Barav po sajtovite na knizarite no ne najdov. Ne e mozno vo celo Skopje da nema Netter. Moze ne im se azurirani stranite ili pak prikaceni :)
Значи ти реков, не брзај полека, рано ти е уште не сте ни почнати со настава.
Инаку Селеников ти е подобар пошо сите термини се со латински, јас него го користев.

Член од
19 август 2015
Мислења
6
Поени од реакции
0
Инаку Селеников ти е подобар пошо сите термини се со латински, јас него го користев.
Морам ли да почнам со настава за да прашам и да се интересирам? Господе боже сте се нафрлиле ко којзнае што да реков. Плус на страната си е се убаво организирано и ја пишува литературата.
Инаку никаде не спомнав дека отидов да купам- само истражувам и се подготвувам.

И во Неттер сите термини се на латински убаво ги прелистав едициите, Синелников ми кажаа другари дека се подобро објаснети коските, но ограните и се останато во Неттер се ептен добри што повеќе ќе ми врши функција подоцна. А и јазикот руски/шпански не ми врши функција. Во продажба Синелников и ги нема освен од постари колеги ако ги продава некој.

Но како и да е, кога ќе почнеме- ќе го нарачам од Србија :)

Фала на одговорот.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.229
Поени од реакции
8.984
Лесно поминуваат оние што имаат премногу врски во текот на студиите т.е. воопшто не ни поминуваат да полагаат,положено им е.И после неколку години пак сите го завршувате заедно.Само највеќе загрижува тоа што истите овие потоа експресно добиваат работни места,било тоа да се работи за стоматолошки или за медицински,а за време на студиите не знаеле што е стетоскоп на пример(базирано на вистинска приказна).Во други професии може да помине со оглед на тоа дека цела држава ни се базира на тоа,ама во медицината неретко може да заврши трагично...
Абе и тие едни работни места што се, ќе се чудат секој месец како да врзат крај со крај.

Член од
6 февруари 2009
Мислења
496
Поени од реакции
462
Sinelnikov valjda...
Screenshot_2015-10-10-01-33-29.png

Kajgana Shop

На врв Bottom