Матура

Член од
3 октомври 2011
Мислења
167
Поени од реакции
78
Неколку страници назад е кажано дека темата ќе биде за романтизам и тоа за делата Евгениј Онегин - Пушкин и Странствувањето на Чајлд Харолд - Бајрон.
И двете не ми се прочитани...

Член од
14 ноември 2010
Мислења
708
Поени од реакции
140
До никаде :D , освен проектната шо ја завршив ама треба да ја презентирам.
Сега имаме уште една писмена мак овој четврток , па после тоа и официјално планирам да започнам со подготовки. Прво да ги разгледам тестовите и прашањата од минатата година, да ги пролистам учебниците информатика од прва и втора, и по се изгледа ќе треба да ги читам двете лектири кои ги спомнавте предходно уште еднаш /

ќе се убијам на крај ако излезат помалце од 90-89 бодови :D , ќе ти се плукнам и во матура и се
Немаш одбрано математика како екстерен? И јас сакам на ФИНКИ на ИКИ но како што видов пожелно е математика како екстерен... :)

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Неколку страници назад е кажано дека темата ќе биде за романтизам и тоа за делата Евгениј Онегин - Пушкин и Странствувањето на Чајлд Харолд - Бајрон.
И двете не ми се прочитани...
Темите за екстерни ви ги кажуваат?
Значи толку беше од објективното отценување. Само првите 2-3 генерации си го окркаа со тешки тестови и слаби отцени и сега се по старо.
Жално.

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
@ Blackout Да, за жал или за среќа така е сега, уште ништо не е сигурно но најверојатно би требало ден-два пред тест да има некои шпекулации во врска со темата по македонски. Колку се тие извори сигурни не знам , дека оваа година сефте полагам ама во секој случај е предност.
Исто точно е и тоа дека само првата и можеби втората генерација кои полагаа матура најтешко поминаа. Ова знам по братучетка ми, им даваа погрешни прашања за учење и материјал кој воопшто го немал на тестовите.

Немаш одбрано математика како екстерен? И јас сакам на ФИНКИ на ИКИ но како што видов пожелно е математика како екстерен... :)
Епа пожелно е ама за тие што добро им оди :) , јас исто немав математика во 3та и 4та и затоа шансите ми се многу помали да полагам математика отколку англиски. Е сеа лошо е тоа шо со англиски одман од старт губиш 5 поени од сите можни и доколку другите 2 интерни ти се ок , вкупно можеш да извадиш до 95 поени.
Ти ако си добар со задачите може и да си пробаш, не знам.. како сакаш.

Исто ИКИ сега го укинаа на ФЕИТ ( т.е го преименуваа ) и само ФИНКИ остана со 55 места...
Се надевам ќе бидеме колеги ама очекувам проклето тешка конкуренција :D

Член од
14 ноември 2010
Мислења
708
Поени од реакции
140
@ Blackout Да, за жал или за среќа така е сега, уште ништо не е сигурно но најверојатно би требало ден-два пред тест да има некои шпекулации во врска со темата по македонски. Колку се тие извори сигурни не знам , дека оваа година сефте полагам ама во секој случај е предност.
Исто точно е и тоа дека само првата и можеби втората генерација кои полагаа матура најтешко поминаа. Ова знам по братучетка ми, им даваа погрешни прашања за учење и материјал кој воопшто го немал на тестовите.

Епа пожелно е ама за тие што добро им оди :) , јас исто немав математика во 3та и 4та и затоа шансите ми се многу помали да полагам математика отколку англиски. Е сеа лошо е тоа шо со англиски одман од старт губиш 5 поени од сите можни и доколку другите 2 интерни ти се ок , вкупно можеш да извадиш до 95 поени.
Ти ако си добар со задачите може и да си пробаш, не знам.. како сакаш.

Исто ИКИ сега го укинаа на ФЕИТ ( т.е го преименуваа ) и само ФИНКИ остана со 55 места...
И јас стравувам од истото. Да се надеваме дека ќе бидеме колеги. ;)

Г

Грејвдигер

Гостин
Темите за екстерни ви ги кажуваат?
Значи толку беше од објективното отценување. Само првите 2-3 генерации си го окркаа со тешки тестови и слаби отцени и сега се по старо.
Жално.
Мех, и прошлите години некој ги имаше добиено темите и на форумот беа објавени ден пред матура.

55 се државна, имаш и 25 во приватна.

М

Мартин`

Гостин
Имате најдено нешто прирачник по Македонски или ништо ? Јас најдов еден од некоја си Ленка Панчевска.. професор по Македонски била во Јосип Броз - Тито Скопје па сега незнам дали е стварно таман прирачников или.. од 2011 година е.

И за англиски има ли нешто прирачник, што одприлика ќе има по Англиски на матурата ? Нас ништо не ни кажа професоркава.

Член од
3 октомври 2011
Мислења
167
Поени од реакции
78
Минатата година на дел од матурантите им било кажано дека прирачници англиски нема (од страна на професорите), но после екстерните на истите им било кажано дека децата од скопските школи имале прирачници англиски, па најверојатно постојат, и јас сакам да го купам.

А македонски од кој автор ви е прирачникот?

М

Мартин`

Гостин
Минатата година на дел од матурантите им било кажано дека прирачници англиски нема (од страна на професорите), но после екстерните на истите им било кажано дека децата од скопските школи имале прирачници англиски, па најверојатно постојат, и јас сакам да го купам.

А македонски од кој автор ви е прирачникот?
Ете пишав погоре имам еден од лани 2011 од Ленка Панчевска - ЈБТ Скопје.. утре ќе ја прашам професоркава по Македонски дали е валиден односно дали може и од тој да се учи, дали навистина ги има потребните работи за матурата што ќе бидат.

А за Англиски ако најдеш прирачник извести ме ;)
Инаку лани 2 месеци унапред сте пишувале по 5-10 страни минимум на ден а годинава слабо матуранти излеа :D

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Имате најдено нешто прирачник по Македонски или ништо ? Јас најдов еден од некоја си Ленка Панчевска.. професор по Македонски била во Јосип Броз - Тито Скопје па сега незнам дали е стварно таман прирачников или.. од 2011 година е.

И за англиски има ли нешто прирачник, што одприлика ќе има по Англиски на матурата ? Нас ништо не ни кажа професоркава.
Нас баш тој прирачник по македонски од Ленка ни го препорача професорката зошто подобро била објаснета граматиката таму, така да слободно можеш од таму да учиш и јас ќе учам од таму. Е сеа за англиски нас професорката не ни спомнала за некаков прирачник, ако некој знае за нешто такво нека пише тука

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Ние па учиме според прирачникот на Билјана Богданоска..

Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
Јас учам од прирачникот на Билјана Богданоска, го исфотокопирав за 180ден. Но учам и од тетратките македонски, ги чувам сите од прва до четврта година затоа што на пример во прирачникот пишувањето молба, барање, си-ви, извештај не е добро објаснето, а нас професорката секое посебно ни го пишуваше со пример право како треба да изгледа. И други такви ситни работи.

А за англиски, воопшто немам почнато да учам, планирам само да повторам добро за пишување на формално и неформално писмо, а за другите вежби само ќе ги разгледам минатогодишните тестови.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Јас учам од прирачникот на Билјана Богданоска, го исфотокопирав за 180ден. Но учам и од тетратките македонски, ги чувам сите од прва до четврта година затоа што на пример во прирачникот пишувањето молба, барање, си-ви, извештај не е добро објаснето, а нас професорката секое посебно ни го пишуваше со пример право како треба да изгледа. И други такви ситни работи.
Нас нѝ рекоа дека годинава немало да има пишување на молба/барање/си ви, само голем есеј ќе имало, а гледам и во тестот од минатата година нема молба. Сигурно е ова или?

Kajgana Shop

На врв Bottom