Матура

Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
Нас нѝ рекоа дека годинава немало да има пишување на молба/барање/си ви, само голем есеј ќе имало, а гледам и во тестот од минатата година нема молба. Сигурно е ова или?
Не знам колку е точно, еве јас првпат слушам од тебе дека ќе нема такво нешто. Ако е вистина, уште подобро :)

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Не знам колку е точно, еве јас првпат слушам од тебе дека ќе нема такво нешто. Ако е вистина, уште подобро :)
Не знам, ќе се распрашам деновиве за сигурно.

Иначе ме интересира во врска со видовите на литература, ќе ги има ли на пример особеностите на некој вид, пример на романтизмот со што се одликува/или барокот, или само нивни претставници и делата да знаеш во кои периоди.

Јас исто содржините не ги учам, само ќе ги читам, ги учам најбитните работи жанрот/периодот/темата/идеја и главни особености за ликовите.

Ми е страв малце за овие песните, ама ајде белки лесно ќе биде :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Имате најдено нешто прирачник по Македонски или ништо ? Јас најдов еден од некоја си Ленка Панчевска.. професор по Македонски била во Јосип Броз - Тито Скопје па сега незнам дали е стварно таман прирачников или.. од 2011 година е.

И за англиски има ли нешто прирачник, што одприлика ќе има по Англиски на матурата ? Нас ништо не ни кажа професоркава.
Наткејсов ми предаваше мене македонски :pos: Ама не е битно, имаш и уште еден друг прирачник, по кој и да учиш нема да згрешиш.

Член од
3 октомври 2011
Мислења
167
Поени од реакции
78
Јас денес го земав од Билјана Богданоска, изданието од 2007, ама читам по други форуми дека ова и било старото издание, па најверојатно ќе го купам новото издание од 2008, а кога ќе почнам да учам незнам. Цела недела викам ај од утре..:icon_lol:

Член од
30 мај 2012
Мислења
5
Поени од реакции
0
не кажват бе мислам тема Англиски
а за Македонски има некој сигурна потврда дека ќе биди за романтизам?
Makedonski edna od temite sigurno ke bide za romantizam, a drugata ke bide slobodna.. Se citase soopstenie za ova :)

Член од
28 август 2008
Мислења
18
Поени од реакции
7

girl_girl

пловам на асфалт
Член од
13 јуни 2010
Мислења
913
Поени од реакции
132
Мех, и прошлите години некој ги имаше добиено темите и на форумот беа објавени ден пред матура.
Сигурно не беа објавени темите прошлите години на форум. А и тоа што беше кажано на форум мислам дека немаше врска со тоа што се падна на матурата. Сепак мислам дека секоја година се полесно и полесно е.

S

Stivie G

Гостин
Сигурно не беа објавени темите прошлите години на форум. А и тоа што беше кажано на форум мислам дека немаше врска со тоа што се падна на матурата. Сепак мислам дека секоја година се полесно и полесно е.
Лани е била објавена темата по македонски :).

Г

Грејвдигер

Гостин
За лани ти гарантирам дека беше таа, бидејќи полагав. А како што памтам тогаш и некој од членовите потврди дека и од претходните години тие биле темите.

girl_girl

пловам на асфалт
Член од
13 јуни 2010
Мислења
913
Поени од реакции
132
За лани ти гарантирам дека беше таа, бидејќи полагав. А како што памтам тогаш и некој од членовите потврди дека и од претходните години тие биле темите.
Лани да, македонски ја имавте темата, јас полагав една година пред тебе и тогаш се тролаше на форум вака, ама ништо од тоа што беше кажано не се падна, јавно не се знаеше темата како лани, освен ако некој поединечно ја имал...:unsure:

Член од
7 март 2009
Мислења
34
Поени од реакции
1
Знае некој нешто подетално за "слободната тема " дали ние од дома ја смислуваме,таму ни ја дават и сл??

Г

Грејвдигер

Гостин
Знае некој нешто подетално за "слободната тема " дали ние од дома ја смислуваме,таму ни ја дават и сл??
Едната ти е од материјалот што си учел, а таа слободната ти ја даваат таму. Чекај вечерта пред матура, можда ќе излезе нешто на форумов... но, никој не ти гарантира дали ќе е таа. :)

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Шо се однесува до прирачниците за учење, македонски веќе го прочитав цело од Билјана Богдановска тоа постарото од 2007ма ама нема врска кое и да го имате. Ова издание е сосема добро , од граматиката е објаснето она најглавното и делата се доста широко објаснети. Хронолошкиот ред на материјалот е добар исто така. Сега планирам и овие тестовите да ги разгледам. Англиски ќе мора од учебници да повторите за видовите на писма и од тестови исто, прирачник не верувам дека има.

И патем.. првпат сега од тука дознавам дека 2 состави ќе има по мак ? Сигурно ви е ова.. Па дали ќе има време за 2 есеја и тест.. Колку што знам досега немало 2 есеја или грешка сум..

Член од
14 ноември 2010
Мислења
708
Поени од реакции
140
Колку што сум информиран јас, ќе има само еден есеј за пишување.

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Аа , сега разбирам , додека ги прегледував тестовите забележав, демек ќе има понудено 2 теми , а ние треба да си избереме една на која ќе пишуваме :)

Kajgana Shop

На врв Bottom