Матура

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.445
Поени од реакции
6.120
Од кај испадна овој муабет дека есејот ќе е или реализам или слободна тема? Зш нас никој не ни кажа такво нешто?
па мујоска уште априлот ни прочита соопштение :D

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.735
Поени од реакции
11.611
Ццц, изгледа само ние незнаеме кога ги полагаме интерните предмети. :mad:

F

FuckYouAll

Гостин
Разгледав неколку тестој по македонски од предходниве години и не се толку тешки.
Многу граматика немат, а оние прашањана шо се за некои литературни дела требит неписмен да си за да немојш да ги одговориш. :D

Член од
7 јануари 2009
Мислења
679
Поени од реакции
30
Оваа година ќе има граматика, + 5-6 прашања.
За делата, освен екстра кратка содржина и ликовите во основни црти, треба да се знае:
Тема
Идеја
Локализација
Структура
Правец(литературен)

С

сашенко

Гостин
Прирачник македонски има некаде готов испринтан да си купиш или мора да се бара кој има па да копираш?

Член од
27 август 2009
Мислења
1.540
Поени од реакции
1.671
Нас професорката душата ни ја исцеди со литературата, дури и во сон ги знам делата ама затоа граматика послабо уште синтаксата ми остана и неменливи зборови, нив утре ќе ги листам.
Кај есејот може да се изгубат доста бода, да немаш ич чкртнато( јас само чкртам -.-), печатни грешки 0, правилна употреба на интерпукциските знаци, 5или не знам точно колку параграфи......ем ќе одземи многу време ем ќе одземи поени.:mad:

Член од
23 ноември 2010
Мислења
50
Поени од реакции
10
Луѓе кај нас професорот кажа дека за есејот ќе немало раскажување на делата или дело попрецизно туку ќе било нешто како Влијанието на реализмот бла бла во таа држава па во некоја друга држава и дека требало да ги СПОМНИМЕ писателот и делото. Мене тоа ми изгледа мачно..Има некој претпоставки за слободната тема? И ако имаш помалку од 430 збора воопшто не ти го прегледуваат тестот и моли се за слаба 3ка.....
ПС: тој е еден од оценувачите..

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
Јас претпоставувам слободната тема ќе биди ... премногу слободна најверојатно? Нешто во смисла "Не се купува среќа со пари " ?? значи општа тема некоја претпоставувам .

А реализмот барем добро ке го проучиш , 3 писатели се (Балзак, Достоевски , Чехов) и реализмот во Франција и Русија општо.
Јас лично нема да земам слободна тема оти ич не ми оди пишување на слободна тема. Критика и есеј подобро ми одат. Секој со способностите. Ама мислам дека во секој случај подобро е реализам да одберите оти и поспремни ке бидите.

I

Intex

Гостин
На некој да му се наоѓаат формули по математика у е-формат? Фала.

S

Sheldon Cooper

Гостин
за македонски највише ми е страв, упм нека иде...почнав да сонувам како полагам :S

I

Intex

Гостин
за македонски највише ми е страв, упм нека иде...почнав да сонувам како полагам :S
Македонски да имаш посветено ден-два на учење, 4-ка или 5-ка вадиш.

Него, некој со формули бе? ... part II

Член од
23 ноември 2010
Мислења
50
Поени од реакции
10
хахахаха и јас .. дури сонувам како тестот ми го праќат на меил у 5 за 10 вторник :DDDDD

Kajgana Shop

На врв Bottom