Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
Од кај испадна овој муабет дека есејот ќе е или реализам или слободна тема? Зш нас никој не ни кажа такво нешто?
па мујоска уште априлот ни прочита соопштение :D

Ццц, изгледа само ние незнаеме кога ги полагаме интерните предмети. :mad:

Разгледав неколку тестој по македонски од предходниве години и не се толку тешки.
Многу граматика немат, а оние прашањана шо се за некои литературни дела требит неписмен да си за да немојш да ги одговориш. :D

Оваа година ќе има граматика, + 5-6 прашања.
За делата, освен екстра кратка содржина и ликовите во основни црти, треба да се знае:
Тема
Идеја
Локализација
Структура
Правец(литературен)

Прирачник македонски има некаде готов испринтан да си купиш или мора да се бара кој има па да копираш?

Нас професорката душата ни ја исцеди со литературата, дури и во сон ги знам делата ама затоа граматика послабо уште синтаксата ми остана и неменливи зборови, нив утре ќе ги листам.
Кај есејот може да се изгубат доста бода, да немаш ич чкртнато( јас само чкртам -.-), печатни грешки 0, правилна употреба на интерпукциските знаци, 5или не знам точно колку параграфи......ем ќе одземи многу време ем ќе одземи поени.:mad:

Луѓе кај нас професорот кажа дека за есејот ќе немало раскажување на делата или дело попрецизно туку ќе било нешто како Влијанието на реализмот бла бла во таа држава па во некоја друга држава и дека требало да ги СПОМНИМЕ писателот и делото. Мене тоа ми изгледа мачно..Има некој претпоставки за слободната тема? И ако имаш помалку од 430 збора воопшто не ти го прегледуваат тестот и моли се за слаба 3ка.....
ПС: тој е еден од оценувачите..

Јас претпоставувам слободната тема ќе биди ... премногу слободна најверојатно? Нешто во смисла "Не се купува среќа со пари " ?? значи општа тема некоја претпоставувам .

А реализмот барем добро ке го проучиш , 3 писатели се (Балзак, Достоевски , Чехов) и реализмот во Франција и Русија општо.
Јас лично нема да земам слободна тема оти ич не ми оди пишување на слободна тема. Критика и есеј подобро ми одат. Секој со способностите. Ама мислам дека во секој случај подобро е реализам да одберите оти и поспремни ке бидите.

На некој да му се наоѓаат формули по математика у е-формат? Фала.

за македонски највише ми е страв, упм нека иде...почнав да сонувам како полагам :S

за македонски највише ми е страв, упм нека иде...почнав да сонувам како полагам :S
Македонски да имаш посветено ден-два на учење, 4-ка или 5-ка вадиш.

Него, некој со формули бе? ... part II

хахахаха и јас .. дури сонувам како тестот ми го праќат на меил у 5 за 10 вторник :DDDDD

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom