Матура

Член од
20 јуни 2011
Мислења
16
Поени од реакции
11
Честитки колешки :D:D Супер сме ние, во државна би требало да влезиме :) Ако не влезиме со над 99, не знам кој ќе влезе воопшто :icon_mrgr:

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
македонски 4 со 73 % а математика со 3 со 52% ? WTFF???????? сигурно за се имаат кратено поени се да му ебам на оние од министерство ... јас од ракав имам 5ки четири години математика и ке одам на електро. И сега имам 89 поени -.- ... и шо викате државна финки / електро?

Немирлика

all I need is love, friends & a piano☺
Член од
15 јуни 2011
Мислења
225
Поени од реакции
126
И јас сум на медицина во Скопје од наесен. Вкупниот успех ми е 99,34% !
Ако имам среќа и во државна квота би требало да влезам :)

Член од
23 јануари 2011
Мислења
22
Поени од реакции
0
Македонски - 5,математика - 5 :D
Некој ќе се запишува на економски?

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Шо се изнатрипавте за државна квота ? Ви прави голема разлика ?
Имаме евтин образовен систем, 200 евра повеќе не се премногу. Не би ми правело разлика дали сум во државна или приватна квота, само да успеам да се запишам.

S

Sheldon Cooper

Гостин
Шо се изнатрипавте за државна квота ? Ви прави голема разлика ?
Имаме евтин образовен систем, 200 евра повеќе не се премногу. Не би ми правело разлика дали сум во државна или приватна квота, само да успеам да се запишам.
800 евра заштедуваш за 4 години, мала е разликата?

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
800 евра заштедуваш за 4 години, мала е разликата?
Се додека сум запишан не би ми било проблем.
Споредбено со претходните цени дури и приватната квота е поевтина од порано што беше државната на некои факултети.
Несакам да набивам мое размислување, секој со своето- ама најевтино високо образование во регионов ги имаме.

S

Sheldon Cooper

Гостин
Се додека сум запишан не би ми било проблем.
Споредбено со претходните цени дури и приватната квота е поевтина од порано што беше државната на некои факултети.
Несакам да набивам мое размислување, секој со своето- ама најевтино високо образование во регионов ги имаме.
Океј реално можеби е така, но и најмногу сиромашно население имаме во регионов па разбирливо е и образованието да е евтино. Можеби тебе не би ти било проблем но на некој што нема многу пари би му било проблем...

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Океј реално можеби е така, но и најмногу сиромашно население имаме во регионов па разбирливо е и образованието да е евтино. Можеби тебе не би ти било проблем но на некој што нема многу пари би му било проблем...
Во однос на просечната плата ни е евтино, не мислев лично.
Во споредба со една Бугарија каде немаат мегалодонско поголеми плати а факултетите им чинат од 5 000 евра нагоре годишно - што е разбирливо, на факултет идат само оние кој имаат надеж дека после ќе успеат со работа да си ги вратат огромните пари кој ги вложиле во образованието.
Кај нас за жал сите успеваат да се запишат и завршат факултет (кој самостојно кој со врски) па затоа и разбирливо ми е што 200 евра прават проблем.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
И што ако квотите се 200/400 коа бар уште толку ќе дадеш на глупости. Само за да пријавиш семестар 10 евра ти идат во таксени марки, + секоја пријава кошта 200 денари, 5 предмета по 200 = 1000 + 400 за пријавите за семестар 1400, двапати годишно 50 евра. После тоа имаш “учебници“ односно скрипти од професори/асистенти кои не се одобрени за печат, па ги печатиш во фотокопирници и ти ги наплаќаат по доста скупа цена, некаде 2-3 денари по страна. Коа ќе видиш, пак криво лево (рецимо си на електро/пмф ќе паднеш некој предмет сигурно, тогаш плаќаш дупло за презапишување) ќе ти дојде 800 еврејки годишно. Превозот и храната не ги рачунаме.

За разлика од факултетите во Бугарија, во тие 5000 евра, платено ти е буквално се`.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Ми го зеде зборот ДонЈас, не мислете дека ќе останете само на тие 200 евра, уште 200 ќе ви ги извадат за семестрални листови, осигурување, индекси, користење ресурси, спортски терени, пријави за испити и слични работи. Па и уште ако имате професори што имаат книги од по 100 евра една и морате да ги купите.....
А ако сте на ПМФ/Електро, има големи шанси исто така како што кажа и да презапишете предмет, 400 студенти има што презапишале барем еден предмет.

Kajgana Shop

На врв Bottom