Матура

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Кое школо е прво на матурава, има информации за тоа?

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Да прашам нешто... нели перцентилниот ранг покажува колку твојата оценка е подобра од ученици со иста таква оценка, а не прави споребда меѓу различни оценки... на пр. можеш да имаш 5ка и со 50 кома нешто, ама тоа значи дека твојата петка е подобра од 50% ученици...
Така е ко што пишав, или сум грешка. :)

Кој е просекот и како сте задоволни?

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.432
Поени од реакции
6.078
Да прашам нешто... нели перцентилниот ранг покажува колку твојата оценка е подобра од ученици со иста таква оценка, а не прави споребда меѓу различни оценки... на пр. можеш да имаш 5ка и со 50 кома нешто, ама тоа значи дека твојата петка е подобра од 50% ученици...
Така е ко што пишав, или сум грешка. :)

Кој е просекот и како сте задоволни?
не ми се верува пошто сите другари шо имаат 4ки имаат одприлика некаде 70 и нешто,а никој нема 4ка со 90 проценти..

Иначе кец има и другар ми и има нула проценти. Од иван мислам е точно тоа што го кажа дека 1 процент ако имал 2ка ќе била...

Член од
17 август 2008
Мислења
98
Поени од реакции
10
математика 5 --- 92%
македонски 5 --- 98%

задоволен сум само да се валидни резултативе

M

Mr.InF3ction

Гостин
не ми се верува пошто сите другари шо имаат 4ки имаат одприлика некаде 70 и нешто,а никој нема 4ка со 90 проценти..

Иначе кец има и другар ми и има нула проценти. Од иван мислам е точно тоа што го кажа дека 1 процент ако имал 2ка ќе била...
Нема шанси да е со 1% 2-оценка. Мислам да беше така сигурно сега ќе се радував . Но предпоставувам е нешто 7-8 проценти бидејќи неколу мои другари поминаа со 8-9 проценти.

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Нема шанси да е со 1% 2-оценка. Мислам да беше така сигурно сега ќе се радував . Но предпоставувам е нешто 7-8 проценти бидејќи неколу мои другари поминаа со 8-9 проценти.
Не е проценти, перцентили е. И тоа си нема врска со колку проценти од тестот сте решиле, и тоа си нема врска со поените, а чим си нема врска со поените значи не е тоа точно ти шо го кажуваш.
Кажав јас за еден мој другар лани шо помина со 2% по двата предмета.

Г

Грејвдигер

Гостин
Имам другарка што има 2ка со 5,х (мислам дека беше 5,2)

Член од
16 август 2007
Мислења
1.934
Поени од реакции
1.680
А може ли да се преполага во август со цел за подобра оцена ?
И што ќе се земе у предвид ако у август добиеш полоша оцена ?

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.432
Поени од реакции
6.078
А може ли да се преполага во август со цел за подобра оцена ?
И што ќе се земе у предвид ако у август добиеш полоша оцена ?
Во предвид може да се земит шо пропушташ прв уписен рок. А за втор и со 2ки невервам дека нема да се запишиш...

M

Mr.InF3ction

Гостин
Не е проценти, перцентили е. И тоа си нема врска со колку проценти од тестот сте решиле, и тоа си нема врска со поените, а чим си нема врска со поените значи не е тоа точно ти шо го кажуваш.
Кажав јас за еден мој другар лани шо помина со 2% по двата предмета.
Хмм. А како ги пресметуваат тие перцентили? Ако можеш да објаснеш. Фала.

Член од
21 ноември 2007
Мислења
10.727
Поени од реакции
9.458
Македонски 4ка со 86.35 перцентили
Математика 4ка со 77.22 перцентили :/

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Хмм. А како ги пресметуваат тие перцентили? Ако можеш да објаснеш. Фала.
Не се пресметуваат, туку те рангираат од колку проценти од сите што полагале матура си подобар.
Тие лани шо паднаа им ги пишуваше поените на огласната табла а имаа перцентилен ранг 0, а тие шо си поминаа им ги пишуваше перцентилите. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom