Веќе постирав малку наназад цитат од истата таа книга на Пајк, каде што вели дека масонеријата не е религија и секој кој ја смета за религија дека е глупак.
Кога зборовите ќе се извадат од контекст, добиваат сосема друго значење. Веќе сто пати го имаме извозено овој муабет и станува досаден - прочитај ја целата Морал и Догма ако нешто ти значи, вака со вадење на цитати од контекст е бесмислено.
И по којзнае кој пат ќе повторам - масонеријата не може да биде религија, затоа што недостасува клучната компонента која прави едно учење да биде религија - понудата за спасение! По дефиниција, религијата мора:
- Да понуди објаснување за причините за настанување, начинот на настанување и смислата на тоа постоење.
- Да понуди спасение за душата на верникот.
Масонеријата не ги исполнува овие два услови. Не се занимава со креацијата, не се занимава со спасението. Напротив - масонскиот ритуал (а и јавните дела, како Конституциите на Андерсон) потврдуваат дека тоа треба да се бара во личната религија која поединецот ја исповеда и никогаш не смее да се дискутира за тоа внатре во самата ложа.
Во врска со Пајк - кога се дискутира сериозна тема, убаво е да се имаат солидни познавања за таа тема. Познавања за конкретнава тема не вклучуваат само прочитување на неколку анти-масонски сајтови, па дури ни на неколку масонски книги - а на детално познавање на јазикот, контекстот, временскиот период во кој одредена литература е напишана и слично. Ако имаш вакви познавања, тогаш ќе знаеш дека зборот "religion" во архаичниот англиски јазик (кој се користи од Пајк), значи "строга посветеност", а не означува "систем на верување". Во секој случај - можеме до сто и едно да ја вртиме дискусијава, и пак ќе останеме на истите ставови. Интересно е само што ако некој влезе во ложата очекувајќи дека ќе пронајде религија - ќе остане разочаран.
--- надополнето ---
Патем - еве го целиот пасус од Пајк (пак е цитат, но барем е поцелосен цитат, без да бидат извадени зборчиња од тука и од таму):
Every Masonic Lodge is a temple of religion; and its teachings are instruction in religion. For here are inculcated disinterestedness, affection, toleration, devotedness, patriotism, truth, a generaous sympathy with those who suffer and mourn, pity for the fallen, mercy for the erring, relief for those in want, Faith, Hope and Charity. Here we meet as brethren, to learn to know and love each other. Here we greet each other gladly, are lenient to each other's faults, regardful of each other's feelings, ready to relieve each other's wants. This is the true religion revealed to the ancient patriarchs; which Masonry has taught for many centuries, and which it will continue to teach as long as time endures. If unworthy passions, or selfish, bitter, or revengeful feelings, contempt, dislike, hatred, enter here, they are intruders and not welcome, strangesr uninvited, and not guests.
Како што гледаш - има сосема друг контекст од тоа што ти го постираш.