Македонци во Германија

Член од
10 октомври 2023
Мислења
3
Поени од реакции
1
Zdravo dijasporo, vo makedonci vo germanija na facebook prasav i sto ne procitav. Na kerkata mu kazav i mi kaza i tuka da prasam, mozi nekoj znae. Dali smeam so kola dizel euro 5 da go vidam Berlin kako turist? Samo dizel euro 6 mozi da se vozi tamu od 2018 ili netocno? Ako nekoj znae zasigurno neka kazi

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.385
Поени од реакции
38.807
Zdravo dijasporo, vo makedonci vo germanija na facebook prasav i sto ne procitav. Na kerkata mu kazav i mi kaza i tuka da prasam, mozi nekoj znae. Dali smeam so kola dizel euro 5 da go vidam Berlin kako turist? Samo dizel euro 6 mozi da se vozi tamu od 2018 ili netocno? Ako nekoj znae zasigurno neka kazi
Нормално дека можеш. Со еуро4 влегував во центар на Франкфурт, немаше никаков проблем.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.015
Не знам што ти кажувале на ФБ, но јас ќе ти дадам точна информација зошто живеам во Берлин.

Од лето 2022-ра има измени. За Еуро 5 дизел возила нема ограничувања, вози слободно.
За Еуро 4 дизел, има ограничување во строг центар (Umweltzone) на Берлин во делови на Mitte, Kreuzberg, Schöneberg, Prenzlauer Berg и други.

Зелена налепница за на шофершајбна обавезно да си купиш иако си турист чини 5-10€ се продава на TÜV (таму ќе приложиш сообраќајна на увид), казната ако возиш без налепница е мислам 100€

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.952
Поени од реакции
8.597
Не знам што ти кажувале на ФБ, но јас ќе ти дадам точна информација зошто живеам во Берлин.

Од лето 2022-ра има измени. За Еуро 5 дизел возила нема ограничувања, вози слободно.
За Еуро 4 дизел, има ограничување во строг центар (Umweltzone) на Берлин во делови на Mitte, Kreuzberg, Schöneberg, Prenzlauer Berg и други.

Зелена налепница за на шофершајбна обавезно да си купиш иако си турист чини 5-10€ се продава на TÜV (таму ќе приложиш сообраќајна на увид), казната ако возиш без налепница е мислам 100€
Јас возам едната кола без налепница веќе 4 години и не ми пишале казни ниту во Берлин ниту во Минхен.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.554
Поени од реакции
22.242
Јас возам едната кола без налепница веќе 4 години и не ми пишале казни ниту во Берлин ниту во Минхен.
Си имал среќа не знам TÜV како помина без тоа претежно забележуваат.

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.670
Поени од реакции
17.566
Си имал среќа не знам TÜV како помина без тоа претежно забележуваат.
И кај нас во Шлезвиг Холштајн пола коли се без налепници. Сите мои коли досега врвеле ТУФ без налепници дури и после тоа не ми давале... Чудна работа.

Член од
10 октомври 2023
Мислења
3
Поени од реакции
1
Dijasporo cestit paznik za mnogu godini da nie. Nejasno mi e za toj zelen stiker so go zborvate bidejci ke dojdam kako turist od Makedonija so makedonska kola. Kaj da go kupam pojasno ako mozi i dali go davaat na stranski drzavljani i koli?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.554
Поени од реакции
22.242

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.743
Dijasporo cestit paznik za mnogu godini da nie. Nejasno mi e za toj zelen stiker so go zborvate bidejci ke dojdam kako turist od Makedonija so makedonska kola. Kaj da go kupam pojasno ako mozi i dali go davaat na stranski drzavljani i koli?
Абе вози, ако те застанат кажи им дека не знаеш и да те упатат кј треба да купиш.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.554
Поени од реакции
22.242
Ако немате зона за која треба налепница нема проблем. Има некои градови и региони каде без не смејш да влезеш.

E

enzo8

Гостин
Да не знаете некој да издава станови, соби во Кемптен или околина на Кемптен?

E

enzo8

Гостин
Ќе патувам со кола од Македонија до околина на Минхен.
Планирам да одам Србија - Хрватска - Словенија - Австрија. Има некој што има одено со кола, препораки совети?
За тие тунелите во Словенија и Австрија ме интересира кај се плаќаат и колку чинат, на интернет некаде пишува 8 евра, некаде 30.

Kajgana Shop

На врв Bottom