Македонци во Германија

Charon

Нинџа
Член од
31 октомври 2010
Мислења
428
Поени од реакции
1.104
Ќе патувам со кола од Македонија до околина на Минхен.
Планирам да одам Србија - Хрватска - Словенија - Австрија. Има некој што има одено со кола, препораки совети?
За тие тунелите во Словенија и Австрија ме интересира кај се плаќаат и колку чинат, на интернет некаде пишува 8 евра, некаде 30.
21.3 евра тунели, плус вињетка, тука можеш подетално да провериш:

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.139
Поени од реакции
11.741
Ќе патувам со кола од Македонија до околина на Минхен.
Планирам да одам Србија - Хрватска - Словенија - Австрија. Има некој што има одено со кола, препораки совети?
За тие тунелите во Словенија и Австрија ме интересира кај се плаќаат и колку чинат, на интернет некаде пишува 8 евра, некаде 30.
Повели обратно од горе надолу идат овие, но по редоследот на твоето патување Karawanke 7.8 eur, а Katchsberg 13 eur.

+ тука секогаш може да гледаш инфо:

Патувам јас преку маџарска обично, оттука немам минувано со кола, само со бус и комбиња кога одев на времето ама убаво е онлајн да си земиш карти ако има за тунелите, нема да чекаш за наплата.

Ова ти е за вињета за Австрија, треба да ја извадиш барем 20+ дена пред патувањето, пошто онлајн извадена не важи веднаш.
1697966606076.png

Низ Австрија СЕКОГАШ пази на ограничување на пат, особено ако се гради нешто. Камери има, стигаат честитки дома.

Види го линкот членот над мене што ти го прати, таму ќе најдиш за Словенија вињети, одличен линк.

Инаку имаш и опција да одиш преку Марибор - Грац, 100км плус имаш и овие тунели ќе ги избегниш. Таму колку што ме служи сеќавањето немаше такво нешто.

Среќен пат во секој случај и пиши како си помина.

E

enzo8

Гостин
Какви мајстори сте, браво! Дужам пиво, ако ве носи пат накај мене!:pijani:

Страв ми е да ги избегнувам тунеливе зошто Гугл Мапс се губи кај тоа место Лиезен, некогаш ме води нагоре, некогаш лево па ме враќа и страв ми е да не заебам нешто па да се губам пошто сам патувам и првпат.
Може и онлајн да ги купам, баш ќе разгледам мада стара коска сум ја, преферирам кеш и на рака. :icon_mrgr:
Автоматски споено мислење:

Уште едно прашање, колку време на македонски таблици да ја возам во Германија пред да ја спуштам?
Некои луѓе ми викаат една недела само смеам да ја возам откако ќе добијам адреса и бидам пријавен, други викаат 6 месеци.
Наводно казната била 2700е.

Последно уредено од модератор:
Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
Ич не смееш ако не си туристички, после пријава на адреса правиш царински прекршок. Многу луѓе не се запознаени со законот и се во заблуда за 6 месеци возење се додека некој не се изгори. И за тунелите, не вреди да правиш циганарија за 20 евра пошто ќе ги испцуеш 20 пати.

Sent from my SM-N770F using Tapatalk

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Ич не смееш ако не си туристички, после пријава на адреса правиш царински прекршок. Многу луѓе не се запознаени со законот и се во заблуда за 6 месеци возење се додека некој не се изгори. И за тунелите, не вреди да правиш циганарија за 20 евра пошто ќе ги испцуеш 20 пати.

Познавав еден косовар шо возеше мечка на косовски таблици. Полиција го запре и го прати на технички да проверат дали модификациите што ги имаше се у склад со германски закони.
За друго не доби казна.

E

enzo8

Гостин
Значи да не ја возам уопште откако ќе се пријавам на адреса. Татко ми ќе се спушта за месец, два, ќе ја спушти он и готово. Ептен сум кнап со време ради стан и неможам да одложувам инаку со комбе/бус ќе си идев.

Член од
4 октомври 2019
Мислења
575
Поени од реакции
1.160
Kakva e taa odjava od adreaa mameto nivno prosto.... Mi treba vo Avstrija document odjava od adresa od zivealiste... Doagam ovde vo ova parazitcko duvlo vika moze da ti dademe kartonce no toa se upotrebuva za pri prevoz za koli... Nema da ti vrsi rabota za drugo.... Vikam daj mi nesto covek sto ne sum tuka ne me interesira... Vikam brat mi lani izvadil za 2 minuti... Se sobraa komandiri nacalnici, ti treba da se prijavis prvo oti ne si tuka pa posle da se odjavis... A isto taka pisuvam so ambasadata vo Viena vikat noe mozime da ti dadime polnomoano treto lice da izvadil vo mk... Nesto kako kartonce... Vikam koga ke dojde tretoto lice sto ke dadejte... Molcat site kako budali I treba za zena mi za porodolno Sega dali da idi mk dali viena da odam uste mi ostana nejasno.... Pomos

Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
Тоа се прави во полиција лично и се одјавуваш дека не живееш во Македонија. Никој не ти е крив што не си го направил тоа освен ти самиот. За да се одјавиш исто треба да си чист спрема институциите.

Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
Тоа се прави во полиција лично и се одјавуваш дека не живееш во Македонија. Никој не ти е крив што не си го направил тоа освен ти самиот. За да се одјавиш исто треба да си чист спрема институциите.

Член од
4 октомври 2019
Мислења
575
Поени од реакции
1.160
Odam brat licno vo policija I kazivam Sakam da se odjavam ne ziveam veke vo Mk...isto taka I trebe odjava na zena mi dali da doaga nazad vo Mk da ja izvadi... No ovie velat moze e da ti dademe kartonce sto se koristi pri prevoz na kola... A za institucii nema da ti vrsi rabota.... Vikam nekoa odjava kako jas toj I toj ne ziveam veke vo Mk ili slicno....vika po maticen ste usteste ovde... Prvo vikat ke zavriss se vo Viena posle vikat nema I tami da zavrsis... Bez vrska

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.726
Поени од реакции
17.636

Мене пак Шлезвиг Холштајн од полиција и ѕуласунгштеле ми рекоа 6 месеци по пријава на адреса..

Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
Мене пак Шлезвиг Холштајн од полиција и ѕуласунгштеле ми рекоа 6 месеци по пријава на адреса..
Тие не се надлежни за тоа туку ZOLL, прашај и ќе ти објаснат.

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.726
Поени од реакции
17.636
Тие не се надлежни за тоа туку ZOLL, прашај и ќе ти објаснат.

И таму имав меил пишано ист одговор добив а бев и 1-2 пати застанат. Можи и. републиката има врска, не знам :toe:

Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
И таму имав меил пишано ист одговор добив а бев и 1-2 пати застанат. Можи и. републиката има врска, не знам :toe:
На кратко, те сопираат и ако имаш пријава на адреса а возилото е лично твое на мк таблици си одиш, ти стигнува писмо за царински прекршок, ти даваат рок да се изјасниш 2 недели и после ти стига колку треба да платиш.

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.726
Поени од реакции
17.636
На кратко, те сопираат и ако имаш пријава на адреса а возилото е лично твое на мк таблици си одиш, ти стигнува писмо за царински прекршок, ти даваат рок да се изјасниш 2 недели и после ти стига колку треба да платиш.

Тоа ми е муабетот и ме сопираа и пријавен на адреаа свежо, немав проблем никаков. Прашуваа кога стигнав, им покажав виза. И ми напоменаа дека до 6 месеци повеќе не.

Белким нема да лажам за вакви глупости :)

Kajgana Shop

На врв Bottom