Македонски студенти во Бугарија

раднаскела

Wubba lubba dub duuuub
Член од
7 февруари 2011
Мислења
1.684
Поени од реакции
1.990
Значи сосем спротивно е на она што очекуваш, собите се најчесто во многу лоши услови така треба да си ја средиш, и ајмлаку двајца сте во соба освен ако не направиш некоја финта за да си со фиктивен цимер, на пример некој што го дава местото затоа што седи во стан. Мој предлог ти е да си најдиш уште двајца тројца цимери од Македонија и да си седиш во стан.

ова ти е средена соба
имам 2-3 школски со мене заедно, па наоѓање на стан е една од опциите. Инаку најверојатно ќе бидам на техничкиот факултет јас а тој е лоциран во студентскиот град па полесно ќе ми биде да бидам таму. Инаку едниот од школкските исто оди на информатика смер само веројатно ќе биде на софискиот. Дали има некаква можност да бидеме заедно како цимери. Знам дека може да аплицираш за соба за 2ца но дали може доколку сме на различен факултет?
btw одлично изгледа оваа соба, читав дека имало некакво мало реновирање на собите и дека биле во подобри услови.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
имам 2-3 школски со мене заедно, па наоѓање на стан е една од опциите. Инаку најверојатно ќе бидам на техничкиот факултет јас а тој е лоциран во студентскиот град па полесно ќе ми биде да бидам таму. Инаку едниот од школкските исто оди на информатика смер само веројатно ќе биде на софискиот. Дали има некаква можност да бидеме заедно како цимери. Знам дека може да аплицираш за соба за 2ца но дали може доколку сме на различен факултет?
btw одлично изгледа оваа соба, читав дека имало некакво мало реновирање на собите и дека биле во подобри услови.
Значи има премногу блокови, има и приватни има и од факултетите, тие што се од факултетите се 90 % многу лоши. Ова што ти пуштив слика е премија. Можиш да си најдиш стан студенски град, двособен за 200-250 евра , или во некој од кварталите до студенски град.

http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2c140534317125062

ете пример тука можиш да си разгледаш и има уште многу други сајтови. Мој предлог ти е да си одиш во стан особено ако сте веќе неколку другари.
Друго нешто Софија треба да се навикниш, нема ништо што е блиску каде и да одиш ти одзема мин 30 мин :)
Јас пример учев Нов Бугарски Универзитет кој е овча купел а живеев во центарот, бевме 4 ца цимери и сите учеа таму и со автобуш за 30 мин се стигнуваше до факултет.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Условите во собите ми е најважно. Знам за ноќниот живот, секако дека ќе има време и за тоа. :D Дали има услови за учење, да не прават секоја вечер журки останатите, онака за самите студенти, некои ми имаат кажувано дека секакви ѓаволи постојат. До душа секаде има кретени и наркомани ама дека овде било полно со такви.
Зависи прво во коj универзитет си и во коj блок.Има наполно реновирани блокови, има многу стари блокови. Има от много добра состоjба,до многу лоша.

Услови, зависи от соседите ти, от цимерите ти.[DOUBLEPOST=1406895661][/DOUBLEPOST]
Ако имаш предвид техническиот универзитет си ти,а другар ти во софиjскиот универзитет...нема како да бидете во един блок даже.Може само ако сте брака. Блоковите са на универзитетите и затоа ти ке си во блок на ТУ, а тоj на СУ. Затоа и едни са во лоша состоjба, други са во добра. Има наполно реновирани, има и во лоша.
Се завиди и колко пари сакаш да дадеш за смештаj. Во студенски дом со се такси ке одиш около 50-60 евра.
Приготви си слики, кои ке ти требат како за градскиот транспорт така и по други места.
Ке мора да навикнеш да патуваш доста.

Последно уредено:

раднаскела

Wubba lubba dub duuuub
Член од
7 февруари 2011
Мислења
1.684
Поени од реакции
1.990
Да не знае некој кога почнуваат предавањата? Нема да бидам во Македонија во август-септември па за да знам да не ми ги поматат плановите.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Да не знае некој кога почнуваат предавањата? Нема да бидам во Македонија во август-септември па за да знам да не ми ги поматат плановите.
Од Октомври почнуваат, поточно втората недела на месецот.

Член од
15 јуни 2014
Мислења
316
Поени од реакции
300
Од Октомври почнуваат, поточно втората недела на месецот.
Од втората недела на октомври почнуваат и прва година, односно сега што ќе се запишеме?
Инаку испративте дипломи? Кога би требало да бидне првото класирање?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Од втората недела на октомври почнуваат и прва година, односно сега што ќе се запишеме?
Значи варира од факултет на факултет. Колку што знам скоро сите почнуваат Октомври за прва година можи и уште од првата недела.
За дипломи незнам јас завршив уште пред две години :)

раднаскела

Wubba lubba dub duuuub
Член од
7 февруари 2011
Мислења
1.684
Поени од реакции
1.990
Вчера излегоа резултати од првото класирање. Не сум приман, а причина неам појма. Пред мене се примани што имаат оценки 3-4 цело време и послаби резултати од приемен. Неам појма како оди целиот процес, само ептен ме попиздија, но се надевам дека ќе има слободни места на тие што ги сакам смерови во второто класирање.

Член од
15 јуни 2014
Мислења
316
Поени од реакции
300
Вчера излегоа резултати од првото класирање. Не сум приман, а причина неам појма. Пред мене се примани што имаат оценки 3-4 цело време и послаби резултати од приемен. Неам појма како оди целиот процес, само ептен ме попиздија, но се надевам дека ќе има слободни места на тие што ги сакам смерови во второто класирање.
Ненормална работа се бугариве значи. Причина знаеш што е? Не си платил. Се функционира со мито и корупција. И јас го имам сличниов проблем како тебе, нема каде не се јавив сите ги боли кур. Ебан балкан, ебан народ - тоа е.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Ненормална работа се бугариве значи. Причина знаеш што е? Не си платил. Се функционира со мито и корупција. И јас го имам сличниов проблем како тебе, нема каде не се јавив сите ги боли кур. Ебан балкан, ебан народ - тоа е.
Па Бугарија на времето за тоа се одеше на факултет , сите изпити се земаа со виски и штека цигари :)
Сеуште има премногу корупција , така да ако не си платиш подмаса тешко дека ќе влезиш прво од причина што има премногу турци и арапи кој што плаќаат по 2-3 иљади евра само за да се запишат.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.643
Поени од реакции
730
Ако не знаеш зошто не си прифатен прочитај правилата за прием на студенти внимателно. Не знам како е во моментот, но сигурно причината да не си прифатен, ако имаш поголем "бал" е во правилата за прием. Едвај некој универзитет во Бугарија ќе си дозволи да ги крши правилата за класирање.[DOUBLEPOST=1408110843][/DOUBLEPOST]
Па Бугарија на времето за тоа се одеше на факултет , сите изпити се земаа со виски и штека цигари :)
Сеуште има премногу корупција , така да ако не си платиш подмаса тешко дека ќе влезиш прво од причина што има премногу турци и арапи кој што плаќаат по 2-3 иљади евра само за да се запишат.
Jас сум студирал и дипломирал и магистрирал и ниту еден испит не сум земал со каков и да е поткуп.

Ти сите ли испити ги зеде така?

Тоа за Турците е голема глупост. Или си платена обука или редовно (државна издршка), и за двете има ограничени мета и платеното е за сите подеднакво.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Ако не знаеш зошто не си прифатен прочитај правилата за прием на студенти внимателно. Не знам како е во моментот, но сигурно причината да не си прифатен, ако имаш поголем "бал" е во правилата за прием. Едвај некој универзитет во Бугарија ќе си дозволи да ги крши правилата за класирање.[DOUBLEPOST=1408110843][/DOUBLEPOST]
Jас сум студирал и дипломирал и магистрирал и ниту еден испит не сум земал со каков и да е поткуп.

Ти сите ли испити ги зеде така?

Тоа за Турците е голема глупост. Или си платена обука или редовно (државна издршка), и за двете има ограничени мета и платеното е за сите подеднакво.
И јас не платив ниту еден испит но знам многу што земаја така особено на медицина имав другари што работеја само со мито за испити. Грци и Турци идеја со по 2-3000 евра за испит , имаше и баги тензија ако некој испит не се земеше и некој професор не го поминал и барал повќе пари. Јас му кажувам дека има и такви. А зошто точно го одбиле нормално можно е да има причина но повеќе од веројатно е дека се пополнила квотата со некој што веќе подмитиле за да влезат.
Здравство , Образование , Полиција и Правосудство ти се најкорумпирани во Бугарија.

Бугарија и Романија ти се на првите две места во европа по корупција.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.643
Поени од реакции
730
И јас не платив ниту еден испит но знам многу што земаја така особено на медицина имав другари што работеја само со мито за испити. Грци и Турци идеја со по 2-3000 евра за испит , имаше и баги тензија ако некој испит не се земеше и некој професор не го поминал и барал повќе пари. Јас му кажувам дека има и такви. А зошто точно го одбиле нормално можно е да има причина но повеќе од веројатно е дека се пополнила квотата со некој што веќе подмитиле за да влезат.
Здравство , Образование , Полиција и Правосудство ти се најкорумпирани во Бугарија.

Бугарија и Романија ти се на првите две места во европа по корупција.
Имајќи предвид дека сум работел во центар, кој одговараше за кандидат-студентстката компанија на еден од големите бугарски универзитети, можам да ти кажам дека рангирање се врши од софтвер, на база на податоците од кандидат-студентите. Вметнувањето на податоците се проверува неколку пати. Нема како некој да се рангира пред друг, освен ако не се вметнуват погрешни податоци. Ако се вметнуват погрешни податоци и при ниту една проверка тоа не е утврдено, тоа значи дека автоматски ќе бидат отпуштени дисциплински сите поврзани со тоа, и оштетените ќе бидат прифатени. Глупости зборуваш. Одделни места има за платено, одделно за државна нарачка.

При пополнување на бројките по 2-ро класиране во многу универзитети се запишуваат оние кои поднесат молба - таму може да влезат луѓе со понизок успех, ако овие со повисок не поднеле барање за прекласиране.. Во Габровскот Универзитет тоа се прави и по 1 класиране. Нема како да се направи каква и да е измама на прво класиране.

Најверојатно човекот не е 100% запознаен со правилата за класиране на соодветниот универзитет или едноставно лаже.[DOUBLEPOST=1408120778][/DOUBLEPOST]Ајде да каже за кој универзитет станува збор и за каква специјалност. Интересно е кој универзитет има прво класиране дури на 12 август.

Последно уредено:
Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Имајќи предвид дека сум работел во центар, кој одговараше за кандидат-студентстката компанија на еден од големите бугарски универзитети, можам да ти кажам дека рангирање се врши од софтвер, на база на податоците од кандидат-студентите. Вметнувањето на податоците се проверува неколку пати. Нема како некој да се рангира пред друг, освен ако не се вметнуват погрешни податоци. Ако се вметнуват погрешни податоци и при ниту една проверка тоа не е утврдено, тоа значи дека автоматски ќе бидат отпуштени дисциплински сите поврзани со тоа, и оштетените ќе бидат прифатени. Глупости зборуваш. Одделни места има за платено, одделно за државна нарачка.

При пополнување на бројките по 2-ро класиране во многу универзитети се запишуваат оние кои поднесат молба - таму може да влезат луѓе со понизок успех, ако овие со повисок не поднеле барање за прекласиране.. Во Габровскот Универзитет тоа се прави и по 1 класиране. Нема како да се направи каква и да е измама на прво класиране.

Најверојатно човекот не е 100% запознаен со правилата за класиране на соодветниот универзитет или едноставно лаже.[DOUBLEPOST=1408120778][/DOUBLEPOST]Ајде да каже за кој универзитет станува збор и за каква специјалност. Интересно е кој универзитет има прво класиране дури на 12 август.
Добро се гледа дека ги разбираш подобро работите и знаеш каков е системот, според ова многу се мали шансите да се подмити некој. Како и да е сменето е баги од пред 7-8 години кога јас се запишував :) зато и реков на почетокот на времето дека беше вака моментлно според ова што го кажува е различно.

Член од
15 јуни 2014
Мислења
316
Поени од реакции
300

А ти изгледа не си добро запознаен со класирање за студенти од Р. Македонија
(чл.3, ал.1 на ПМС № 228/1997 г).
Конечно до дознав одговорот зошто не сум бил рангиран во класирањето. Да ви кажам дека ме чинеше 35 мин. разговор во странство (во МОН). Поголеми неработници од нашиве што сликаат за пасош. Поголеми рѓи од нашиве цариници на аеродром. Поголеми ретарди од Иван исцелител. Но кога си само обичен граѓанин едноставно неможеш ништо да постигнеш и неможев повеќе да се објаснувам и да се нервирам, свесен бев дека одам во држава каде од Европска Унија нема ни Е.
Проблемот бил, што кога сум ја испратил дипломата не сум го пишал мојот реден број. Па на дипломата пишува име и презиме, и според тоа име и презиме можеле многу едноставно да ми го дознаат редниот број. Но ни тоа не е проблемот што ме полуде, проблемот е што многу јасно нагласив во мејлот кој ми е бројот, а после неколку часа пак пратив меил дали е се во ред со дипломата. Не добив одговор. За 2 дена излезе класирањето. И местото на мојот смер го зеде девојка со 3.00 оценка на испитот (наспроти мојата 4.71). Свесен бев дека се функционира со мито, но мора да имаш на кого да дадеш. Јас барав, не најдов.

Kajgana Shop

На врв Bottom