Македонски студенти во Бугарија

раднаскела

Wubba lubba dub duuuub
Член од
7 февруари 2011
Мислења
1.684
Поени од реакции
1.990
Да, ТУ е најдобриот универзитет во Бугарија. Таму докторираше чичко ми и има само пофални зборови за самиот универзитет, опременоста и обученоста на кадрите.
Sent from my RM-914_eu_italy_215 using Tapatalk

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Образованието е признато 100% и за продолжување на обуката и за работа. А компјутерските науки се најмногу барани од кандидат-студентите и најмногу перспективни. Мислењето за бугарските ИТ специјалисти е многу добро, за разлика од тоа за индиските.
Во Обединети нации работат исклучиво ИНДИСКИ програмери, светска банка исто така, фирмите во Германија НЕ ПЛАЌААТ толку. И башка да работа ама ДОДЕКА СТУДИРАШ и тоа 4 саата што не ти е стаж или профи искуство. Сори братче пробај вработи се и кажи.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Јазикот НЕ Е ЛЕСЕН ама граматиката е 1:1 со македонскиот. Инаку размисли пред да студираш во Бугарија. Образованието им е признаено во еу Но само за понатамошно образование а не и за работа.
Компјутерски науки немаат перспектива зашто индија и кина веќе штанцаат магистри.
Ти најверојатно немаш никаква допирна точка со IT штом викаш дека Индијците и Кинезите се најбарани :)
Во IT областа образованието има големо значење само за првата работа односно за Junior позиции, се натаму скоро и никој не го гледа, се бара соодветно искуство и познавање на соодветни технологии исто така одлично познавање на Англиски и плус уште еден странски Јазик. Кинезите имаат најлош квалитет потоа се Индијците. Едно што премногу лош им е Англискиот, а да не зборуваме за втор, трет странски јазик исто и немаат солидно познавање на технологиите. Таргет на Индијците и Кинезите се Junior и Mid-level позиции.

Јас завршив Бугарија и сум нема проблем негде да ми кажат дека дипломата не е призната.
Плус тоа IT диплома без сертификати и нема некоја вредност, магистратура за IT ти е само потрошено време и пари.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.643
Поени од реакции
730
Во Обединети нации работат исклучиво ИНДИСКИ програмери, светска банка исто така, фирмите во Германија НЕ ПЛАЌААТ толку. И башка да работа ама ДОДЕКА СТУДИРАШ и тоа 4 саата што не ти е стаж или профи искуство. Сори братче пробај вработи се и кажи.
Глупости се тоа. Јас работев на Универзитетот во кој учев на работен ден - 8 часа. Во Бугарија нема ограничување од 4 часа, како во некои другите земји. Слободно може да се учи и да се работи.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Глупости се тоа. Јас работев на Универзитетот во кој учев на работен ден - 8 часа. Во Бугарија нема ограничување од 4 часа, како во некои другите земји. Слободно може да се учи и да се работи.
За бугарија не праиме муабет. Збориме за надвор. Кинези и Индијци се најбарани зашто идат спремни со дипломи од многу појаки Универзитети и работат за помали пари. Никој не го занима квалитетот. Битно е штанцаат. Така да никој не може да им конкурира. Ете ги и во Сивус и секаде ги има.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
За бугарија не праиме муабет. Збориме за надвор. Кинези и Индијци се најбарани зашто идат спремни со дипломи од многу појаки Универзитети и работат за помали пари. Никој не го занима квалитетот. Битно е штанцаат. Така да никој не може да им конкурира. Ете ги и во Сивус и секаде ги има.

Toa со Индијците беше до пред неколку години, најголемите корпорации ги минимализираја вработените во Индија , а тие што се квалитетни успеваат надвор. Моментално каде што работам во Индија од 2000 вработени 600-800 се менват секоја година, што значи ги бркаат од работа или земаат нови или надокнадуваат во другите држави, поради што губат клиентела поради лошиот квалитет. Додека бев HP затворија два центри во Малезија и Филипините и отворија нови односно вработија околу 1500 во Англија и Австралија каде што немав ниту еден колега Индиец ниту пак Кинез.

Член од
20 април 2014
Мислења
247
Поени од реакции
136
После толку скролање страни пак не најдов информации за предавањето е на Бугарски или Англиски?

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Toa со Индијците беше до пред неколку години, најголемите корпорации ги минимализираја вработените во Индија , а тие што се квалитетни успеваат надвор. Моментално каде што работам во Индија од 2000 вработени 600-800 се менват секоја година, што значи ги бркаат од работа или земаат нови или надокнадуваат во другите држави, поради што губат клиентела поради лошиот квалитет. Додека бев HP затворија два центри во Малезија и Филипините и отворија нови односно вработија околу 1500 во Англија и Австралија каде што немав ниту еден колега Индиец ниту пак Кинез.

Они работат скоро без пари. Www.freelancer.com, www.freelancer.in e индиски сајт. Све е скоро без пари ИМА ОГРОМЕН НАПЛИВ ОД квалитетни кадри со магистратура од Харвард (има и во Индија)... За Филипини и да не станува збор. Скоро во сите фирми работат за трошки. Хиперпродукција на све. Квалитет Е ПОСЛЕДНО НЕШТО што се гледа.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.643
Поени од реакции
730
После толку скролање страни пак не најдов информации за предавањето е на Бугарски или Англиски?
Во Бугарија се предава претежно на бугарски јазик.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Они работат скоро без пари. Www.freelancer.com, www.freelancer.in e индиски сајт. Све е скоро без пари ИМА ОГРОМЕН НАПЛИВ ОД квалитетни кадри со магистратура од Харвард (има и во Индија)... За Филипини и да не станува збор. Скоро во сите фирми работат за трошки. Хиперпродукција на све. Квалитет Е ПОСЛЕДНО НЕШТО што се гледа.
Да како фриленсери ги има баги, јас ти зборувам за корпоративна средина. Досега во компаниите каде што сум работел ниту една не работеше со фриленсери. Инаку јас ти зборувам за Индијци од Индија, тие кој што завршиле на Хардвард се супер про и работат за многу високи плати така да тие ти се друга категорија.
Значи Индијците се земаат само каде што се нема контакт со клиенти , моментално каде што работам , правиме Банкарски софтвер и Индијците се само на Junior позиции и каде што нема контакт со клиенти.

На НБУ се учи и на Англиски ! Не е само Бугарски.
Но официјален е Бугарскиот !
Да јас учев на NBU на англиски.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Да како фриленсери ги има баги, јас ти зборувам за корпоративна средина. Досега во компаниите каде што сум работел ниту една не работеше со фриленсери. Инаку јас ти зборувам за Индијци од Индија, тие кој што завршиле на Хардвард се супер про и работат за многу високи плати така да тие ти се друга категорија.
Значи Индијците се земаат само каде што се нема контакт со клиенти , моментално каде што работам , правиме Банкарски софтвер и Индијците се само на Junior позиции и каде што нема контакт со клиенти.

Тешко наш да им конкурира. Во Дубаи работат за џабе. (Ама за индиски стандард не е џабе).

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Тешко наш да им конкурира. Во Дубаи работат за џабе. (Ама за индиски стандард не е џабе).
Eте јас има конкурирам :) поточно многу наши им конкурираат. Зависи колку си добар и колку добро знаеш да се продадеш и сепак се зависи од компанијата. Има компании кој што ќе земат 10 Индијци затоа што им треба нешто брзо да се направи но не квалитетно. Има компании кој што ќе земат само еден Европеец и ќе го плаќаат колку 20 Индијци затоа што сакаат квалитет.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Eте јас има конкурирам :) поточно многу наши им конкурираат. Зависи колку си добар и колку добро знаеш да се продадеш и сепак се зависи од компанијата. Има компании кој што ќе земат 10 Индијци затоа што им треба нешто брзо да се направи но не квалитетно. Има компании кој што ќе земат само еден Европеец и ќе го плаќаат колку 20 Индијци затоа што сакаат квалитет.

Нема уште долго. Верувај. Има јаки луѓе.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Еве државните нарачки за луге от РМ и државните универзитети во кои ке са отворат..

[DOUBLEPOST=1404851915][/DOUBLEPOST]

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom