Македонски народни приказни

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.343
Поени од реакции
7.459
МАКЕДОНСКИ НАРОДНИ ПРИКАЗНИ

Македонски народни приказни, снимени од страна на ТВ Скопје во перидот од раните 70ти па се до 1990 година. Екранизација на голем број на македонски народни приказни собрани од собирачите на народни умотворби.
Серија во која сите цареви ги глумеше Ѓорѓи Колозов, Рамче беше Ванчо Петрушевски, Шенка Колозова беше секогаш сопруга на Ѓорѓи, Гоце Тодоровски најчесто беше нивен син.
Порај нив продефилираа една плејада македонски актерки и актери.
Кога бев помал секое утро во 10 часот наутро гледав на ТВС 1, потоа на МТВ 1 во 9 наутро :)

Ваши мислења за серијава, култни сцени и карактери...
 

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.487
Поени од реакции
5.963
Обожавав да ги гледам кога бев помала, а дури и сега ако ги сретнам на ТВ не ги пропуштам. Забавни беа, секогаш со некоја поука на крај. Не знам дали уште се снимаат, повеќето од нив и беа репризирани многу пати, ретко да се види сега нешто ново.
Од таму ги запознав глумците и го засакав начинот на кој го пренесуваат македонскиот живот некогаш и сега. Респект за сите, тешко дека ова некогаш ќе успее да се повтори со современиве млади актери.
 
Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
Може да ги даунлоадирате од македонскиот торент тракер, ги има таму неколку двд. Иначе нормално кога бев мал секогаш ги гледав, а во сеќавање најмногу ми остана онаа кога родителите си го убија синот кој дојде од печалба и не им се претстави и тие од лакомост го убија.
 

Diabolical !llusion

Магец
Член од
3 август 2006
Мислења
2.238
Поени од реакции
22
имаше некоја информација дека Шенка ќе снима нови епизоди од приказниве,меѓутоа освен како актерка ќе биде актуелна и зад камера...
инаку во контекст на темава,и ден-денес кога ќе ги ’заушам’ на тв,не давам да ми го чепне некој далечинското...
пораснав со нив,и дел се од мене...
кога дознав дека Ѓорѓи Колозов починал,се откина дел од мене,чиниш починал дедо ми... :( од нашиов крај беше човекот..
 

*LiL Mermaid*

part of our world...
Член од
3 јули 2007
Мислења
352
Поени од реакции
6
100 pati gi iam gleno i mozam use 100 pati i 100 pati i 100 pati......old school:pipi:
 

M@We4kA

Loading . . .
Член од
26 јуни 2007
Мислења
559
Поени од реакции
5
Закон се! Кога бев помала ги гледав секој ден. Нема некоја што не ја имам гледано.. Штета што умре Ѓорѓи Колозов(лесна му земја)... Без него приказните не се веќе тоа што беа... :( Но тоа е.. Мило ми е што имав можност да ги гледам дури бев помала.. А и сега уште ги даваат.. :)
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.291
Поени од реакции
45.801
Ги имав на касети ама на пола касети ми е шашава сликата не се гледа ништо а другие си ги забораив у средно кај таа класната ми ги бараше нешто за по Македонски и останаа кај неа
Како најдобра би ја навел онаа со скржавецот Ѓорги кога и викаше на жена му Шенка ''немој да те лажел ѓаоло да палиш оган оти дрвата ми се броени'',''кафето си го испила за ден и пол за три требаше да го пиеш'',и со ѓаол Ванус кога му бараа жена а Ванчо Петрушевски тоа беше исто хаварија
Освен Ѓорги што беше неприкосновен најлуда фаца ми беше Лазар Бараков кој еднаш не успеа да добие асален чин или измеќар или ѓавол во најдобар случај.
Сега ги даваат понекогаш на МТВ во рани зори 6-30 ама кога како ке начекаш и ако некој знае од каде ги има да за симињање одма нека каже...ке му бидам крајно благодарен и сетне може да добие некое пиво или бурек сетинки многу ги сакав тие приказни:wink:
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.172
Поени од реакции
4.132
Македонските НП се национално богатство.Ги имам гледано многу пати и секој пат ми се се поинтересни.
Не знам во која приказна беше,ама за време на една сцена во позадина на прозорецот се гледа како поминува кола или по грешка ќе фати камерата некој штекер за струја и сл:pos2: .
Ги има на ДВД да се купат некаде???
 

Ptolomej

Дрвен адвокат
Член од
7 август 2005
Мислења
1.693
Поени од реакции
883
Најдоброто нешто шо има излезено од македонската тв продукција се Македонските народни приказни и Бушава Азбука...мислам дека има излезено околу 200 епизоди од приказните ( од кои повеќе од половината се ОДЛИЧНИ )...голема штета е шо пред неколку години почина царот наш ( Ѓорѓи Колозов )...без него приказните не се тоа шо беа...растев со нив ( а верувам дека и цела Македонија израсна со нив ) и сум ги гледал безброј пати и пак би ги гледал...тие се наше национално тв богатство ( заедно со Бушава Азбука )...а за најомилени приказни..хмм..тешко прашање...ги има многу но во мој топ 5 се приказната за каскатиите,приказната за ѓаол Ванус,потоа приказната за тој селанецот ( Ѓорѓи Колозов ) кој сакаше да се стори цар...еве неколку легендарни извадоци од приказните...од приказната за каскатиите: дедо ми Лазар Бараков од Мокрино леб не јадел чај не пиел,мрсен му бил,само од воздух живеел...хахаха...од приказната за селанецот шо сакаше да се стори цар: пиј си тутун пиј си каве,азното само ќе си дојди..хахаха...туку ај да не ја тупам многу сите ги знаете приказните
 
Член од
15 јули 2007
Мислења
665
Поени од реакции
2
imam 2 kaseti od niv do polani gi gledav no mi se rasipa videoto i nisto.inaku na tv gi gledav sekoj den koga gi davaa a sega samo ako slucajno fatam nekoja nivna epizoda(najcesto za vikend).
 
Член од
13 јануари 2008
Мислења
570
Поени од реакции
18
Дефинитивно најдобрата македонска играна емисија до сега.

Со нив се градеше националната свест и идентитет кај младите. Младите учеа и говореа автентични македонски зборови и го збогатуваа својот речник. Имаа допир со историјата, културата и традиција на својот македонски народ. Згора на се и секоја приказна е доста поучна.

Сега повторно ги даваат на собранискиот канал, ама со преносите од судењето на Љубе и Јохан во Хаг, ги прекинаа, се надевам ќе најдат друг термин за нив.

Што мислите вие?

Според мене најзакон глумци од народни приказни се: ЛАЗЕ БАРАКОВ и Ѓорѓи Колозов
 
Х

Ханзо

Гостин
:pos: Лазе Бараков, знаев...

Мене ми недостигаат приказните, порано многу ги гледав. Доста поучна емисија, треба да се емитува редовно, децава да научат нешто...
Аааарно ама...децата денес треба да гледаат телетабиси, за после да преминат на Боки 13, нели? Гушкањееее!
 

ФлоуБТ

Потпис: Clever Bastard
Член од
17 февруари 2008
Мислења
1.582
Поени од реакции
66
:pos: Лазе Бараков, знаев...

Мене ми недостигаат приказните, порано многу ги гледав. Доста поучна емисија, треба да се емитува редовно, децава да научат нешто...
Аааарно ама...децата денес треба да гледаат телетабиси, за после да преминат на Боки 13, нели? Гушкањееее!
:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Braos za komentarot
 

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
jas najmnogu gi sakam erotskite prikazni so gumerko zakon prikazni za mali deca aj ako nekoj ima link neka go stavi da si gi poslusam
 

Kajgana Shop

На врв Bottom