Македонските презимиња

C

cige

Гостин
И крштеваат деца Лука, Леа ,Теа, Тилиа, Дарин......
 
Последно уредено од модератор:

OmarSpears

Stelar
Член од
11 декември 2009
Мислења
1.358
Поени од реакции
3.109
Тоа башка, нешто како јагода на шлагот !! Колку по американски звучи, толку подобро..
 
Последно уредено од модератор:
Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
И многу од личните средновековни имиња биле со суфикс -иш, -аш, -ош, -уш. Така на пример, браќата на Крале Марко биле АндреАШ, ИванИШ (и Димитрија), имаме име ПетрУШ, ПантУШ и сл.
Тоа е или варијанта на оние суфикси кои во другите јазици завршуваат на “С“ (Андреас, Иванис, Петрус, Пантус,) или пак тие се варијанти на оригиналот на “Ш“ :) Кој ли го знае? :)
Од кога постојат суфиксите кои зав'ршуваат на "С" ?
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
Па презентирав од времето на Крал Марко (14-15 век), ги има и подоцна, а порано не знам, не сум истражувал конкретно за тоа (ова е само како мое согледување). Кај “Грците“ го имам забележано, а од кога датира (дали од 19 век, нешто порано или многу порано, или од подоцна - не знам). Го има и претежно кај северноевропските народи (она АндреаС на пример, е доста застапено име во Германија, Холандија, Данска и скандинавските народи).
 

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.746
Презимињата во некои градови од западна и јужна Македонија имаат денденција да се без в, но тоа нема врска ни со негирање на ов, ни со ништо. И не се викал дедо му Попо, туку најверојатно бил поп. Не мора да значи дека секое презиме означува нечие име или фамилија. Презимиња се даваат и по занимање, надимаци, места.
 
Последно уредено од модератор:
Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
Да, дури голем дел се повеќе нешто како прекари.
Во принцип (секое правило, сепак има и исклучоци) -ОВ е за конкретно име - БорисОВ, а -СКИ е за одредена област / регион - СофијСКИ, ОхридСКИ, МакедонСКИ.
Како што си напишал и занимање или специфични качества исто така се среќаваат например. Онака суфиксите на презимето влегуваат подоцна. Можеби имало -ОВ, бидејќи покажува поседување и било падеж во постаро време од фаза на развојот на јазикот.
 
Последно уредено од модератор:
А

Атлантист

Гостин
Исто е и кај Србите, Хрватите имаат и ов и иќ, нема ништо необично - Петковиќ, Ивановиќ, Милошевиќ итн А има и без ов - Крстиќ итн. Барање на проблем таму каде што го нема......

А и ма и на ски постари презимиња, пр. Петре Филиповски, Макарие Фрчкоски, или Ѓоргија Пулевски.
 
Член од
25 април 2012
Мислења
443
Поени од реакции
580
Бугари досадни сте да си ебете мајката, сите сте исти ко клонирани да сте. Само тоа вашето сте го научиле и како кучиња лаете. Гледајте си таму вашите маки и остајте не на раат!
 
Член од
20 април 2013
Мислења
29
Поени од реакции
15
Во времето на Османлиите, во западна Македонија, имаше повеќе презимиња со завршеток -иќ. За разлика од оние во Србија, која се завршува со -овиќ, македонска се завршувала со-ојиќ(Филипојиќ, Петројиќ, итн). Презимиња со -ски, биле, претежно мијачка.
 

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.163
Интересно е тука да се споменат презимињата на Македонците од Албанија, од кои добар дел воопшто немаат никакви наставки:

Едмонд Темелко
Стерјо Спасе
Сотир Ристо
Фоте Никола

Повеќе примери може да се видат на објавениот избирачки список на ДИК, каде на адреси во општина Центар наводно се запишани лица од Пустец.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
537
Интересно е тука да се споменат презимињата на Македонците од Албанија, од кои добар дел воопшто немаат никакви наставки:

Едмонд Темелко
Стерјо Спасе
Сотир Ристо
Фоте Никола

Повеќе примери може да се видат на објавениот избирачки список на ДИК, каде на адреси во општина Центар наводно се запишани лица од Пустец.
Причината е дека тие помалку се под влијание на македонизирањето на имињата на "ски". Такви имиња масовно се среќаваат на целата територија на денешна Бугарија 100 години пред ослободувањето.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
Причината е дека тие помалку се под влијание на македонизирањето на имињата на "ски". Такви имиња масовно се среќаваат на целата територија на денешна Бугарија 100 години пред ослободувањето.
Тоа е така затоа што Македонците (вклучително и во Бугарија 100 години пред ослободувањето) немале официјална ГРАМАТИКА, па нивните презимиња им биле онакви какви што си биле, без при тоа да се трудат и да ги прилагодуваат кон граматичките правила.
Како која држава се формирала така се востановувале и службен јазик, писмо и правописни правила за користење на истите. Така и во Бугарија со формирање на бугарската нација се оформени и правописните правила.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
537
Тоа е така затоа што Македонците (вклучително и во Бугарија 100 години пред ослободувањето) немале официјална ГРАМАТИКА, па нивните презимиња им биле онакви какви што си биле, без при тоа да се трудат и да ги прилагодуваат кон граматичките правила.
Како која држава се формирала така се востановувале и службен јазик, писмо и правописни правила за користење на истите. Така и во Бугарија со формирање на бугарската нација се оформени и правописните правила.
Ова не важи само за Македонија, како што ти реков таква била ситуацијата и во Одринско и во Добруџа. Тоа е само лично име + име на таткото. Тоа е едноставно недостаток на презиме и користење на името на таткото. Инаку секоја земја си воведува правила, тука си во право. Исто како во Македонија по 1944 масовно се преименуваат презимењата на "ски".

Еве пример од 18 век во Тракија:


Забележи дека тоа е лист на нормални имиња од тоа време.
 
Последно уредено:

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.718
Ова не важи само за Македонија, како што ти реков таква била ситуацијата и во Одринско и во Добруџа. Тоа е само лично име + име на таткото. Тоа е едноставно недостаток на презиме и користење на името на таткото. Инаку секоја земја си воведува правила, тука си во право. Исто како во Македонија по 1944 масовно се преименуваат презимењата на "ски".

Еве пример од 18 век во Тракија:


Забележи дека тоа е лист на нормални имиња од тоа време.
Темата се однесува на македонските, а не на бугарските, грчките, турските и презимињата кои се среќаваат кај други народи.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
Темата се однесува на македонските, а не на бугарските, грчките, турските и презимињата кои се среќаваат кај други народи.
И бугарските се македонски презимиња :)
 
Член од
9 мај 2013
Мислења
25
Поени од реакции
18
Интересно е тука да се споменат презимињата на Македонците од Албанија, од кои добар дел воопшто немаат никакви наставки:

Едмонд Темелко
Стерјо Спасе
Сотир Ристо
Фоте Никола

Повеќе примери може да се видат на објавениот избирачки список на ДИК, каде на адреси во општина Центар наводно се запишани лица од Пустец.

Презимиња без наставки се присутни и во Охридско-Струшкиов регион пред Балканските Војни и Втората Светска Војна. Наставките се додавани после војните -иќ, -ов, -ски, во зависност од приликите, така денес се среќава еден дел од фамилијата да е без наставка, втор со една наставка, а трет со друга. Јас сум лично знам човек што се презива Чекреџиески, а има подалечни роднини што се само Чекреџи, исто сум запонает со случај со три различни презимиња во поширока фамилија: Чауле, Чаулев и Чаулески.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom