Македонските презимиња

Член од
9 мај 2013
Мислења
25
Поени од реакции
18
Интересно е тука да се споменат презимињата на Македонците од Албанија, од кои добар дел воопшто немаат никакви наставки:

Едмонд Темелко
Стерјо Спасе
Сотир Ристо
Фоте Никола

Повеќе примери може да се видат на објавениот избирачки список на ДИК, каде на адреси во општина Центар наводно се запишани лица од Пустец.

Презимиња без наставки се присутни и во Охридско-Струшкиов регион пред Балканските Војни и Втората Светска Војна. Наставките се додавани после војните -иќ, -ов, -ски, во зависност од приликите, така денес се среќава еден дел од фамилијата да е без наставка, втор со една наставка, а трет со друга. Јас сум лично знам човек што се презива Чекреџиески, а има подалечни роднини што се само Чекреџи, исто сум запонает со случај со три различни презимиња во поширока фамилија: Чауле, Чаулев и Чаулески.
 
Член од
13 јануари 2015
Мислења
1.040
Поени од реакции
979
Интересно,во Охридско сум сретнал презимиња Гоџо и Кичеец,сега ме интересира дали презимињата се Македонски или пак влашки?
 

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
4.150
Поени од реакции
5.439
Интересно,во Охридско сум сретнал презимиња Гоџо и Кичеец,сега ме интересира дали презимињата се Македонски или пак влашки?
Ne sakam nisto da tvrdam za ovie sto gi spomna ali vo Ohridsko ima mnogu makedonski preziminja bez nastavki.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.254
Ne sakam nisto da tvrdam za ovie sto gi spomna ali vo Ohridsko ima mnogu makedonski preziminja bez nastavki.
Презимиња без суфикси се оригиналната форма на македонските презимиња. Додавките -ОВ, -СКИ се од современо доба, а во нивната оригинална форма презимињата се задржале воглавно во Охридскиот регион.
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.792
Поени од реакции
4.661
Интересно,во Охридско сум сретнал презимиња Гоџо и Кичеец,сега ме интересира дали презимињата се Македонски или пак влашки?
За Гоџо не знам, но Кичеец речиси сигурно укажува на Кичево, односно упатува на местото од кое дошле носителите на презимето. Презимињата слични на ова во Македонија не се пречести, но ги има: Тројачанец, Оровчанец, Беличанец, Присаѓанец итн. Не се влашки.
 

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
4.150
Поени од реакции
5.439
Презимиња без суфикси се оригиналната форма на македонските презимиња. Додавките -ОВ, -СКИ се од современо доба, а во нивната оригинална форма презимињата се задржале воглавно во Охридскиот регион.
знам, познато ми е, само потенцерирав кога станува збор за Охридско, од охридско ми е потеклото.
 
Член од
17 август 2014
Мислења
2.997
Поени од реакции
4.280
Inache najzastapen region e Mala Prespa (Segashna Albanija) kade sho preziminjata mu zavrshvat bez nastavkite "IC" "SKI" "OV" Primer.. Kristijan Kristo, Stojan Mitre, Kire Male itn..itn. - Duri sega chidam deka nekoj prethodno ima pishano za ova.. Inache najverojatno preziminjata takvi mu ostanale radi to sho bile pod Albanija koja ne vodela takva politika kako Srbite, Bugarite.
 
Последно уредено:
Член од
4 ноември 2017
Мислења
19
Поени од реакции
12
Прашање. Од каде доаѓа презимето Зашеви? и ако доаѓа од името Зашо, што воопшто значи тоа име? Никаде не сум слушнал да има име Заше
 
Член од
4 октомври 2017
Мислења
112
Поени од реакции
107
Зафир - Зашо
Зашо е "домашно" име од Захарија.
Много од МК имена се "домашни", "умалителни", "омилни" имена, коишто произтекуваат от "официални" "грагански" имена. Петар - Пере, Георги - Гоце, Никола - Коле, Ристо - Христо, Благоја - Блаже.
Во МК след ІСВ лугето ги запишуваат во српските тефтери со домашните имена, за да се разликуваат од БГ "официални" имена од регистрите на Екзархијата.

Чекорче по чекорче, особено след ІІСВ, самите македонци започват да си ги менуваат имената.
Например, Благој Конев е станал Блаже Конески.
Дедо му е бил Благоја Конев.
Внуката на Благоја Христов става Блаже Ристевски и т.н.

Интересно е, дека например Павел Шатев е Павел Поцов Шатев, а татко му е Апостол(Поцо)Павлов Шатев.[DOUBLEPOST=1514990727][/DOUBLEPOST]Има и МК(и БГ) имена, коишто завршуваат на -ин.
Кулин, Цветин, Милчин, особено во Пиринска МК.
Тоа е ситуација при која детето нема татко и го запишуваат на мајка му.
Стојанка - Стоенчин, Милка - Милчин, Цвета - Цветин,
 
Последно уредено:

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.002
Поени од реакции
9.161
Зашо е "домашно" име од Захарија.
Много од МК имена се "домашни", "умалителни", "омилни" имена, коишто произтекуваат от "официални" "грагански" имена. Петар - Пере, Георги - Гоце, Никола - Коле, Ристо - Христо, Благоја - Блаже.
Во МК след ІСВ лугето ги запишуваат во српските тефтери со домашните имена, за да се разликуваат од БГ "официални" имена од регистрите на Екзархијата.

Чекорче по чекорче, особено след ІІСВ, самите македонци започват да си ги менуваат имената.
Например, Благој Конев е станал Блаже Конески.
Дедо му е бил Благоја Конев.
Внуката на Благоја Христов става Блаже Ристевски и т.н.

Интересно е, дека например Павел Шатев е Павел Поцов Шатев, а татко му е Апостол(Поцо)Павлов Шатев.[DOUBLEPOST=1514990727][/DOUBLEPOST]Има и МК(и БГ) имена, коишто завршуваат на -ин.
Кулин, Цветин, Милчин, особено во Пиринска МК.
Тоа е ситуација при која детето нема татко и го запишуваат на мајка му.
Стојанка - Стоенчин, Милка - Милчин, Цвета - Цветин,
Не е се` теорија на заговор, соседу. Обесхрабрувањето на официјална употреба на „домашни“ имиња од страна на бугарската администрација е исклучок, не пракса насекаде. И во Британија имаш William, Willy, Bill, Billy и веројатно уште неколку варијации на тема.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.977
Поени од реакции
5.723
Марија Коробар - Белева;
- Македонските презимиња на - О(В)СКИ/-Е(В)СКИ и на -ОВ/ЕВ наспрема родовските формации на -ОВЦИ/-ЕВЦИ и на -ОВИ/-ЕВИ (клик овде)

Марија Леонтиќ;
- Турцизми во Македонските презимиња што изразуваат дејност (клик овде)
- Турскиот суфикс -ли /-lİ/ (-lı, -li, -lu, -lü) во македонските презимиња (клик овде)
- Турските елементи во Македонските имиња и презимиња (клик овде)
- Турцизми во македонските презимиња што изразуваат дејност (клик овде)
- Рефлексите на исламската цивилизација на македонскиот патронимски фонд (клик овде)
 
Член од
18 јули 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
Дали може некој да го објасни потеклото или значењето на презимето “Пејчиноски”.
Чисто информативно, а дозволено се и шпекулации. Благодарам однапред
 

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
8.858
Поени од реакции
5.313
Дали може некој да го објасни потеклото или значењето на презимето “Пејчиноски”.
Чисто информативно, а дозволено се и шпекулации. Благодарам однапред
Некоја варијанта е од Петар.
Ако е така, името е со грчко потекло и има значење камен.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom