Еве уште еден непосреден сведок за големината на Методија Андонов - ЧЕНТО....Сеуште има премногу живи сведоци за ЧЕНТО. Грев е секоја измината минута што некој не ги собере на едно место за да им ги сочува и документира сеќавањата за великанов.
Еве еден од последните примери:
Петар Дамчески бил учесник во борбите на Сремскиот фронт во Втората светска војна, потоа член на милициското обезбедување при судењето на Методи Андонов - Ченто.
![]()
Од судскиот процес против Ченто посебно во помнењето му се останал еден дел:
„Бев во обезбедувањето на судницата, така што ја следев расправата, иако тоа и не беше некоја расправа, затоа што ретко му даваа збор. Но, се сеќавам кога на една констатација на обвинителот, Ченто бурно реагираше велејќи дека тој не се согласува со терминот дека Македонија е ‘во рамките‘ на Југославија, туку треба да стои дека таа е ‘под рамките‘ на Југославија“, раскажува Дамчески.
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=819941348&id=9&setIzdanie=21753
"Се сеќавам еден ден дојде Лазар Колишевски, во Идризово, во 1953 г., заедно со Глигор Зафировски, управник на затворот. Дојде кај Ченто и му зборуваше нешто за помилување. Овие зброви ќе ги паметам додека сум жив. На зборовите за помилување, Ченто свика: "Кога не бев за осудување, ме осудивте на 10 години. Што барате сега? Милост не сакам! Сте ме осудиле на 10 години - 10 години ќе одлежам! Не ми треба помилување! Ќе одежам до ден колку што ме осудивте!" така му рече на еден Лазар Колишевски, претседател на Народна Република Македонија, стамено и гласно, како маж! Тоа секој не може да го каже. Тоа беше голема храброст. Во тоа време немаше правда. За ништо ќе ти го удреа пендрекот. Колишевски молчеше. Ја спушти главата и молчеше. Кога си замина очите ми се наполнија со солзи, но од друга страна, ми дојде некаква храброст. Само му реков "А бре, чичко Ченто, да се сите како тебе, оваа земја поинаква ќе биде" . Видов дека и нему му се насолзеа очите. Ме пргрна, ме погали и ништо не рече."Еве уште еден непосреден сведок за големината на Методија Андонов - ЧЕНТО.
Носевме малтер со ЧентоСкопјанецот Мехмет Али Осман (73) сведочи и за деновите што ги поминал со Методија Андонов Ченто во затворот Идризово: Колишевски му нудеше амнестија, но Ченто не сакаше милостиња
На МТВ пред месец дена идеше неколкуминутен видеоклип за Ченто. Ако некој го има на компјутер или може да го најде не ќе е лошо да го прикачи на Нет, вклучително и овде.