Македонска берза

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Како прво, не шири дезинформации не сме влегле во НАТО.
Протоколот треба да биде ратификуван од сите парламенти на земјите членки на НАТО, процес што ќе трае минимум година дена.
После година дена и официјалниот прием во НАТО ќе видиме дали странците ќе дојдат на берза или нема да дојдат.

Како второ, гледам тешко да ти помине пост без да го браниш ВМРО и нивните политики, да не ти даваат плата.
Не дека овие новиве ми се симпатични или нешто направија, ама Грујо и компанија пола држава ја опљачкаа.
Кој ги направи Фени, ЗКП, Бетон Штип и остали криминали што сега ги плаќаме.
Стварно не ти го разбирам интересот да браниш една таква криминално-мафијашка структура, ако тебе лично ти било поарно со нив незначи дека на сите им било.
1. Нов рок за НАТО еволуција . . . следна година ќе било . . . Па и лани беше следна година :D:D:D. Абе ќе умрете НАТО еволуција нема да доживеете, засукајте ракави . . .
2. Не го бранам ВМРО, никогаш и не сум го спомнал ВМРО . . . Тоа е само во вашите глави . . . Само ја плукам ВЛАДАТА за нејзината неспособност . . . кога ќе станат способни ќе ги фалам.
3. Економските политики на Груевски се моја економска философија . . . Јас сум ничив, свој и никој не ме плаќа . . . за разлика од други . . . па затоа и слободно и мислам и пишувам . . . Случајно сме се поклопиле со Груевски . . .
4. Ова се сеирџиски постови, а не политички . . . јас пишувам секогаш за економија, а некој што гледа политика тоа е негов проблем . . . . Сеир терам со некои минати проекции, некои минати приказни кои сега никаде ги нема . . .

Ако нешто грешам поправиме, а не етикетирај . . . Ако има некој добар економски параметар истакни . . .
За ЗК Пелагонија во друга прилика . . .

п.с.
И пиши портфолио, па да знаеме за што се залагаме и со кого правам муабет . . . партиска припадност не е битна :D:D:D.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Obicno koa napagas edni znaci si za drugite toa e toa nisko nivo ovie 30 godini !!
Fakt e deka Nato ne pomogna na berzata a kolku sto citam Nikola ama ovoj od vistinskata vika deka i pokraj toa sto sme na sever ne znaci deka sme za u evropa ????
So vakvi stavovi na glavnite ne ocekucam nisto dobro vo idnina ovie se cisti poltroncinja i nemaat ideja kako da pocnat da mislat za sebe i narodot !!!
Ta neli smenivme se < EU za tebe > ????
Sledna parola na izbori od site partii konsenzualna ke bide koj ve ebe sami si go barate :)
Nekako forumov pocna da mi zalicuva na selski granap nema nikoj sto da spodeli ili kurnazlukot nasa bitna odlika si dojde na svoe mesto ?

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
1. Нов рок за НАТО еволуција . . . следна година ќе било . . . Па и лани беше следна година :D:D:D. Абе ќе умрете НАТО еволуција нема да доживеете, засукајте ракави . . .
2. Не го бранам ВМРО, никогаш и не сум го спомнал ВМРО . . . Тоа е само во вашите глави . . . Само ја плукам ВЛАДАТА за нејзината неспособност . . . кога ќе станат способни ќе ги фалам.
3. Економските политики на Груевски се моја економска философија . . . Јас сум ничив, свој и никој не ме плаќа . . . за разлика од други . . . па затоа и слободно и мислам и пишувам . . . Случајно сме се поклопиле со Груевски . . .
4. Ова се сеирџиски постови, а не политички . . . јас пишувам секогаш за економија, а некој што гледа политика тоа е негов проблем . . . . Сеир терам со некои минати проекции, некои минати приказни кои сега никаде ги нема . . .

Ако нешто грешам поправиме, а не етикетирај . . . Ако има некој добар економски параметар истакни . . .
За ЗК Пелагонија во друга прилика . . .

п.с.
И пиши портфолио, па да знаеме за што се залагаме и со кого правам муабет . . . партиска припадност не е битна :D:D:D.
Не сме се разбрале, јас не сум про НАТО еуфорија и во ниеден пост тука го немам спомнато.
Баш напротив, сметам дека ако сами не се опраиме дџабе и НАТО и свети НАТО.
Едино што очекувам од НАТО е да не дозволи да ни се повторат уште 10 години со некој нов економски филозоф од типот на Груевски без разлика на која партија припаѓа.

Не е проблем, еве ќе пишам портфолио иако не гледам зашто тоа би било неопходно за да имаме продуктивна дебата.
Транспарентност во берзанскиот/инестицискиот свет не постои.

Портфолио 50% ALK, 35% TNB, 5% PKB, 5% KMB, 5% UNI.
Акции / Кеш 60% / 40%

@Mandrac "Obicno koa napagas edni znaci si za drugite toa e toa nisko nivo ovie 30 godini !!"
Не е тоа мој заклучок, Бошко отворено сам си кажува дека еконмските политики на Груевски се негова економска филозофија

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Како што веќе имам пишувано: за да живееме добро во оваа држава, во недостаток на природни ресурси, потребни ни се општествени. Тоа подразбира капитал, технологија, фабрики, средства, инфраструктура, знаење, институции (правосудство, здравство, образование)...

Институциите се најевтини за обезбедување, потребно е само нулта толеранција спрема корупција и воведување на меритократски систем и за 3-4 години ќе ги имаме на солидно ниво. Тие се основата за привлекување на капитал, а покрај нив треба да имаме и дополнителни мерки, субвенции и политики. Факт е дека системот на Груевски на тоа поле оствари одлични резултати, многу подобри од конкуренцијата од регионот, од коишто сега се остваруваат огромни приливи во буџетот.

Токму кога тој систем се разработи и залауфа, започна политичката криза и го сосече во корен. Тој дисконтинуитет на економски политики не' уназади 7-8 години, а најтрагично е што сега повторно се воведуваат истите мерки што триумфалистичко-реваншистички беа укинувани. Е тоа е таа општествена кратковидост поради која сме заковани на дното на Европа!

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Kolku mislite deka ke bide dobivkata na STB. , a so toa i kolku dividenda moze da ocekuvame ?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Kolku mislite deka ke bide dobivkata na STB
Лично очекувам ~47 милиони евра за цела година, последниот квартал ќе биде најслаб со добивка од ~5 милиона заради зголемени резервации и ради данокот.
До крај на месец ќе знаеме за сигурно, да видиме првин што ќе направи ТНБ следната недела.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Лично очекувам ~47 милиони евра за цела година, последниот квартал ќе биде најслаб со добивка од ~5 милиона заради зголемени резервации.
До крај на месец ќе знаеме за сигурно, да видиме првин што ќе направи ТНБ следната недела.
И заради данокот на добивка кој што прв пат овде ќе се појави. Ама сепак има овде можеби една позитивна работа, лани во последниот квартал се појави Фени како трошок а сега ќе го нема.

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Како што веќе имам пишувано: за да живееме добро во оваа држава, во недостаток на природни ресурси, потребни ни се општествени. Тоа подразбира капитал, технологија, фабрики, средства, инфраструктура, знаење, институции (правосудство, здравство, образование)...

Институциите се најевтини за обезбедување, потребно е само нулта толеранција спрема корупција и воведување на меритократски систем и за 3-4 години ќе ги имаме на солидно ниво. Тие се основата за привлекување на капитал, а покрај нив треба да имаме и дополнителни мерки, субвенции и политики. Факт е дека системот на Груевски на тоа поле оствари одлични резултати, многу подобри од конкуренцијата од регионот, од коишто сега се остваруваат огромни приливи во буџетот.

Токму кога тој систем се разработи и залауфа, започна политичката криза и го сосече во корен. Тој дисконтинуитет на економски политики не' уназади 7-8 години, а најтрагично е што сега повторно се воведуваат истите мерки што триумфалистичко-реваншистички беа укинувани. Е тоа е таа општествена кратковидост поради која сме заковани на дното на Европа!
Не разбирам ако можеш да појасниш.
На кое поле Груевски остварил резултати, нулта толеранција спрема корупција?
Без нулта толеранција за корупција нема ни институции, ни правосудство, ниту фер економски натпревар итн.

За мене капиталните инвестиции треба да бидат главен двигател на економијата.
Ако се согласиме дека во рок од 10 години, Груевски на располагање имаше околу 4 милијарди евра, околу 400 милиони годишно капитални инвестиции, прашањето е кој капитален објект го започна и заврши за тие 10 години(десет години се сериозен период на владеење). Жими Демирк Капија - Смоквица кој иако го завршија 90% сепак не успеааа целосно да го завршат и пуштат во употреба друго нема.

Проблемот е што за овие 10 години направивме нов долг од 3-4 милијарди како држава и сетоа немаше да биде проблем ако сега имавме капитални објекти кои ќе остваруваа профит и ќе носеа пари назад во буџетот и ќе го помогнеа враќањето на долгот.
Вака тек ќе плаќаме како држава за погрешните економски политики во последните 10 години, а како што гедам новиве немаат абер нешто да променат.

п.с. Ако неоданочување на капитална добивка ви е некаква економска мерка ондак супер, немам коментар (им послужи да си ги извадат парите они од компаниите и така се живо и диво испокупија во државата).
Пишете некоја држава ако постои таква каде што не се оданочува капиталната добивка, јас не сум чул.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
За Јануари, НАТО месец, излезе и берзанскиот билтен . . . Нема странци да не збогатат :(:(:(:( . .

https://www.mse.mk/mk/news/6/2/2019/bulletin-for-january-2019

Нагрнале странци да бегаат од мсе . . . изгледа не им се бендисува нашиот влез во НАТО . . . незнам зошто се толку глупави . . . Нешто смрди тука, гарант Грујо е крив :) . . . И тие малку што беа, заминуваат . . .
Можеби Кире не го погоди хороскопот, ами другите експерти, владини мегафони со искуство до толку да ја промашат работата . . . Џабе честитки, џабе име сменивме . .
Често се правеа компарации со 2007/08 кои немаа логика, јас бев етикетиран, Бранко бришеше постови, Професорот Џозев држеше предавања со по некој линк презентација, а многумина исфрустрирани од долгогодишното опозиционирање плукаа по све што е логичко но не им беше политички симпатично . . . . И види сега времето све демантира, сега сите ќутат никаде ги нема :D:D:D...
Инаку споредбите што се правеа со 2007/08 не да не држат, туку беа глупави. Основни непознавања беа во прашање за да се удри паралела меѓу 2008 и денес . . . Тогаш странците не доаѓаа во мкд заради НАТО, туку заради профит . . . И сега си одат заради профит кој го гледаат на друго место . . . Каде се денес проекциите за СТИЛ бил 850 денари во 2007, а кога би стигнал сега 450 денари полна капа. . .

И покрај сите лоши показатели . . . нема странци, нов светски економски застој на повидок, неспособна влада која ништо не работи, јас останав 100% во акции . . .
Немам попаметна идеја за бизнис кој би ми носел 15% годишно. Каматните стапки уште долго ќе останат нула,1% па така голем дел домашни штедачи ќе се префрлат на берза. . . . Крупниот капитал ја откри берзата.
Климата за инвестирање во акции е добра. Луѓето видоа аир во последните 4/5 години. Позитивната приказна се шири. Домашни сили ја движат берзата странците избегаа, многумина пропаднаа и уште долго нема да се вратат . . .

Единствени кои се негативни во овој бизнис е владата која ништо не работи, која лута и шири популизам, владата која ниедна реформа не спроведе, владата која не натрти со даноци ( 50-100% зголемени даноци) . . . Кога владата би имала осет за бизнис берзата би била прекрасна и без странци.

п.с.
Ја тргна владата оградата, па може ќе влезе сега некој паметен човек внатре :D:D.
И се кладам дека странците ќе бегаат од мсе и Февруари и покрај фактот што вчера не пуштија во НАТО :D:D.[DOUBLEPOST=1549550254][/DOUBLEPOST]

Тие две се најмали, но најубави . . . ги чуваат последни :D:D.
Изгледа само јас и ти имаме овде акции ;).
Да беше Стопанска СК во прашање 32 лајка ќе имаше до сега :D:D:D:D
Procent kupuvanje stranski pravni lica vo januari: 0,00%

Ne 0,01. 0,00%!

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Многу е лесно да плукаш, да критикуваш, да шеташ по улици, да шараш објекти, се курчиш на фацебоок . . . . а што после кога треба да превземеш одговорност, кога треба да се фатиш за работа, кога треба да завршиш некоја работа/проект . . .
Дај да гледаме во иднината без разлика како ве воспитувале дома, за доброто на сите . . . Груевски е појдовна точка. Знаеме што направил. Тој е единствениот што нешто работеше. Можеби ја сроза демократијата, но економските успеси неможеш да му ги негираш.
1. Даночна реформа. Направи даночен систем кој функционира. Многу даноци намали, некој преполови, некои со години бевме ослободени да ги плаќаме (добивка). Според мене ова му беше најдобар потег . . .
2. Изгради 3 автопати . . . не 90% туку 100%.. тука е милијарда задолжување.
3. Во негово време се зголеми јавниот долг , но пораснаа и девизните резерви за 1 милијарда евра . . .
4. Изгради индустриски зони, 30 фабрики и вработи 160.000 луѓе од кои 50.000 во администрација..
5. Изгради стадион, 2 спортски сали, споменици, стиропор зданија, бродови, ограда, аеродром ....
6. Имаше поголем економски раст од сите наши соседи и еден од најголемите во Европа . . .
7. Платите пораснаа за 65%, а невработеноста ја преполови.
8. Скоро го дуплираше gdp per capita . . .
Ова е појдовна основа, досега според мене е најдобар премиер, одвај чекам да видам некој подобар бидејќи јас сум одлучил да живеам во мкд. Секој успех на било која влада е добар по мене . . . . мене не ми е битно дали е Груевски, Бранко, Љупчо или Заев, битно е да имаме поголем економски раст од соседите и да одиме напред.

Што имаме денес . . . После скоро 2 години власт . . .
1. Сите градежни проекти беа стопирани, демек биле промашени . . . за по 1-2 години да продолжат каде што застанале. Центар е целиот крш, демек поубаво било руина отколку барок . . . Демир К. Смоквица целосно беше изграден во Грујово време, само некој далновод (столб) се поместуваше година дена.
2. Зголемување на даноци и акцизи, а РДТ се укина . . . смешки . . . најголема реформа им е РДТ што се укина . . . Се руши еден даночен систем кој супер функционираше.
3. економскиот раст е најмал во Европа . .
4. Администрација се трупа со партиски војници, синови, ќерки . . . Исто како во Груево време . . . .
5. ништо не се работи само се дебатира, а тоа што се работи е рушење.
6. нема ниедна поголема странска инвестиција . . . .
7. фонд за иновации спичка 10+ милиони евра по роднини . . .

Сите долгогодишни плукачи на Груевски неможат ниедна значајна позитивна економска работа да набројат за неполни две години што е дело на новата власт . . .
Изгледа срушивме една власт за да дојде друга понеспособна. Ако е целта да бидат ВАШИТЕ на власт супер. Ако омразата и малодушноста ви е движечка сила, само продолжете . . . ама не етикетирајте и дозволете да размислуваме со своја глава . . . Јас сакам проекти, работа, економија, пари, а не дебати, плукање, манипулации . . .

p.s.
@filipidi е нов Грујомрзец, он мисли дека ние Сингапур бевме, а Грујо не уназадил . . . . .
Он незнае дека пред Грујо имаше 24% персонален данок, 15% данок на добивка, 19% ДДВ . . . и затоа луѓе работеа на црно . . .
Незнае дека невработеност беше 38%, а од индустрија имавме само текстил и металургија кои во 2008/09 година секако ќе пропаднеа . . .
Во 2006 година на Скопски аеродром трансферираа 700.000 патници, а денес се над 2 милиони . . . Платите во 2006 година беа 12.000 денари, а денес се дупло . . .
И тогаш студентите од економски факултет излегуваа без да знаат што е фактура и како се смета ДДВ (процент) ама затоа сега се сите економски експерти . . . Не влегол во фабрика да види со какви машини располагаме, колку неписмени работници и инжињери имаме . . .
Као ние да сме биле Јувентус ама судијата не заебал . . .
Ама најдобро е да се плука...

Тука јас прекинувам со дебата . . . нема поента . . . секогаш ќе се најде некој нов политички инструиран лик кој ќе етикетира, а нема ниеден факт да изнесе . . .

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Многу е лесно да плукаш, да критикуваш, да шеташ по улици, да шараш објекти, се курчиш на фацебоок . . . . а што после кога треба да превземеш одговорност, кога треба да се фатиш за работа, кога треба да завршиш некоја работа/проект . . .
Дај да гледаме во иднината без разлика како ве воспитувале дома, за доброто на сите . . . Груевски е појдовна точка. Знаеме што направил. Тој е единствениот што нешто работеше. Можеби ја сроза демократијата, но економските успеси неможеш да му ги негираш.
1. Даночна реформа. Направи даночен систем кој функционира. Многу даноци намали, некој преполови, некои со години бевме ослободени да ги плаќаме (добивка). Според мене ова му беше најдобар потег . . .
3. Во негово време се зголеми јавниот долг , но пораснаа и девизните резерви за 1 милијарда евра . . .
4. Изгради индустриски зони, 30 фабрики и вработи 160.000 луѓе од кои 50.000 во администрација..
5. Изгради стадион, 2 спортски сали, споменици, стиропор зданија, бродови, ограда, аеродром ....
6. Имаше поголем економски раст од сите наши соседи и еден од најголемите во Европа . . .
Ова е појдовна основа, досега според мене е најдобар премиер, одвај чекам да видам некој подобар бидејќи јас сум одлучил да живеам во мкд. Секој успех на било која влада е добар по мене . . . . мене не ми е битно дали е Груевски, Бранко, Љупчо или Заев, битно е да имаме поголем економски раст од соседите и да одиме напред.

1. Сите градежни проекти беа стопирани, демек биле промашени . . . за по 1-2 години да продолжат каде што застанале. Центар е целиот крш, демек поубаво било руина отколку барок . . . Демир К. Смоквица целосно беше изграден во Грујово време, само некој далновод (столб) се поместуваше година дена.
2. Зголемување на даноци и акцизи, а РДТ се укина . . . смешки . . . најголема реформа им е РДТ што се укина . . . Се руши еден даночен систем кој супер функционираше.
4. Администрација се трупа со партиски војници, синови, ќерки . . . Исто како во Груево време . . . .

Сите долгогодишни плукачи на Груевски неможат ниедна значајна позитивна економска работа да набројат за неполни две години што е дело на новата власт . . .
Изгледа срушивме една власт за да дојде друга понеспособна. Ако е целта да бидат ВАШИТЕ на власт супер. Ако омразата и малодушноста ви е движечка сила, само продолжете . . . ама не етикетирајте и дозволете да размислуваме со своја глава . . . Јас сакам проекти, работа, економија, пари, а не дебати, плукање, манипулации . . .

p.s.
@filipidi е нов Грујомрзец, он мисли дека ние Сингапур бевме, а Грујо не уназадил . . . . .
Он незнае дека пред Грујо имаше 24% персонален данок, 15% данок на добивка, 19% ДДВ . . . и затоа луѓе работеа на црно . . .
Незнае дека невработеност беше 38%, а од индустрија имавме само текстил и металургија кои во 2008/09 година секако ќе пропаднеа . . .
Во 2006 година на Скопски аеродром трансферираа 700.000 патници, а денес се над 2 милиони . . . Платите во 2006 година беа 12.000 денари, а денес се дупло . . .
И тогаш студентите од економски факултет излегуваа без да знаат што е фактура и како се смета ДДВ (процент) ама затоа сега се сите економски експерти . . . Не влегол во фабрика да види со какви машини располагаме, колку неписмени работници и инжињери имаме . . .

Тука јас прекинувам со дебата . . . нема поента . . . секогаш ќе се најде некој нов политички инструиран лик кој ќе етикетира, а нема ниеден факт да изнесе . . .
Ти изнесов факти колку што сакаш, ама нејќеш да ги видиш.
Здраво граден и поставен економски систем, поготово за период од 10 години не пропаѓа инстантно со промена на власта, барем тоа треба да ти е јасно.
Баш спротивно на тоа истиот треба да генерира уште поголеми економски придобивки во периодот што следува.
Тоа што се случува моментално е распад систем на неговата економска политика и последиците од тоа допрва ќе ги кркаме.

п.с. Вторпат ме етикетираш политички во недостаток на аргументи иако во ниеден момент ниту ги бранам ниту помислувам да ги бранам политиките на новата влада.
Излеа и ти незнаеш дека од Македонија се иселија 500 000 луѓе за време на економскиот бум на Груевски.
Поголема загуба од тоа за државата и за нејзиниот БДП нема и нема ни да има.
Смешно ми е кога те читам дека изградил 3 автопати, јас сум се возел само по еден од нив ама можеби за различна држава правиме муабет. Распрашај се малце кај фирмите што ги градеа автопатите да ти кажат како се градени (ден денес нема проекти за дел од нив, ама Грујо пошто е генијалец може и без проекти да гради)
Па уште изградил и стадион, 2 спортски сали, споменици, стиропор зданија, бродови, ограда, аеродром (аеродромот не го изгради Груевски).
Тоа ли се капитални објекти?
Еве и јас ја прекинувам дебатата тука за да не го оптоваруваме форумот, очигледно имаме дијаметрално спротивни економски ставови.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.279
Поени од реакции
16.428

p.s.

не само тоа, туку многу од тоа во време на светска Рецесија.. а уште подобро ќе беше ако постручно се праеше СК 2014, со истите пари всушност можеше и да се Реновира Клинички центар

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
И заради данокот на добивка кој што прв пат овде ќе се појави. Ама сепак има овде можеби една позитивна работа, лани во последниот квартал се појави Фени како трошок а сега ќе го нема.
И оваа година последниот квартал се појави ЗПКО и нели започнаа да блокираат со извршители се и сешто, дали банките ги резервирале средствата или не немаме информации, кај комерцијална беше 2ме кредит и прикажа скоро 800м денари резервации, дали има поголеми должници или сите се мали пак нема информации.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Ти изнесов факти колку што сакаш, ама нејќеш да ги видиш.
Здраво граден и поставен економски систем, поготово за период од 10 години не пропаѓа инстантно со промена на власта, барем тоа треба да ти е јасно.
Баш спротивно на тоа истиот треба да генерира уште поголеми економски придобивки во периодот што следува.
Тоа што се случува моментално е распад систем на неговата економска политика и последиците од тоа допрва ќе ги кркаме.

п.с. Вторпат ме етикетираш политички во недостаток на аргументи иако во ниеден момент ниту ги бранам ниту помислувам да ги бранам политиките на новата влада.
Излеа и ти незнаеш дека од Македонија се иселија 500 000 луѓе за време на економскиот бум на Груевски.
Поголема загуба од тоа за државата и за нејзиниот БДП нема и нема ни да има.
Смешно ми е кога те читам дека изградил 3 автопати, јас сум се возел само по еден од нив ама можеби за различна држава правиме муабет. Распрашај се малце кај фирмите што ги градеа автопатите да ти кажат како се градени (ден денес нема проекти за дел од нив, ама Грујо пошто е генијалец може и без проекти да гради)
Па уште изградил и стадион, 2 спортски сали, споменици, стиропор зданија, бродови, ограда, аеродром (аеродромот не го изгради Груевски).
Тоа ли се капитални објекти?
Еве и јас ја прекинувам дебатата тука за да не го оптоваруваме форумот, очигледно имаме дијаметрално спротивни економски ставови.
Kolku si samo greska. Za ekonomski sitem da se upropasi ne trebaat godini. Naprotiv, za finansiskite pazari e dovolen I EDEN DEN za da registriraat pogresni politiki.

Kolu treba za korekcija na pazarot pri voveduvanje danok na kapitalna dobivka

Ili zgolemen danok na dividendi

Ili voveduvanje danok na stedni vlogovi

Ili pokacuvanje minimalna plata

Ili zgolemuvanje koncesii za rudarstvo

Da ne nabrojuvam. Eden, abe eden zakon pozitiven ne donesoa. Uste glupacava ke se dokazuva so IMF

https://www.alsat-m.tv/mk/царовска-без-конкретен-одговор-за-кри/

Inace jas i ponatamu go testiram pazarot so prodazba na GRNT. Likvidna akcija, taka, potceneta demek, gradezen bum ovo-ono.

Zasega mi se potvrduva deka celovo trguvanje e KAO KAKAO

Kajgana Shop

На врв Bottom